Efektet kuruse të 35 frutave dhe mënyrat e përdorimit të tyre

Boronica frenon përhapjen e kancerit

Boronica arrin të frenojë përhapjen e kancerit. Të paktën ky është konkluzioni i një studimi, që është në gjendje të frenojë rritjen e tumorit dhe të stimulojë “vetëvrasjen” e qelizave kancerogjene, ashtu siç tregon një eksperiment te minjtë me neoplazi të ezofagut, të kryer nga ekspertët e “Ohio State Comprehensive Cancer Center” të publikuar në revistën “Cancer Prevention Research”. Sipas ekspertëve, boronicat kanë veti kemioparandaluese fal pranisë së antocianineve, një klasë e flavonoideve që janë në gjendje të pengojë përhapjen e kancerit për t’u përhapur në organizëm. Për më tepër, duket se kjo substancë mund të ndikojë në apoptosi të qelizave neoplaztike. Gary D. Stoner dhe ekipi i tij kanë verifikuar duke ushqyer një grup brejtësish me një ekstrakt shumë të përqendruar të boronicave, duke treguar një efekt parandalues ndaj neoplazive. Bëhet fjalë për një nga pohimet e para mbi modelin te kafshët, të kryer in vitro. Sipas ekspertëve, për të arritur efekte pozitive të antocianine një njeri duhet të marrë rreth 60 gramë pluhur boronice në ditë. “Tani që dimë se ekstrakti i antocianine është efikas kur përdoret me fruta të plotë, sigurojnë ekspertët, duke shpresuar se një ditë mund të përdoret një miksim i këtyre substancave për të luftuar tumoret. Objektivi është të zëvendësohet pluhuri i dëllinjes me përbërës të vetëm aktivë dhe të identifikohet më pas një mënyrë për t’i përhapur më mirë ndaj indeve, duke rritur kështu efikasitetin”./panorama
 
Mollet kunder kancerit te gjoksit

Amerike - Te hash molle mund te ndihmoj ne luften kunder kancerit te gjoksit sipas kerkuesit Pr. Liu te universitetit Cornell te Ithaca.

Duke i dhene disa copa molle minjeve , ekipi i Pr. Liu ka vene re nje ngadalshmeri te rritjes se adenokarnikomeve , te tumoreve te keqija , qe perfaqesojne fuqine me te madhe te vdekjeve ne ceshtjen e kancerit te gjoksit . Sa me shume minjte hanin molle me shume rritja e cancerit ngadalesohej .
Pr. Liu shpjegon : " Ne jo vetem qe kemi vezhguar qe kafshet e trajtuara nga kjo metode kishin me pak kancer , por gjithashtu canceri ne organizmin e tyre ishte me i vogel , me i keq dhe rritet me ngadale ne krahasim me kafshet e jo trajtuara nga metoda " .
81% e minjeve qe nuk moren molle vuajne nga nje rritje te shpejte te kancerit , ndersa per minjte qe hanin nje molle ne dite perqindja arrin ne 57 dhe vetem 23% per minjte qe hanin 6 molle ne dite .
Ky studim mund te tregoje rendesine e elementeve kimike bimore , si psh : flavonoidest ose fenoli , ku " fuqia kunderoksiduese dhe veprimtaria e kundershumezimit te nje qelize me ndarje " luajne nje rol mosperfilles ne qelizat e organizmit .
Mollet jane nje burim i madh i flavonideve , si psh : portokallja , rrushi , luleshtrullja , kullmbulla dhe bananja .


Maxisciences.com
 
Titulli: Mollet kunder kancerit te gjoksit

po pjeshka dhe bananja kunder kujte ndihmojne ??
 
Titulli: Mollet kunder kancerit te gjoksit

kunder kancerit te trurit.....

pse nuk thua ti te haj me shume se trunin e kam pike te dobet pak e kam me fiksime kto te bekan hajer po haj pjeshte se bananja o per trunin e femresLOL
 
Titulli: Mollet kunder kancerit te gjoksit

Vetem se duhet te keni dicka parasysh , qe ato theniet e vjetra qe ishin "nje molle ne dite largon mjekun " nuk jan me dhe aq te vleshme , tashme duhet mesepakti 5 here me shum sesa nje molle ne dite sepse perdoren shum lende kimike ne agrikolture dhe kjo ka ndikuar ne keto vite shum tek te gjitha llojet e fruta - perime..
Mundohuni te hani sa me shum biologico
:D
 
Kivi dhe shëndeti (Actinidia deliciosa)

Prodhuesit më të mëdhenj janë: Zelanda e Re, Italia, Franca, Spanja dhe Japonia. Nga Zelanda e Re me shpejtësi kivi është përhapur në SH.B.A. (Kalifornia). Më së tepërmi konsumohet në gjendje të freskët.



Kivi përmban mjaft vitaminë C. Fruti i kivit është i pasur me fibre, vitaminë E, kalium dhe është i përshtatshëm për kontrollimin e peshës trupore. Përmban sasi të konsiderueshme të magneziumit, mineral i rëndësishëm në punën e sistemit kardiovaskular dhe muskujve. ثshtë burim i antioksidanësve, sepse përmban karrotenoide, lutein, flavonide dhe klorofil. Nëse krahasohet me frutat tjerë, niveli i antioksidanësve (vitaminë C, vitaminë E, seleni, karrotenoide, etj.) te kivi është tejet impresiv - në vendin e tretë menjëherë pas portokallit dhe rrushit të zi.

100 gr. frut i kivit përmban:



Fruti i kivit ndihmon në terapinë e depresionit, rregullimin e diabetit, për sy, në rregullimin e tensionit të lartë të gjakut, për forcimin e imunitetit, për mbajtjen e peshës trupore, për uljen e kolesterolit. Zvogëlon stresin, pengon zhvillimin e sëmundjeve të zemrës dhe disa tipe të tumoreve, shërben te disa gjendje alergjike, gripe, gastritisi dhe rrufa.

Prim.dr.med.sc. Ali F. Iljazi



p.s. Kerkoj falje per tabelen, nuk kisha mundesi ta postoja me mire. Pasi t'klikosh ne foto, shihen me kjarte te dhenat. Ju flm per mirekuptim.
 
Banania.Vlerat ushqimore dhe kurative.

Banania? Ja çfarë thotë dietologia:
Me një tul të butë dhe të ëmbël, e paketuar në lëkurën e saj të verdhë, banania është një nga frutat më të mrekullueshëm dhe më të gjendshëm gjatë gjithë vitit.

Bananet rriten deri në 10 m lartësi dhe i përkasin familjes së lilit dhe orkidesë.
Ky frut kremoz, i ëmbël dhe i pasur është një nga të preferuarit për të gjitha grupmoshat, nga bebet deri të moshuarit.

Benefitet

Ofron mbrojtje për sistemin kardiovaskular nga fibrat dhe kaliumi
Bananet janë shumë të pasura me kalium, një mineral ky nga më të rëndësishmit për të mbajtur presionin e gjakut në nivele optimale dhe për mbarëvajtjen e funksionit të zemrës. Duke qenë se përmban rreth 460 mg kalium, një banane në ditë mund të parandalojë hipertensionin dhe të mbrojë në këtë mënyrë nga arterioskleroza.

Bananet mbrojnë kundër ulcerës

Bananet njihen që herët për vetinë e tyre për të ulur aciditetin e stomakut, dhe si rezultat të mbron kundër ulcerës dhe dëmeve që ajo shkakton. Në një studim, një përzierje e qumështit me banane, uli në mënyrë të konsiderueshme aciditetin e stomakut. Në një tjetër studim në kafshë, shkencëtarët vunë re se banania e freskët e mbronte stomakun nga plagët.
Banania e luan rolin e saj mbrojtës në 2 mënyra: së pari, disa substanca që ndodhen te bananet ndihmojnë aktivizimin e disa qelizave, që përbëjnë shtresën e jashtme të stomakut, atë që vjen në kontakt me ushqimin, e cila prodhon dhe mukozën që e ruan stomakun nga aciditeti. Së dyti, disa përbërës të tjerë, që quhen inhibitorë të proteasave ndihmojnë në eliminimin e disa baktereve në stomak, të cilët janë akuzuar si kryesorë në shkaktimin e ulcerës në stomak.

Ndihmojnë në periudhat e eliminimit...

Në rastet e diarresë së shpeshtë, për shkaqe të ndryshme, na duhet të eliminojmë ushqime që mund të agravojnë situatën. Një episod diarreje mund të zbrazë depozitat tona në elektrolite shumë të rëndësishëm. Bananet mund të na plotësojnë mangësitë në kalium, një nga elektrolitet më të rëndësishëm, i cili ndihmon në rregullimin e funksionit të zemrës dhe në balancën e lëngjeve në trup.
Gjithashtu, bananet përmbajnë pektinë, një lloj fibre e tretshme, e cila ndihmon shumë në normalizimin e aparatit tretës dhe lehtëson konstipacionin. ثmbëlsia dhe përmbajtja në sheqer e bananeve varion në saje të pjekjes së tyre. Kur ato janë pak të pjekura (me ngjyrën e verdhë gati jeshile) kanë një indeks glicemik më të ulët. Kjo i bën bananet një nga frutat më të rekomandueshëm, në të kundërt të famës që ato kanë.
Bananet mbrojnë shikimin tonë
Mamaja juaj mund t'ju ketë thënë se karotat ju ndihmojnë për shikim më të qartë të syve kur ishit fëmijë, por për adutët duket se konsumimi i frutave është më i rëndësishëm për këtë. Në një botim të Archives of Ophthalmology, përmendet se konsumi i të paktën 3 frutave në ditë, ndihmon shumë në parandalimin e përkeqësimit të shikimit me kalimin e moshës.
Banania është një nga frutat që, nëse e konsumojmë përditë, në kombinim me fruta të ngjyrave të kuqe dhe jeshile, do të ndihmonte shumë për të pasur shikim më të mirë me kalimin e moshës.

Forconi kockat me banane...

Po, është e vërtetë, nëse vendosni bananet rregullisht në menynë tuaj, ndihmon në absorbimin e kalciumit, elementit më të rëndësishëm në ndërtimin e kockave tona.
Bananet përmbajnë një prebiotik, i cili ushqen bakteret miqësore të kolonit. Këto baktere prodhojnë vitamina dhe enzima, të cilat ndihmojnë shumë aftësitë tona për të absorbuar nutrientë shumë të rëndësishëm, siç është dhe kalciumi.
Gjithashtu, koha e kalimit të ushqimit në zorrë zgjatet dhe, në këtë mënyrë, ulet rreziku i kancerit të zorrës së trashë.
Bananet jeshile përmbajnë acide lyrore të shkurtra, të cilët janë më të preferuarit për qelizat që përbëjnë shtresën e parë të zorrës. Kur këto qeliza ushqehen mirë, ato janë shumë më të afta për të absorbuar kalciumin dhe nutrientë të tjerë të vlefshëm.

Disa banane janë burim i pasur edhe i karotenoideve të ndryshëm. Ato me ngjyrë sa më të artë kanë dhe përmbajtjen më të lartë.

Bananet ndihmojnë shëndetin e veshkave tona kur konsumohen rregullisht, por me masë

Rreth 190.000 raste kanceri të veshkave identifikohen çdo vit në Amerikë. Faktorët e riskut përfshijnë duhanpirjen, obezitetin, hipertensionin dhe ekspozimin në disa substanca toksike, si asbestos dhe kadmiumi. Faktorë dietetikë janë vënë re si parandalues. Konsumi i rregullt dhe i përditshëm i fruta-zarzavateve të pasura me fibra bimore, por kryesisht konsumi i bananeve është lidhur me mbrojtjen e veshkave nga kanceri.

Sa shpesh të konsumojmë banane

Një banane të vogël mund ta konsumojmë edhe përditë, duke e kombinuar atë me 2-3 fruta të tjerë, të llojeve dhe ngjyrave të ndryshme.
Banania mund të përfshihet në ëmbëlsira, në kos me fruta dhe pak mjaltë, si dhe në lëng të freskët frutash.
Blerina Bombaj, dietologe
 
Të gjitha efektet kuruese të mollës

Të gjitha efektet kuruese të mollës​

Sëmundjet që kuron lëngu e uthulla e mollës, dhe kur duhet përdorur
Molla ka përbërës të shumtë ushqyes e shërues. Ajo përmban sidomos natrium, hekur, fosfor, disa alkaloide, geraniol, acetaldehid, paktin, sheqer, thartirë të mollës, në sasi të vogla ka dhe vajra eterikë, ndërsa nga vitaminat dallohet vitamina A, B dhe C. Përveçse përdoret si pemë freskuese dhe për përgatitjen e lëngjeve të ndryshme dhe të uthullës, molla përdoret edhe për përgatitjen e çajrave të ndryshme shëruese.


اaji me lulet e mollës
اaji që përgatitet nga lulet e mollës pihet kundër ftohjeve të ndryshme, lehtëson etjen, forcon nervat, mushkëritë dhe zemrën. Gjithashtu, ky çaj është një mjet i mrekullueshëm për rregullimin e tretjes. Për përgatitjen e çajit nga lulet e mollës duhet që në pranverë të mblidhen lulet e freskëta, të cilat thahen në hije dhe pastaj, si të thara, përdoren gjatë vitit. اaji nga këto lule zihet sikur edhe çdo çaj tjetër, por në vend të sheqerit ëmbëlsohet me mjaltë.

اaji nga rriskat e thara të mollës
Ky çaj përdoret për këndellje psikike pas punëve të rënda, për ripërtëritje të mëlçisë dhe pastrim të veshkave. Marrja e mollës së freskët dhe e bukës së zezë për disa ditë rresht ndikon mirë në pastrimin e mukozës së hundës, ndihmon dhe shpejton tretjen e ushqimit, siguron gjumë të rehatshëm, eliminon djegësirën dhe thartirën e lukthit, ndikon mirë kundër reumës dhe arteriosklerozës. ثshtë e mirë që posaçërisht personat e moshuar ta marrin si ushqim të pandarë me bukë.

Molla
Një mollë e ngrënë në mëngjes ndikon mirë në pastrimin e dhëmbëve dhe eliminon thartirën e tepërt në gjak. ثshtë mirë të merret edhe një mollë para gjumit, pasi kjo normalizon jashtëqitjen. Molla preferohet edhe si mjet shërues për jashtëqitjet e shpeshtuara të fëmijëve. Për këto raste preferohet molla e pjekur. Rezultate të mira për trajtimin e disa sëmundjeve ka dhënë edhe pirja e lëngut të mollës. Mjekët rekomandojnë pirjen e lëngut të mollës kundër sëmundjes së lëkurës, sëmundjes së veshkave, fshikëzës së urinës, hemorroideve (majasëllit). Duhet theksuar se pirja e rregullt e lëngut të mollës nuk lejon formimin e gurëve në veshka dhe ndikon mirë te personat që kanë vuajtur nga verdhëza. Nga molla bëhet edhe uthulla e mollës, e cila është shumë e preferuar të përdoret për sallata dhe drejtime të tjera shëruese.

Astma
Nëse vuani nga astma e kafazit të kraharorit, duhet fërkuar me uthull molle, e nëse lëkura është e ndjeshme, uthullën duhet ta zbutni me ujë. Me uthull molle bëhet edhe avullimi i gjoksit te rastet e vështira të ngufatjeve astmatike. Fasha e lagur me uthull vendoset në lëkurë, ndërsa sipër saj vendoset një fashë tjetër e terur.

Pagjumësia
Uthulla e mollës e përzier me mjaltë dhe uje të nxehtë pihet si mjet qetësues kundër pagjumësisë. Nëse vuani nga dhimbja e kokës në ballë, vendosni fasha të lagura me uthull molle dhe ujë: gjysmë gote ujë të ftohtë, 1 lugë uthull molle dhe pak mjaltë. Fasha ndërrohet kur nxehet. Këto fasha mund të vihen edhe në pjesën e pasmë të qafës. Për t’i përmbushur nevojat ditore me minerale, çdo ditë nga tre herë duhet të merren me një gotë uji dy lugë çaji me mjaltë dhe dy lugë çaji uthull molle.

Në shtatzëni
Për t’i përmbushur nevojat e thartirave, një grua shtatzënë duhet të marrë një lugë uthull molle në një gotë ujë esëll në mëngjes. Kjo përzierje do ta pengojë dhe largojë çdo mundim të mëngjesit. Gjatë ditës është mirë që gruaja shtatzënë të pijë edhe nga një gotë lëng molle ose rrushi. Në këtë mënyrë nëna e ardhshme merr mjaft elementë të nevojshëm natyrorë, prandaj edhe mund të presë një foshnjë me flokë të dendur nga dita e parë, me thonj të fortë e të gjatë, me sistemin e zhvilluar muskulor sa që nga fundi i dhjetëditëshit të parë do ta ngrejë kokën vetë. Nëna e re do të këtë mjaft qumësht, fëmija do ta tretë ushqimin normalisht dhe do të këtë jashtëqitje normale, fytyrën do ta këtë mjaft të gjerë, e kjo do të ndikojë edhe në rritjen e mëvonshme dhe në zhvillimin psikik dhe shpirtëror të fëmijës.

Ftohjet
Për ftohjet e ndryshme që përcillen me kollë të fortë çdo dy orë merret nga një lugë të tretjes: lëng të freskët të gjysmë limonit, sasi e njëjtë uthulle molle, një lugë mjaltë bagremi dhe një lugë glicerinë. Të gjitha këto përzihen derisa të fitohet shurupi, i cili është edhe mjaft i shijshëm. Kjo përzierje përdoret gjatë 11 orëve. Ndërsa në rastet e kollitjes intensive duhet të merret një lugë shurup në çdo dy orë, kurse natën dy herë nga një lugë. Fëmijët mbi dyvjeçarë mund ta pinë këtë shurup çdo orë, por në sasi më të vogël. Shurupi mund të përdoret edhe në rastet e ndezjes së faringut dhe në masë të konsiderueshme zvogëlon kollitjen.

Alergji
Nëse keni flamë alergjike, për shkaqe profilaktike mund të merrni një lugë mjaltë rozmarine ose temjan (Thymus vulgaris) para buke. Në mbrëmje para gjumit pihet tretja prej: dy lugësh mjaltë bagremi, një lugë uthull molle dhe pak ujë mineral. Pas 75 ditëve preferohet të merret çdo ditë nga një gotë uji mineral me dy lugë mjaltë, dy lugë uthull molle dhe 5-10 pika limon të freskët. Profilaktikja vazhdohet. Kjo terapi mund të ndërpritet pas dy javëve, pasi që në princip janë eliminuar shkaqet e flamës alergjike.

Përgatitja dhe i uthullës së mollës
Merren pesë kg mollë të egra (ose edhe të buta) të paspërkatura me kimikate, lahen mirë, priten dhe bluhen me makinë të thjeshtë për bluarjen e mishit. Masa vendosët në enë të emaluar, kavanoz, qelq, etj; dhe mbushet me ujë aq sa ta lagë masën e bluar. Në këtë sasi mund të vendosën edhe 20-50 gramë sheqer i bluar. E tëra mbulohet me garzë dhe vendosët në vend të nxehtë (në dimër), ose në vend me diell, për 20 ditë. Gjatë kësaj kohe, vetvetiu me nxehjen e masës, përfitohet uthulla e mollës, e cila vendosët në shishë (e kulluar) dhe ruhet në vende të ftohta e të errëta. Por uthulla e mollës mund të përgatitet edhe nga lëkurat e mollës. Për këtë lëvoret e mollëve të qëruara në përpjesëtim 1:1 duhen vendosur në një kavanoz më të madh (1 kg lëvore me 1 litër ujë). Sipër lëvoreve vendosët uji i sheqerosur sipas dëshirës. Kavanozi mbyllet me pece pambuku. Pas 3-4 javëve fitohet uthulla e mollës. Për infektivët virusale dy lugë uthull molle përzihen me 2 lugë mjaltë dhe me gjysmë gotë uji të nxehtë. Me këtë përzierje shpëlahet fyti dhe pihen disa lugë gjatë ditës. Shpëlarja e fytit duhet përsëritur katër herë në ditë, ndërsa personat me fyt tejet të ndjeshëm këtë mund ta bëjnë vetëm në mëngjes dhe në mbrëmje. E njëjta mënyrë, por në sasi më të vogël të uthullës së mollës, aplikohet edhe të fëmijët, por mbi moshën pesëvjeçare.

TO​
 
Mos na e shto nepsin neve re tani se jemi dhe me ramazan :D...shaka kjo se te befshin mire. Une per vete i kam qejf mollat e gjelberta, qe jane te tharta dhe me shume leng. Nje efekt qe nuk me pelqen te molla eshte se me gryn lukthin shume :D, kam uri shume pas ngrenies se nje molle. :)
 
Per sa i perket me siper qe molla para gjumit jam keshilluar me doktor dhe kam 2 vjet qe perdor nje moll pasi te flej . Dhe nuk kam me probleme me fryerje dukem edhe me i lehte :P , + ane te tjera pozitive qe sapo i permende me siper :)
 
Mollat kan shume efekte pozitive kshu qe une ne pergjithesi i perdore nga dy molle :P qe te mos i le tek. :D
 
Mire mo mire per mollen , por te mos harrojme dhe ftoin se dhe ai kusheri me mollen eshte dhe eshte gjithashtu shume i dobishem.
 
efektet kuruese te frutave

Hudhra

A mendoni se hudhera s’ju jep tjeter veq eres? Te jep ere por gjithashtu eshte njeri nder ushqimet me te shendetshme. Per shekuj me radhe hudhera eshte konsideru si ilaq per gjithcka dhe besohej te ket qen ne gjendje te sheroj te gjitha semundjet duke fillu nga te ftohurit deri te Murtaja! Por, nuk ka murtaje diteve te sodit por ja ka disa menyra tjera qe mund ta perdorni hudheren per shendetit tuaj.

Aknet – shumices se njerzve gjate jetes se tyre vuajne nga aknet deri ne nje mase. Komapani te ndryshme pasurohen duke shitur lares fytyre dhe krema qe ndihmojne. Problemi qendron ne at se ka shume arsye per aknet e ketu perfshihen hormonet, dieta dhe stresi. Edhe pse hudhera vetvetiu nuk mund ti sheroj aknet por sigurisht qe mund te perdoret si ndihmes me tretmane tjera.

Hudhera mendohet se funksionon pershkak te permbajtjeve antibiotike dhe pastrues te gjakut qe ka. Kur perdoret ne ushqim duhet te siguroheni qe eshte e shtypur dhe prere. Kjo i ndihmon asaj ne lirimin e perberjeve aktive qe ka. Nje menyr tjeter e marrjes se hudheres eshte vendosja e tyre ne nje shishe me vaj te ullirit dhe me pas mund ta perdorni per sallata te ndryshme.

Shendeti Kardiovaskular dhe Kolesteroli i Larte – Nese ju pelqen te hani ushqim Mediteran dhe te Lindjes se larget do te shihni se ata perdorin hudheren shume. E lajmi i mire eshte se njerezit nga keto vende gjithashtu kan dukuri te vogel te semundjeve kardiovaskulare.

Kolesteroli mund te jet nje fushe shendetsore konfuze. Ne njeren ane eshte i dobishem kurse ne anen tjeter mund te na vras. Kjo eshte pershkak se ka dy lloje te kolesterolit – HDL dhe LDL. Kjo e fundit konsiderohet si i keq. Mjeksia moderne ka zbuluar se hudhera permban allicin i cili pastron radikalet e hidroksilit (hydroxil OH). E kjo mendohet qe e ndalon LDL te oksidohet.

Fatkeqsisht nje numer i rezultateve qe jan kryer tregojne rezultate te perziera. Por ne anen tjeter gjithashtu tregon se edhe sa me shume seriozisht gjerat natyrale duhet te merren. Natyrisht qe shumica e dim qe kompanit nuk jan te nxitura te kryejne kerkime ne produktet natyrale pershkak te mungeses se shperblimeve financiare. Nese keni problem me kolesterol mos ju frigo eres se keqe dhe merr hudher. Apo krejt qka mundesh te besh eshte ta besh pjes te dietes tuaj.

Antioksidues – hudhera ka 1% te forces se penicilinit dhe mund ti zbraps nje numer te bakterieve sikur Listeria, Salmonella, E. coli, Cryptococcal meningitis, Candida albican dhe ZStaphylococcus. Problemi me shumicen e antibiotikeve eshte se bakteria krijon reziztenc ndaj tyre perderisa kjo nuk ndodh edhe ndaj hudheres.

Keto te mira jan kuptuar se pari heret ne shekullin 19 kur nje prift Anglez eshte semur nga ethet infektuese kurse prifti Franqez i cili hante hudher cdo dite nuk eshte semur.

Mpiksja e Gjakut – Provat klinike te cilat jan publikuar ne Journal of Hypertension, kan treguar presioni i gjakut te vullnetareve eshte zvogluar nga 1-5% pasi kan marr hudher. Kjo nuk tingllon shume por ky zvoglim i vogel mund te zvogloj shancat per goditje (pika ne tru) per 30-40% dhe semundjen e zemres per 20-25%.

Dicka me shume rreth hudhres

Hudhera eshte me se shumti efektive kur shtypet dhe ndahet ne pjes dhe eshte ashtu e natyrshme.
Nje thelb hudhere ne dite permireson shendetin tuaj kurse 2-3 thelba te ndihmon te parandalosh ftohjen.
Kur e perdorni me ushqime prisni deri ne 10 minutat e fundit te pergaditjes se ushqimit dhe me pas mund t’i shtoni hudher.
Kujdes mos ha shume sepse mund te irritoj sistemin digjestiv.
Mos e futni ne mikroval pasiqe i vret perberjet aktive ne te.
Mos merr hudher ne vend te dietave shendetsore te balancuara por shtoja asaj diete.
Gjitmnon konsulto mjekun nese nuk je i sigurt per dicka.
Keto jane te mirat e hudheres te cilat duhet mjaftojne qe ta perdoresh perkunder eres se keqe qe te jep.
 
Uthulla e Molles – me gjithe gjasat ju keni uthull molle ne shtepi diku ne kuzhine. E sigurisht qe edhe ke ndegju per te gjitha te mirat shendetsore te saj. E perdorni gati ne te gjitha salatat qe beni. E nganjeher mundoheni qe cdo her te shtoni edhe pak me shume, sigurisht duke u mundu qe t’i arrini perberesit e mire sherues te saj. Nese po perdorni uthull molle e cila eshte e kthjellet ne pajmje, nuk kemi lajme te mira per ju. Ky lloje i uthulles se molles nuk permbane te gjitha te mirat shendetsore per te cilat ke degju.

Uthulla E Vertet E Molles

Uthulla e Molles qe permbane te gjitha te mirat shendetsore nuk eshte e kthjellet, por e kunderta e saj. Eshte uthull organike e pafiltruar. Nuk eshte nje leng i kthjellet, por ka nuance te kafet. Nese mundohesh te shikosh permes saj ju do te vereni substance si rrjet merimange qe pluskon ne te. Ky lloj i uthulles se molles eshte i kualitetit te mire me te gjithe materiet ushqyese dhe perberesit shendetsore ne te.

Mendo… A do te blini uthull te molles ne supermarket qe nuk eshte e kthjellet, ka nuance te kafet, dhe mbi te gjitha zbuloni se dicka pluskon ne te. Me gjithe gjasat ju nuk do ta blini. Kjo eshte arsyeja kryesore se perse prodhuesit e destilojne uthullen e molles. Uthulla e pastert vlohet per te nxjerr nje uthull te kthjelet qe e gjeni ne supermarket. Ky proces i vlimit dhe avullimit te uthulles shkatrrone gati te gjitha materiet ushqyese shendetsore ne te. E cfar dhuron eshte se i jep uthulles nje pamje te kendshme per sy.

Te Mirat Shendetsore Te Uthulles Se Molles

Sigrisht se duhet te ket dicka shume te shendetshme ne perdorimin e uthulles se molles pasiqe Babai I Mjeksise, Hippocrates, ka perdore uthullen rreth 400 vjet P.K (Para Krishtit) per shkakte te qualiteteve te saj shendetsore. Thuhet se ai kishte vetem dy ilaçe: mjalte dhe uthull molle.

Uthulla e molles marohet nga molla te pjekura te fresketa qe fermentohen dhe kalojne ne nje proces te rrept per te arritur deri te produkti finale, pra Uthulla E Molles. Kjo uthull permbane nje mori te vitaminave, beta-carotene, pektin dhe minerale vitale sikur kalium, sodium, magnezium, kalcium, fosfor, klor, sulfur, hekur dhe fluor.

Pektini ne uthull eshte fiber qe ndihmon ne zvoglimin e kolesterolit te keq dhe ndihmon ne rregullimin e shtypjes se gjakut. Nevoja per kalcium posa te filloni te plakeni eshte shume e njohur. Kjo uthull ndihmone ne ekstraktimin e kalciumit nga frutat, perimet dhe mishi me te cilat perzihet, keshtu ndihmon ne procesin e mirembajtjes se eshtrave te forta. Mungesa e kaliumit shkaktone nje mori semundjesh si remjen e flokeve, thonje te dobet te dores, dhemb te brishte dhe sinusit (pezmatit te sinusve).

Uthulla e Molles eshte e mbushur me kalium. Studimet kane tregu se mungesa e kaliumit rezulton ne zhvillim te penguar (pengim ne rritje te njeriut). Te gjitha keto mund te shmangen me ndihmen e uthulles se molles. Kalimi ne uthull gjithashtu ndihmone ne eliminimin e materieve toksike nga trupi i njeriut. Beta-karotine ndihmon ne riparimin e demeve te shkaktuara nga radikalet e lire, keshtu duke ndihmuar qe te mbajme lekure me te qendrueshme dhe me te re ne pamje. Uthulla e Molles eshte gjithashtu e mire per ata te cilet deshirojne te humbin peshe. Ndihmon ne zberthimin e yndyrnave keshtu duke ndihmuar ne zvoglimin e natyrshem te peshes.

Uthulla e Molles permbane acid malik i cili eshte shume i mire ne lufte kunder infekcioneve bakteriale dhe fungale (semundjeve kepurdhore te lekures). Ky acid gjithashtu ndihmon ne tretjen e depozitave te acidit urik qe formohen rreth nyjeve dhe keshtu ndihmon ne largimin e dhimbjeve te nyjeve. Kjo tretje e acidit urik gradualisht eliminohet nga trupi.

Gjithashtu pretendohet se uthulla e molles eshte e dobishme kunder kokedhembjeve, artritit, kapsllekut, eshtrave te dobeta, kolesterolit te larte, diearres, ekzemes, plogeshtis kronike, helmimit te lehte nga ushqimi, remjes se flokeve, shtypjes se larte te gjakut, dhjamosjes, e shume e shume semundjeve tjera. Nuk eshte per tu quditur qe shume e quajne si “Ilaçi Mrekullive”.

Menyrat e Ndryshme te Perdorimit

Ju lumtem sigurohuni qe te perdoroni vetem uthull te molles natyrale, organike sepse uthulla e kthjellet praktikisht nuk ka kurrfar te mire shendetsore.

Shume e quajne uthullen e molles “ilaçi mrekullive”. Perdoruesit e keti ilaçi te mkrekullive pohojne se menyra me e mire eshte qe te fillosh mengjesin me uthull molle. Perziej dy luge-gjelle uthull dhe dy luge-gjelle mjalte ne nje gote me uje dhe pije. Perzierjea mund te ket shije acidi dhe ndoshta nuk te duket si dicka qe duhet ta besh te paren ne mengjes. Por ju do te mesoheni me at shije porsa te mesoni te mirat e jashtzakonshme shendetsore qe vien pas pirjes. Shume e zbulojne se me pasimin e kesaj rutine ne mengjes ndihmone ne eliminimin e kapsllekut, qe eshte njeri nga shkaktaret e shume semundjeve tjera. Kapslleku eshte gjithashtu nganjeher shkaku i kokedhembjeve – qe shpien ne prishje te qejfit, privim te gjumit, dhe gjendje letargjike (i pergjumur) gjate gjithe dites. Me te zgjidhur problemin e kapsllekut te gjitha simptomet tjera zhduken e keshtu ju ben juve te ndiheni me i fresket dhe ekstremisht aktive gjat gjithe dites. Me ndjekjen e keti plani te mengjesit (dmth… posa te zgjoheni te pini uthull molle te perzier me mjalte dhe nje gote uje) ju i ndihmoni vetes te zhdukni skuqjet e lehta te lekures dhe se ndertimi i lekures suaj permiresohet duke ju bere juve qe ne menyre te natyrshme te rrezatoni dhe vezulloni.

Ju gjithashtu mund ti gezoni keto te mira shendesore te uthulles se molles ne menyra tjera. Perdore ne pergaditje te sallatave te ndryshme. Zevendeso vajin qe derdhet mbi sallat me uthull molle. Jo vetem qe sallata do te ket shije me te mire por do te jet edhe me e shendetshme. Perdore uthullen e molles ne konzervimin (turshi) te frutave dhe perimeve te ndryshme. Marinimin e mishit te lopes, qengjit, peshkut dhe llojeve tjera te mishit eshte gati proces ditor i mishngrenesve. Bej uthullen e molles si perberes kryesore te marinimit se bashku me lloje te barishtave dhe erezave. Kjo marinade thjeshte nuk ju ndihmon qe thjeshte ti shtoni shije mishit, por gjithashtu vie me te gjitha ato te mira shendetsore qe permendem me larte.

Pra, fillo mengjesin me nje gote uje, dy luge-gjelle uthull te molles. Akoma me mire fillo mengjesin me nje gote leng limoni apo portokalli me dy luge-gjelle uthull molle ne te. Nese shija eshte shume acide, edhe sigurisht qe eshte, shtoni perzierjes edhe dy luge mjalte per ti dhene shije te embel dhe per te zbutur shijen acidit. Nese i shtone mjalte ju veq i permiresoni te mirat shendtesore.
 
Boronica

A deshironi te keni memorie te mpreht? Provo boronicat. Te ulesh faktoret rrezikues nga disa kancer?

Fut boronicat si pjes te perditshme te dietes tuaj. E sigurisht qe deshironi nje burim te mire natyral te antioksiduesve per shendet optimal? Kush tjeter perpos boronicave!
Lista e gjate e te mirave shendetsore te lidhura me boronicen eshte bere e njohur ne publike po aq sa ka qen me vite e njohur tek komunitetet shendetsore dhe ato hulumtuese dhe tek kultivuesit profesional te boronicave.

Sipas neuroshkenctarit nga Tufts University, James Joseph, kur eshte fjala per mbrojtje te trurit nuk ka asgje sikur boronica. Ne nje artikull tjeter te publikuar ne Wall Street Journal (29/04/2003) shkruan se boronica ishte me e fuqishmja ne efektin e kthimit te humbjes se memories ne nje studim te kryer ne brejtes te moshuar te cilet silleshin si te te rinjet kur ushqeheshin me disa lloje frutash.

Per nje referim me te lehte lista e shume te mirave shendetsore te boronices perfshine:

*permiresim te te pamurit
*pastrim te arterieve
*me shume antioksidues per mbrojte ndaj semundjeve
*forcim te eneve te gjakut
*shtim te memories
*ndalim te infeksioneve te traktit urinar
*kthim mbrapsht te renieve te aftesive mendore dhe fizike te lidhura me moshen

Sipas Institutit Amerikan Per Hulumtine Te Kancerit ku thuhet keshtu, “Tashme e dim se boronica eshte njeri nga burimet me te mira te antioksiduesve, substanca te cilat mund te ngadalsojne procesin e mplakjes dhe zvoglojne demin qelizor qe mund te shpien ne kancer”

Antioksidues i referohet perberesve apo perzierjeve oksiduese negative qe gjinden ne boronica. Disa fruta dhe perime natyrale i ofrojne trupit kemikale te cilat reagojne kunder disa oksiduesve te demshem qe jane te asociuar me elementet (radikalet e lire) te cilet mund te demtojne nje mori funksionesh dhe procesesh te brendshme, duke perfshire ketu edhe ADN gjenetike ne çelizat riproduktive dhe vendeve receptore ne tru.

Tashme shume studime nderkombtare po konfirmojne dhe po zbulojne te mirat e boronicave. “Kemi shume shtigje hulumtuese per ti ndjekur te cilat mund te sqarojne aftesin e boronicave per te zvogluar demet e shkaktuar nga goditja ne true,” ka thene profesori Marva Sweeney-Nixon, hulumtues prane Universitetit te Prince Edward Island ne Kanada.
Dhe nje studim tjeter i fundit ne Japoni ka konkluduar se ekstrakti nga boronica eshte shume i dobishem per parandalimin e dobesimit te te pamurit dhe se eshte gjithashtu edhe menyra me e mire e çlodhjes se syve te lodhur tek njerezit e nxene pa kohe per te pushuar.

Natyrisht se shume te mira shendetsore te boronicave dihen dhe jane njohur per vite. Por vetem 40 kalori ne 1/2 e nje gote me boronica ofrone nje mori materiesh ushqyese sikur potasium dhe hekur, e perveq tjerash boronica eshte edhe nje burim i shkelqyeshem i Vitamines C. Dhe mos t’harrojme se boronica gjithashtu ofrone fiber dieater.

Health Magazine se fundi ka ven ne liste boronicat si burimi kryesore me antioksidues ne artikullin Udhezimi Drejt 50 Super Frutave. Ne artikull thuhet, “boronicat jene nje burim i veqant i pasur me antioksidues te quajtur anthocyanins (qe gjithashtu gjinden ne molla, rrushe, manaferra, rrepke dhe laker te kuqe). Disa studime sygjerojne se anthocyanins dekurajojne formimin e mpiksjes se gjakut dhe keshtu zbrapsin sulmin ne zemer. Ato (boronicat) gjithashtu duken te permiresojne te pamurit.”

Nje perkrahes tjeter i boronicave eshte edhe Prevention Magazine. “Studimet e Fundit gjithashtu sygjerojne se boronicat munden qe ne fakt te kthejne renien e memories qe mund te ndodhe me mplakjen,” thuhet ne nje artikull te publikuar ne revisten e lertepermendur. Ja nje cope nga ajo qe eshte thene: nga te gjithe frutat dhe perimet e fresketa qe njohim boronicat jane numer nje ne fuqin e tyre antioksiduese. Perveq antioksiduesve boronicat gjithashtu permbajne tannin te kondezuar qe ndihmojne ne parandalimin e infeksioneve te traktit urinar.”

“Nga te gjithe frutat dhe perimet e fresketa qe kemi studiuar deri me tani ne pergjithsi boronicat jane njeri nga burimet me te pasura me antioksidues phytonutrients,” konkludone Dr. Ronald Prior ne nje sudim hulumtues te vitit 1998 (Journal of Agricultural and Food Chemistry) vell.46,nr.7) i drejtuar nga Tafts University.

Pershkak te lajmeve te mira qe kemi deri me sot hulumtuesit do te vazhdojne te studiojne te mirat shendetsor te boronices edhe me tutje ne te ardhmen per at se ka ende shume per te mesura dhe per te konfirmuar. “Ne nderkohe,” e pranon Dr. Prior duke thene, “Une ha boronica per cdo dite.”
 
1. Pjeshka
Per qellime mjekesore perdoren gjethet, lulet, frutat dhe farat e pjeshkes. Te gjitha pjeset e bimes kane shije te hidhur, sepse permbajne acid cianhidrik dhe duhet kujdes i posaeem. Frutat perdoren te fresketa dhe te perpunuara. Ato kane vlera te larta ushqyese e kuruese; permbajne rreth 10 per qind sheqerna, acide organike, pektine, vitamine C dhe R me shumice, sasi te pakta provitamine A, vitamine B1, B2, PP, kripera minerale, lende aromatike etj. Pjeshka keshillohet te perdoret gjate tre muajve te pare te shtatzenise sepse ndikon krijon nje lekure te shendetshme te femijes dhe zhvillimin e tij, Lulet e pjeshkes kane veti tonike dhe rrudhese dhe perdoren ne forme eaji. Lulet e thara e te kthyera ne forme pluhuri, rekomandohen kunder kolitit, dhimbjeve te barkut, rrjedhjes se te bardhave, kunder hemorragjive dhe komoroideve. Gjithashtu, ne forme gargare perdoren per kurimin e bajameve dhe mishrave te dhembeve qe jane acaruar. Lengu i frutave (i thelpinjve) te pjeshkes, me pamjen e qumeshtit, eshte perdorur prej kohe kunder semundjeve te zorreve dhe te stomakut.

2. Shega
Ne mjekesine popullore perdoren frutat dhe levozhgat e tyre, lulet, farat, rrenjet dhe levorja e degeve dhe e rrenjeve, e cila ka shije te athet dhe ere. Shega me farat e saj te kuqe si rubin eshte nje frut i shijshem por edhe shume i vlefshem per organizmin e njeriut. Ajo eshte konsideruar si frut i fertilitetit. Lengu i sheges permban mesatarisht 12 per qind sheqer, acide organike, pektine, vitamine C etj. Lengu dhe vaji i nxjerre nga farat e sheges eshte nje antioksidant i fuqishem. Vetem 30 minuta pas marrjes se lengut te sheges aktiviteti yne rritet me 32 per qind. Lengu i sheges shuan etjen, nxit oreksin dhe permireson tretjen e ushqimeve. Ai perdoret me sukses ne semundjet e stomakut dhe te zorreve, eshte freskues dhe menjanon helmet e organizmit. Lengu i sheges jep rezultate ne luftimin e paraziteve qe zhvillohen ne zorre. Lulet e sheges permbajne tanine dhe kane veti rrudhese e tonike; ato rekomandohen ne dhimbjet e barkut, ne hemorragji, ne hemorroidet, si dhe per gargara te gojes, kunder enjtjes se bajameve dhe acarimeve te mishrave te dhembeve.

3. Molla
Per qellime mjekesore perdoren frutat e molles dhe gjethet.
Frutat permbajne rreth 15 per qind sheqerna, acide organike e sidomos acid malik, jane te pasura ne karotine (provitamine A), me vitamina B1, C, E, P, B2, PP, te cilat ndodhen nen lekure. Farat e molles permbajne albumina dhe yndyre. Molla si frute ka veti freskuese, qetesuese dhe zbutese. eaji i pergatitur me molle te ziera pakeson etjen, zbut acarimin e laringut. Ky eaj perdoret per te zbutur e per te pakesuar te kollurit, kunder zenies se zerit, lehteson dhimbjet e grykes dhe acarimet e rrugeve te frymemarrjes dhe te vet mushkerive. eaji i molles ndihmon per funksionimin e mire te veshkave dhe te fshikezes urinare; ai perdoret kunder infeksioneve te ketyre organeve. Mollet rekomandohen te perdoren nga njerezit me semundjet nervore, te cilat shoqerohen me pagjumesi. Ato perdoren me efekt kunder reumatizmave, artritizmit dhe kunder gureve. Rezultate te mira japin edhe kunder semundjeve te meleise. Gjethet e molles perdoren kunder helmimeve qe shkaktohen nga ushqimet. Cipa e jashtme e frutave te molles ka permbajtje te larte vitaminoze.

4. Molla e eger
Molla e eger takohet si dru jo i larte ose si shkurre. Deget i ka plot me gjemba. Ben pjese ne familjen e trendafiloreve. Gjethet i ka vezake, te zgjeruara dhe pa push. Lulet qe eelin ne prill- maj jane te bardha dhe anash ngjyre trendafili. Fruta e saj eshte e rrumbullaket, e vogel, me shije te tharte. Gjendet rralle neper pyje e buze arash. Sherben ne shkalle te gjere si nenshartese per te shartuar mbi te molle te buta. Ne mjekesine popullore perdoren frutat e molles se eger, te cilat mblidhen pasi piqen dhe marrin ngjyre verdhuke. Ato vihen nje nga nje me dore, pa i demtuar, ne menyre qe te ruhen per nje kohe sa me te gjate. Ruhen ne kashte. Perdoren edhe levoret e degeve. Frutat e molles se eger, permbajne acide organike, por me shumice kane acid malik. Mollet e egra kane veti rrudhese. Ato perdoren me efekt ne rastet e diarrese, si dhe kunder acarimeve te grykes e faringut, me ane gargarash (shpelarje e gojes). Edhe levorja e degeve ka veti rrudhese dhe perdoret me rezultate te mira kunder etheve. Rezultate shume te mira mollet e tharta kane dhene kunder semundjes se sheqerit.

5. Dardha
Frutat e dardhes perdoren ne gjendje te fresket ne kohen e pjekjes natyrore, te ruajtura ne frigorifer, dhe te perpunuara ne forme marmelate, konserve, kompostoje ose te thara. Permbajne kripera minerale, si: kalium, kalcium, mangan, fosfor, hekur etj., 4-5 per qind sheqer, vitamina C, B1, B2, B6, karotine, acide organike etj. Ato jane freskuese, qetesuese, largojne etjen, lehtesisht pastruese te zorreve dhe japin energji. Kur jane te papjekura, nuk treten lehte dhe qendrojne rende ne stomak. Ne saje te permbajtjes se hekurit dardhat bejne mire per luftimin e anemise. Ato bejne mire gjithashtu ne melei, pasi nxisin aktivitetin per prodhimin e temthit. Cipa e frutave te dardhes ka veti diuretike (diuretik, mjet qe shkakton urinim te shpeshte dhe ndihmon veprimtarine e veshkave dhe te rrugeve urinare) dhe ben mire ne pastrimin e veshkave dhe te rrugeve urinare. Lengu qe fitohet nga zierja e levores se degeve te dardhes ndikon pozitivisht ne uljen e temperatures. Gjethet e dardhes kane veti te mira diuretike dhe antiseptike dhe perdoren kunder semundjeve te rrugeve urinare, ne cistitet ne guret e veshkave, ne dhimbjet e fshikezes urinare, etj.

6. Ftoi
Per qellime mjekesore perdoren farat e thara, gjethet dhe tuli i ftonjve. Farat kane shije te lehte te bajameve te hidhura dhe jane pa ere. Ftoi perdoret i fresket ose ne forme reeeli, prevedeje, marmelate, si dhe per t’i dhene shije, arome dhe qendrueshmeri marmelates se molles, te dardhes dhe te frutave te tjera. Ftoi eshte i ushqyeshem; ai permban vitamina A dhe C, sheqerna, pektine, acide, kripera minerale, si kalium etj. Frutat e ftoit jane te pasura me lende aromatike, te cilat ia shtojne vleren. Ftonjte kane veti rrudhese dhe jane perdorur qysh ne lashtesi per kete qellim. Perdoren kunder diarrese (jashteqitjes), dizenterise (dizenteri: mahisje ose zhvoshkje e zorreve qe shkakton dhimbje e heqje te shpeshta barku, nganjehere edhe me gjak) dhe te vjellave. Gjithashtu, ky frut ka gjetur perdorim si tonifikues i organeve gjinore femerore dhe forcon gjinjte. Ai eshte nje qetesues i mire dhe perdoret edhe ne rastet e pagjumesise dhe kolles. Perdorim te mire kane gjetur per forcimin e organizmit te pleqeve, si dhe te atyre qe jane dobesuar pas kalimit te ndonje semundje. Valesa e gjetheve te ftoit perdoret per te lare syte kur vuani nga semundje te syve.
 
7. Hurma
Ne mjekesine popullore perdoren pothuajse te gjitha pjeset e bimes, fruta, gjethet, deget. Ajo perdoret e fresket, e thate, pergatitet reeel, marmelate, alkool, raki dhe embelsira te ndryshme. Fruta permban rreth 17 per qind sheqer kur eshte e fresket dhe 62 per qind kur thahet. Permban vitamina A dhe C, proteina, yndyra, kripera minerale, si hekur, sasi te konsiderueshme tanine etj. Hurmat kane gjetur perdorim te mire ne luftimin e semundjes se anemise, dobesimit te pergjithshem te organizmit pas kalimit te ndonje semundje. Ne keto raste perdoret mjekimi me hurma: edo dite konsumohen 6- 15 kokrra te tejpjekura rreth nje ore para ose pas ushqimit. Mjekimi vazhdon 15 dite deri ne 25 dite. Hurmat kane dhene rezultate te mira ne luftimin e semundjeve te aparatit tretes, te cilat shoqerohen me diarre (me te dala te shpeshta jashte). Mjekimi me hurma rekomandohet edhe per personat qe vuajne nga diarreja kronike. Gjithashtu, shume te semure nga gjendrat tiroide (fryrja e gushes), kane pasur permiresime te dukshme pas perdorimit me bollek ne racionin ditor te frutave te hurmes. Farat e hurmes kane gjetur perdorime ne dhimbjet shume te forta te barkut.

8. Portokalli
Portokalli eshte e pasur me vitamina A, B, C, P, me kripera kalciumi, fosfor etj. Lengu i portokallit, i konsumuar me ose pa sheqer, ose me gaz karbonik, eshte freskues. Nga levozhga e portokallit del vaj eterik shume i mire, i cili gjen perdorime te shumta ne prodhimin e pijeve, aromave, ilaeeve etj. Lengu i portokallit ka veti diuretike dhe antiseptike (qe ndalon kalbezimin ose pengon zhvillimin e mikroorganizmave), e perdoret me sukses ne luftimin e semundjeve te veshkave, edhe ne rastet kur jane formuar gure ne to, ne semundjet e meleise dhe ne ato te zemres dhe te eneve te gjakut. Lengu i portokallit, duke i shtuar pak sheqer, pelqehet edhe nga femijet e vegjel dhe keshillohet te perdoret qysh ne muajin e trete pas lindjes. Portokallet perdoren me efekt te mire ne luftimin e anemise, duke pasuruar gjakun me elemente te reja. Portokalli ka permbajtje te larte te vitamines C. Kjo vitamine merr pjese ne shume procese te shkembimit te lendeve ne organizem. Levozhgat jane te pasura me elemente aktive dhe lengu i fituar nga zierja e tyre perdoret edhe ne rastet e erregullimeve te stomakut dhe te zorreve.

9. Mandarina
Ne mjekesine popullore perdoren frutat, levozhgat e frutave, gjethet, lulet. Fruta e mandarines eshte shume e kendshme dhe aromatike. Ajo eshte e pasur me vitamina A, B, C dhe sheqerna. Nga lengu i frutave prodhohet mandarinade shume e shijshme.
Mandarinat jane nder agrumet me te pelqyeshme fale aromes dhe permbajtjes me te larte te sheqerit. Ato jane tretese, freskuese dhe lengu i tyre eshte i pranueshem edhe nga stomaku i femijeve.
Ne saje te permbajtjes se vitaminave, si dhe te nje sasie te konsiderueshme hekuri, mandarinat perbejne nje ushqim shume te pershtatshem per pastrimin e gjakut dhe per luftimin e anemise.
Mjekimi me mandarina vazhdon 20-25 dite, duke konsumuar edo dite nga 10-15 kokrra ose edhe me shume. Levozhgat e frutave, gjethet, lulet kane po ato perdorime si te portokalli. Nese ato zihen dhe pihen si leng ne forme eaji, kur ky leng pihet i ngrohte, ben mire ne rruget e siperme te frymemarrjes, kur ka acarime ne gryke apo zenie zeri. Gjethet dhe filizat e njome te mandarines dhe portokallit kane veti qetesuese ne rastet e nevrastenise (nevrasteni: semundje qe ka per shkak dobesimin e force nervore.)

10. Mani i zi
Mani i zi i njohur ndryshe edhe me emrin dudi ka gjetur ne perdorim te gjere ne mjekesine popullore dhe perdoret pr te kuruar disa semundje. Tek ne gjendet i kultivuar neper kopshte. Ne mjekesine popullore perdoren frutat dhe gjethet. Frutat e manit te zi konsumohen te fresketa, ato jane freskuese dhe te shendetshme. Prej tyre pergatitet reeel, si dhe shurup farmaceutik. Manat permbajne rreth 9 per qind sheqer, acide organike, tanine, kripera te ndryshme etj. Pekmezi (shurupi i manave) perdoret ne stomatitet dhe faringitet. Ne keto raste lyhet goja dhe gryka me pekmez, sidomos ne darke para fjetjes. Pekmezi perdoret, gjithashtu, ne mjekimin kunder anemise, duke u dhene femijeve ose te rriturve nga 2-3 luge gjelle ne dite. Manat e papjekura perdoren per luftimin e krimbave parazitare te aparatit tretes. Me levoren e degeve dhe me gjethet e manit pergatitet nje eaj, i cili eshte i pershtatshem per larjen e gojes kur ka raste te dhimbjes se dhembeve. Gjethet e manit te shtypura, bashke me vaj ulliri, ne trajte pomade, perdoren per mjekimin e plageve te shkaktuara nga djegie te ndryshme. Gjethet e manit perdoren per uljen e tensionit te larte te gjakut.

11.Fiku
Fiku eshte nje frut i kendshem dhe i ushqyeshem. Perdoret i fresket, i thare dhe i perpunuar ne produkte te ndryshme, si: marmelate, reeel. Permban shume karbohidrate, qe ne fiqte e thate arrijne mbi 60 per qind, si dhe albumina e yndyra. Fiqte e njome kane mjafte vitamine C, pro-vitamine A dhe hekur. Fiqte rekomandohet te perdoren nga personat e dobesuar, nga anemiket dhe nga ata qe e ndiejne shume te ftohtet: ata i japin organizmit force dhe nxehtesi. Nuk keshillohet te perdoren nga ata qe vuajne nga semundja e sheqerit. Perdorim te mire ne mjekesine popullore fiqte kane gjetur kunder kapsllekut. Por fiqte nuk rekomandohet per ata qe vuajne nga diarreja. Ne rastet e acarimit te faringut, te mishrave te dhembeve dhe te rrugeve te frymemarrjes, lengu i pergatitur nga zierja e fiqve, jep rezultate shume te mira. Qumeshti i fikut ka gjetur perdorime praktike per heqjen e kallove, si dhe per lyerje kunder reumatizmave e dhimbjeve te tjera artritike. Qumeshti i fikut te eger perdoret me efekt per zhdukjen e lythave nga siperfaqja e duarve ose e kembeve. Gjethet e njoma te fikut kane veti terapeutike shume te mira kunder semundjes se astmes.

12. Geshtenja
Geshtenja eshte nje bime mjaft e perhapur jo vetem ne Evrope por edhe ne vendin tone. Fale perberesve te saj perdorimi i geshtenjes ne mjekesine popullore eshte i njohur dhe mjaft i perhapur. Kokrrat e geshtenjes kane vlere te larte ushqyese e dietike. Ato permbajne rreth 40 per qind niseshte, kur jane te fresketa. Geshtenjat perdoren te fresketa, te ziera, te pjekura ose te perpunuara. Kokrrat e geshtenjes, te ziera a te pjekura, kane veti te mira rrudhese dhe rregullojne funksionimin e stomakut dhe te zorreve, treten lehte dhe ndihmojne ne tretjen dhe te ushqimeve te tjera, duke aktivizuar organet dhe gjendrat e tretjes. Perdoren me efekt te mire ne rastet e heqjes se barkut ose diarrese. Veeanerisht keshillohen per femijet e vegjel disavjeeare, per te normalizuar procesin e tretjes, kur karakterizohet nga mjaft erregullime. Gjethet e geshtenjes kane gjetur nje perdorim te mire si zbutes te rrugeve te frymemarrjes dhe qetesues te kolles. eaji me gjethet e geshtenjes ka veti tonike dhe jep rezultate te mira ne stomak, si tretes dhe si nxites per hapjen e oreksit. Ben mire posaeerisht kunder heqjes (shkuarjes) se barkut. Ndikon edhe per uljen e temperatures.
 
13. Dellinja
Bima perbehet nga frytet e pjekura e te thara te shkurres se dellinjes se zeze, e cila ne vendin tone ndeshet shpesh dhe kudo, deri ne 2000 m mbi nivelin e detit. Dellinja i ka gjethet halore me maje te mprehte dhe te qendrueshme, te vendosura ne qerthuj trish. Fryti ka pamjen e nje sfere te vogel; ne vitin e pare eshte i gjelber, ndersa kur piqet (ne vitin e dyte) behet gati i zi. Frytet e dellinjes se zeze permbajne sheqerna, juniperine, esence, rreshire, etj. Kane veti te nxisin urinimin dhe te pengojne zhvillimin e rritjen e mikrobeve ne rruget urinare.
Bima konsiderohet si mjet i mire diuretik qe ndihmon ne jashteqitjen e klorureve dhe te azotit ne formen e urese; (keshillohet ne hidropizi, ne reumatizmin e kyeeve etj). Rritja e dierezes fillon pas 4 oresh nga marrja e fryteve dhe vazhdon per po aq ore. Bima sforcon epitelin renal; per kete arsye nuk keshillohet tek femijet dhe ne rastetet e veshkave te semura te prirura per hematuri, albuminuri etj. Frytet e dellinjes se zeze keshillohen edhe ne bronkitet katarale dhe ne semundje qe vijne nga te ftohurit, sepse ndihmojne ne nxjerrjen e gelbazes dhe ne lehtesimin e kolles.

14. Rrushi
Rrushi ka veti te mira ushqimore e dietike. Fruta permban sasi te konsiderueshme sheqeri, qe arrin deri ne 25 per qind, acide organike, kripera te kalciumit, te hekurit, mjaft vitamina, si vitamine B dhe kryesisht C, lende tanike etj. Edhe gjethet e hardhise jane te pasura me sheqer, lende tonike, karotine, acide organike etj. Rrushi ose lengu i tij perdoret gjeresisht per qellime terapeutike. Nje leng rrushi u sjell shume dobi reumatikeve ose artrikeve (qe vuajne nga podaagra dhe semundjet e kyeeve.) Rrushi ka veti te mira diuretike; ai keshillohet te perdoret nga ata qe kane gure ne veshka, qe vuajne nga nefritet (acarim i veshkave), ata qe kane gure ne melei dhe ne fshikezen e temthit. Rrushi nuk rekomandohet te perdoret per diabetiket, sepse permban shume sheqer, per ata qe vuajne nga semundjet e zemer, si insuficience kardiake, nga tensioni i larte i gjakut, ne rastet e heqjes se barkut, ne uleera si dhe nga personat e majmur shume. Rrushi perdoret me efekt edhe nga ata qe kane vuajtur nga pleuriti, bronkiti kronik, ne rastet me astma bronkiale te formes se lehte e te mesme, si dhe ne semundjet e mushkerive.

15. Kajsia
Pervee perdorimit ne kuzhine per pergatitjen e embelsirave te ndryshme kajsia renditet edhe si nje peme kuruese ne mjekesine popullore. Ne mjekesine popullore perdoren frutat e kajsise te cilat jane te pasura me shume vlera ushqyese. Frutat e kajsise perdoren te fresketa ose te thata, si dhe te perpunuara ne trajte kompostoje, reeeli dhe lengu te kendshem. Fruta e fresket ka vlere te mira ushqimore. Ajo permban rreth 14 per qind sheqerna, acide organike, albumina, pektine, kripera minerale, si: kalium, fosfor, kalcium, vitamina te ndryshme si provitamina A, Vitamine B1, B2, PP, C etj. Ne frutat e thata sasia e sheqerit arrin deri ne 60 per qind. Thelpinjte jane te pasur me albumina deri 28 per qind dhe me vajra deri 55 per qind. Frutat e kajsise jane te shijshme, aromatike dhe pelqehen nga te gjithe. Ato luajne nje rol te rendesishem ne pastrimin e gjakut. Perdoren me efekt edhe ne rastet e zenies se zerit. Kajsite jane ushqim i emueshem per ata qe vuajne nga semundjet e meleise. Ndersa berthamat e kajsise perdoren kunder dhimbjes se kokes. Per kete qellim ato piqen dhe hahen me mjalte per t’u tretur me lehte.

16. Lajthia
Fruta e lajthise eshte shume e kendshme dhe e ushqyeshme. Lajthia perdoret e fresket, e thate dhe e perpunuar ne embelsira te ndryshme. Frutat permbajne rreth 60 per qind vaj, albumine dhe pak sheqerna. Me miellin e saj edhe te grurit pergatitet nje buke shume e ushqyeshme. Thelbi eshte i pasur ne kripera minerale si dhe vitamina A, B1, B5, C, PP etj. Lajthite perdoren me rezultate te mira dhe rekomandohen per organizma te dobesuar dhe anemike, si dhe per grate me barre. Nuk keshillohet perdorimi i lajthive, atyre qe vuajne nga stomaku dhe nga dispepsia (tretje me veshtiresi e ushqimit dhe me dhimbje te aparatit tretes.) Levorja e rrenjes ka veti antipiretike. Pjalmi i luleve eshte perdorur kunder epilepsise (semundjes se tokes). Gjethet e lajthise kane veprim qetesues ne dhimbjet dhe infeksionet e zorreve dhe perdoren kunder diarrese, meqenese ato permbajne lende tanike. Nga druri i lajthise nxirret nje vaj eterik, qe perdoret kunder dhimbjeve te dhembeve; per kete do te mjaftonin disa pika mbi dhembin e semure. Gjithashtu, ky vaj ka dhene rezultate te mira per luftimin e krimbave askaride. Me perdorim te jashtem jep efekt kunder thumbimeve te insekteve.

17. Thana
Thana ne saje te perberesve te saj ka gjetur nje perdorim te gjere ne mjekesine alternative. Per qellime mjekesore perdoren kokrrat e thanes, gjethet, levorja e degeve dhe berthamat e frutave. Kokrrat e thanes kane nje shije paksa te hidhur, por jane te pasura me shume vlera ushqyese. Ato permbajne rreth nente per qind sheqer, acide organike, vitamine C etj. Thanat jo vetem qe hahen te fresketa, por ato mund te behen komposto, prevede, marmelate. Gjethet dhe levorja e thanes permbajne rreth 10-15 per qind tanine. Frutat e thanes kane veti te mira rrudhese dhe bejne mire ne rastet e heqjes se barkut, barkut te veres, posaeerisht te femijeve te vegjel. Ndersa rakia e prodhuar nga frutat e thanes perdoret kunder ekzemes se lekures, duke marre nje filxhan kafeje ne mengjes esell. Edhe berthamat e frutave te thanes kane veti te mira rrudhese dhe ndalojne te hequrit e barkut. Mielli i thanave te pjekura perdoret per pudrosjen e fshikave ne rastet e ekzemes se lekures. Nderkohe edhe kerpudha e thanes (eshka) jep rezultate te mira kunder ekzemes se lekures.

18. Ulliri
Ne mjekesine popullore perdoren levorja e drurit, gjethet, frutat dhe vaji i ullirit. Vaji i ullirit perdoret gjeresisht per vlerat e larta dietike dhe mjekesore. Gjethet e ullirit dhe levoret e degeve permbajne tanine dhe kane shije te hidhur. Ato kane veti rrudhese, tonike dhe antipiretike. Perdoren me rezultate shume te mira kunder arteriosklerozes, tensionit te larte te gjakut, dhe ne rastet e semundjeve me temperature; ato kane veti diuretike dhe pakesojne sasine e sheqerit ne gjak. Ne menyre te posaeme eaji me gjethet e ullirit ka dhene rezultatet te mira ne uljen e tensionit te gjakut te personat qe vuajne nga hipertonia. Kokrrat e ullirit bejne mire kur i konsumojne ata qe vuajne nga semundja e sheqerit. eshte e keshillueshme qe diabetiket te hane sidomos kokrra jeshile, te cilat shuajne etjen qe shkakton diabeti. Vaji i ullirit tretet mire dhe rekomandohet per semundjet e meleise, eshte qetesues dhe pakeson dhimbjet. Ndihmon ne nxjerrjen e gureve te fshikezes se temthit. Edhe ne krizat e veshkave, vaji i ullirit qeteson dhimbjet dhe lehteson renien e gureve nga veshkat. Ne mjaft raste ka dhene rezultate te mira kunder ulceres se stomakut.

19. Vishnja
Per qellime mjekesore perdoren frutat dhe bishtat e tyre te thara. Frutat grumbullohen ne periudhen e pjekurise dhe thahen ne vende te ajrosura. Bishtat thahen ne hije, ato kane ngjyre te gjelber te murrme, pa ere, me shije te hidhur. Gjithashtu perdoret levorja e degeve dhe goma e vishnjes. Frutat e vishnjes jane te shijshme, ato perdoren per konsum te fresketa dhe te perpunuara ne trajte reeeli, kompoti, prevedeje, likernash etj. Frutat kane vlera te mira ushqyese: ato permbajne rreth 9 per qind sheqerna. Acide organike me shumice, vitamina A, C, P, PP, B1, B2 etj. Bishtat e frutave kane gjetur perdorim te mire per arsye te vetive te tyre diuretike dhe rrudhese. Me to jane luftuar me sukses guret dhe rera e veshkave. Frutat e vishnjes jane freskuese, shuajne etjen, pranohen mire nga stomaku, ndihmojne tretjen dhe, kur perdoren ne menyre sistematike, ndikojne ne sherimin e semundjeve te meleise, pastrojne gjakun duke e pasuruar ate me elemente te reja dhe luftojne anemine. Frutat e vishnjes kane veti diuretike, ato keshillohen t’i konsumojne ata qe vuajne nga veshkat. Vishnja ka te gjitha vlerat ushqimore e dietike dhe vetite farmaceutike qe ka qershia, por ajo i ka me te theksuara vetite rrudhese e freskuese.
 
20. Papaja
Papaja eshte nje frut tropikal qe ka shume vlera kuruese. Ajo eshte e ngjashme me pjeprin por brenda permban disa fara te zeza. Ky frut aziatik nuk gjendet ne vendin tone, por ai ka gjetur nje perdorim te madh ne mjekesine popullore. Papaja gjendet ne farmacite bimore ne forma te ndryshme perdorimi. Perqendrimi i vlerave te saj kuruese ne produktet bimore farmaceutike eshte teper i larte. Ajo eshte e pasur me shume vlera energjike, karbohidrate, sheqerna, fibra dietike, proteina, vitamine A dhe disa lloje te vitamines B, kalcium, hekur, magnez, potasium. Ky frut tropikal i cili gjendet ne forma te ndryshme ne farmaci si ilae bimor ka dhene efekte te menjehershme ne parandalimin dhe largimin e stresit. Gjithashtu, fruta jeshile i papajes kuron tensionin e larte te gjakut dhe perdoret si adrozodiak. Fruta mund te perdoret per te mjekuar plaget e lekures duke u vendosur lokalisht mbi to. Berthamat e kesaj frute perdoren per trajtimin e stomakut dhe infeksioneve te ndryshme. Ndersa gjethet e pemes mund te perdoren per qetesimin e problemeve te zemres dhe per trajtimin e stomakut. Efekte kuruese kane dhene edhe rrenjet e papajes te cilat perdoren si analgjezike.

21. Limoni
Per qellime mjekesore perdoren levozhga dhe lengu i frutit te limonit, farat, gjethet dhe lulet e limonit. Vetite mjekesore te limonit kushtezohen nga prania ne te e nje sasie te madhe vitaminash, kryesisht te vitaminave C dhe P. Nga te gjitha agrumet, frutat e limonit kane efekt sherues me te theksuar. Ato perdoren kunder semundjeve qe shoqerohen me ethe, jane freskuese dhe ulin temperaturen. Limoni ka veti te mira tretese ne stomak, eshte freskues i kendshem dhe nxit oreksin qe mund te jete prere nga semundje te ndryshme. Ne keto raste perdoret lengu i limonit ne trajte limonade ose i shtuar ne eaj apo ne gjelle. Ne saje te vetive rrudhese dhe antitoksike, lengu i limonit perdoret me efekt kunder barkut dhe diarrese, me pak ose pa sheqer. Rezultate te mira ka dhene lengu i limonit gjate perdorimit kunder acarimeve te mukozes se gojes dhe te grykes, duke bere larjen dezinfektuese ne forme gargarash. Limoni ka gjetur perdorim te gjere kunder acarimit ose qelbezimit te bajameve, sherimin e semundjeve te meleise. Lengu i limonit eshte i dobishem edhe per artritiket. Por nuk duhet ta perdorin ata qe kane stomak delikat e te ndjeshem, pasi shton aciditetin dhe demton stomakun.

22. Arrat e kokosit
Vaji i arrave te kokosit eshte nje shprese e re per te gjithe ata persona qe vuajne ne ditet e sotme nga hipotiroidja, pra funksioni i ulet i tiroides. Nuk mund te kuptohen lehte problemet qe shfaq hipotiroidja, por ne momentin kur nje person qe vuan nga kjo semundje fillon te trajtohet me vajin e arres se kokosit, e ve re shume lehte ndryshimin qe ndodh ne gjendjen e tij shendetesore. Perdorimi i vajit te arrave te kokosit ne kembim te atyre ushqimeve qe permbajne sasi te larta yndyrash dhe karbohidratesh, si sheqeri, patatet, apo ushqime te tjera me indeks te larte glicemie, shfaq nje diference te dallueshme ne balancimin hormonal, stabilizimin e trupit dhe energjine e pergjithshme trupore. Problematike eshte gjendja kur tiroidja ka shfaqur probleme te hershme dhe nuk eshte bere asnje perpjekje per te rregulluar funksionin e saj. Pasi edhe pse eshte e sherueshme dhe e trajtueshme, mbetet nje semundje qe duhet trajtuar per nje kohe me te gjate, sesa ne rastet kur trajtimi behet ne nje faze te hershme. Por trajtimi me vajin e arrave te kokosit dhe duke zbatuar nje diete te shendetshme keto simptoma mund te reduktohen.

23.Kivi
Fibrat e kivit mbajne gjalle dhe aktive floren bakteriale te zorres duke rregulluar funksionet e saj, ndersa ekstrakti i kivit e fuqizon ne menyre natyrale efektin. Nje rol te rendesishem ky frut jep ne rregullimin e problemeve me zorret. Fibrat vegjetale ne bashkepunim me lengun koncentrat te kivit, me pasurite e tij qe dihen, favorizojne nje normalizim te transitit te zorreve, qofte ky i pershpejtuar apo i ngadalesuar. Forma e saj e lengshme gati per tu pire dhe shija shume e mire e kivit eshte praktike dhe pershtatet per te gjithe. Ilaei bimor i perbere nga kivi (Cotifibra) ka nje permbajtje te larte te fibrave vegjetale ne edo bustine. Cotifibra nuk permban konservues as ngjyrues dhe eshte 100 per qind me origjine natyrale. Si norme keshillohet nje bustine ne dite, preferohet ne mengjes, per cikle te pakten 12 ditore. Produkti mund te konsumohet ne formen qe eshte, ose i perziere ne lengje frutash ose kos. Per trajtimin e kolesterolit dhe trigliceridit, ne parandalimin e osteoporozit favorizon thithjen e kalciumit dhe magnezit si dhe tretjen. Perdoruesit: femijet, ne njerezit qe nuk e pranojne qumeshtin, ne raste shtatzenie, per te moshuarit etj.

24. Banania
Banania megjithese nje frut tropikal gjendet lehtesisht edhe ne tregun tone vendas. Edhe pse konsumohet shume te pakte jane ata qe i dine te gjitha efektet e saj kuruese. Banania eshte nje ilae natyral per shume semundje. Nese e krahasojme ate me nje molle, ajo ka 4 here ma shume proteine, 2 here me shume karbohidrate, tri here me shume fosfor, pese here me shume vitamine A dhe hekur, 2 here ma shume vitamina tjera dhe minerale. Ajo eshte gjithashtu e pasur me potasium dhe eshte ushqimi me vlerat me te mira. Bananet permbajne tri sheqerna natyrale: sukrozen, fruktozen dhe glukozen e kombinuar me fiber (lloj substance). Banania jep energji te qendrueshme dhe substanciale. Studimet e bera kane vertetuar se vetem dy banane kane mjaft energji per nje veprimtari pune 90 minuteshe. Duke qene se ky frut ka shume veti kuruese nuk eshte eudi pse ajo njihet si pema e numer nje ne bote. Por nuk eshte vetem energjia ajo te cilen e ofron bananias per te na ndihmuar qe te jemi te shendetshem. Ajo gjithashtu mund te ndihmoje ne menjanimin, mposhtjen dhe parandalimin e nje numri te konsideruar te semundjesh duke shtuar dieten e ushqimit pasi vete ajo eshte nje mjet i pasur ushqyes.

25.Qershia
Vlera mjekesore kane bishtat e qershise dhe lekura e pemes. Bishtat e qershise jane diuretike, antiseptike( luftojne bakteret, dhe ulin temperaturen. Bishtat e qershise vlohen ne uje dhe pihen ne forme eaji. Ky eaj perdoret per guret ne veshka, mbajtjen e urines dhe edemat. Ndersa lekura vlohet ne uje dhe lengu i perftuar eshte shume i mire ne te perdoret ne rastet e temperatures se larte. Qershite bejne te mundur uljen e kolesterolit ne trup. Madje ndryshe nga shume fruta te tjera, per perdoruesit e qershive vjen edhe nje lajm i mire nga mjekesia popullore. Pasi ata mund te hane sasi te medha qershie dhe te mos shendoshen, perkundrazi ky frut ben te mundur renien nga pesha si dhe kontrollon nivelin e yndyrave ne gjak. Per te rregulluar nivelin e kolesterolit ne organizem merren 10-15 kokrra qershi ne 200 ml. uje (duke shtuar 6 grame acid borik per plaget). Lengu qe del nga kjo perzierja perdoret edhe per te rene nga pesha. Nderkohe qe per ata qe kane shume yndyra ne gjak merren 30-40gr gjethe dhe levore degesh te njoma nga pema e qershise, zihen me nje liter uje dhe ziejne per 10-15 minuta dhe edo darke duhet pire nje gote nga ky leng, por te jete i vaket.
 
26. Ananasi

Ananasi eshte nje frut tropikal me nje shije shume te shijshme dhe gjendet ne treg edhe ne vendin tone. Ju mund ta keni shijuar ate si frut ne kokteje te ndryshem pa e ditur se perdorimi i tij ka nje rol te rendesishem ne organizem. Ananasi eshte fruti qe ndihmon ne forcimin e kockave, ne permiresimin e gjendjes shendetesore gjate gripit, si dhe ndihmon ne parandalimin e problemeve dhe ul rrezikun e semundjeve te zemres. Edhe pse eshte pak e veshtire ta ndash frutin nga lekura, rendesia qendron te perberesit qe ky fryt permban. Ananasi ka vlera te shumta per shendetin e njeriut, sidomos per forcimin e kockave, pasi eshte nje frute shume i pasur me vitamine C. Fillimisht duhet theksuar se eshte teper e rendesishme qe fruti te jete i fresket dhe kjo gje dallohet tek gjethet e tij. Ato nuk duhet te jene aspak te zverdhura, por ne nje jeshile sa me te erret. Ne saje te perberesve te tij ananasi vepron ne organizem si dizintoksikues (largon helmet nga organizmi), diuretik (shkarkon ujerat e teperta ne organizem), dhe antiinflamator. Efektet e tij kuruese jane se ky frut sherues lufton te gjitha format e celulitit, edemave (enjtjet).

27. Arra
Ne mjekesine popullore perdoren gjethet, frutat jeshile, levorja e degezave, levorja e trungut, buka e arres dhe lulet. Fruta e arres permban lende yndyrore, te cilat ne frutat e thata arrijne deri 60 per qind. Ato permbajne gjithashtu albumina, karbohidrate dhe sasi te konsiderueshme kriperash minerale si: Fosfor, kalium, kalcium etj. Permban mjaft vitamina, posaeerisht frutat e fresketa sie jane vitaminat C, B, P, A; vajrat eterike dhe lendet ngjyrosese. Arrat perdoren per pastrimin e gjakut dhe lekures, kunder diarrese, infeksioneve, renies se flokeve etj. Per pastrimin e gjakut merren 2-4 grame gjethe te therrmuara dhe lihen per 12 ore ne 150 grame vere te bardhe. Lengu i fituar pihet njeheresh esell. Kunder diarrese perdoret me efekt dhe lengu i luleve mashkullore te arres. Per kete: Merren 5-10 grame lule mashkullore dhe zihen ne 200 ml uje. Pihen sa here paraqitet nevoja, nga nje gote eaji per te rriturit dhe nga nje gote likeri per te vegjlit. eaji i gjetheve te arres rekomandohet per kurimin e plageve te gojes, kunder infeksioneve te kanalit vaginal, per ruajtjen e butesise se lekures se trupit dhe sidomos te femijeve.

28. Qitro
eshte nje frute me origjine greke, ne pamje te pare ngjan me portokallin, por ka nje shije me te athet se agrumi tjeter i ngjashem. Aktualisht ky frut eshte i perhapur edhe ne vendin tone dhe pakkujt mund ti kete shkuar ne mendje se sa vlera kuruese ai ka. Mjekesia popullore tregon se kjo lloj frute, e cila piqet plotesisht gjate stines se vjeshtes, ndihmon veeanerisht ne tretjen e ushqimit. Gjithashtu, qitro pakeson rrjedhjen e gjakut nga mishi i dhembeve, si dhe sheron ftohjen dhe ben te mundur stabilizimin e kolesterolit. Ky frut rekomandohet te perdoret nga personat qe kane mangesi me sheqerin, pasi ndikon ne rritjen e nivelit te tij ne organizem. Ndersa per te gjithe ata persona te cilet kane veshtiresi ne tretjen e ushqimit, rekomandohet te perdoret keshilla qe vijon. Merren 100 grame rrenje qitro zihen ne 500 ml uje derisa te avullohet gjysma e tij. Lengu i perfituar, pasi filtrohet, perzihet me nje sasi te barabarte vere te kuqe te vjeter. Nga ky leng keshillohet te merren nje deri ne dy gota ne dite. Edhe pse ne shije jo fort e embel, qitro iu rekomandohet edhe personave qe e kane nivelin e sheqerit te ulet. Pasi ne perberjen e tij, fruta ka shume glukoze.

29. Pjepri
Pjepri eshte mjaft i kultivuar dhe i njohur jo vetem nga fermeret por nga te gjithe njerezit ne vendin tone. Megjithese ai ka forma dhe ngjyra te ndryshme shija e tij e embel eshte mjaft e pelqyeshme pothuajse nga te gjithe. Per te gjithe ata persona te cilet vuajne nga pagjumesia, por qe nuk kane gjetur ende zgjidhje me medikamentet apo rekomandimet e mjekeve specialiste, kurat popullore japin siguri maksimale. Sipas tyre, konsumimi i pjeprit largon pagjumesine, si dhe ben mire per kancerin e zorreve dhe te lekures. Per kete arsye pjepri rekomandohet te konsumohet ne temperaturen normale, pa e futur ne frigorifer, pasi i humbasin vlerat. Merret levorja e pjeprit zihet perreth 60 minuta ne 3 litra uje dhe me pas vihet ne frigorifer. Ky eaj u rekomandohet te gjithe atyre personave qe kane probleme me pagjumesine. Nderkohe qe ata mund ta konsumojne pjeprin edhe ne menyren e tij natyrale, por kjo vetem ne rastet kur pagjumesia nuk eshte kthyer ende ne nje semundje kronike. Nderkohe qe per kancerin e lekures dhe ate te zorreve rekomandohet qe te merret tul nga fruti, te perzihet me mjalte dhe te konsumohet per 20 dite me radhe ne mengjes.

30. Guarana
Guarana eshte nje tjeter frut tropikal qe ka gjetur perdorim te gjere ne mjekesine popullore fale vlerave te saja kurative. Ajo permban proteina, yndyra te bimeve dhe karbohidrate te nevojshme per funksionimin e organizmit. Ne saje te perberesve te saje guarana ka cilesi terapeutike, energjetike dhe freskuese. Ajo eshte aktivizues natyror i depove energjetike. Ben rregullimin natyror te baraspeshes se punes te organeve te brendshme. Ne menyre nxitese ndikon ne metabolizmin bazik duke i harxhuar yndyrat e grumbulluara. Guarana i adapton dhe stimulon organet per perballimin e mundimeve te renda fizike. Rrit koncentrimin dhe ruan freskine mentale. embelson lodhjen dhe kthen forcen.
Pengon arteriosklerozen dhe ndryshimet e eneve te gjakut si dhe normalizimin e tensionit te gjakut. Pastron sistemin e gjakut, permireson qarkullimin e tij dhe ne kete menyre qeteson dhimbjet e kokes dhe te migrenes. Qeteson problemet menstruale. Vitalizon organizmin, sidomos ne mengjes. Ngadaleson plakjen e qelizave
Rregullon pune e zorreve dhe qeteson sekretimin dhe ndezjen e zorreve. Ndikon ne sistemim e mesem nervor njesoj si kafja, por me me shume efekt.
 
31. Mushmolla
Mushmolla eshte nje peme e perhapur jo vetem ne vendin tone por edhe ne Evrope, nderkohe qe shume pak njerez jane ne dijeni per efektet kuruese qe ajo ka. Ajo vjen nga familja Hippophae Rhamnoides (seaberry-ose sea-buckthorn). Mushmolla eshte nje eshte nje nga bime e nje nenklase te trendafilit (maloideae). Ndryshe quhet Mespilus Germanica dhe ka filluar te kultivohet ne zonen e detit Kaspik qe para 3000 vitesh. Ndersa ne Greqi eshte njohur ne vitin 700 P.K , teksa ne Rome ne 200 P.K. Ka qene nje nga frutat e rendesishme ne kohen e perandorise romake megjithese tashme ka filluar te kultivohet perhere e me pak. Frutat e saj jane te vogla ne ngjyre kafe te zbehte dhe brenda perbehen nga disa berthama te forta. Ajo eshte nje peme qe njihet dhe kultivohet pothuajse ne te gjithe trevat e vendit tone. Pervee shijes se mire kjo peme ka po dhe aq te mira mjekesore. Mushmolla ka gjetur perdorim te gjere kundra qelbwzimeve dhe njihet si vrasese mikrobesh. Ajo eshte nje frut qetesues dhe rekomandohet te perdoret edhe ne mjekimin e plageve. Efekte pozitive mushmolla ka dhene edhe kur perdoret si maske per fytyren.

32. Kumbulla e bute
Kumbulla e bute e cila perfshin disa varietete te ndryshme eshte nje peme e njohur per vendin tone. Megjithese frutat e saj perdoren gjeresisht ne kuzhine per pergatitjen e reeelit dhe embelsirave te ndryshme ato kane gjetur perdorim edhe ne mjekesine popullore. Frutat e saj te papjekura kane nje shije te tharte ndersa ne kohen e pjekjes ato jane te embla. Ne mjekesine popullore perdoren frutat, farat e berthamave dhe gjethet. Frutat e kumbulles kane vlera te larta ushqimore. Ato permbajne 8-20 per qind sheqer, acide, pektine, sasi te konsiderueshme vitaminash, si vitamine C, PP, A, B1, B2. Po ashtu permban kripera minerale te kalciumit, kaliumit dhe te hekurit. Kumbullat konsumohen te fresketa, te perpunuara ose te thata. Me kumbulla pergatitet reeel, marmelate, shurup, raki etj. Kumbullat pelqehen edhe kur s’kane arritur pjekurine e plote; ato jane freskuese, shuajne etjen dhe hapin oreksin. Kumbulla eshte nje diuretike shume e mire qe largon ujerat e teperta nga organizmi, lufton kapsllekun. Kumbulla rekomandohet te perdoret nga personat qe vuajne nga hemorroidet dhe diarreja. Ndersa berthamat e kumbulles luftojne parazitet.

33. Kumbulla gjatore
Ne mjekesine popullore perdoren me teper frutat dhe farat e berthamave. Frutat mund te perdoren te fresketa, por edhe te thata, pasi thahen me pare ne diell dhe ne vende te pastra. Vetite dietike dhe fitofarmaceutike te kumbulles gjatore jane te shumta. Frutat e kumbulles gjatore permbajne rreth 18 per qind sheqer ne trajte fruktoze, sasi te konsiderueshme vitaminash A, B1, B2; kripera minerale te kalciumit, kaliumit, hekurit, magnezit. Konsumohen te fresketa, te thata ose te perpunuara si reeel, marmelate, shurup, komposto, taki etj. Frutat e kumbulles gjatore jane te shijshme, aromatike, e te tretshme dhe pelqehen me teper se llojet e tjera te kumbullave. Ato kane veti te mira diuretike dhe rekomandohen per t’i perdorur ata qe vuajne nga veshkat, nga zemra, nga kapslleku dhe nga hemorroidet. Berthamat e kumbullave gjatore jane qetesuese dhe perdoren kunder krimbave te zorreve. Kumbullat gjatore, si fruta jane shume te dobishme dhe te pranueshme nga stomaku, kane veti te mira tretese, freskuese, jane pastruese te lehta te aparatit tretes, pasurojne gjakun me elemente te reja dhe luftojne anemine. Perdoren me sukses kunder semundjeve te meleise.

34. Luleshtrydhja
Ngjyra e kuqe, aroma e mrekullueshme dhe shija e veeante bejne qe luleshtrydhet se bashku me qershite te jene edhe frutat me te pelqyera te femijeve. Jane nje mije e nje arsyet se perse nuk duhet t‘i ndajme kurre nga tavolina. Ne mjekesine popullore luleshtrydhja eshte ilaei qe mund te sheroje me shume semundje dhe te perdoret kudo. Ky frut po aq sa i bukur eshte ne pamje, por aq dhe i shijshem dhe freskues eshte. Luleshtrydhet mbahen si nje nga ushqimet me permbajtje me te larte te vitamine C. Po ashtu ajo ka dhe vlera te larta mjekesore duke veeuar ketu vetine e saj te madhe antioksiduese. Mendohet se sa me shume te skuqet fruti, aq me shume atij i rriten vlerat antioksiduese. Po ashtu luleshtrydhja ka veti mbrojtese ndaj radikaleve te lira, te cilat shkaktojne lloje te ndryshme kanceresh. Pervee vitamines C, ky frut eshte nje burim i mrekullueshem acidi folik, magnezi, potasiumi, vitamine B5 dhe B6, magnezi, roflavine, acidit vajor omega-3, vitamines K dhe bakri. Ato luftojne kancerin, ulin rrezikun e infeksioneve, parandalojne prekjen nga semundjet e meleise dhe largojne deshiren per te pire duhan.

35. Manaferra
Ne mjekesine popullore perdoren frutat, gjethet, lastaret e njome dhe rrenjet. Frutat e manaferres permbajne sheqerna, vitamine C, karotine, vitamine E, acide organike, pektine etj. Ne fara ndodhet vaji yndyror ne masen deri 12per qind. Te gjitha pjeset e bimes kane veti mjekesore shume te mire. Gjethet e manaferres kane veti rrudhese, djersitese dhe qetesuese. Ato ndikojne edhe ne uljen e temperatures. eaji i gjetheve, i sythave dhe i lastareve perdoret me efekt edhe nga kardiaket (ata qe vuajne nga zemra), ata me semundje te stomakut bile per edo njeri, qofte edhe i shendoshe, eaji i permendur jo vetem qe eshte i parrezikshem, por, perkundrazi, eshte shume i dobishem per organizmin e tij. Gjethet e thara te manaferres jane perdorur ne semundjet e mushkerive per ndalimin e gjakut. Frutat e manaferres shuajne etjen, perdoren nga te semuret me diarre kronike, me dhimbje ne kyee, me infeksione ne veshka e ne fshikezen e urines, me kolle etj. eaji i pergatitur me rrenjet e manaferres ka veti rrudhese, antiartrike, diuretike, gjithashtu ndikon ne uljen e tensionit te gjakut. eaji me rrenjet e manaferres eshte shume i dobishem per kurimin e diabetit.
 
Limoni, thesari që kuron sëmundjet

Të pafundme janë edhe përdorimet e tij në lidhje me shëndetin dhe ushqimet.

Vlerat kurative

Limoni veçanërisht vlerësohet për vetitë dezinfektuese dhe kundër hemorragjisë. Për qëllime mjekësore përdoren lëvozhga dhe lëngu i frutit të limonit. Lëvozhgat, pasi qërohen nga pjesa e bardhë sfungjerore e brendshme, thahen me kujdes në stufa, në temperaturë të ulët deri në 40°C. Në temperaturën e zakonshme nuk thahen, pasi myken nga lagështia e mjedisit. Gjithashtu, kanë gjetur përdorim praktik farat, gjethet dhe lulet e limonit.

Freskues

Lëngu i limonit ka gjetur përdorim si freskues në prodhimin e limonadës, në përgatitjen e ëmbëlsirave dhe të kuzhinës shtëpiake. Limoni përdoret për përgatitjen e limonatave, sikurse portokalli e mandarina. Vaji eterik i lëvozhgës përdoret për prodhimin e ujit të kolonjës. Nga lëngu i limonëve prodhohet acid citrik (limontoz). Nga frutat e prera ose vetëm nga lëvozhgat e limonit prodhohet reçel aromatik i cilësisë së mirë, por reçeli mund të përgatitet edhe nga lulet e tij etj. Frutat e limonit përmbajnë acid askorbinik (vitaminë C), vitamina P, B dhe karotinë, acid citric, sheqer dhe në lëvozhga ka vaj eterik.

Gripi

Vetitë mjekësore të limonit kushtëzohen nga prania në të e një sasie të madhe vitaminash, kryesisht të vitaminave C dhe P. Nga të gjitha agrumet, frutat e limonit kanë efekt shërues më të theksuar. Ato përdoren kundër sëmundjeve që shoqërohen me ethe, janë freskuese dhe ulin temperaturën. Efekt të dukshëm ato japin në hipovitaminozat dhe avitaminozat. Limonat konsiderohen si ilaçi më i mirë antiskorbutik dhe duhet të përdoren nga të gjithë. Në gjendje gripale dhe me temperaturë, personat e rritur mund të përdorin këshillën praktike që vijon.
Merret një kokërr limon dhe shtrydhet lëngu i tij në një gotë. Aty shtohet edhe një filxhan me raki rrushi të ngrohur më parë dhe përzihen. Thërmohen dhe hidhen në gotë 1-2 kokrra aspirinë. Lëngu i përgatitur pihet njëherësh i ngrohtë, 2-3 orë para ose pas buke.

Tretës

Limoni ka veti të mira tretëse në stomak, është freskues i këndshëm dhe nxit oreksin që mund të jetë prerë nga sëmundje të ndryshme. Në këto raste përdoret lëngu i limonit në trajtë limonade ose i shtuar në çaj apo në gjellë. Në sajë të vetive rrudhëse dhe antitoksike, lëngu i limonit përdoret me efekt kundër barkut dhe diarresë, me pak ose pa sheqer. Rezultate të mira ka dhënë lëngu i limonit gjatë përdorimit kundër acarimeve të mukozës së gojës dhe të grykës, duke bërë larjen dezinfektuese në formë gargarash.

Bajamet

Limoni ka gjetur përdorim të gjerë kundër acarimit ose qelbëzimit të bajameve. Në këto raste këshillohet të përgatitet kjo kurë.
Merret një kokërr limoni me madhësi mesatare, pritet në mes në drejtim të gjerësisë dhe të dyja gjysmat vendosen në një pjatë mbi zjarr derisa të ngrohet lëngu që përmbajnë. Pastaj, nga pjesa e prerë, të dyja gjysmat, të ngrohta, vihen në të dyja anët e qafës, në vendet mbi bajamet, lidhen me garzë dhe lihen aty derisa të ftohen. Ky veprim përsëritet për 2-3 ditë, në darkë para gjumit.

Mëlçia

Limoni përdoret edhe për shërimin e sëmundjeve të mëlçisë. Më tepër rezultat ka dhënë kombinimi që vijon.
Për 20-30 ditë rresht, çdo ditë në mëngjes, një orë para buke, pihet lëngu i një kokrre limoni së bashku me një lugë gjelle vaj ulliri dhe një lugë gjelle mjaltë. Kjo këshillë përdoret edhe nga organizmat e dobësuar, ata që kanë kaluar ndonjë sëmundje, për rivendosjen e oreksit dhe të shëndetit të tyre. Këshilla e përmendur jep rezultate të mira kundër sëmundjes së verdhëzës.

Temperatura

Limoni bën mirë edhe për uljen e temperaturës. Limonoterapia ndikon në ripërtëritjen dhe vetëpastrimin e përgjithshëm të organizmit nga kripërat e kristalizuara. Ai zgjat jetën dhe gjallëron mendimin. Limoni ka veti të mira diuretike. Lëngu i tij përdoret me efekt në luftimin e gurëve të veshkave dhe të fshikëzës urinare. Për këtë qëllim duhen konsumuar 2-4 kokrra limoni çdo ditë për një periudhë prej 1-3 muaj. Edhe lëvozhga e frutave (lëkura) ka gjetur mjaft përdorime. Ajo përmban vaj esencial, alkoole të ndryshme, vitaminë A, B1 etj. Vaji esencial ka aftësi për të vrarë bakteret, si dhe për të ndaluar veprimtarinë e tyre.

Reumatizma

Lëngu i limonit është i dobishëm edhe për artritikët. Por nuk duhet ta përdorin ata që kanë stomak delikat e të ndjeshëm, pasi shton aciditetin dhe dëmton stomakun. Kundër reumatizmës përdoret me efekt këshilla e mëposhtme: Merren 1-2 kokrra limon dhe pasi lahen mirë, pa hequr lëvozhgën, grihen në rende. Brumi i fituar, pasi i shtohet 1-2 lugë kafeje sheqer, hahet esëll në mëngjes ose në orët e pasdites. Ky veprim përsëritet çdo ditë për 20-30 ditë. Reumatikët dhe artritikët mund ta përdorin me rezultate shumë të mira mjekimin me limona (limonoterapia).
 
Kivi për shëndetin e zemrës

Një studim në të cilin kanë marrë pjesë 43 vullnetarë me hiperlipidemi (nivel të lartë të yndyrave në gjak) ka treguar se nëse konsumohen nga dy kivi në ditë, rritet dukshëm niveli i HDL-kolesterolit (‘kolesterolit të mirë’), vitaminës C dhe E, ndërsa zvogëlohet niveli i përgjithshëm i kolesterolit dhe LDL-kolesterolit (‘kolesterolit të keq’).
Kiwi.jpg

Revista International Journal of Food Sciences and Nutrition shkruan se koha e nevojshme që të arrihet efekti pozitiv është tetë javë.

Në bazë të rezultateve, autorët e studimit kanë ardhur në përfundim se konsumimi i rregullt i kivit ka efekt pozitiv në statusin antioksidues dhe vepron kudnër faktorëve të rrezikut për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës dhe enëve të gjakut te personat me hiperlipidemi.
•Telegrafi•
 
o sa bukur kam afer dajen 30 large ai e ka ne bace cdo dite nga 20 i ha kjo qenka fantazi prej neser nga 30 do ti konsumoj
 
o sa bukur kam afer dajen 30 large ai e ka ne bace cdo dite nga 20 i ha kjo qenka fantazi prej neser nga 30 do ti konsumoj

Kujdes mos te kapi diarrea se shume persona i konsumojne per jashqitjen ..


Interesante tema eshte dhe frut qe e pelqej .Me kerkimet qe po behen po del qe cdo gje ben mire per trupin , trupi ka nevoje per gjithcka .
 
Back
Top