Menyrat me te mira per ushqim

Prandaj edhe populli thot qe mos ha shpejt , mos dergo ne stomak kafshata te papertypura,dhe shpesh here kur hame shpejt ose pijme lengje frutash te shtrydhura stomaku gjendet i papregatitur per tretjen e tyre dhe ne ndjejme nje dhimbje te lehte e themi qe me ka rene si gur ne stomak, arsyeja e kesaj eshte pikerisht fenomeni qe shpjegova me lart.
Nje fakt tjeter bindes qe truri organizon tretjen e ushqimit shte edhe ky:
Shume njerez per srye orari pune hane ne ore te caktuara si psh ketu ku jam une kam 13 vjet qe nga ora 12 deri ne oren 13 bejme pushim dreke pra ushqehemi dhe organizmi im eshte mesuar me kete orar pra truri im e di qe une ne oren 12 jam prane tavolines ai di pak a shume edhe se une ha te njejtat ushqime qe kam ngrene keto 12 vjet dhe ka hartuar nje program pikerisht ne kete orar dhe me njesasi te caktuar lengjesh per tretjen e tij, por ndodh qe une jam i zene ne pune dhe nuk respektoj orarin menjeher ndjej qe me dhemb stomaku dhe kam nje uri te madhe , kjo ndodh sepse ne stomak jane derdhur lengjet per tretjen e ushqimit sipas programit te hartuar nder vite dhe qe une nuk kam qene i perpikt ne kete rast faji eshte i imi dhe jo i trurit.Dhimbja do te thote se acidi qe ra ne stomak ka geryer mukosen e tij pasi ajo nuk e mbrojtur nga muko nje leng qe del para se te vije ushqimi dhe qe sheben per te veshur stomakun dhe ta ruaj nga acidi.
Truri harton programe jo vetem per ushqimin , fakt tjeter:
Kur dikush zgjohet ose fle gjithmon ne te njejten ore nuk ka me nevoje qe te verre zilen per zgjim syte hapen vete ne oren e caktuar.
U zgjata pak per tju treguar se ndryshimi i dietes duhet bere ne radhe te pare ne ndryshimin e ketyre programeve, askush nuk mund te haja menjeher fruta ne mengjes nese ka ngrene gjithmon pace dhe ka pire raki askush nuk mund te rri pa ngrene mengjes nese ka gjith jeten qe ha rregullisht mengjes.Askush nuk mund te ndryshoje menjeher ushqimin nga gjithcka ngrenes ose me keq mish- nfrnes ne frut-ngrenes.
Sepse acidrat qe do derdhen ne stomak do fermentojne menjeher frutat dhe ju do ndiheni shum keq dhe per kete do tja vini fajin frutave gje qe nuk eshte e vertet, sepse faji eshte i joti qe nuk arrin te kuptosh se si funksionon tretja e ushqimit.

Prandaj rregulli nr 1 eshte qe :
Per te ndryshuar ushqimin duhet ulur niveli i acidit dhe i gjith lengjeve te tretjes se ushqimit, dhe kete gje e ben vetem truri yne me ndihmen tone, dhe kjo ndihme konsiston ne ndryshimin e llojit te ushqimit ne menyre graduale duke i dhene kohe trurit qe te korrigjoje programet e tij te tretjes se ushqimit.
 
Tranzicioni
Si realizohet kjo konkretisht ?
Pra si i behet qe truri yne ti ndryshoje keto programe, pra te ule sasine e ketyre lengjeve dhe aciditetetin e tyre duke ulur ne kete menyre vepreimin gerryes qe ato ne organizem.Megjithse org yne per mbrojtje pak para derdhjes se tyre leshon nje leng mbrojtes (muco) e cili mbas tretjes se ushqimit duhet te dale jashte me jashteqitjen.
Ne rradhe te paare dua tju sqaroj se ajo qe do lexoni ne pjesen e trete te kesaj teme nuk eshte nje diete ushqimi por nje sistem i tere dhe menyra natyrale e te jetuarit pra te ushqyerit dhe bashke e me te edhe e te gjitha miresive qe ajo mbart ne vetvete.
Ky sistem nuk eshte shabllon pra nuk ka nje rregull te sakt se nga fillon dhe sa zgjat per arsye se edhe individet jaane te ndryshem kane mosha te ndryshme, jane ushqyer e rritur ne ambjente te ndryshme , kane fizik anatomi e psikollogji te ndryshme , e shum te tjera, prandaj dhe nuk mund te thuhet qe bej kete dhe ate perkundrazi cdonjeri nga ju duhet te kuptoje se ne cfar gjendje eshte pra ne cfar niveli ushqyes eshte .
Psh : Nje individ nga njera ane ha shum mish,Buk, brume,embelsira,raki, birra duhan,apo ushqime fabrike, e pi coca-cola e pije te tjera te kesaj natyre, dhe nga ana tjeter nuk i shef me sy frutat dhe perimet, e jashtezakonisht te veshtire qe te nderroje menyren e te ushqyerit, por kjo do te arrije vetem kur ai te semuret gje qe vonon por nuk harron.
2-Nje individ i cili ha pak nga te gjitha e ka me te lehte te kaloje nga nje lloj te ushqyeri ne nje tjeter.Si per ceshtje kohe dhe per ceshtje psikologjike.
KOHA QE NJE INDIVID HARXHON PER TE MESUAR DHE PER TE NDRYSHUAR PROGRAMET E TRURIT TE TIJ PER TRETJEN E USHQIMIT QUHET KOHE TRANZICIONI.
Dhe qe eshte e ndryshme ne individ te ndryshem.
 
Si realizohet kjo konkretisht ?
1-Duke eliminuar mishin e kuq, dhe te trash si lopa, vici, kau,derri, dhe duke e zevendesuar ate me mish me te vogel si keci, qingji, ose me lepur dhe pule,dhe me mire akoma me peshk,ose mish tjeter deti ose lumi.
Zevendesimi i tyre behet ne radhe te pare se ato mishra japin shume me pak acid ne org, dhe e dyta per efekt psikollogjik, pra qe ti perseri je duke ngren mish per pak me te zgjedhur, keshtu qe nuk do lere asnje efekt negativ ne psikozen tuaj se si mund te rrihet pa mish.
2-Duke eliminuar krejtesisht buken, dhe te gjitha brumrat,byreqet,petllat,makaronat e biskotat, sidomos buken e bardhe, dhe duke i zevendesuar me buke thekre mundesisht, ose me buke te thekur integrale, ose sic quhen ( Fete biskotate qe jane te thekura )Ne kete faze mund te haet orizi superfino i lene per reth 30 min ne uje dhe pasi ti derdhet uji dhe te shpelahet mund te gatuhet. Ose ne vend te bukes mund te perdoret pataja si alternative.
3-Elimini i kripes se gjelles dhe zevendesimi i saj me kripe himalaje, ose me kripe deti si ajo qe benim vete dikur ne shtepi dhe qe vjen era det dhe nga ajo e perpunuara industrialisht. Elimini i sheqerit te bardhe dhe zevendesimi i tij me mjalte.
4-Eliminimi i qumeshtit, i djathit stazhionuar, tip kackavall,i gjalpit,dhe i vezeve. Zevendesimi i tyre me qumesht soje, fillimisht, me gjize,apo pak djath te bardhe.
5-Mos gatimi i perimeve dhe zarzavateve duke u zier, por duke i bere me avull ne tenxhere me presion per disa min sa te zbuten pak ,dhe pastaj konditen ne pjate, sistemi me avull nuk i le ato te prekin ne uje.
6-Eliminimi i cdo ushqimi te parapregatitur neper fabrika, si sallami,salcicet,apo gjysem te gatshmet, dhe te gatshmet.
7-Eliminimi ose pakesimi i alkolit,psh hiqni perfundimish rakine dhe pijet me ngjyre, pini veren dhe birren, nje gote por te cilesise se mire dhe prodhim natyral e jo nga ai me alcol e me ngjyre.
8-Filloni rralloni duhanin, per ata qe pine ose ndryshoni llojin e tij nga i forte ne te bute ose nga i trashe ne te holle.
9-Shtimi i perimeve dhe zarzavateve,shtimi i frutave, jo menjeher pas buke por ne mes dy vafteve.
Ne keto keshilla nuk kam vene asnje kufizim mbi sasine e ushqimit dhe orarin e tyre dhe mos u nis kurre qe keto ushqime nuk do ti ha me por nise me ate qe keto ushqime do ti zevendesoj me te tjera dhe ndonjeher do ti provoj edhe ato,pra leri gjithmon nje shteg psikozes dhe mos ja impono me zor pasi mbas pak ditesh ajo deshire eshte me e forte se psikoza juaj dhe do ta hani me shume se me pare.Dhe ne qoftese ju ngulet ne tru nje "gozhde" fikse qe do hani ate ushqim qe ja ke "ndaluar" vetes haje kthehu pak mbas por pa e egzagjiruar dhe thoini trurit ja te kenaqa fli i qete tani, jo vlen si puna e karameles me kalamjte dhe funksionon shume mire.
Vetem duke zbatuar keshillat e mesiperme ju do filloni te bini ne peshe dhe do filloni te pastroheni nga brenda, do jeni me te lehte dhe do keni me shume energji. Kjo periudhe qe quhet tranzicion dhe do zgjase deri sa ju te stabilizoheni me kete ushqim dhe mos tju kujtohet me ushqimi i meparshem,Zakonisht zgjat nga nje muaj deri ne gjashte.
Kjo faze do te sherbeje me shume nga ana psikologjike ku do mesoni se me nje ushqim te kujdeshem do mdjeheni shum me mire ku disa semundje te lehta do zhduken si dhimbjet e kokes,te gjymtyreve,dhimbja e syve nga dilelli,Gazrat dhe gropsimat,era e keqe e gojes, gjumi i crregullt,dhe lodhja pa shkak, do ju zhduken nje pjese e mire e pucrave ne trup dhe ne fytyre, do stabilizohen cistet, pra nuk do rriten me ,do dilni me rregullisht ne jashteqitje dhe pa probleme , do keni edhe nje permirsim te lehte nese vuani nga stomaku dhe melcia.
Kjo faze do sherbeje per te ulur ndjeshem prodhimin e acidrave ne organizem.
Dhe mbas kesaj periudhe fillon nje periudhe tjeter tranzicioni duke hequr perseri disa ushqime dhe duke shtuar disa te tjera nga ku do perfitoni perseri si nga shendeti dhe nga psikika.
 
C'far ndodh gjate tranzicionit
Ne postimin tim mbi qelizen kam shpjeguar per hapesiren nderqelizore dhe per drenimin e gjakut nepermjet limfes, dhe duke patur parasysh ate postim ju them qe gjate tranzicionit hapesira ndermjet qelizore zvogelehet pra qelizat afrohen me njera tjeteren dhe bashkepunojne me mire rritet energjia qelizore dhe si rrjedhim edhe ajo e organizmit. Lengjet dhe mbeturinat qe lene qelizat gjate punes se tyre hyne ne qarkullimin e limfes dhe ne gjith sistemin e qarkullimit te gjakut derisa te dale me ne fund nepermjet urines. Por gjate kesaj periudhe si pasoje e gjendjes ne gjak te ketyre papastertive ju do te ndjeheni keq dhe do keni dhimbje ne pjese te ndryshme te trupit mund tju kullojne hundet, mund tju dhemb koka, mund tju dhemb gryka, veshka, apo melcia, ngjyra e urines suaj do ndryshoje cdo dite biles do keni edhe nje ere te rende qe shkaktohet nga eliminimi i helmeve dhe hormoneve.
Nese ju do beni nje analize gjate kesaj periudhe ajo do dale shume e keqe dhe mjeku do tju jape ilace te ndryshme sepse kujton se ju po humbni kete apo ate lend gje qe nuk eshte e vertet pasi ato lende qe dalin nga urina organizmi juaj po i nxjerr jashte sepse jane te teperta dhe te demshme, kjo situate zgjat disa dite sidomos ne ditet e para, por mund te zgjase edhe jave gje qe mvaret nga gjendja e individit pra sa me i shendoshe te jete ai, dhe sa me shume ilace te kete pire aq me e gjate do jete kjo periudhe.
Dhe sa me i shpejte eshte ky reaksion aq me keq ndiheni sepse akoma me shume helme,muco, ilace, hyn ne qarkullimin e gjakut derisa ato te dalin, prandaj eshte shume e rendesishme qe periudha e tranzicionit te behet sa me ngadale dhe e sigurt, ne menyre qe edhe efektet e pastrimit te organizmit tuaj te jene te lehta dhe te kontrollueshme.
 
Faza e dyte e tranzicionit

Supozojme se ju e keni kryer fazen e pare, dhe deshironi te vazhdoni edhe fazen e dyte. Por ne fillim dua tju shpjegoj se cfar ka ndodhur ne fazen e pare .

Nga mos ngrenia per nje kohe te gjate te atyre ushqimeve perberja e lengjeve te trupit tuaj ka ndryshuar ne drejtim alkalin-Bazik,ne krahasim me ate qe kishit para tranzacionnit , si rrjedhim ky nivel pasqyrohet ne tru nepermjet sensoreve te tij ne gjith trupin , dhe truri tani harton nje program te ri per tretjen e ketij lloj ushqimi i cili kerkon me pak lengje se ne fillim dhe me perqindje me te vogel acidi si ne sasi dhe fortesi.Pervec kesaj organet tuaja jane lehtesuar nga shum papasterti dhe kryejne funksienet e tyre pak me mire se para tranzicionit.

Prandaj faza e dyte konsiston ne ate qe do eliminojme edhe disa ushqime te tjera.

1-Mishi ne kete faze duhen eliminuar te gjith llojet e mishrave dhe do vazhdoni te perdorni vetem peshkun dhe prodhime te tjera deti.

2-Mund te perdorni akoma buken e misrit,thekres apo fetat biskotate, dhe patatet ne furre, apo ne avull , por do ulni ndjeshem sasine e tyre, dhe do eliminoni orizin.

3-Si embeltuas mund te perdorni gjithmon mjaltin por pa egzagjiruar.

4-Do eliminoni qumshin e sojes, dhe gjizen por do vazhdoni djathin e bardhe, dhe kosin mundesisht dele ose dhie, duke ulur ndjeshem perdorimin e tyre.

5-Do filloni te shtoni ndjeshem perimet ,zarzavatet,frutat ne te gjitha ato raste kur keni uri dhe mund ti shoqeroni me buken qe kemi thene me lart.

6-Do eliminoni edhe Birren por mund te pini nje gote vere te mire disa vjecare mundesisht te bardhe, dhe do shtoni si pije ujin. Uji duhet te jete pa shume kripera minerale dhe sa me pak mbetje, gje qe shihet ne etikete.

7- Duhet eliminuar duhani por nese e keni ende te veshtire duhet te pini vetem disa cigare ne rastet kur deshira eshte me e forte se arsyeja.Por per kete do bej me vone nje shkrim qe do tju ndihmoje shume.

8-Kam harruar kafen mir eshte qe ta rralloni dhe ate qe do pini ta pini dekafeinato qe do me thene pa kafeine.

Dikush do thote more por cfar do hame se na i hoqe te tera, mos u merzit ju them per tani vetem lexoni dhe po te mendoni se faza e pare zgjat disa muaj gjate ketyre muajve do mesoni edhe se c'far dhe si do hani ushqimet e tjera.
 
C'far do ndodhe gjate kesaj faze ne organizmin tuaj.

Ditet ose javet e para do ndjeni perseri probleme mund tju dalin edhe pucra ne goje, ose ne trup dhe fyryre ,kjo eshte shenje e pastrimit ku ato elemente te huaj per organizmin qe nuk futen dot ne limfe per tu pastruar shtyhen jashte trupit dhe nxirren nepermjet lekures do keni keto shqetsime derisa keto papasterti qe ndodhen ne ekstremin e jashtem te trupit tuaj te dalin krejtesisht prandaj mos u beni merak nese per disa dite do keni keto probleme.Gjithashtu do ju rishfaqen edhe problemet qe kam shkruar ne fazen e pare te tranzicionit. Dhe ju perseri do ndjeheni keq, por ju keshilloj qe nese keto probleme nuk i duroni dot duhet te beni nje hap mbrapa pra duhet te terhiqni frenen e dores se makina juaj po eliminon shum shpejt papastertite dhe duke u gjendur te gjitha ne te njejten kohe japin shum probleme, me frenen e dores nenkuptoj qe duhet te fusni ushqim frenues te reaksioneve, dmth do ulni pak frutat dhe do shtoni patatet, buken, bizelet, groshi,thierza ,kockulla etj te kesaj natyre.
Dhe ju menjiher do ndjeheni mir perseri por kjo nuk do thot qe ky ushqim ju beri mire porse ky ushqim frenoi reaksionin e pastrimit te organizmit tuaj.


Kjjo faze do zgjase derisa ju nuk do keni me keto probleme duke u ushqyer vetem me ushqimet qe kam thene ne pikat e mesiperme dhe koha per kete eshte e ndryshme ne individ te ndryshem per arsyet qe kam permendur me pare.
Pergjithsisht edhe ketu duhen disa muaj qe te stabilizoheni ne kete nivel.

Gjate kesaj faze ju do humbisni akoma ne peshe dhe do ndjeheni perseri me mire se me pare, ne fund te kesaj faze po te prekni lekuren e trupit tuaj do vereni qe eshte lemuar shume dhe eshte zbutur njesoj si e nje femije te vogel.
Nuk do keni me asnje pucer ne trup,dhe do keni me shum energji te brendshme, e cila pasqyrohet edhe ne nivel psikologjik ku do filloni te jeni me te kthjellet mund te lexoni me shume se me pare dhe nuk lodheni, do kuptoni me shpejt gjerat,dhe do ti shpjegoni me shpejt gjithashtu.Dhe sa me shume do pastroheni aq me te theksuara do jene keto veti te trurit e shume te tjera me te komplikuara.

Ju keshilloj qe nese keni filluar ose do filloni te rregulloni ushqimin tuaj zbatoni vetem fazen e pare postimi nr 71.Sepse per fazen e dyte duhet shpjeguar me mire se cfar duhet te hash dhe si .

Ne fund te fazes se dyte do kuptoni se cdo lloj shqetesimi apo semundje qe mund te keni patur ne organizmin tuaj eshte permirsuar ndjeshem ose eshte zhdukur krejtesisht dhe kete ja u garontoj 100%.
 
C'far dhe si te hame gjate tranzicionit
Cilat jane ushqimet qe duhet te marim gjate periudhes se tranzicionit.

1-Te gjitha perimet dhe zarzavatet

2-Frutat

Perimet dhe zarzavatet , me sa di une ne shqip jane te gjitha llojet e barishteve , si : Spinaqi,qepa,preshi,lakra, lule-lakra, kungulli, kungulleshkat,sallata jeshile,karrotat,Bamjet, barbunjat,Mashurkat,Biselet,panxhari,patatja,patel xhani, rrepa,Fasulet, thierzat,qiqrat, kockullat,speci, domatja trangulli,etj....

Keto mund ti ndajme ne te ngrenshme pa asnje lloj gatimi dhe te ngrnshme me nje gatim te lehte.

Te ngrenshme pa asnje lloj gatimi jane :
Karrotat,speci,trangulli, domatja ,kastraveci,sallata jeshile,qepa, hurdhera,majdanozi,preshi, etj...
Dhe te pangrenshmet ne forme natyrale jane :
Patatja, patellxhani,panxhari,rrepa,bamjet, barbunjat, "spinaqi," lule-lakra, lakra, etj...

Te parat pra te ngrenshme ne formen natyrale nuk humbasin asnje veti asnje kalori, asnje vitamine, pra jane ushqimi me i mire dhe me i tretshem nga organizmi.

Te dytat duhen gatuar pak dhe ketu qendron sekreti i tyre se po te gatuhen me zierje ne uje per rreth nje ore ne 100° ato kane humbur gati te gjitha vetite e tyre ushqyese dhe ne vend qe te na furnizojne me keto elemente na i marrin ato nga trupi per tretjen e tyre.Ndersa po te gatuhen per disa min me avull ato ruajne nje pjese te mire te elementeve te tyre perberes.
C'far eshte teknika e gatimit me avull:
Kjo teknike nuk le qe perimet te prekin direkt ne uje, por nepermjet avullit te ujit ato jo vetem qe lahen pra kullojne por edhe zbuten dhe behen te ngrenshme me pas hidhen ne pjate ku perzihen me pak vaj ulliri dhe kripe himalaje.Mund te shoqerohen me buke thekre ose fete biskotate te thekura.
Cfar lloj ene eshte kjo me avull?
Mund te jete nje tenxhere me presion ku brenda saj futet nje tjeter ene ne forme rjete ne te cilen gjenden perimet, kjo rrjete futet brenda ne tenxhere ku me pare kemi hedhur rreth 2cm uje dhe nje tip perustie, apo kembeze te larte 2cm ne menyre qe rrjeta me perime te mos preki ujin , mbyllet temzherja dhe sapo fillon te degjohet presioni i avullit lihet rreth 5 min pastaj sherbehet, por perime te ndryshme kane kohe te ndryshme qe ndryshon nga 3-5-7 min.
 
Tenxherja mund te jete edhe e nje tipi tjeter me kate dhe pa presion ku ne kate te ndryshme vendosim vendosim perime te ndryshme ato qe duan me shume kohe posht dhe ato me pak lart.
Si ne figurat e meposhteme.

Ky lloj gatimi zakonisht sherbehet ne dreke kurse te ngrenshmet qe nuk kane nevoje per gatim ne darke.

Nese jeni ne fazen e pare te tranzicionit dhe keni edhe mish per drek eshte mire qe proteinat shtazore te mos i perzieni me ato bimore pra me mire hani vetem mishin dhe pas 2-3 oresh perimet me avull.

Frutat:
Frutat jane puro energji ,vitamina dhe enzime por per momentin nuk mund te ushqeheni vetem me to prandaj perdorini gjithmon ne mes dy vaftesh dhe mos i perzieni bashk fruta acide dhe jo acide, psh nese hani nje banane mos hani menjeher portokall, apo manderin, ose kiwi por nje molle dardhe ose pjeshke, dhe anasjelltas nese hani nje kiwi mos hani nga pas banane por portokall, ose mandarine, megjithse me e mira eshte qe te hani vetem nga nje lloj fruti, psh nese hani banane hajini 2,3,4,5, derisa te ngopeni, keshtu edhe nese hani dardhe apo molle,dhe mos i perzieni mes tyre .
 
Pse nuk duhen perziere proteina shtazore me bimore ?

Sepse sic kemi thene me pare gjate pertypjes ne dergojme informazion ne tru mbi perberjen e ushqimit dhe ky harton nje program per tretjen e tij , kur ne hame mish ai harton nje program per tretjen e tij dhe kur hame perime harton nje program tjeter por kur keto ushqime hyjne ne te njejten kohe edhe hartimi i nje programi per tretje behet me i nderlikuar pasi njeri ka permbajtje te larte acidi kurse tjetri jo.Dhe kur bien ne stomak njeri tretet shpejt kurse tjetri jo, gje qe krijon gazra dhe fryrje stomaku edhe kur kalojne ne intestino proteinat shtazore per tu tretur kane nevoje per lengun e temthit kurse ato bimore jo, pastaj edhe asorbimi apo thithja e tyre ne intestino nuk behet ne te njejtin vend per ne vende te ndryshme keshtu qe ushqimi qe tretet me shpejt ai bimor rrezikon te kaloje ne putrefazion, fermentim, duke cliruar gazra dhe duke demtuar intestinon. Nje shembull i mire per kete eshte pirja e qumshit mbasi keni ngrene buke ju mendoni se kjo gote qumesht do tju ndihmoje por nuk eshte ashtu pasi qumshti pra bulmeti thithen ne pjesen e fundit te intestinos dhe buka qe keni ngrene me pare sherben si tape dhe behet pengese per kalimin e tij ne intestino si rrjedhim kemi fermentim te tij gazra dhimbje koke dhe demtim te mukosez se intestinos.

E njejta gje mund te thuhet edhe per frutat, kur ju hani nje banane truri ka hedhur ne stomak dozen e duhur per tretjen e saj dhe kur ju hani menjeher nje frut acid nuk beni gje tjeter vetem se shtoni aciditetin ne stomak duke bere qe bananja te fermentoje me shpejt .

Si perfundim e kam thene edhe ne postimet e meparshme hani sa me thjesht vetem nga nje frut ose vetem nga nje lloj perime dhe nuk do keni kurre probleme me trejen e tyre .
 
DIETA PA MUCO faza e pare
Mbas fazes se pare dhe te dyte te tranzicionit organizmi yne nuk eshte me ai i pari kane ndryshuar shume gjera ,te gjitha ne kahun pozitiv, por me kryesorja eshte se ju tani keni mbaruar tranzicionin dhe mund te filloni te ushqeheni me ushqime te cilat nuk krijojne muco,dhe nuk kerkojne shum energji per tu tretur.
Kjo pervoje e re do tju beje qe te ndiheni shum me mire se jeta qe keni bere deri me sot , si nga ana fizike shpirterore dhe mendore.
Mbas ketyre dy fazave supozohet se ju jeni pastruar ndjeshem keni humbur ne peshe,dhe keni fituar ne eksperience per te perballuar " DIETEN PA MUCO".

Por edhe nese nuk doni te vazhdoni me tej mund te qendroni ne kete nivel qe keni arritur dhe qe eshte shume me i mire dhe i dobishem se ai i gjithckangrenesit.

Ju tani nuk keni me uri si me pare kjo per shkak te korigjimit qe ka bere truri juaj ne pregatitjen e lengjeve per tretje te cilat nuk jane me agresiv si me pare si rrjedhim mund te filloni te hani me shum fruta dhe me pak perime me avuul.

Pra ne kete faze ushqimet do nderojne rolet nese ne tranzicion raporti eshte 80% perime -zarzavate dhe 20% fruta, tani ky raport do jete i kundert 80% fruta ,dhe 20 perqind perime-zarzavate .Ne kete moment ju kaloni ne dieten me pak muco.
 
Dieta me pak muco:

Ne kete nivel nuk perdoren me asnje lloj Mishi,e Bulmeti,pra proteina shtazore.
Mund te perdoresh shum pak vetem fetat biskotate te thekura per te shoqeruar perimet me avull.
Ne kete nivel nuk perdoren me pijet alkolike, dhe cdo lloj sheqeri,embelsire , me perjashtim te mjaltit.
Ne kete nivel edhe vaji i ullirit hidhet sa per ere e jo per te ngjyer buken ne vaj.
Kur te arrish ne kete nivel eshte mire te kesh lene edhe duhanin.

Ne kete nivel ju jeni ne gjendje te komandoni organizmin tuaj,dhe aparatin e tij tretes prandaj edhe ato qe do lexoni tani do tju duken te pa arrira por kur ti provoni do ti arrini pa asnje problem.

Organizmi yne ka 4(kater) faza kryesore pune:

1-Marrja e ushqimit
2-Perpunimi i ushqimit
3-Asorbimi apo thithja e tij ne intestino dhe furnizimi i qelizave me to.
4-Pastrimi i organizmit mbas pune.

Ketu fillon perseri cikli nga e para .

Sa cikle te tilla duhet te beje organizmi ne 24 ore per te furnizuar qelizat me ushqim ?

Kjo mvaret nga mosha kur trupi eshte ne rritje ka me shume nevoje per ushqim dhe kur rritja ka mbaruar ushqime duhet vetem per te mirembajtur organizmin dhe per ta mirembajtur ate dhe ushqyer qelizat duhet pak shume pak ushqim dhe shum pastrim.
 
Ne ditet e sotme njeriu ha gjith diten dhe cdo lloj ushqimi duke marre kohen per tu ushqyer nga koha e pastrimit dhe duke bere qe te gjitha organet te jene gjithmon ne pune dhe te mos pastrohen kurre, kjo kthehet me vone ne semundje dhe ka nga ata qe nuk flene dot pa ngrene buke mire, ose akoma me keq cohen naten per te ngrene se kane uri.Kjo uri vjen sepse organizmi ka filluar pastrimin por duke qene se lengjet tuaja kane PH te larte pra acide ato gerryejne shume organet duke ju sjell shqetesim.Dhe ju kete shqetesim e ndaloni vetem duke ngrene perseri ne menyre qe lengjet te tresin ushqimin dhe jo te pastrojne organet e punes.
Ju mendoni se kjo e mire erdhi nga ushqimi qe hengret dhe ne menyre direkte ashtu eshte, por ne menyre indirekte kjo ndodh sepse ju ndaluat pastrimin e organizmit.
Keshtu qe e fusni organizmin ne rreth vicioz nga ku nuk mund te dale dot dhe si rrjedhim vjen edhe shendoshja dhe semundjet e ndryshme.
Prandaj ju mund te dilni nga ky rreth vicioz vetem duke zbatuar dy etapat e tranzicionit i cili nuk duhet kryer kurre me shpejtesi por me qetesi dhe vendosmeri .

Prandaj supozojme se ju i keni kaluar keto dy faza me sukses dhe jeni gati per te filluar dieten pa muco me te 4 fazat e saj natyrale te te ushqyerit.

Menjeher mbas zgjimit jam i sigurte qe brenda 15 min do shkoni ne banje per tu liruar nga ushqimi i drekes (ushqimi do nga 12-15 ore qe dale jashte nga momenti qe futet ne stomak) por brenda ne intestino ju keni edhe ushqimin e darkes prandaj qe te kryhen te kater etapat ju nuk duhet te hani mengjes por ne kete faze te dietes nuk jeni ende ne gjendje ta beni nje gje te tille keshtu qe mund te hani nje-dy fruta rreth ores 8-10 ky frut nuk duhet te jete acid por bazik dhe me tul si psh bananja,dardha,avogado,papaja, dhe do arrini deri ne oren e drekes pa asnje problem.
Ne drek mund te hani perimet me avull nje ose dy tipe dhe jo me shume.
Ndersa 3 ore pas dreke duhet te hani perseri frut qe mund te jete edhe acid si portokalli, mandarina,kiwi, molla,etj por vetem nje tip pra mund te hani disa molle, apo dy,tre portokalle.
Ndersa ne darke rreth ores 19-20 mund te hani sallat jeshile,me karrota,majdanoz,speca, ullinj etj.
Ne kohen ndermjet drekes dhe darkes pra mbasdite nese nuk ju shkon te hani fruta dhe keni uri mund te hani, arra,bajame,lajthi, geshtenja,kikirik,pistaki,fara pishe, fara kungulli, apo fara luledielli e ushqime te tjera te kesaj natyre.

Pse sallat jeshile ne darke ?

Sepse çon oksigjen ne intestino dhe ndihmon bakteriet e mira te gjallerohen dhe ushqehen.
Sepse sallata karota ,ulliri, speci,majdanozi apo barishte te tjera qe haen te gjalla sherbejne si shtupe e cila kur kalon ne intestino merr me vete cdo skorje dhe mbeturin ushqimi qe ka ngelur aty dhe i nxjerr perjashta.
Eshte njesoj si ajo shtupa kur pastron tubin e sobes nga bloza.

Me kete qe shpjegova tani jemi ne fazen e pare te DIETES PA MUCO.

Ndersa ato me pare ishin dy fazat e tranzicionit.

Me von do shpjegoj edhe fazen e dyte te DIETES PA MUCO.
 
Faza e dyte e dietes pa muco
Faza e dyte

Per te kaluar ne fazen e dyte duhet kuptuar se kur mbaron faza e pare,por per kete nuk ka teori te caktuar me pare ,prandaj seicili e kupton vete momentin e kasaj faze dhe ai vjen kur ju shkoni ne per te ngrene dreke dhe nuk ju haen me perimet e ziera me avull bile as sallata jeshile, por ju vjen per te ngrene fruta dhe keshtu instiktivisht kaloni ne fazen tjeter qe eshte faza e dyte.

Tani ju keni kuptuar se organizmi yne nuk ka nevoje per gjith ate ushqim qe hante me pare keni kuptuar se perimet zarzavatet dhe frutat jane mese te mjaftushme per tu ushqyer por tani do mesoni se ky organizem kjo makin punon me mire vetem me fruta.Tani ju e dini se organizmi yne dhe qelizat qe e perbejne ate kane nevoje per kripera minerale dhe per vitamina ne sasi shum te vogla tani ju e dini se melcia ruan keto minerale dhe kripera kur jane me shumice dhe i jep ne nje moment tjeter kur mungojne. Tani do ju mesoj se ju mund te rrini pa mengjes dhe me fruta ne drek e ne darke.
Ne postimet e meparshme kam folur per kripen Himalaja dhe vetite e saj tani do mesoni edhe perdorimin e saj.
Merrni nje ene qelqi me gryke te hapur dhe hidhni ne te nje gjysem liter uje natyral me perqindje te ulet kriprash( jo uje cezme ) dhe hidhni ne te nje gote me kripe himalaje perzijeni mire dhe lereni te kulloje 24 ore pastaj perzijeni perseri dhe lereni te kulloje 24 ore te tjera rezultati duhet te jete se kripa nuk eshte tretur e gjitha ne te kundert duhet te hidhni perseri kripe derisa ajo te ngelet ne fund edhe pas perzierjes, qe ne gjuhen kimike quhet e ngopur me kripe. merret dhe kullohet me nje kullese te imet ne nje ene tjeter dhe pastaj hidhet perseri ne enen prej qelqi me gryke te gjere.
Ne kete ene ju keni nje uje me 26% kripe dhe brenda saj ndodhen te koncentruara dhe te tretura 84 elemente kimike te njejtet elemente qe ka edhe trupi yne ( trupi yne eshte i perbere nga keta 84 elemente ). Keto elemente natyrore te shkrire ne kete uje jane te natyres organike dhe te jonizuar dhe ne kemi nevoje per to pra qelizat dhe organizmi yne ka nevoje per to ,ne i kemi marre keto elemnte deri tani nepermjet perimeve,zarzavateve,dhe frutave por tani mund ti marrim drejtperdrejt nga uji por jo ne perqindjen qe paraqitet ky uje pasi ai do gerryente organizmin tone.
Por ne dime qe organizmi yne pra gjaku ka ne perberje te tij vetem 1% te ketyre kriperave, prandaj ne duhet vetem te hollojme kete uje deri ne masen 1% dhe do kemi si produkt final nje perberje qe eshte e njejte me ate te gjakut por pa ngjyre pra te tejdukshme , gjaku ka ngjyre te kuqe se ne te ka emoglbine ka hekur qe i jep kete ngjyre gje qe mungon ne ujin tone por ne kjo nuk na intereson se eshte vete organizmi qe e rregullon kete.
 
Si realizohet konkretisht ky 1% ?

Eshte shume e thjeshte , merret nje gote uje me shum pak kripera minerale ( jo uje cezme ) vihet ne tavoline , pastaj merrni nje luge kafeje me ujin e kripur te pregatitur dhe hidheni ne goten e ujit qe vendoset mbi tavoline perziheni mire dhe do keni solucionin 1% te ketyre kriperave.Per ti rregulluar shijen dhe per te shtuar efektin e tij kurues dhe ushqyes merrni nje limon prijeni ne pergjysem dhe shtrydhni gjysmen ne goten e ujit. Tani ju keni perpara jush nje gote uje por qe ne perberje te saj eshte njesoj si te keni nje gote me gjak pijeni ate dhe brenda 30 min ajo do shkoje ne cdo qelize tuajen dhe ju nuk do keni uri deri ne drek.Me kete dua te them qe ne kete faze mjafton vetem kjo gote me uje dhe organizmi juaj ka marre te gjitha kriprat qe i nevojiten gjate 24 oreve.

Tani ju keni nevoje vetem per vitamina dhe energji qe do ti merrni nga frutat.
Pra ne dreke mbasdite dhe ne darke mund te hani cdo lloj frute sipas keshillave qe kam dhene me pare per ngrenien e tyre.

Ne kete faze ju nuk do ta njihni me trupin dhe mendjen tuaj doni apo nuk doni ju do keni ndryshuar 100% fizikisht dhe menderisht.

Fizikisht do jeni shume i forte , shume i ri shume i bukur ose e bukur me syte qe ju shndrisin dhe xixellojne me nje mendje shum te kthjellet qe nuk lodhet kurre qe nga ky moment ju do ta shikoni jeten njerzit ambjentin dhe qenien tuaj me nje sy tjeter do ndergjegjesoheni dhe do kuptoni qe jeni nje qenie e gjalle e mbinatyrshme qe lind vetem nje here dhe qe ka mundesi te evuloje ne nje shkalle edhe me te larte se kjo qe eshte ajo e shkeputjes dhe braktisjes se shpirtit nga trupi.

Qe nga ky moment ju nuk do njifni me mjek apo spitale do harroni emrat e semundjeve te ndryshme,viruset ne trupin tuaj nuk kane me terren per tu zhvilluar ato ashtu sic hyjne edhe dalin imuniteti juaj do jete i forte si diamanti dhe i shpejte si drita.

Mendimet dhe idete tuaja do behen te qarta vullneti dhe pasioni per realizimin e tyre do jene virtyti juaj.Do kuptoni se ju keni ardhur ne kete jete per te realizuar nje mision dhe se jeta juaj nuk eshte pa kuptim.

Kjo gje arrihet vetem atehere kur ju jeni pastruar fisiologjikisht dhe menderisht nga mendime dhe ide negative.

Vazhdon me fazen e trete te DIETES PA MUCO
 
Faza e trete
Kjo faze sherben me shume per ata qe kane semundje te ndryshme por per te arritur deri ketu ata duhet te kalojne me pare te gjitha fazat e tjera dhe nuk mund te fillojne sherimin e tyre duke u nisur nga kjo faze, pasi mund te jete fatale per shendetin e tyre .
Kjo faze ka te beje me Agjinimin si kura me e mire natyrale e organizmit tone biles mund te them se ne ja kemi vjedhur kete kure pikerisht inteligjences sone organike ajo e perdor kete kure sa here qe ne semuremi duke na hequr te drejten e te ushqyerit, ju te gjithe keni provuar nga jeta e deritanishme se kur jeni semur nuk keni oreks dhe mundohoni te hani me zor. Ky fenomen ndodh edhe ne jeten e kafsheve te tjera ato sa here semuren nuk hane me derisa te shrohen ky eshte per ta doktori me i mire dhe i sigurte .
Heqja e oreksit eshte nje program i hartuar nga truri per te pastruar organizmin, pse ?
Sepse ju nuk mund te pastroni nje makine qe eshte duke ecur, pra ju duhet te ndaloni makinen dhe ta pastroni ate, sa me e piset te jete ajo aq me shume kohe do t'ju duhet qe ju ta pastroni ate dhe anasjelltas.

Praktika e agjinimit gjendet e shkruar per here te pare ne VEDA qe jane tekste te shkruare mbi 10 mije vjet me pare mbi te cilat ngrihen me pas edhe besime ,filosofi, e doktrina te ndryshe,Keto tekste permbajne mesime te analizuara shume thelle ,dhe shume mesime ne keto tekste jane lene menjane nga shkenca dhe njerezit por qe ne ditet e sotme duke pare vertetesine dhe realizmin e tyre jane kthyer per lexim diskutim dhe aprovim.

Te gjitha besimet fetare kush me shum e kush me pak praktikon Agjinimin si praktik per pastrim te brendshem.Por keto lloj Agjinimesh jane pershtatur sipas kohes qe kane jetuar duke u reduktuar gjithnje e me shume dhe duke harruar ligjet kryesore apo rregullat kryesore te Agjinimit.

Perkthim nga libri ( Rational Fasting )
Book Store - Ehret Literature Publishing Company, Inc.
 
Prof doc Ehret ka gjetur mesimet origjinale rreth agjinimit ne fillim te shekullit 19 ne Palestinen e asaj kohe brenda nje komuniteti " essena "

Ai shkruan :

Ne palestine qendruam per shume muaj duke studiuar zakonet dhe praktikat e tyre historine dhe kushtet e tyre ne te kaluaren , dhe rezultati im mbi conceptin e " vangjelit " " testamenti i vjeter " ndryshoj rrenjesisht .Mesova se jeta e KRISHTIT dhe mesimet e tij ishin ne harmoni te plote me ligjet e natyres te cilat i jepnin inteligjence dhe shendet superior , por kur u perkthyen 150 vjet me vone u ngjyrosen me shprehje orientale ,metafore , dhe pa njohjen e fenomenve natyrale.

Ne vitin 1928 Edmond Bordeaux Szekely zbulon ne arkivin e Vatikanit librin "Vangelo esseno della pace " ne te cilin jepet pershkrimi i ushqimeve dhe dieta natyrale e njeriut ( fruta,perime ,zarzavate me gjethe jeshile) praktikimi i klizmave (klisteri) per pastrim, dhe praktika e Agjinimmit te cilen Ehret e kish formuluar 20 vjet me pare pa qene ne dijeni te ketij libri antik.

Po c'far eshte ne te vertet kjo praktik ?

Po mundohem t'ja u shpjegoj shum thjesht merrni nje rrecke futeni ne uje dhtrydheni pak dhe pastaj lani dyshemene pastaj merrni lecken shtrydheni ne legen dhe do shihni se uji eshte shume i piset bejeni prap kete veprim derisa kur te lani dhe shtrydhni lecken uji qe do dale nga shtrydhja do jete i paster , dhe kjo do te thote qe tani dyshemeja juaj eshte e paster, por nese ti e lan perdit dysheme ateher do mjaftonte vetem nje e lare dhe e shtrydhur qe uji te dale i paster.

E njejta gje eshte edhe me Agjinimin vetem se rrecka ne rastin konkret jemi ne dhe uji qe pime eshte ai qe lahet rrecka kurse urina eshte uji i piset qe del pas shtrydhjes prandaj edhe nuk duhet te hash gjate agjinimit sepse ne vend qe te pastrohesh ndotesh dhe organet kur punojne nuk bejne dot edhe pastrim .
Sa me keq ushqehesh ti aq me shume duhet te pastrohesh me ushqim te keq nenkuptoj ushqim jo te pershtatshem per organizmin tone dhe jo si ushqim i piset ne vetvete.

Ateher do thot dikush qenka shume e lehte po rri disa dit pa ngrene dhe u pastrova, por nuk eshte ashtu sepse nuk rrini dot pa ngrene nje njeri i shendoshe apo edhe i dobet por qe ka pire shume ilace apo duhan, alkol,apo qe punon diku ne uzine kimike, apo qe ushqehet keq.
 
Pse nuk rri dot pa ngrene nje njeri i tille ?

Sepse ne qarkullimin e gjakut te tij sidomos ne linfe do hyjne njeheresh te gjitha keto dhe ai do ndjehet shum shum keq nga shendeti biles ka mundesi qe edhe te vethelmohet me lendet e trupit te tij , kjo lloj praktike e bere ne kete menyre i ngjan atij lumi qe kur bie shi i rrembyeshem fryhet dhe merr perpara cdo gje qe gjen ne rrugen e tij , dhe me te hasur ne nje ngushtice bllokon levizjen e tij duke u fryre dhe dale jashte shtratit. Por kjo per organizmin tone eshte e rrezikshme sepse mund te bllokoje funksionim e veshkave , melcise, apo kanalit te urines, prandaj dhe duhen ndjekur ato faza qe kam shpjeguar me pare ne menyre qe ky lum te mos kete kaq vrull dhe te mos demtoje vete organizmin.

Prandaj Agjinimi mund te filloje mbas mbajtjes me sukses te fazave te meparshme kjo do tju beje te qe gjate agjinimit te jeni shume i qete dhe pa probleme anesore te medhaja per shendetin.

Sa me i gjate eshte agjinimi aq me brendesi pastrohet organizmi yne, ose sa me shpesh te praktikohet ai aq me shume pastrohesh.

Po pse u dashka te pastrohet kaq shume organizmi yne ?

Sepse ne kete menyre gjaku nuk ka asnje pengese enet ku ai leviz behen elastike dhe vet gjaku eshte me i kulluar me i lehte me i shpejte , sepse keshtu ne rrisim V-ne vitalitetin pra jeten dhe ulim ferkimin.
Me kete lloj gjaku dhe shendeti superior njeriut per te jetuar do ti mjaftonte vetem ajri i paster i malit, ose detit, rrezet e diellit dhe uji i kulluar i burimit.

Kujdes !!!!

Agjinimi vertet te pastron por kur nuk ke njohuri se si fillohet dhe si vazhdohet dhe si mbyllet mund te rrezikosh edhe jeten mund te vetehelmosh organizmin prandaj edhe pse ke lexuar sketu nuk eshte e mjaftueshme per ta perdorur ate si kure pa ndihmen e dikujt qe di me shume ne kete fushe ose pa lexuar librin ( Rational Fasting )
Book Store - Ehret Literature Publishing Company, Inc. ne anglisht
dhe
http://www.macrolibrarsi.it/search.p...ale+&search2=9 ne italisht

Ka edhe perkthime ne gjermanisht.

Ju jap keto te dhena sepse edhe te dua tja u shpjegoj nuk ja u shpjegoj dot sepse jane shum te gjate dhe me koncepte qe duhet ti kapni dhe mesoni vet.

Faza e katert eshte shum abstrakte dhe e pa konceptueshme per shumicen nga ju qe lexoni, prandaj per te evituar debatet e kota nuk e shpjegoj.
 
Piramida ushqimore, ja ushqimet e mira për shëndetin

Piramida ushqimore, ja ushqimet e mira për shëndetin

Mënyra e ushqyerjes konsiderohet si një nga shkaqet e shfaqjes së sëmundjeve të zemrës, diabetit, disa formave tumorale, sëmundje këto që vitet e fundit po përhapen në mënyrë mjaft shqetësuese. Organizata Botërore e Shëndetësisë në udhëzimet e veta, nënvizon rolin e një ushqyerjeje të ekuilibruar për të qenë të shëndetshëm dhe për të parandaluar apo dhe trajtuar mjaft sëmundje.
Në vendin tonë vitet e fundit sëmundje si: diabeti, sëmundjet e aparatit kardiovaskular, apo dhe kanceri, po përhapen mjaft dhe për specialistët mendohet se një ndër shkaqet kryesore është një dietë jo e përshtatshme. Sot ne përdorim një dietë jo të përshtatshme me nevojat e organizmit. Dieta përmban shumë yndyrna, sheqer, kripë dhe është e varfër me fibra, minerale dhe vitamina. Ushqimet janë të përpunuara deri në atë pikë që nuk ngjajnë aspak me ushqimin natyralë. Për dr.Shefqet Deliallisi, i cili është i pari që studion në librin e tij “Ushqyerja dhe shëndeti. Shkenca e ushqyerjes”, duhet ditur se bazën e një ushqyerjeje të shëndetshme e përbën sasia e moderuar dhe larmia e ushqimeve. Me fjalë të thjeshta: shmangni sasitë e tepërta ose të pakta të çdo ushqimi. Nuk ekziston asnjë ushqim që i vetëm të sigurojë mjaftueshëm të gjitha elementët e domosdoshëm, për të garantuar shëndet. Prandaj është e nevojshme që dieta të përmbajë larmi ushqimesh, por kjo duhet bërë duke seleksionuar dhe njohur ushqimet e shëndetshme.
Piramida ushqimore
Në librin e tij ai këshillon një dietë të ekuilibruar, që do të thotë merrni elementët ushqimor të rëndësishëm, që sigurojnë energjinë e nevojshme për organizmin, në përputhje me nevojat e gjithsecilit. Ekzistojnë disa udhëzues që sugjerojnë dhe arrijnë të plotësojnë një mënyrë ushqyerje të shëndetshme. Më i njohuri është ajo që njihet si dieta mesdhetare, që në bazë të saj ka ushqimet me origjinë bimore si: buka, makaronat, frutat, zarzavatet, vaji i ullirit dhe konsumimi i moderuar i ushqimeve me origjinë shtazore. Për t’i vënë në praktikë rekomandimet rreth sasisë së elementeve ushqimorë që duhen konsumuar çdo ditë përdoren tabela, të cilat përcaktojnë sasinë e energjisë dhe përmbajtjen në proteina, yndyrna, karbohidrate, për secilin ushqim.
Ekziston ajo që njihet si piramida ushqimore, e cila i ndan ushqimet në 7 grupe, ku në grupin e parë futen: mishi, peshku dhe veza. Këto ushqime përmbajnë 18-20 % të proteinave. Në grupin e dytë renditen: qumështi dhe derivatet e tij, që janë burim i mirë proteinash të cilësisë së lartë, por dhe burime të kalciumit, fosforit, vitaminave A, B dhe D. Në grupin e tretë janë: drithërat, patatja dhe orizi, të pasura me vitamina dhe proteina. Më pas renditen legumet si fasulet, bizelet, bathët, thjerrëzat, të cilat përmbajnë vitamina, kripëra minerale dhe sasi yndyrnash “të mira”. Në vend të pestë renditen” yndyrnat që përdoren për gatim. Këto ndihmojnë për prodhimin e energjisë dhe sigurojnë acidet yndyrore esenciale. Në dy grupet e fundit janë zarzavatet dhe frutat, të cilat janë burim vitaminash, kripërash minerale dhe fibrave ushqimore.



Dieta që mbron shëndetin

Ruajtja e një balance mes karbohidrateve, yndyrnave, proteinave, vitaminave kripërave minerale garanton një ushqyerje të shëndetshme. Kjo duhet bërë sipas një skeme të përcaktuar ose siç quhet një piramidë ushqimore e shëndetshme.
Kështu karbohidratet që shpesh nënvlerësohen ndikojnë në peshën trupore, nivelin e sheqerit në gjak dhe luajnë rol të rëndësishëm në shfaqjen e obezitetit, diabetit dhe të sëmundjeve të zemrës. Ndërkohë, për sa i përket yndyrnave rekomandohet që të mos abuzohet me to. Ato konsiderohen si “armik” i zemrës dhe si një nga shkaqet kryesore që çojnë në obezitet, diabet tip 2, kancer të gjirit dhe të zorrës së trashë. Përdorimi i tepërt çon në rritje të nivelit të kolesterolit në gjak. Por duhet ditur se jo të gjitha yndyrnat janë të dëmshme, yndyrnat e pangopura, mbrojnë organizmin nga sëmundjet e zemrës. Proteinat, janë mjaft të rëndësishme, sepse marrin pjesë në formimin e antitrupave, duke forcuar sistemin imunitar, janë burim energjie dhe ndikojnë në mjaft funksione jetësore të organizmit të njeriut. Tashmë rolit të vitaminave, shkenca ka kohë që i ka atribuuar edhe parandalimin dhe mjekimin e mjaft sëmundjeve kronike, por dhe të kancerit apo sëmundjeve të zemrës. Nuk ka asnjë ushqim ideal që i përmban dhe të jetë burim i të gjitha vitaminave. Por sasia e domosdoshme e vitaminave mund të sigurohet nga çdo dietë e zakonshme e ekuilibruar, e shumëllojshme./Panorama
 
Te ushqyerit e shendetshem perfshin nje shumllojshmeri ushqimesh sepse ushqime te ndryshme permbajne gjera te ndryshme per te cilat ka nevoje trupi yne.Karbohidrate,proteinat dhe yndyrnat jane shume te rendesishme per te na dhene energji.Ato quhen ushqyes dhe nutrientë.Po keshtu,vitaminat,mineralet dhe uji jane shume te rendesishem sepse e ndihmojne trpine tone te punoje sic duhet...
 
Titulli: Si TE USHQEHEMI ?

reputation_pos.gif
reputation_pos.gif
reputation_pos.gif
reputation_pos.gif
reputation_pos.gif
reputation_highpos.gif
reputation_highpos.gif
reputation_highpos.gif
reputation_highpos.gif
reputation_highpos.gif


20 rrugë për t’u ushqyer në mënyrë më të shëndetshme


1. Cilat fruta dhe perime janë më ushqyeset?
Je e keni të nevojshme të hani një shumëllojshmëri frutash dhe zarzavatesh çdo ditë për të përfituar maksimumin e lëndëve ushqyese, kështu që mos ngurroni të ushqeheni ndryshe dhe në mënyrë të pasur dhe nëse ju parapëlqeni zarzavatet, hidhini një sy dietës së mëposhtme:
Brokoli (lakra të vogla jeshile): një burim fantastik i pashtershëm vitamine C, betakarotine, acidi folik, hekuri dhe potasi. Përmbajnë gjithashtu përbërës të quajtur indolë, që ndihmojnë në parandalimin e kancerit. Të freskëta apo të kaluara në mikrovalë sepse po të ziejnë, ato i humbin vlerat që ofron vitamina C.
Shpargu: një ushqim çudibërës me veti të spikatura mjekësore. Shpargu është i pasur në acid folik dhe vitamina C, E dhe betakorotinë.
Lakra e bardhë: një ushqim i pasur në vitamina C, K, E dhe potas. Përmban gjithashtu betakarotinë, fibra, tiaminë dhe të tjera substanca për parandalimin e kancerit.

2. A duhet të kujdeseni për kurbën glicemike të ushqimeve?
Kurba glicemike është një sistem matjeje që tregon shpejtësinë me të cilën absorbohen lëndët karbohidrike dhe se si përdoren ato nga trupi. Si një rregull i përgjithshëm, njerëzit duhet të përpiqen të hanë ushqime me kurbë glicemike lehtësisht të asimilueshme, duke zgjedhur bukë të zezë në vend të asaj të bardhë për shembull. Kjo ju ndihmon të keni energji më të qëndrueshme. Gjithashtu, keni shumë kujdes nga ushqimet e shpejta dhe që herë pas here asimilohen me shumë vështirësi.

3. Në çfarë sasie sheqeri konsiderohet i tepërt?
Kini kujdes nga niveli i yndyrnave në një ushqim sepse yndyrnat kanë tendencë të shndërrohen në sheqer. Sheqeri nuk përmban nutrientë, por vetëm kalori. Specialistët e të ushqyerit konsiderojnë si sheqerna të tepërta ato që gjenden në produkte të tilla si kekët dhe këto duhet të kontrollohen që të mos japin më shumë se 10% të kalorive ditore, pra që do të thotë të mos konsumohen më shumë se 200 kalori nga këto lloj ushqimesh të ëmbla. Një lugë çaji me sheqer përmban rreth 16 kalori dhe një gotë e madhe me lëng përmban rreth nëntë lugë sheqer, pra 144 kalori të panevojshme. Hiqni dorë nga sheqernat e panevojshme dhe zëvendësojini ato me fruta të freskëta ose me nënprodukte të frutave dhe të sheqernave të përfituara prej tyre.

4. Sa kalori më nevojiten në një ditë?
Mesatarja për një grua është rreth 2000 kalori në ditë, por nevojat për kalori mund të ndryshojnë në mënyrë dramatike sipas llojit të jetës që ju bëni dhe sa aktive është ajo. Nga 20 deri 50% e nevojave tuaja ditore për kalori janë të përcaktuara nga veprimtaria fizike. Pjesa tjetër harxhohet nga funksionet e tjera bazë të organizmit, si: frymëmarrja, qarkullimi i gjakut dhe funksionimi i qelizave.

5. A është vërtet fast food-i kaq i keq për shëndetin tim?
Chips (patatet e fërguara) kanë vitaminë C dhe milkshake-t përmbajnë kalcium, por mos kaloni në eufori, sepse disa fast food-e shtojnë sheqerna në patatet e tyre të fërguara, si dhe shtojnë yndyrna në hot dog-e dhe në byrekët me mish. Disa nga ushqimet e tyre mund të përmbajnë më shumë se 20 lugë sheqerna dhe disa përmbajnë më shumë se gjysma e sasisë ditore të kripës që ju duhet të merrni.
Fast food-i është vërtet i keq për shëndetin tuaj nëse ju ekskluzivisht merrni ushqime të fërguara dhe të shtuara me yndyrna dhe sheqerna.

6. A është mishi i mbushur me antibiotikë?
Ka një shqetësim në rritje rreth përdorimit në sasi të mëdha të antibiotikëve në prodhimin e mishit dhe efektet e mundshme të tyre në shëndetin e njeriut. Shumë nga fermat që merren me rritjen e bagëtive i ushqejnë këto me antibiotikë përditë për të pasur një peshë më të madhe të bagëtive dhe për të luftuar sëmundjet e mundshme te kafshët. Frika që ekziston lidhet me faktin se mbidozat e antibiotikëve mund të çojnë në krijimin e viruseve të fuqishme dhe shumë rezistente ndaj antibiotikëve dhe këto viruse mund të infektojnë njerëzit. Hani mish organik sa më shumë që te jetë e mundur!

7. A janë frutat dhe zarzavatet organike më të ushqyeshme?
Kjo temë është tepër e debatueshme në disa nga fermat që i prodhojnë këto, por kërkimet e fundit të bëra nga shoqatat për ushqime organike tregojnë se keto janë me të vërtetë tepër të ushqyeshme dhe kanë nivele shumë më të larta të vitaminës C, magnezit, hekurit dhe fosforit.
Spinaqi, sallata jeshile, lakra e bardhë dhe patatet treguan qartë nivele më të larta lëndësh ushqyese, nga 10 deri 50% më shumë vlera ushqimore. Supat e përgatitura nga zarzavatet organike përmbajnë nivele të larta të acidit salici, i cili ndihmon në luftimin e arteriosklerozës dhe kancerit të zorrëve.

8. A ekziston një dietë e përkryer?
Shkencëtarët nuk kanë përcaktuar ende se çfarë përfaqëson një dietë perfekte sepse çdo vit që kalon nxjerr në pah prova të reja për ushqimet që janë potencialisht të dëmshme ose ushqimet që kanë efekte shëruese. Shkencëtarët amerikanë mendojnë se një piramidë ushqimore e mbështetur te drithërat, frutat, zarzavatet, peshku dhe mishi i shpendëve (më tepër sesa mishi i kuq), si dhe sasi të kujdesshme yndyrnash dhe sheqernash mund t’ju ushqejë ju në mënyrën më të shëndetshme. Për një grua aktive këshillohet si menu ideale kjo e mëposhtmja:
Mëngjes: Një banane dhe luleshtrydhe të ëmbla, një fetë bukë e zezë me margarinë luledielli dhe mjaltë. Dreka: Sallatë peshku dhe zarzavatesh dhe kivi si frut. Darka: Pulë me bizele, patate të pjekura dhe sallatë jeshile. ثmbëlsirë petull me reçel frutash. Pini pa kursyer ujë, lëng zarzavatesh jeshile dhe sallatë, çaj vegjetal dhe lëng limoni. Mund të merrni edhe pak alkool dhe pak produkte çokollate. Dikush që bën një jetë tepër aktive ka nevojë t’i shtojë dietës së tij më shumë kalori.

9. اfarë është e shëndetshme të konsumohet midis vakteve?
Provoni një gotë kos natyral me pak fruta të thata ose drithëra. Këto janë produkte shumë të ushqyeshme midis vakteve. Mund të përdoret dhe një sasi e vogël bajamesh pa kripë, të cilat shtojnë tek ju acidet dhe vitaminën E.

10. A duhet ta ndaloj konsumin e brumërave dhe të bulmetrave?
Jo, kur keni prova të qarta se keni nevojë për to. Shumë njerëz me mendjen e tyre kanë hequr dorë nga këto produkte pa u këshilluar fillimisht dhe pa pasur arsye të mirëfillta për ta bërë këtë. Dhe nga kjo shpesh rrjedhin intoleranca ndaj ushqimeve, si dhe alergji ndaj përbërësve të këtyre ushqimeve. Vetëm doktori mund t’ju thotë se ju keni alergji ndaj prodhimeve të qumështit apo brumërat, kështu që fillimisht konsultohuni me të. Nëse ju mendoni se nuk i toleroni mirë këto ushqime, mos i ndërprisni totalisht, por provoni vetëm një muaj dhe nëse simptomat rezistojnë, atëherë problemi juaj nuk janë brumërat apo bulmetrat. Mos i dramatizoni gjërat, merrini gjërat shtruar dhe me kujdes!

11. اfarë duhet të ha për të pasur dhëmbë të shëndetshëm dhe një trup të fortë?
Përtyp një copë djathë pas vaktit ose zemrës. Dentistët thonë që enzimat që gjenden në djathë mund të neutralizojnë acidet në gojë dhe të ulin rrezikun e prishjes së dhëmbëve. Ulni sheqernat dhe pijet që përmbajnë sheqer, frutat e thata ose të konservuara, kështu që goja juaj nuk ekspozohet ndaj sheqerit gjatë ditës.

12. Më pëlqen të konsumoj pije alkoolike. اfarë më këshilloni?
Kini kujdes nga pijet që përmbajnë nivele të larta të përbërësve të quajtur congener, si p.sh. likernat me ngjyrë apo konjaket. Evitoni gjithashtu verërat e lira dhe rakitë e dyshimta sepse mund të përmbajnë lëndë shtesë konservuese të pakontrolluara! Të gjitha këto lëndë janë të rënda për mëlçinë tuaj dhe mund t’ju shkaktojnë djegie dhe fryrje stomaku. Në mënyrë ideale preferoni një gotë verë të kuqe organike sepse kjo përmban nivele të larta antioksiduesish, si: lëngu i rrushit apo rakia, që ndihmon në luftën kundër sëmundjeve të zemrës.

13. Cili është mëngjesi më i shëndetshëm?
Një mëngjes i mirë mund të kontribuojë në dietën tuaj ditore për të dhënë kalori të mjaftueshme, disa proteina, një sasi të arsyeshme të karbohidrateve komplekse, pak yndyrna dhe shumëllojshmëri vitaminash dhe substancash minerale. Shumë njerëz nuk tolerojnë sasi të mëdha kalorish në mëngjesin e tyre, por sasia ideale do të ishte 400 deri 500 kalori në mëngjes për gratë dhe 550 – 650 kalori për burrat. Një mëngjes ideal do të ishte një kos biologjik me pak yndyrë, i përzier me një banane. Pastaj një gotë lëng portokalli shoqëruar me një copë bukë të zezë të thekur me mjaltë.
Ose provoni një gotë përzierje me ujë, qumësht, dy lugë mjaltë, një lugë rrush të thatë dhe një gotë lëng portokalli dhe në fund një copë bukë të zezë të thekur.

14. Ku qëndron e vërteta për OMGJ-të?
Ende nuk është dhënë verdikti nga ekspertët për OMGJ-të nëse janë të dëmshme dhe a duhet të evitohen ato. Asnjë kërkim afatgjatë nuk është bërë për to dhe efektet afatgjata që ato mund të sjellin, si dhe efektet e tyre tek mjedisi. P.sh. disa inxhinierë gjenetikë përdorin antibiotikët dhe ekziston frika e krijimit të rezistencës ndaj antibiotikëve tek njerëzit, si dhe modifikimet e mundshme gjenetike që këto ushqime mund të sjellin te njeriu. Për të shmangur me sukses OMGJ-të, konsumoni sojën organike dhe produktet që e përmbajnë atë. Por siguria juaj e plotë qëndron te dietat me bazë tërësisht organike.

15. Ku konsiston një drekë e shëndetshme?
Dreka duhet të përbëjë një ekuilibër të plotë midis karbohidrateve dhe proteinave dhe pak yndyrna. Kjo sepse vakti juaj i mbrëmjes, nëse është i pasur me karbohidrate, ai do të përmbajë edhe një sasi të madhe të proteinave ditore që ju mund të merrni. Nëse merrni sasi të madhe karbohidratesh gjatë drekës, rrezikoni një mbasdite të plogësht.
Rekomandohet sallatë me ton dhe domate të freskëta, një pjatë makarona dhe një mollë në vend të ëmbëlsirës. Ose provoni thjerrëzat dhe një supë zarzavatesh me pak bukë të thekur, si dhe në fund një portokall.

16. Dietat e rekomanduara nga specialistët arrijnë të japin një kombinim ushqimesh?
Në qarkullim ka një pafundësi kombinimesh dietike brilante, kujdesuni që të mos dëshironi të arrini ndryshime dramatike, por gjithmonë zgjidhni dieta të ekuilibruara si ato më drithëra, zarzavate dhe fruta të freskëta, sasi të moderuara proteinash, si: peshku, mishi i freskët jo me yndyrë, si dhe pak qumësht, djathë dhe bulmetra të tjera. Dietat me baza proteinash mund të japin rezultate të shpejta dobësimi, por më vonë do t’ju nxisin të hani më tepër dhe do të rrisin rreziqet për sëmundje kardiake dhe kancer.

17. Cili është vakti ideal për në darkë?
Eshtë momenti më i përshtatshëm për të konsumuar pak karbohidrate sepse këto japin një efekt qetësues, relaksim dhe ndihmojnë gjumin e natës. Zgjidhni një vakt të pasur me karbohidrate, si çerealet, makaronat, patatet ose bishtajat, që do t’ju mbajnë edhe gjatë natës. Provoni një zog të pjekur me patate të reja me gjalpë, bizelet, sallatat e murrme, orizin, kajsitë dhe arrat apo frutat e shoqëruara me kos si deser.

18. A mund të konsumohet peshk? Mos vallë ai është me papastërti?
Po, kujdesuni të hani peshk, por zgjidhni peshk organik sa më shumë që të jetë e mundur. Ekziston rreziku që disa peshq deti apo lumenjsh mund të jenë të infektuar, prandaj e blini atë te tregtarët e licensuar. Vaji i peshkut parandalon sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet kanceroze. Duhet pasur parasysh se peshku është tepër delikat dhe prishet lehtë, prandaj shpesh peshkrritësit i ushqejnë ata edhe me antibiotikë, sidomos në rezervuare. Pesticidet kanë tendencë të mblidhen në tëmth, prandaj më mirë hani peshk të rritur në mënyrë natyrore.

19. A është i rekomandueshëm konsumimi i sasive të mëdha të sallatës jeshile?
Përmbajtja ushqyese e sallatës jeshile ndryshon shumë nga pjesët që ju konsumoni prej saj, si dhe në çfarë periudhë të vitit ju e konsumoni atë. Megjithatë, sallata jeshile përmban pak kalori dhe ka rreth 90% ujë, që mund të jetë burim i kënaqshëm për vitamina dhe minerale.
Sallata më e errët dhe më aromatike ka më shumë lëndë ushqyese, si: acid folik, lëndë kimike dhe betakarotinë. Prandaj ajo është më ushqyese dhe rekomandohet në sëmundjet e gjakut. Uji përmban gjithashtu tretësira të vitaminave B dhe C, megjithatë këshilla mbetet përherë e njëjtë: hani sallatë organike, të freskët dhe pa pesticide.

20. Ushqimi i ngrirë a është ushqyes?
Këshilla është konsumimi i ushqimit sa më të freskët. Por edhe ky mund të ketë ditë që dergjet në dyqane dhe kështu vlerat ushqyese janë ulur në mënyrë të ndjeshme. Kështu që kur ushqimi i freskët e humb freskinë, më mirë konsumoni ushqimin e ngrirë, edhe pse ngrirja shkatërron një pjesë të vitaminave, të mineraleve, por të paktën nuk ekziston rreziku i helmimit. Kur ushqimet nuk janë më të freskëta, ato humbin rreth 70% të vlerave ushqyese, ndërsa ushqimet e ngrira nuk humbin më shumë se 50% të vlerave ushqyese.
 
10 rregullat qe duhen rrezuar gjate te ngrenit

Shpesh sjelljet tona mbi te ngrenin diktohen me shume nga besimet e fituara dhe jo nga logjika apo deshmite shkencore, pasi ne shumicen e rasteve ndjekim diete apo metoda per te mbajtur trupin ne forme duke qene te rrezikshme per shendetin. Por nje studim tregon 10 rregullat me te cilat jemi mesuar deri tani dhe qe mund t’i anashkalojme pa patur frike se demtojme shendetin tone.
thumbnail.php

1. Shmangia e sheqerit
Sheqernat jane te domosdoshme per trupin tuaj dhe mos u mundoni t’i shmangni ato, me deshiren per t’u dobesuar.

2. Mos e shmangni kalciumin
Shpesh e shmangim kalciumin sepse gjoja na krijohen njolla te bardha ne thonj, por ato jane per shkak te defekteve ne bashkim ne mes shtresave te keratines.

3. Yndyrnat sa me te pakta
Studiuesit e kane cilesuar kete si nje legjende urbane e cila ndoshta rrjedh nga fakti se permban nje molekule qe ka nje veprim shendoshes, por kjo nuk eshte e vertete.

4. Sauna dhe masazh ndihmon ne humbje peshe
Te dy trajtimet i heqin lengjet duke i rivendosur shpejt. Pastaj ata humbasin, perkohesisht por ju mos humbni peshe sepse do te thote humbje e yndyrnave ne trup.

5. Mos hani maja se ju dhemb stomaku
Nje leng frutash, te pakten 2-3 here ne dite mund te merret ne fund te vaktit per te kryer sa me mire funksionet e tretjes se trupit. Nuk eshte e vertete se majaja ju demton.

6. Mos hani krundet e bukes apo dridherat
Sipas mjekeve, krundet e bukes permbajne shume yndyrna dhe nje sasi te vogel te ujit. Pra, nese ju me te vertete doni per te zevendesuar ate me buke, le te hame me pak.

7. Intoleranca ushqimit qe ju krijon alergji
"Nuk ka asnje lidhje ne mes te alergjive ushqimore dhe mbipeshes. Personat qe duhet t’i nenshtrohen nje diete, nuk duhet t’i shmangin ato.

8. Kujdes me lengjet se ju ndikojne ne veshka
Ne te vertete, ne qofte se kalciumi oxalate formohet ne zorre nuk eshte nje problem, ai behet teper kur ju jeni me veshka. Prandaj duhet te pini deri 3 litra uje ne dite.

9. Vitamina C te parandalon ftohjet

Nuk ka asnje prove shkencore se vitamina C mund te perdoret per te parandaluar ose trajtuar ftohjet.

10. Birra rrit furnizimin me qumesht
"E rreme dhe e rrezikshme: alkooli kalon ne qumesht dhe eshte marre nga porsalindurit”.
•infoalb•
 
Titulli: Menyrat me te mira per ushqim

Pershendetje te gjitheve .
nese doni me te vertete te dini si te ushqehemi lexoni ''Biblen e ushqimit'' titulli i librit eshte :THE CHINA STUDY.
 
Back
Top