Menyrat me te mira per ushqim

Frutat e thata

Frutat e thata qa japin acid


Jep acid

Geshtenja--- 9,62
Lentike,=thierza--- 17,8
Arra--- 9,22
Lajthi--- 2,08
Kikiriku--- 16,39
Bajame--- 2,19

Frutat e thata qe nuk japin acid

heq acid

Gjande ose lende----- 13,64

Arre koko-------- 4,09

Ushqime te ndryshme qe japin acid


Jep acid

Bizele te thata 3,41
Fasule te thata 9,7

Mielli i thekres 0.72
Mielli d'avena 8,08
Avena dei Quccheri 17,65
Lulja e avenes 20,71
Avena ,= tershere
 
Ushqime te ndryshme qe nuk japin acid

Heq acid

Kerpudha ----- 1.81
Soja----------- 26,88
Kallam sheqeri----- 14,57
Sheqer i gatuar----- 18,21


Pijet

Pijet qe japin acid

Jep acid

Birra ---------------- 08
Pluhur Kakao 4,79
Cokollata 8,10

Pijet qe nuk japin acid

Heq acid

Caji--- 53,5
Caj paraguaj---- 25,49
Kafja---- 5,6
Cafe di cikorja--- 7,17
Lengu i rrushit--- 5,16
Vera---- 0,59
Vere california---- 1,21
Sherry---- 0,51
Champanj---- 0,96
Malaga--- 3,04
 
Pse shendoshemi ?
Meqense ka shume antare qe duan te dine si te shendoshen apo si dobesohen po bej kete postim qe te kuptojne arsyen e shendoshjes se cdo organizmi te gjalle .

Pse shendoshemi ?

Dikur, njeriu nuk ka jetuar neper qytete, apo neper fshatra,dikur njeriu nuk kishte frigorifer, dyqan buke,e mishi ,apo dyqan frutash e perimesh , por ishte i detyruar qe ti gjente ato ne pyll, dhe her gjente, e her s'gjente, here ngopej sa nuk mbante me, e here rrinte dite te tera pa ushqim.Por meqense kjo makine biologjike kerkon gjithmon energji per te funksionuar eshte ndertuar ne menyre te tille qe kur te gjeje ushqim= (energji) pjesen qe nuk i duhet per konsumin ditor ta lere si rezerve per diten e neserme dhe nese diten e neserme gjen perseri ushqim krijon nje rezerve edhe me te madhe e keshtu me radhe derisa nje dite nuk do gjeje ushqim dhe do konsumoje rezervat e brenshme sa me sheme rezerva te kete aq me shume dit ri pa ushqim dhe anasjelltas.Kjo eshte llogjika e organizmit qe funksionon nepermjet nje programi ne tru i cili koordinon veprimet e te gjith organizmit nepermjet sensoreve qe ndodhen ne te gjithe trupin.
Ne qoftese ha shum fruta do kesh nje rezerve te madhe vitaminash, por nese ha shum mish do kesh nje rezerve te madhe proteinash ,prandaj e mira eshte qe magazinat ton te jene mbushur me pak nga te gjitha.

Por cfar ndodh ne kohet "moderne" ?
Ndodh qe na rri koka tek frigoriferi cdo minute dhe shumica nuk levizin me as nga divani ,keshtu qe nga njera ane kemi ushqim te tepert dhe e magazinojme dhe nga ana tjeter nuk levizim per ta djegur kete kalori, dhe ndodh qe magazinat skan me vend dhe fillojne te magazinojne ne vende qe nuk jane per ate pune duke filluar te krijoje konflikte dhe probleme me pjeset e tjera te org qe jane simptomat e para te semundjeve.

Ndodh qe ushqehemi shpesh me te njejtat gjera duke lene menjane shume te tjera.

Ndodh qe bashke me ushqimin e parapregatitur industrialisht marrin ne organizem edhe shume helme qe perdoren per te ruajtur keto ushqime.

Te gjitha kafshet jane me te zgjuara se ne né kete drejtim dhe ne jemi kafsha qe ushqehemi me keq se te gjitha kafshet ne natyre , pasi ato ushqehen sipas instiktit miliona vjecar ndersa ne e kemi humbur kete instikt dhe perdorim kulturen dhe ndergjejgen tone qe ne kete aspekt eshte zero.
Jo me kot te gjitha kafshet perpara dimrit shendoshen.

Kjo kulture ne kohet e sotme mbytet nga shoqerite fitimprurese te ushqimit te industrializuar ,qe nga ana e tij behet ushqim per nje tjeter industri qe eshte ajo farmaceutike.

Sa me keq te ushqehemi aq me te semure jemi dhe aq me shume ilace do blejme ,sa me keq te ushqhemi aq me pak do rrojme gje qe i intereson cdo shteti qe te paguaj sa me pak pension dhe te shperdoroje leket per interesa partiake apo personale.

Prandaj askujt nuk i intereson t'ju tregoj se si te jetoni pa ilace dhe sa me gjate.
 
Hani sa me thjesht
Shpesh kemi degjuar kur thone ha cdo gje se te gjitha ne nje bark vene dhe me kete teori pothuajse te gjithe gjate ushqimit perziejne proteinat shtazore me ato bimore , perziejne ushqime te thata me te lengeta etj..etj...sipas midese se sejcilit.

Por kjo menyre ushqimi eshte e gabuar sepse :

1-Kur ushqimi ka shume perberes organizmi e ka te veshtire me ane te sensoreve te percaktoje llojet e enzimeve apo sasine e acidit qe duhet te hedhe per te tretur ate ushqim.
2-Ushqime te ndryshme treten dhe thithen nga organizmi ne pjese te ndryshme te intestinos ,psh amidoni ne pjesen e pare te intestinos proteinat shtazore ne pjesen e dyte te intestinos ndersa qumshti dhe djathrat ne pjesen e fundit te intestinos .
Keshtu qe kur hani buke, djath, mish,dhe kos ne fund kosi dhe djathi fermentohen shpejt dhe nuk kane kohe sa te arrijne ne pjesen e fundit keshtu qe clirojne shume gazra te cilat nga ana e tyre nepermjet aparatit tretes ngjiten lart deri ne tru duke shkaktuar dhimbje koke, prandaj qe tju hike dhimbja e kokes shpesh mjafton vetem nje klizme apo klistere per te pastruar pjesen e fundit te intestinos .

Si duhet te ushqehemi ?

Thjesht sa me thjesht duke mos perzier kurre me shume se dy gjera te te njetit tip.
dmth .ha nje ,dy apo tre pjata grosh, por jo te shoqeruar me djath, buk, qep,limon, presh,uthull e ku di une cfar mideje keni.
 
Uji & Kripa
Kripa
Kur themi kripe te gjitheve na shkon mendja tek kripa qe kemi ne shtepi pra NA-CL por ato ndahen ne kripa industriale dhe kripa ushqimore shpesh here degjojme kohet e fundit se kripa i ben dem organizmit prandaj duhet bere kujdes me konsumimin e saj ose degjojme se kripa qe perdorim eshte pa jodjo etj.. etj... Keshtu qe industria ushqimore e pasuron ate me elemnte te ndyshem dhe ne treg shohim kripe deti me jodjo apo substanza te tjera te nevojshme per trupin tone prandaj lind pyetja :

A demton kripa organizmin ?
Si e demton ajo org ?
A eshte e novojshme ajo per trupin tone?

Ne fillim po shpjegojme pak se cfar eshte kripa ?
Kripa eshte nje perberje e shum elementeve kimik me sakt kripa e detit perbehet nga 84 elemente kimik te cilat jane tretur ne uje per miliona vjet ,shiu kur bie mbi sip e tokes shkrin ne te kriprat e saj dhe i con ne det, uji eshte tretesi me i mire ne natyre ne te treten pothuajse te gjithe elementet natyror.

Pse kemi nevoje per kripe sepse trupi yne eshte i perbere rreth 70% prej uji qe sherben si transportues i ushqimit dhe brenda tij gjenden te tretur 84 elemnte natyror njesoj si ne kripen e detit por ne permbajtje 1%.
Edhe gjaku yne nuk eshte gje tjeter vecse uje deti gjaku ka ne perberje te tij 99% uje dhe 1% kripra te tretura ne te pra 84 elemente.

Kripa qe permban 84 elemente natyror nuk eshte aspak e demshme per org ,por e nevojshme.

Ndersa kripa e kuzhines nacl qe perdorim sot eshte shume e rrezikshme per organizmin.

PSE ?

Sepse ajo eshte perpunuar kimikisht dhe eshte c'veshur nga 83 elemntet e tjere e duke prishur keshtu strukturen e saj natyrale jetesore, duke nxjerre si produkt final nacl qe ne fakt eshte nje kripe gerryese dhe kur hyn ne organizem kerkon te riekuilibroje vetveten te rindertoje strukturen e saj fillestare me 84 elemente duke i marre keto elemente nga trupi yne nga te gjitha qelizat e gjaku por trupi yne e kupton kete gje dhe per tu mbrojtur e njeh ate si te demshme duke urdheruar ta izolojne ate me uje
ku per cdo 1 gram kripe nacl duhen 23 gram uje qe rrethon dhe shperben ate duke e jonizuar ne sode dhe klorur te cilat nga ana e tyre rikristalizohen me proteinat shtazore duke qendruar ne trup sidomos ne kocka e veshka , duke dhene semundje te ndryshme.

Organizmi yne ka nevoje gjate 24 oreve per 0.2 gram kripe (himalaje)

Ndersa konsumi i sotem ditor ne boten e " civilizuar " eshte rreth 12-20 gram kripe kuzhine pra nacl.

Kurse veshkat tona jane ne gjendje te eliminojme vetem 5-7 gram kripe te tepert ne dite .

Pse kripe himalaje dhe jo kripe deti ?

Te dyja kane te njejten perberje ndersa kripa himalaje eshte e kristalizuar nga prasioni dhe ka nje strukture qe mbahet nga lidhje elektrike pra ka energji, vibrazion, dhe memorje, e cila kur shkrihet ne uje i kalon organizmit tone qe ka aq shume nevoje .
Kjo kripe eshte kristalizuar miliona vjet me pare kur ujrat e detit nuk ishin te ndotura sic jane sot.

Kripa e detit nuk ka strukture kristaline elektrike si rrjedhim ska energji por ka te gjith elementet kimik pra 84 e bashke me to ka edhe shum element metalik e pislliqe te ndryshme nga industrite qe derdhin mbeturinat ne det .
Keto element thithen bashke me kripen dhe provokojne semundje te ndryshme ne org sidomos ne tru.

Ka edhe shume gjera te tjera, por keto jane me kryesoret qe duhet ti dini dhe ju keshilloj te ndryshoni per te miren e shendetit tuaj.

refernzat per kete shkrim jane marre nga libri i:
dott.saBarbara Hendel e Peter Ferriera
Ne librin me titull

Acqua&Sale qe do te thote UJI & Kripa

i cili ka firmen dhe bashkepunimin e 26 prof, dott,kerkues e laboratore shkencore nga e gjith bota ne keto vitet e fundit .
 
Sheqeri

Formula e sheqerit eshte C12H22O11, edhe per sheqerin ashtu si per kripen degjojme shpesh te thone qe demton shendetin biles arrihet deri atje sa te thuhet se lengu i frutave te embla shkakton diabentin gje qe nuk eshte e vertete por edhe ketu ashtu si ne rastin e kripes ka shume injoranze dhe keqinformazion nga shtypi i thjeshte dhe ai mjekesor.
Le te sqarojme kush sheqer eshte i demshem dhe pse .
Sheqeri ne formen e tij natyrale qe gjendet ne panxharin e sheqerit ,ne kallamin e sheqerit, dhe ne lengun e frutave nuk eshte aspak i demshem por shume i nevojshem dhe jetesor per organizmin.
Ndersa sheqeri i bardhe industrial i rafinuar i pastruar kimikisht i kristalizuar ,e ngjyrosur industrialisht eshte shume i demshem per shendetin dhe organizmin tone.
Pse ?
Sepse edhe ky lloj sheqeri ashtu si edhe kripa eshte c'veshur nga te gjith elementet e vitaminat qe e shoqerojne ate ne strukturen e tij natyrale duke na dhene nje produkt "ushqimor" te paster sic eshte sheqeri i cili pas hyrjes ne trupin tone per tu shperbere kerkon pikerisht elemtet te cilet jane hequr kimikisht , prandaj i merr keto nga organizmi yne sidomos calcio dhe crom.
 
Dhe tani te shpjegojme pak se si prohohet sheqeri.

Panxhari i sheqerit, transportohet ne fabrike dhe menjeher fillon perpunimi pasi cdo dite qe kalon ai fermentohet dhe humbet nje pjese te mire te tij keshtu qe nuk qendron neper magazina.Menjeher pas shkarkimit neper transportier behet marrja e nje kampioni per te percaktuar sasine e sakaroses pasi sherben si prove cilesie per pagesene prodhuesve.
Proceset :
1-Larja, procesi i pare eshte larja me presion uji ku hiqet balta ,gjethet ,barishte gure etj.. qe jane mbledhur nga prodhuesit.
2-Prerja, ato priten me ane te nje sistemi thikash rrotulluese deke nxjerre nje produkt ne forme fetash te holla.
3-Difusioni, kryhet ne makineri te medha ke fetat e panxharit dhe uji ne temp 70° ecin ne drejtime te kunderta ku fetat e panxharit leshojne sheqerin per efekt te difuzionit dhe nga njera ane kemi fetat e panxharit tashme pa sheqer dhe ne anen tjeter kemi nje leng me perqindje sheqeri 13-15%.Gjate ketij procesi shkaterrohen enzimet dhe nje pjese e mire mineralesh e kriprash ndersa pjesa tjeter shkrihet ne uje baashke me sheqerin.
4- Depurazione: Pastrimi eshte i domosdoshem per largimin e ketyre substanzave qe nuk jane sheqer dhe qe me vone pengojne kristalizimin e sheqerit.
Prandaj ketij soluzioni i shtohet nje far qumshti me permbajtje calcioCa(OH)2
ne dy fasa (predefecazione e defecazione),pastaj edhe dy fasa te tjera me anidride carbonica (CO2) per te hequr calcen e cila qendron ne fund te lengut.Pastaj dy filtrazione per te eliminuar plotesisht carbonato di calcio dhe sedimente te tjera qe lidhen me te .
5-Concetrazione,-Qe eshte zierja deri ne piken e vlimit per te laarguar ujin nepermjet avullimit dhe na ngelet nje mase e dendur me temp 70° dhe nje perqindje 63% di saccarosio).
6-Zierja dhe centrifuga; Duhet per te pregatitur e ndare kristalet e sheqerit nga pjesa tjeter pastaj kjo mase ftohet hidhet neper kazane me vrima te vogla qe lejojne daljen e lengut dhe mbajtjen brenda te kokrizave te sheqerit per efekt centrifuge.
7-Rafinimi-Shqeri i ngelur shkrihet dhe pastrohet me acido solforoso per ti hequr ngjyren e erret dhe pastaj ngjyroset dhe me pas kryen te njejtin proces qe pershkruam me siper.
Perfundimi: Substanza perfundimtare eshte sheqeri qe kemi ne shtepite tona apo ne te gjitha embelsirat qe hame dhe qe nuk ka asgje te perbashket dhe natyrale me substanzen fillestare natyrale Panxharin e sheqerit.
Ky produkt eshte i c'veshur nga cdo gje dhe demton organzmin tone.
Si e demton organizmin tone ?
 
Demet nga sheqeri
Sheqeri i bardhe i rafinuar ne intestino provokon proceset e fermentazionit te ushqimeve duke prodhuar gas dhe tension ne adome(hije) gjithashtu behet shkaktar i ndryshimit te flores bakteroligjike te intestinos i cili krijon kushte per disa semundje si (coliti,stipsi,diarreja,krijimin dhe thithjen e substancave helmuese etj...
Sheqeri i bardhe ka nje influince te madhe mbi sistemin nervor dhe mbi metabolizmin, duke krijuar ne fillim stimulacion pastaj depresion, e deri ne acarim ,ose eufori fallce,dhe nevojen per te marre prap sheqer etj...qe realisht do te thote nje lloj forme mvaresie pre sheqeri njesoj si dikush qe i mungon droga ose nikotina.
Kjo shkaktohet nga shpejtesia e madhe e thithjes se qesherit ne gjak ,duke shkaktuar rritjen e glicemise ne gjak,perpara kesaj situate ne ndryshim te shpejte pancreasi pergjigjet duke leshuar insuline ne gjak, gje qe shkakton renien e glicemise ne gjak apo sic quhet "crize ipoglicemika " qe shoqerohet me nje gjendje dobesimi te pergjithshem ,djerse,agresivitet etj .. kushte keto qe e detyrojne organizmin te haje perseri qe ndihet me mire.Si conseguence e ketij sheqeri org ve ne dispozicion ormone te tjere per te rritur glicemine, dhe kur kjo gje ndodh shpesh krijohet nje mungese energjie qe dobeson te gjith organizmin. spse nuk punon me capacitet te plote pikerisht per mungese te kesaj energjie dhe nje nga sistemet qe dobesohet eshte edhe ai imunitar qe nuk i pergjigjet ne kohe dhe ne forcen e duhur semundjeve.
Kur hame 50gr sheqer te bardhe kapaciteti fogacitar i rruazave te bardha reduktohet ne 76% dhe zgjat per rreth 7 ore.
Te gjitha semundjet lindin pikerisht per mungese energjie ne org duke shkaktuar ulje te imunitetit, kjo energji shkaterrohet nga ushqimet e perpunuara kimikisht dhe te varfera apo te tjetersuara organikisht qe ne vend te furnizojne me energji marrin energji,kripra vitamina etj.. nga organizmi duke bere qe kockat te dobesohen dhe dhembet te prishen, dhembet prishen jo sepse sheqri ngelet neper dhembe,sic mendojne disa , por se per te tretur sheqerin organizmi yne merr calcio e kripera te tjera nga kockat dhe dhembet duke dobesuar strukturen e tyre.
 
Ne qoftese baterite tona rrine gjithmon te ngarkuara asnje semundje nuk i rreziston luftes imunitare te organizmit.
Per te evituar keto probleme duhet te perdoret sheqer i pa rafinuarpra ai integral , nga kallami i sheqerit, duhet perdorur mjalti, duhet perdorur legu i frutave "FRUTOSIO" etj..
Ne radhe te dyte duhet ulur perqindja e konsumimit te tij ne form industriale.
Duhet bere kujdes se sot per qellime perfitimi sheqerin e bardhe e lyejne qe te duket i kuq si integral nga callami i sheqerit.
Ja dhe demet ne menyre te permbledhur:
1-Rrit aciditetin e gjakut (shkaktar i tumorit)
2-Varferon organizmin nga kriprat minerale
3-Shton shume punen e melcise dhe e helmon ate.
4-Prodhon acide me yndyre
5-Shkakton humbje ose ulje te memorjes
6-Shkakton gjendje gjumi.
 
Uji,materia energjia ,dhe informazioni

Miliona vjet me pare toka ka qene e mbuluar me uje i cili lindte si rezultat i shperthimeve vullkanike me vone kjo periudhe shirash mbaroj duke i lene vendin nje periudhe tjeter, asaj te lindjes se jetes ne uje sepse toke nuk kishte ende ne sip te ujit
Ky uje qe rrethonte token ishte dhe djepi i pare i jetes se ketij planeti ,nga ky djep kane prejardhjen te gjitha speciet dhe qeniet e gjalla perfshi ketu edhe bimet.

Nje shembull real per kete eshte vete rritja dhe lindja e cdo qenie njerezore .
Cdo njeri prej nesh ka qene embrion njeqelizor dy-qelizor e keshtu me radhe deri ne formim te plote , qe te realizohet ky formim duhen 9 muaj ne kushte normale.
Dhe keto 9 muaj ky organizem arrin te rritet dhe mbijetoje brenda plancetes se femres ku vlen te theksohet se brenda saj ka nje leng qe quhet lengu AMNIOTICO dhe eshte i perbere nga 99%uje dhe 1% kripra ne temp 37°c. FOTO
Ky leng nuk eshte gje tjeter vecse i njejti leng nga ku ka lindur dhe eshte zhvilluar jeta miliona vjet me pare.Ne keto 9 muaj eshte concentruar evoluzioni biologjik 250milion vjecar i species sone.Ne ate uje qendron kujtesa e 250 milion vjeteve jete e cila fillon vetem nga nje qelize e vetme deri ne ndertimin e plote te qenies sono.
Gjate ketyre muajve ajo qelize pershkon te gjitha etapat e jetes se saj 250 milion vjecare.

Dhe gjith kjo ndodh brenda nje lengu me 99%uje dhe 1% kripra.
prova me goten e ujit dhe kripes.
formimi i materies.
Uji dhe kripa nuk jane thjesh uje dhe kripe por se bashku me karakteristikat e tyre kimike , biokimike,biofisike,dhe energjitike , jane djepi i jetes.

Dhe tani le te shpjegojme si lind materia nga energjia .

Ne vitin 1984 fizikanti nuklear italiani Carlo Rubbia mori cmimin Nobel per zbulimin e nje constante matematike llogaritese ne natyre nepermjet se ciles eshte e mundur te gjehet raporti ndermjet particelave elementare te materies dhe te particelave energjitike qe e perbejne ate .Ku raporti definitiv i nje particele eshte :

1:1.000.000.000.

Gje qe do te thote se duhet nje miliarde porcione energjie qe te formohet nje particele materie qe eshte masa me vogel qe mund te preket dhe shikohet .
Mendoni pak sa energji duhet per te formuar gjith boten materiale qe kemi perqark dhe vete ne .Dhe kjo energji nuk humbet por transformohet dhe merr forma te tjera qe mund te jene minore o superiore nga ajo egzistente .
Pra mund te themi se materia eshte e = me energji dhe ne jemi te = me energji.
Por bashke me keto te dyja qarkullon edhe informazioni , energjia nepermjet materies percjell informazion dhe informazioni =me energji .
Pra materia nuk eshte shume e rendesishme ajo qe eshte me e rendesishme eshte energjia dhe informazioni qe percjell ajo nepermjet materies.Prandaj ne kete kuptim jeta jon fizike ,materiale ka pak rendesi per natyren , ndersa ajo qe ne percjellim dhe leme pas, pra informazioni eshte me i rendesishem , nuk e kam fjalen ketu per informazion shkollor por gjenetik.Dhe ne baze te ketij informazioni riorganizohet dhe materia ne nje shkalle me superiore ose inferiore gje e cila mvaret nga informazioni nga ku me vone ajo inferiore shkon drejt eliminimit, dhe ajo superiore perfeksionimit.
 
Ligji i mbijeteses .
Ky informacion percillet nga materia por vetem nese jo e fundit ka nje strukture geometrike ku sa me e nderlikuar eshte kjo strukture aq me shume informazion percjell dhe anasjelltas .Nese ne prishim strukturen gjeometrike kemi humbur edhe informazionin edhe pse materia eshte po ajo.

Nga kjo nxjerrim si perfundim se gjithcka qe ndryshon apo humbet strukturen e saj fillestare humbet edhe energjine dhe bashke me te informazionin qe ajo trasmeton.
Prandaj dhe ushqimet e perpunuara ne zjarr ose ne procese kimike neper fabrika jane pa asnje vlere reale, dhe vetem ushqimi origjinal natyror eshte i dobishem dhe i nevojshem per organizmin e cdo qenie te gjalle.
Kur nje ushqim eshte i gjalle i paperpunuar identifikohet qe ne hyrje te organizmit tone (goja) dhe njihet nga truri yne nepermjet sensoreve qe lexojne informazionin e atij lloj ushqimi dhe vetem pas ketij lloj informazioni truri yne programon menyren e tretjes dhe te thithjes se tij .Kur ky informazion mungon ne ushqim truri perdor programe te tjera per te identifikuar ushqimin dhe te programoje menyren e tretjes dhe thithjes se tij nese ka dicka per te thithur ne te kundert vetem e copton ate e hollon dhe e pregatit per jashteqitje si te panevojshem.Prandaj me pare kam shkruar se sa me shume jashteqitje keni aq me keq po ushqeheni.Pervec kesaj keto ushqime me sasine e madhe te tyre demtojne edhe fizikisht ,organet ku ato kalojne pasi ato kane nje limit elesticiteti qe kur kalohet krijon demtime fizike te organeve.
 
Memorja e ujit
Gjate 24 oreve ne trurin tone qarkullojne 1400litra gjakdhe ne 24 ore ne veshkat tona kalojne 2000 litri , nga organizmi yne dl jashte cdo dite rreth 1 liter deri ne 1.5 litra uje.Ujrat me shume mineral dhe gas nuk kane aftesi te tretesin dhe pastrojne organizmin .
Uji ka memorje , shembull marrim pak bore dhe e fotografojme kristalin e saj pastaj e leme te shkrije dhe e ngrijme perseri duke i bere nje tjeter foto kristalit ku do shohim se ai do jete identik si ne filim.
Shkencetari famos Japonez Masaru Emoto ka kryer per 10 vjet rresht eksperimente me ujin nga ku ka kuptuar dhe dokumentuar se uji ka memorje dhe qe uji kupton dhe memorizon fjalet sipas kuptimit te tyre kjo si pasoje sepse cdo fjale e nxjerre nga goja jone shpreh nje mendim qe kur del nga goja nuk eshte vetem fjale por edhe informazion qe i trasmetohet tjetrit i cili e merr kete fjale me veshe me shprehje te fytyres me gjeste dhe e perpunon duke i nxjerre kuptimin e saj.Kur kjo fjale eshte e embel dhe e dashur ndryshon ne menyre pozitive personin apo objektin qe i drejtohet, dhe kur eshte negative ka reagim negativ nga personi apo objekti qe i drejtohet .

Eksperiment:
Ky shkencetar mori nje ene me uje dhe ju drejtua me fjale te embla pastaj i zbriti temperaturen ne -5° dhe e fotografoi strukturen kristaline qe kishte nje forme te rregullt dhe te bukur gjeometrike.
Pastaj po te njejtit uje ju drejtua me fjale ngative , e çoi perseri ne -5° dhe e fotografoi strukturen qe ishte e ndryshme nga e para dhe nuk kishte asnje lidhje gjeometrike por mbizoteronte kaosi.
E perseriti eksperimentin me fjalen e pare dhe perseri u formua kristali me forme gjeometrike, pas ketij eksperimenti ky shkenctar provoj edhe me fjale te tjera dhe rezultati ishte i njejte.
Aty jepet edhe shpjegimi shkencor i ketyre eksperimenteve.
Per me shume mbi kete shkencetar dhe eksperimentet e tij lexoni keto link:
 
Nena,femija, dhe qumeshti.
Qumeshti si ushqim eshte tabu, dhe mjer ai qe flet keq per te, rekomandohet si ushqimi me i kompletuar ku gjendet gjithcka, rekomandohet sidomos per femijet e vegjel ne vecanti, por edhe per te medhenjte ne pergjithsi, pasi ka kalcium,proteina,etj...Dhe kjo gje ka bere qe te ngrihet nje industri e tere vetem mbi fitimin e qumeshtit, dhe nenproduktet e tij , dhe rreth ketij fitimi shpenzohen edhe shuma te medha per reklamen e tij, si ushqimi me i kompletuar dhe arrihet deri atje saqe ju rekomandohet nenave te ushqejne femijet e tyre me qumesht pluhur pasi thone qe kane kopjuar formulen e tij dhe eshte i njejte me ate te nenes.
Kjo industri perpara fitimit te saj ben edhe presion mbi organe te ndryshme shendetsore private dhe shteterore noqoftese botojne shkrime revista apo rregullore te ndryshme mbi demet e qumeshtit ne organizmin tone sidomos ate te femijes.

Kete radhe po ju them qe ne fillim qe Qumeshti eshte= me KANCER

Sa te verteta ka ne keto qe thuhen do ti shohim me poshte:

C'fare eshte qumeshti ?
Qumeshti eshte gjak por ne ngjyre te bardhe ai e merr kete ngjyre gjate transformimit ne gjirin e nenes dhe perberja e tij eshte njejte me ate te gjakut.Pra me pak fjale kur femija pi qumesht po ushqehet me gjakun e nenes.Dhe kur pi qumesht Lope po pi gjakun e lopes.
C'far permban qumeshti?
Qumeshti permban,proteina,vitamina,minerale,enzime,hormone, Yndyrna, Antikorpe te imunitetit,etj....
Pra gjithcka qe i duhet nje te porsalinduri per tu rritur,por kujdes, sepse qumeshti ka permbajteje te ketyre ushqimeve ne dosa te ndryshme ne kafshe te ndryshme,pra ka cilesi te ndryshme te cilat i sherbejne asaj lloj kafshe qe e prodhon per nje qellim te caktuar me pare nga nytyra.

Shembull:
Marrim 10 litra boje te bardhe i hedhim 2gr boje te kuqe dhe 3gr boje te verdhe pota perziejme do dale nje ngjyre e caktuar, dhe nese marrim perseri 10 litra boje por ju nderrojme vendet ngjyrave d.m.th. 3grboje te kuqe dhe 2gr boje te verdhe do kemi nje tjeter ngjyre.

E njejta gje ndodh edhe me qumeshtin c'do kafshe ka brenda qumshit te tij masen e duhur te elemnteve qe e perbejne ate dhe ajo qe del nga kombinimi i tyre eshte i ndryshem nga qumeshti ne qumesht.

Pse eshte i ndryshem ? sepse edhe menyra e jetes qe bejne e ndryshme.
 
Shembull:
Femija don rreth nje vit qe ngrihet ne kembe , kurse kafsha disa minuta ose ore ne raste te vecanta,Femija per nje vit dyfishon madhesine e trurit te tij , ndersa vici per nje vit dyfishon peshen e tij.
Femijes i duhen me shume se 10 vjet qe te filloj te rièrodhohet pra te lere pasardhes ,ndersa Vicit (mushqeres) pak me shume se nje vit.

Keto fakte por edhe shum te tjere tregojne qe qumeshti i njeriut ka cilesi te zhvilloje trurin sepse sipas aftesise se tij do mvaret edhe mbijetesa,ndersa tek lopa qumeshti ka cilesi qe te rrise trupin se nepermjet tij do siguroje egzistencen,duke u cuar ne kembe shpejt duke u riprodhuar me shpejt, duke vrapuar me shpejt etj...

Edhe qumeshti i nenes eshte i ndryshem, ai ne tre muajt e pare ka nje perberje te ndryshme nga tre muajt e dyte dhe tre muajt e dyte ndryshojne nga tre muajt e trete e keshtu me radhe kjo eshte inteligjence organike qe ne nuk arrijme ta kuptojme ende.
Dhe kjo behet per arsye se nevojat e rritjes jane te ndryshme ne faza te ndryshme.

Ndersa aspekti fizik ai i kontaktit te nenes me femijen gjate dhenies se qumeshtit kalon cdo kufi dhe cdo lloj qumeshti Lope apo pluhuri ne BIBERON.Aty trasmetohen emocione dhe ndjenja qe ngelen per gjith jeten nga te dy,ndersa biberoni krijon nje hendek nje humner ndjenjash,emocionesh,negative,qe ngelen gjith jeten.

Nepermjet qumeshtit trasmetohen edhe shum ndryshime gjenetike pasi tek femija ka disa organe qe ende jane ne formim e siper dhe kete informazion e merr vetem nepermjet nenes se tij dhe jo Lopes.

Prandaj qumeshti i nenes eshte i pazevendesushem,universal dhe hyjnor.

Ne "njerzit" jemi e vetmja specie mbi tok qe ushqehemi me qumshin e kafsheve te tjera.Mendoni per nje cast sikur vici te rritej me qumesht njeriu si do zhvillohej, me siguri do ishte me i vogel por pak me i zgjuar dhe shum i brishte.
 
Si e demton qumeshti i Lopes femijen ?

1-Nuk zhvillon trurin por trupin, per kete te gjitha organet rriten me shpejt dhe me te medhaja,shpesh ngrihet ne kembe edhe me shpejt se nje femije qe ushqehet nga nena.
2-Keto organe formohen me difekte ministruturale pasi formohen me shpejt se koha e nevojshme ne kushte normale me qumesht njeriu.
3-Qumeshti i Loopes eshte shume me i madh si strukture molekulare dhe shum perberes te tij jane disa here me teper nga nevojat e femijes,keshtu qe ato harxhojne shum energji enzime dhe kripera per tu tretur dhe mbas kesaj tretje organizmi merr aq sa i duhet ne nivelet maksimale ,ndersa pjesen tjeter e nxjerr jashte nepermjet veshkes dhe lekures,keshtu qe i mbingarkon keto organe
3-Nje pjese e ketyre tepricave hyn ne gjak dhe pjesa tjeter del jasht me jashteqitjen,ajo pjese qe hyn ne gjak behet shkak per shume semundje te tjera te eneve te gjakut dhe te vet gjakut te femijes.
4-Te ushqesh femijen tend me qumesht lope eshte njesoj sikur i pregatit nje kurth shendetit te tij te mevonshem pasojat e te cilit do ti vuani te dy.
5-Qumeshti i lopes nuk eshte me natyral edhe ai nga ana e tij behet ne menyre te sforcuar me ilace e ushqime proteinike qe shkaktojne edhe me shum dem
 
Demi i qumeshtit te lopes tek te rriturit :

C'do kafshe pi qumesht vetem per nje periudhe te caktuar te jetes se tij kur eshte i vogel me pas natyra dhe organizmi humbin vetine e te ushqyerit me qumesht,dhe nuk e tresin me si me pare vetem njeriu vazhdon te pije qumesht dhe kete te kafsheve te tjera dhe jo me te tijin,por harron qe edhe rritja ka nje kohe te caktuar dhe vjen nje kohe tjeter ku nuk rritet me dhe ushqimi qe duhet te marre duhet te ndryshoje si ne cilesi dhe ne mase.
1-Duke vazhduar pirjen e qumeshtit ne moshe madhore pervec demeve qe kam thene me lart, ai ben nje dem akoma me te madh sepse ve nen presion organet nepermjet hormoneve te rritjes qe ndodhen qumeshtin e lopes qe te vazhdojne rritjen, gje qe sjell edhe degjenerimin e shum organeve sidomos gjendrave duke i nxjerre ato jasht perdorimit ose te keq-funksionimit te cilat nga ana e tyre behen pastaj shkaku kryesor per semundje si Kanceri etj...

Shkurtimisht ne nuk rritemi me por vazhdojme te marrim hormone te rritjes se Lopes
te cilat veprojne mbi qelizat tona qe tani kane nje funksion tjeter dhe jo ate te rritjes.
Duke bere keshtu te mundur lindjen e nje konflkti qelizor qe prodhon qeliza nen nje regjim te sforcuar si ne kohe dhe ne shpejtesi dhe qe mbartin nje informazion te kundert me ate te njeriut.

Ka ende shum per te thene por ne vija te trasha ky eshte thelbi i demit te metejshem te qumeshtit,.

Informazionet e mesiperme jane perpunuar nga mua nga libri :

Latte e Formaggio

nga Claudio corvino
 
Kafeja, Miti, dhe demet e saj...
Kafeja njihet ne te gjithe boten , por shpesh pihet, dhe pregatitet ne menyra te ndryshme saqe shpesh ndodhesh i befasuar nga llojet e pirjes.
Kafeja eshte kthyer si nje rit social dhe perdoret shpesh neper lokale, ne shtepi per pritje dhe percjellje, ne pune per ti dhene force apo perqendrim etj...
Dhe thuhet qe kafeja te ben mire sidomos po te dish ta pish si ne cilesi dhe menyre pirje ose thone qe do pire pa egzagjiruar.

Dhe pikerisht ketu qendron edhe sekreti i demit te kafese.

Prandaj ju them qe ne fillim se gjithcka qe thuhet se kafeja ben mire eshte vetem nje genjeshter dhe nje fallcifikim per efekt publiciteti dhe injorance.

Kafeja me pak fjale dhe realisht eshte nje helm sidomos kafeina qe ka nje shije te hidhur dhe perdoret nga vete pema si lende helmuase per te larguar insektet , dhe kafshet qe mund ta hane.Brenda ne kafe ndodhen gjithashtu rreth 200 lloje helmesh qe i bashkangjiten gjate procesit te pjekjes dhe perpunimit.

Kafeja nuk i jep energji organizmit pra ajo nuk prodhon energji megjithse ne ndjehemi pak me te forte mbas pirjes se saj.

Pse ndodh ky fenomen ?
Sepse kur kafeja hyn ne organizem njifet nga sensoret e brendshem(inteligjenca organike) si nje lende helmuese dhe si kunderpergjigje e ketij helmi organizmi yne kundervepron me shpejtesi duke stimuluar gjendrat endokrine duke i detyruar te leshojne hormone si adrenalina per shembull.
Pra nuk eshte se prodhon energji por e detyron organizmin te perdore ate energji qe ka ne ate moment shum apo pak qofte ajo.
Kafeja duke stimoluar sistemin endokrin na detyron te perdorim ate pak energji qe kemi ne nje impuls te vetem ne nje kohe te shkurter dhe ne na duket sikur kafeja dhe sheqeri na dhane force gje qe nuk eshte aspak e vertet.
Biles ne shume njerez ky lloj reaksioni eshte shume i fuqishem gje qe i detyron ata te ndihen keq dhe te djersisin ftohte, keta njerez mbas kesaj prove hyne tek kategoria e atyre qe nuk pine kurre kafe.

Shembull:
Provoni te vraponi mbi nje Kal apo Gomar dhe kur ky te jete lodhur bjerini me thuper ne menyre qe ai te vrapoje perseri dhe kur te ndaloje ju bjerini perseri dhe ai do vrapoje , por kjo nuk do te thote qe thupra juaj i jep energji por e detyron ate te perdore ate pak energji qe i ka mbetur dhe nese ju do vazhdoni ta godisne perseri mbas pak ai do bjere i shtrire dhe pa piken e forces.

Kjo ndodh edhe me organizmin tone kur pime kafe por me nje ndryshim te vogel qe ne jemi edhe Kali edhe i zoti i Kalit qe i bie me thuper, dhe e kemi ne dore te mos i biem vetvetes me thupra se shpejt do gjendemi te shtrire perdhe.

Veshkat jane organet qe vuajne me shume nga kafeina,Ajo nuk eshte me ne gjendje te mbaje mineralet e ndryshme dhe vitaminat e grupit B sidomos B12.
 
Demet:

1-DEPERESIONE
Per shkak te mangesive te mineraleve dhe vitaminave te grupit B ulet toni i pergjithshem i organizmit qe manifestohet ne tru ne forme depresive.
Shume njerez deprese qe marrin edhe ilace antidepresive jane konsumator te shume kafeve gjate dites qe rendojne me shume gjendjen e tyre ,Ata jane duke u kuruar me ilace per shqetesime mendore por qe ne fakt problemi i tyre eshte thjesht nje cekuilibrim i mineraleve, dhe vitaminave ne organizem, pra nje problem BIOKIMIK qe rendohet akoma me shume nga ilacet duke i lene pergjithmon deprese, kur FAKTI NE TE VERTET ESHTE SHUME I THJESHTE.

(Dhe ketu vijme perseri tek inteligjenca organike dhe jo-organike qe nuk kuptojne njera tjetren gje te cilen e kam shpjeguar ne postimet e meparshme.)

2-Mvaresi
Ata qe pine kafe jane shpesh te mvarur prej saj si ne mengjes kur zgjohen, ne dreke pas buke ,apo mbas dite sepse ajo stimulon organizmin dhe pa kete stimul keta individ ndihen shume te dobet, por qe ne realitet jane duke u helmuar perdit e me shume.

3-Dhimbje Koke
Mbas buke ne dreke kur nje pjese e mire e energjise harxhohet per tretjen e ushqimit dhe nje pjese e mire e mineraleve ka shkuar ne kete drejtim ndihemi te dobet dhe marrim nje kafe e cila merr edhe ato pak minerale e vitamina qe kane mbetur duke shkaktuar dhimbje koke e cila kurohet me ilace qe ne perberjen e tyre kane pikerisht Kafeine dhe kryejne te nje njejtin proces qe kryen edhe kafeja.


4-Cmimi
Cmimi i kafese eshte relativisht i ulet por cmimi i vertet per te paguar eshte ai i shendetit qe iken pak nga pak derisa perfundon tek doktori qe ta rrjep skalpin e kokes dhe te mbush me ilace kur faki eshte aq i thjeshte aq i thjeshte saqe kush lexon kete shkrim mund te thote se ai qe e ka shkruar eshte i cmendur gje qe nuk eshte e vertet sepse ajo qe lexon ne kete shkrim nuk do ta kesh lexuar ne asnje vend tjeter pasi te tjerat jane vetem publicita ndersa ky eshte realiteti qe shpesh na i fshehin per interesa te forta ekonomike dhe sociale, prandaj kush e kupton ka shpetuar kush nuk e kupton le ti bjerre vetes me kamzhik.

E njejta gje identike mund te thuhet edhe per cokollaten me nje ndryshim fare te vogel qe ne vend te KAFEINES ndodhet TEOBROMINA ndryshon vetem emri por jo reaksioni qe ato kryejne ne organizem per te na dhene < "Fuqi">.
 
Mendoj se informazioni i deritanishem eshte i mjaftueshem per te krijuar nje ide ndryshe nga ajo e deritanishmja ,ose per te ngritur dyshime mbi ate se me cfar ushqehemi ne te vertet, megjithate po i permbledh ne disa pika gjerat me kryesore.

1-Ushqimi natyral dhe pa asnje problem per njeriun jane ato ushqime qe ndodhen ne hallken e pare te zinxhirit ushqyes,si jane frutat,perimet zarzavatet, ne toke dhe alga te ndryshme ne det ose sic quhen edhe barishte deti.

2-Nga ushqimet e mesiperme vetem frutat lene shume pak ose aspak mbetje gjate reaksionit ne organizem dhe japin maksimumin e energjise, rritjes,dhe mirmbajtejen e organizmit pa e demtuar ate .Reaksionet e ketij lloj ushqimi nuk harxhojne energji gjate shperberjes se ture por vetem japin energji,dhe te gjitha elemntet qe i duhen organizmit tone ne formen me te paster dhe te pasur ORGANIKE.

3-Ndersa perimet, zarzavatet dhe algat e detit zene vendin e dyte, sepse fillojne te konsumojne pak energji per tretjen e tyre dhe lene gjithashtu me shume mbetje pas reaksionit.

4-Nga te gjitha llojet e qumeshtit vetem qumeshti i nenes eshte me i miri dhe i pazevendesueshem per ritjen e nje femije, sepse pervecse e ushqen trasmeton bashke me te informazionin kryesor te rritjes dhe zhvillimit sipas geneve te individit ne fjale,gjithashtu ky qumesht eshte ne dozat e nevojshme te femijes ne muaj te ndryshem dhe nuk le pothuajse asnje mbetje pas asimilimit nga org. i femijes. Cdo lloj qumeshti tjeter eshte i demshem , sepse krijon mbetje te madha gjate asimilimit,kerkon energji dhe elemte nga trupi per tu tretur,duke mbingarkuar organet dhe me kryesorja trasmeton tek femija hormonet e rritjes pra informazionin e species se tij, dhe jo ate te njeriut qe jane te kunderta ne te gjitha drejtimet.Ky lloj informazioni prish ekuilibrin qelizor dhe ate gjenetik te femijes duke u bere shkaktar per te gjitha llojet e semundjeve si ato me efekt te menjehershem.(alergjia,kruarja,egzema, asma etj) por edhe ato te mevonshme si ( osteoporozi,diabete,guret,cistet tumoret , etj,)

5-Te gjitha ushqimet e tjera qe nuk po e bej listen se eshte shume e gjate, dhe qe jane permendur me pare , jane te demshme, ato kerkojne shum energji per tu tretur, dhe japin elemente dytesore te zinxhrit ushqimor pra jane perdorur me pare ne nje kafshe tjeter dhe akoma me keq kur keto ushqime pastaj riperpunohen industrialisht.
Te gjitha keto ushqime lene shume mbetje dhe helme ne organizem duke e renduar punen e tij dhe duke bere qe te mos punoje rregullisht.
Nga kjo pastaj lindin edhe te gjitha llojet e semundjeve pamvaresisht se c'far emri kane.Prandaj ju garantoj, se cdo lloj semundje qe te keni gjeja e pare qe duhet te beni eshte eliminimi e ketyre ushqimive.

6-Ushqimi vetem me fruta prodhon nje gjak shum energjik ,te holle dhe plot jete, i cili ndikon shum pozitivisht ne tru duke kryer reaksione te pastra,te shpejta,dhene nje drejtim pozitiv.

7-Ushqimet e tjera prodhojne nje gjak te trash,pa shume energji, dhe qe leviz me ngadale ne organizem, duke kryer edhe reaksione te ngadalta, dhe shpesh here negative ne tru.Ky lloj gjaku rendon enet e tij dhe i konsumon gjate ferkimit duke i nxerre shpejt jasht perdorimit ne forme variçesh,apo semundje te tjera te eneve.
Edhe temperatura kur jemi semure nuk eshte gje tjeter vecse temp. nga ferkimi i gjakut me enet e tij i cili eshte rritur pikerisht nga dendesia e gjakut dhe nga permbajtja e tij e trashe.Mbasi qendrojme disa dite pa ushqim ose me pak ushqim ai hollohet dhe temp. ulet.Ose djersisim dhe nxjerrim nepermjet lekures ate qe eshte e panevojshme dhe e demshme per organizmin duke lehtesuar gjakun.

Edhe njehere ju garantoj se cdo lloj semundje qe keni mund te sherohet, ose kur eshte shume vone mund te permirsohet ndjeshem, vetem duke ndryshuar ushqimin.

Por problemi kryesor ketu eshte se si duhet ndryshuar ky ushqim pasi shpesh disa mendojne ti bien shkurt dhe fillojne nje diete vetem me fruta duke u ndjere shum shpejt me keq se me pare dhe per kete ja vene fajin frutave gje qe nuk eshte e vertet, pasi eshte njesoj sikur te nisesh nga vendi me marshin e peste, gje qe prish motorin ose shkaterron kamion.
 
Ushqimet e paketuara gjysem te gatshme dhe te gatshme.
Ne ditet e sotme, plot stres dhe gjithnje e me pak kohe ne dispozicion,te ushqyerit eshte kthyer ne nje pune si gjithe te tjerat dhe shpesh here nuk duhet te na marre shume kohe.Ne kohet e sotme edhe grate nuk jan me te afta per te pregatitur ushqimin ose edhe ato qe jane te afta punojne dhe nuk kane kohe te gatuajne edhe ne shtepi keshtu qe shumica e atyre qe jetojne ne perrendim jane te detyruar te perdorin ushqime te gatshme dhe gjysem te gatshme te cilat jane pregatitur neper fabrika .Keto ushqime te mbyllura neper qese dhe kofeksione te ndryshme kursejne kohen e amvisave dhe shpesh here jane edhe te shijshme.
Kohet e fundit ne Itali kjo industri ka arritur deri aty sa te shese per restorantet konfeksione makaronash te ziera dhe te ngrira nga 20 kg, Keshtu qe ato vetem lihen te shkrihen pastaj merren me enen prej teli qe eshte si rrjet dhe futen ne uje te valuar per tu ngrohur per disa minuta para se te sherbehen dhe ti kujton se po ha nje pjat makarona te fresketa kur ato mund te kene edhe nje vit qe kane zier.
Nje shembull tjeter eshte ai i qofteve te gatshme ku pasi ngrohen ne mikronde apo furre per disa minuta jane gati per tu ngrene, dhe ketu nuk dua te flas per ate se c'far ka brenda ne qofte pasi do t'ju vije per te vjelle.
Por dua t'ju tregoj nje gje tjeter akoma me te rendesishme dua tju them qe kur te merrni ne dore nje ushqim te konfensionuar lexoni mir cfar eshte shkruar nga mbrapa dhe shpesh do gjeni nje shkronje te shoqeruar me nje numer, ose do gjeni te shkruar se eshte conservim natyral apo kimik.
Une do ndalohem tek konservivimi kimik pasi eshte shume i rrezikshem per organizmin.
 
Qe keto ushqime te ruajne "freskine" e tyre pra qe te mos prishen, dhe qe te kene nje afat skadence sa me te gjate trajtohen kimikisht dmth ju hiqen enzimet ose bllokojne aktivitetin e tyre kimikisht,pastaj trajtohen me soluzione te ndryshme kimike.
Per kete eshte hartuar nje liste e gjate e ketyre soluzioneve dhe qe njerzit te mos kuptojne gje ne vend te emrave kimik kane vene nje shkronje dhe disa numra qe i korespondojne soluzioneve te ndryshme .Kjo listi ka qene shume e gjate por shume prej tyre jane ndaluar me ligj te perdoren pasi jane shume te rrezikshme, ndersa shum te tjera ne disa vende jane ndaluar dhe ne disa te tjera jo.
Ndersa kohet e fundit kane dale teori pseudo shkencore se edhe ato te ndaluarat po ti ulet shume doza nuk jane te demshme prandaj nderhyjne neper qeveri te ndryshme qe te bejne ligje se ne doza te vogla nuk demtojne duke ju lene rruge te hapur industrive qe i perpunojne keto ushqime.Kjo eshte nje loje e dyfishte dhe fitim prurese per te dy Shoqerite shesin prodhimet e tyre dhe shteti paguan me pak pensione pasi vdesin me shpejt.
 
Ja dhe disa shembuj te ketyre elementeve kimik qe perdoren ne ushqime.



E128--eshte ngjyroses i kuq dhe perdoret tek salcicet dhe hamburger
Strasburgo, 9 lug. (Apcom) e kosideroj kete element shum te rrezikshem sepse mbas asimilimit ne organizem kthehet ne ( Anilina ) qe eshte nje substance kanceroze.per me shume lexoni ketu Error: unsupported media type.
E951 Aspartame ose L-alpha-aspartyl-L-phenylalanine-methylester
Ky eshte nje lloj embelsire qe perdoret neper kafe apo ne te gjitha cmcakezat per ti sheqerosur dhe ne te gjitha embelsirat.
Cfar eshte ?
Ai perbehet nga fenilalanina, acido aspartico e metanolo.
Il metanolo, Kur arrin ne intestino ai shperbehet ne acido formico dhe formaldeide, qe te dy me efekt helmues per organizmin.
fenilalanina e l’acido aspartico kur merren nga ushqimi jane te nevojshem per org ndersa kur nuk shoqerohen nga aminoacidi te tjere kthhen ne NEUROTOSSINE
Studimet kane vertetuar se shkakton verberine, probleme neurologici dhe vascolari, tumori, leucemie, dhe sipas studimeve me te fundit rrit shume mundesine e abortit tek femrat.

E211 Sodio Benzoato
Perdoret si antimikrob dhe gjendet ne majoneze , dhe ne pjet analkolike (es. coca cola light, fanta, sprite, nestea, ecc)
Ne organizem kthehet ne acido benzoico, qe eshte nje substance vecanerisht helmuese ,dhe sipas studimit te professor Peter Piper,i dipartimentit biologise molecolare e biotecnologie ne ’Università di Sheffield,qe e ka provuar ne qeliza te gjalla konkludoi se Sodio Benzoato demton rende DNA mitocondrile
 
Formula e jetes dhe Vdekjes
Ose sekreti i jetes shprehet me ane te kesaj formule

"V" = "F"-- "O"

"V" = vita (vitalita) = " JETE "

"F" ose "X" eshte forca qe leviz makinen njeri, dhe qe mban gjalle organizmin.

"O" = Ostruzione (pengese ferkimi) forca ferkuese qe pengon motorin te punoje ne rregjim ideal dhe te shfrytezohet 100%.

Asnje motor nuk punon pa ferkim pa humbje te gjithe kane nje koeficient humbje qe eshte ne perpjestim te drejte me oret e punes se kryer pra sa me shume te kete punuar aq me shume rritet edhe koeficienti i ferkimit aq me shume ferkim ka dhe si rrjedhoje edhe humbje te Forces "F" e cila çon rrjedhimisht ne zvogelimin e jetes " V"
.

Pra mund te themi se sa me e madhe eshte "O" aq me vogel eshte " F" rrjedhimisht edhe "V" dhe kur "O" = "F" kemi "V "= 0 pra makina ndalon se punuari ( vdekja).

Dhe anasjelltas kur "O" eshte shum e vogel rrjedhimisht "F" eshte me e madhe e kemi si rrjedhim "V" (jete) shum te madhe pra me te gjate.

Per te mposhtur "O" ostruzion (ferkim) ne rrisim artificialisht forcen e motorit "F" por sa me shume e sforcojme motorin "F" aq me shume dobesojme jeten "V".

Makina njeri duhet pare si nje makine qe punon me ajer-gaz njesoj si nje pompe qe punon me presionin e ajrit dhe me nje qarkullim te brendshem te lengjeve.
Ne kete makine mushkrite jane POMPA dhe ZEMRA eshte VALVOLA dhe jo e kunderta sic shpjegohet ne mjeksi keto 400 vitet e fundit.

konkretisht:
Kontropresioni i jashtem eshte eshte rreth 2,5kg per centimer kuadrat dhe mbas cdo leshimi fryme (espirazione) krijohet nje boshllik ne zgavrat e mushkrive te cilat thithin (aspirojne) ajer si pasoje e presionit atmosferik dhe leshojne ate perseri te modifikuar kimikisht.
Kjo eshte " F"-ja forca e jetes pa ajar njeriu nuk rron dot me shume se 5 minuta ndersa pa buke dhe uje rron me dite te tera.

Kjo ndihet shume edhe kur je ne maje te nje mali te larte atje presioni atmosferik eshte me i vogel dhe si rrjedhim thithim pak ajer gje qe na detyron te shtojme rritmin e frymemarrjes.
Fjala latine "Spira" do te thote para se gjithash " Ajer" nga ku vjen edhe fjala "spirito"
shpirt.

Kthehemi perseri tek formula jone : V=F--O

Per te rritur " V" nuk duhet te rrisim "F" pra ushqimin por te eliminojme "O" pra ushqimet qe krijojne ferkim dhe ulin " F" ne kete menyre F do jete me e lire dhe me pak presion ajri do te levize lirshem neper vena me pak energji te harxhuar.

Pra sekreti i jetes konsiston ne nje qarkullim sa me lirshem te gjith lengjeve qe ndodhen brenda kesaj makine nepermjet presionit te ajrit.
 
Dhe nga elasticiteti i organeve ku keto lengje kalojne gje qe arrihet duke marre ushqimin e duhur i cili mban nje ph Alkaline te lengjeve dhe organeve.

Alkalin bazik= elasticitet
Acid= kristalizim koncentrim thyerje.


Tani mund te kuptoni se jeta nuk mvaret se sa ushqim ha por se cfar ushqimi ha, dhe keto ndahen ne dy grupe .

1-Ushqime qe krijojne "OSTRUZIONE" (pengese ferkim)

2-Dhe ushqime qe nuk krijojne OSTRUZIONE (pengese ferkim)

Me kete postim mund te kuptojme se te gjith njerzit mbi toke (me perjashtime te vogla te atyre qe ushqehen ne menyre natyrale) ushqehen ne menyre te gabuar dhe si rrjedhim edhe semuren asnje kafshe mbi toke nuk ka kaq shume semundje sa ka njeriu biles edhe kafshet qe ka zbutur njeriu kane pothuajse te njejtat semundje pikerisht sepse ushqimin ja zgjedh njeriu dhe nuk e le te llire ta zgjedhe me instikt.
Asnje kafshe e eger nuk vuan aq sa vuajme ne nga shendeti.

Prandaj duhet ndryshuar menyra e te ushqyerit tek cdo njeri por per kete duhet ne rradhe te pare informazioni i nevojshem.

Ndryshimi i ushqimit nuk eshte aq i lehte sa mund te mendohet pasi krijon probleme te ndryshme dhe nganjeher edhe te rrezikshme per jeten,
 
Qeliza, si ushqehet ?
Ky postim do te shenoje kulmin e postimeve te deritanishme dhe do te mbylle pjesen e dyte te kesaj teme.
Mbas gjith atyre qe kam thene e shkruar ne kete teme mu duk e arsyeshme qe ti kulmoja me kete postim ,qe do ju tregoje perfundimisht perse ne ushqehemi, dhe ku perfundojne ushqimet tona, duke kuptuar njekohesisht edhe pse ne semuremi.


Qeliza
Ne fillim te jetes kemi vetem nje qelize ate femerore dhe menjeher mbas pllenimit pra hyrjes ne te te spermatozoitit ajo ndahet ne dy qeliza, pastaj 4,8 e keshtu me radhe qelizat qe lindin jane te ndryshme nga njera tjetra dhe kryejne gjithashtu funksione te ndryshme per te kryer funksionet te cilat i jane ngarkuar ajo duhet te ushqehet gjithmon me ushqimin e nevojshem dhe sa me shume qeliza prodhohen aq me shume ushqim duhet qe ato te funksionojne rregullisht sidomos kur je ende ne procesin e rritjes.
Por mbas mbarimit te procesit te rritjes, edhe ushqimi qe nevojitet, nuk eshte aq i madh, pasi ne kete moment organizmi yne ka nevoje vetem qe te mirembahet.
Prandaj lind pyetja, Si ta mirembajme kete organizem ?
Per te mirembajtur nje makine duhet te dish se si fumksionon ajo, dhe kur nuk e di e con tek dikush qe di se si funksionon ajo"mekaniku" ndersa ne rastin tone konkret ne shkojme tek doktori dhe tek spitali ku ne mendojme se ata din dhe njohin makinen funksionim e organizmit "makines" tone.Gje qe jo gjithmon eshte e vertet biles akoma me keq ne per ta jemi lenda e pare me te cilen ata fitojne dhe ushqehen , ku sa me te shumte dhe te semure jemi aq me mire per ta dhe anasjelltas,Bashke me ta ne kete loje futen edhe shoqerite farmaceutike dhe te dyja sebashku ecin paralel me te vetmin qelllim fitimin ku ne nuk jemi me pacient por klient ilacesh dhe spitalesh ose me mire te themi konsumatore dhe kur nuk ka konsumatore ka faliment dhe ku ka faliment ka humbje gje qe nuk mund ta pranoje "kapitali" shteteror apo privat qofte ky.
Prandaj ashtu sic mekaniku apo c'do zanatlli tjeter nuk ti tregon apo nuk ti riparon te gjitha qe neser te shkosh prap ashtu edhe mjeket, spitalet ,farmacite etj... nuk te tregojne te verteten ose rrugen me te thjesht per tu sheruar.Vitet e fundit dy shoqerive te mesiperme ju ka ardhur ne ndihme edhe nje shoqeri tjeter e cila pregatit dhe ben te mundur lindjen e te gjitha semundjeve, e kam fjalen per te gjith ate industri qe perpunon ushqimet, qe prodhon pije, duhan, e droga te lehta.
Te treja keto e rrjepin njeriun per se gjalli dhe nuk arrin dot te haje as pensionin per disa vjet nga semundjet e ndryshme gje kjo qe shkon ne favor te rrjepsit kryesor qe eshte shteti.
Shof qe paskam dale pak jasht teme por nuk mund te rrija dot pa treguar me gisht armiqte e vertet te njeriut dhe shendetit te tyre.
Dhe tani le ti kthehemi temes dhe te shpjegojme se cfar ndodh me organizmin tone .
 
Nje pjese shkon ne vena dhe nje pjese ne enet limfatike, sidomos yndyrnat pastaj qe nga vena ky gjak i pasur me shum lloj elementesh shkon ne melci nga ku pastrohet perpunohet dhe vazhdon rrugen per furnizimin e gjith trupit me keto element ushqyes te domosdoshem.Ketu duhet sqaruar pak roli i melcise ; Gjaku qe vjen i pasuruar nga intestino ne gjendjen qe eshte nuk mund te furnizoje trupin pasi qe ka shume mbeturina dhe shume elemente jane ne vlera te larta per organizmin dhe e demtojne ate keshtu qe lind nevoja e pastrimit dhe rregullimit te vlerave te elemteve qe e perbejne ate dhe vetem pas kesaj eshte i lire te qarkulloje dhe furnizoje cdo qelize,prandaj pikerisht per kete pune gjaku shkon ne melcine te cilen jane te perqendruar rreth 10% e gjakut te njeriut , dhe melcia nuk eshte gje tjeter vecse nje fabrike qe perpunon , prodhon dhe kontrollon "ushqimin" gjakun para se te niset e furnizoje te gjith organizmin me shpejtesi rreth 1,5 litra ne minute , por ajo ben edhe dicka tjeter nga ky perpunim ajo ruan ne magazinat e saj pjeset e teperta te ketij ushqimi dhe i perdor ne nje rast tjeter kur ato mungojne, sepse ne jo gjithmone marrim te njejtin ushqim ,por duhet patur kujdes sepse ato magazina kane nje kufi maksimal dhe pas mbushjes se tyre ky magazinim vjen ne zona te tjera te trupit qe nuk jane destinuar per magazinim, organizmi yne e ben kete me shprese se shum shpejt do ket nevoje per to dhe do ti konsumoje, ndersa ne vazhdojme akoma te ushqehemi me shumice gje qe sjell edhe çrregulllime ,duke e detyruar organizmin ti shkarkoje keto nepermjet urines, ajo gjithashtu prodhon edhe lengun e temthit qe duhet perseri per te tretur ushqimet me shume yndyre kur kalojne ne intestino.
Pra shkurt gjith ky proces quhet MATABOLIZEM.
Ndokush mund te mendoje se qenka i zgjidhur problemi, perderisa kemi nje organ qe rregullon permbajtjen e gjakut dhe kjo eshte e vertet por ka nje problem te " vogel " se kur mgazinat e melcise jane plot, edhe gjaku i prodhuar nga keto ushqime del ne kufijte e tij maksimal me shprese se nje dite tjeter do prodhoje gjak ne kufijte e ushimit minimal gje qe nuk ndodh, nese ne ushqehemi gjithmone shume shpesh dhe keq.
Dhe tani le te ndjekim rrugen e gjakut dhe te ushqimeve qe ndodhen ne te dhe qe jane te destinuara te arrijne deri tek qelizat e gjith trupit.
 
Mbas daljes nga melcia gjaku vazhdon rrugen deri ne barkushen e djathte te zemres nga ku hyjne edhe linfa e pjeses se poshteme te trupit dhe ajo e pjeses se siperme te trupit dhe te gjitha se bashku pompohen drejt mushkrise ku nepermjet sistemit te valvolave dhe frymemarrjes gjaku nuk mund te kthehet me mbrapsht,ne mushkri ky gjak furnizohet ose me mir te themi qe thith oksigjenin pra pasurohet me oksigjen dhe prej aty pompohet nepermjet fymemarrjes ne barkushen e majte te zemres , ne kete moment ne barkushen e majte kemi gjak te paster me ushqim dhe te pasur me oksigjen ky gjak eshte gati qe te furnizoje te gjtih trupin dhe cdo organ dhe qelize te tij.
Lind pyetja si e ralizon ai kete ?
Gjaku shperndahet ne degezime gjithnje e me te vogla deri ne kapilare qe jane segmenti i fundit i ketij rrjeti, Kapilaret kane dimensione shume te vogla dhe pergjat tyre ndodhen vrima shum te vogla te cilat lejojne kalimin jashte tij te gjakut kur ai spruzohet nga presioni i brendshem 40% e gjakut te spruzuar ngelet jashte kapilarit ne zonen nderqelizore pra aty ku nuk ka kapilare por qeliza te cilat e marrin kete ushqim dhe kryejne funksionet e tyre te jeteses ne rradhe te pare ato marrin oksigjenin dhe leshojne dioksid karboni i cili thithet po nga gjaku (emoglobina) gjithashtu ato marrin edhe kriprat e nevojshme per te prodhuar energji elektrike ,cdo qelize funksionon si nje pompe dhe japin energji ato jane si gjeneratore te vegjel dhe energjia qe prodhohet nga ato ushqen ne rradhe te pare trurin dhe gjith organet e tjera.Por gjate ketij procesi qelizat nzjerrin edhe mbetje te cilat ngelen ne hapesiren ndermjet qelizave keto mbetje nuk mund te kthehen perseri ne te njejtin kapilar qe dolen sepse jane te demshme keshtu qe organizmi yne i thith ato nepermjet disa kapilareve te tjere qe ndodhen po ne ato zona dhe qe kane vrima pak me te medhaja se kapilaret e pare ku cdo spruzimi gjaku i korespondon edhe nje thithje e tij nga ana tjeter e kapilareve te cilet me pas degezohen duke formuar sistemin limfatik i cili nuk gje tjeter vecse gjaku me gjith papastertite e tij mbasi ka ushqyer qelizat ky gjak kalon ne rrjetin linfatik nepermjet shtytjes qe i jep gjakut vete rrjeti dhe nepermjet valvolave qe e perbejne ate per te mos lejuar kthimin e tij mbrapa, gjate rruges se tij drejt barkushes se djathte te zemres ne kete rrjet ndodhen disa gjendra qe quhen LINFONODI ne keto gjendra gjaku pastrohet nga mbetjet dhe pasurohet me elemente te tjere imunitar, para se te arrije ne barkushen e djathte ky gjak qe vjen nga skajet me te largeta qelizore te organizmit duhet te kaloje patjeter disa nga keto linfonodi (nyje-limfe) dhe ne milze (Shpretke) dhe pastaj hyn perseri ne barkushen e djathte per tu pompuar ne mushkri dhe te pasurohet me oksigjen duke nisur keshtu ciklin nga e para. Eshte llogaritur qe nje sasi e caktuar gjaku e kryen nje cikel te tille per rreth 30 sec.
Ky gjak kalon edhe ne nje sistem tjeter filtrimi qe jane veshkat ato nxjerrin jashte gjithcka eshte e demshme dhe e paperdorshme.
 
Perberja e gjakut qe spruzohet ka shume rendesi pasi nje gjak i trashe dhe me shume elemente ngjites sic jane disa ushqime nuk thithet dot nga sistemi linfatik duke krijuar keshtu rreth qelizave nje pellg i cili i mbyt qelizat, nje gjak i trash dhe dendur me keto elemente krijon presion me te madh tek vrimat e vogla te kapilareve dhe i zgjeron ato duke bere te mundur kalimin e nje sasie me te madhe gjaku, dhe kalimin e disa elemeteve te gjakut qe nuk duhet te kalojne ne hapesiren nderqelizore pasi e mbysin perfumdimisht ate dhe sistemi limfatik nuk eshte ne gjendje qe ti thithe pra te pastroje hapesiren nderqelizore gje qe sjell mosfunksionim te rregullt qelizor dhe si rrjedhim edhe mos krijim energjie i cila ndjehet me pas ne organet e tjera sidomos trurin nga ku organizohen te gjitha veprimet e organizmit tone.Edhe ilacet qe ne marrim perfundojne ne hapesiren nderqelizore dhe depozitohen aty.Ushqimi i tepert rrit shume hapesiren nderqelizore pra krijohen pellgje te medha me nje qelize ne mes,kur qelizat largohen nga njera-tjetra nuk ka me bashkveprim ndermjet tyre dhe ai organ fillon te humbase elasticitetin deri edhe funksionin e tij duke bere te mundur edhe lindjen e semundjes.
Ky pellg behet mbartes ose shtrati i shum semundjeve virale.
Ky eshte ai terreni per te cilin kam shkruar me pare dhe kur ky terren eshte acid eshte vdekjeprures per qelizat ,por eshte vdekjeprures edhe kur nuk eshte acid pasi krijon kushtet per zhvillimin e viruseve pra lejon nje shtrat nga ku mund te linde cdo gje.Dhe ilaci me i mire eshte qe ky shtrat pra hapesira nderqelizore te jate sa me i thate mbas sprucimit te gjakut gje qe do te thote se sistemi limfatik duhet te funksionoje 100% dhe qe ai te kryeje kete detyre duhet qe gjaku te jete sa me i lehte dhe i paster.

Shembull sqarues;

Mendoni ( imagjinoni) nje fushe te madhe te mbjelle me kokrra gruri mendoni qe anash tyre te kaloni nje rrjet tubash uji me vrima te vogla hapni ujin dhe vadisni fushen , do shikoni se mbas pak oresh fusha do permbytet dhe çdo jete e gjalle jo ujore do vdese, mendoni tani sikur me pare ne kete fushe te keni vene nje rrjet drenimi pra nen toke do shikoni se uji qe pompuat do kulloje dhe bimiet do rriten ne kete rast uji duhet per te shkrire elementet qe gjenden ne toke ndersa ne rastin tone keto elemente jane marre ne intestino dhe mushkri.Te gjithe besoj keni pare se cdo fushe e mbjelle ka anash kanale te medhaja per drenim, me perjashtim te orizoreve.
 
Te njejtin funksion ka edhe organizmi yne nje sistem qe pompon ushqim dhe nje qe drenon filtron mjafton njeri te mos funksionoje dhe qelizat mbyten,vdesin,ose thahen.

Dhe tani shohim konkretisht si funksionon qeliza :

Gjith organizmi yne punon me elektricitet, qe prodhohet nga qelizat, nepermjet pompes Sodio-Potasio qe ndodhet ne cdo qelize pra edhe jeta,vdekja semundja apo sherimi varen nga kjo pompe. Ajo qe ne kete rast quajme pompe ne te vertet eshte nje proces biokimik por per thjeshtesi shpjegimi e quajme pompe, pra ne organizmin tone gjenden miliarda pompa te tilla gjithmon ne pune qe japin energjine e nevojshme organizmit.

Si punon kjo pompe ?

Ne brendesi te qelizes ka nje Koncentrim te larte (joni) potasio dhe nje Koncentrim me te vogel te(joni) Sodio.
Ndersa jashte qelizes ka nje Koncentrim te paket potasio dhe nje Koncentrim te larte Sodio .
Pompa rregullon pikerisht ekuilibrin e ketyre mineraleve brenda dhe jashte saj,pasi qe keto minerale kerkojne te levizin nga pjesa me koncetrim te larte ne ate me koncetrim te ulet dhe anasjelltas , dhe roli kryesor i kesaj pompe eshte te nxjerre jashte saj sasine e tepert te Sodio qe vjen nga jashte dhe fuse brenda saj Potasio , Kalcio,hekur glukoze etj.
Kjo levizje e mineraleve prodhin energji elektrike dhe kamp manjetik.
Te gjitha semundjet lindin pikerisht ne kete nivel pra ne ate qelizor, ku cfardo gje qe shkakton mosfuksionim te rregullt te ketyre qelizave behet shkaktari kryesor i jetes apo vdekjes.
Oksigjen+Glukoze prodhon adenisone-tri-fosfato ( trifosfato adrenisone ) qe eshte puro energjia dhe qe ben pompen te punoje .
 
Pertypja dhe Truri
Ne postimet e meparshme kam shpjeguar se si eshte ndertuar ap.tretes dhe si funksionon ai kam shpjeguar se cilat ushqime na demtojne dhe cilat jo ndesa tani do shpjegoj se si kryen keto funksione kush i drrejton dhe organizon gjith keto procese.

Ne radhe te pare duhet te dini qe truri yne ka nje funksion te fshehte them te fshehte sepse ky funksion nuk mund te perceptohet nga ne dmth nga pjesa tjeter qe perdorim gjate dites, ajo pjese e trurit nuk fle kurre ajo punon 24/24 ore ajo pjese kontrollon te gjitha sistemet dhe programet e organizmit tone,ajo pjese e trurit eshte me mijra,mijra here me intelegjente se te gjitha universitet, mjeket, doktoret, dhe shkencetaret te marre se bashku, dhe gjith kjo pasuri ndodhet brenda sejcilt prej nesh ndodhet brenda cdo lloj kafshe dhe gjeje te gjalle, kjo esperienze eshte fituar gjate miliona vjeteve te lindjes dhe mbijeteses kjo esperience trasmetohet gjenetikisht tek cdo pasardhes kjo esperience pasurohet,ose mangesohet nga cdo individ gjate bashkimit te kopjeve dhe lenies se trashegimtareve.

Konkretisht:
Supozojme, ose imagjinojme sikur papritur ju dhe nje gomar keni dale ne breg te nje ishulli te pabanuar mbas nje stuhie qe mbyti anijen tuaj.Mbas pak oresh gjeja e pare qe do keni nevoje eshte ushqimi, asnje prej jush nuk e njeh ishullin dhe ushqimin qe mund te hani keshtu qe filloni kerkimin. Gomari mjafton te nuhase per te vendosur nese ai eshte nje ushqim qe haet apo jo. Ndersa per ju jo cdo gje qe nuhasni ka arome biles edhe ato me arome te mire duhet ti provoni shijen per te pare nese mund te haet apo jo .
C'far ndodh kur e provoni?
Ndodh qe nese ju pelqen e pertypni dhe e coni ne stomak por nese nuk ju pelqen ose ju duket ushqim jo i pershtatshem e nxirrni jashte.
Ose mbasi e keni cuar ne stomak prisni si do ta prese ai dhe nese atje fillojne probleme qe shkaktojne dhimbje apo fryrje te stomakut ju e villni ate.
Cfar do te thote kjo ?
Kjo do te thote se shqisa e pare qe zgjedh ushqimin eshte syri pastaj nuhatja ,me vone prova dhe akoma me vone reaksioni.
Te gjitha keto jane shqisa qe cojne informazionin e tyre ne tru dhe truri i analizon keto te dhena dhe arrin ne konkluzion pozitiv ose negativ kur eshte pozitiv ushqimi i gelltitur vazhdon rrugen e tij deri ne jashteqitje ndersa kur eshte negativ e bllokon ate dhe aktivizon pjese te organizmit per ta nxjerre jashte ate, nga lart " (vjella ose nga posht diarreja) " si te rrezikshem dhe te gjitha keto ndodhim pa pyetur ndergjejgjen tone.
Solla kete shembull per te treguar se aparati yne tretes, dhe shqisat jane te lidhura me trurin dhe ky i fundit organizon dhe koordinon te gjith veprimtarine e ketij laboratori kimik qe jep energji dhe ushqimin gjith organizmit nepermjet programeve te shumte per perpunimin dhe shperndarjen e tyre .
Akoma me konkretisht:
Kur ne fusim ne goje nje ushqim fillojme pertypjen e tij dhe truri nga ana e tij leshon lengje ( enzime ) dhe hormone per tretjen e tij por ne te njejten kohe ai merr informazion prej tyre se c'far lloj ushqimi po marrim dhe ne baze te ketij informazioni pregatit lengjet qe do hedhi ne stomak per tretjen e metejshme te ketij ushqimi, ai percakton saktesisht edhe dozen e lengjeve (acid clorhidrik ) dhe muco qe sherben per veshjen e stomakut me nje shtrese qe te mos demtohet nga acidi.Gjate kesaj kohe truri ka pregatitur edhe lengjet e tjere qe do hedhe ne intestino pas daljes nga stomaku dhe sasine e ushqimit qe do thithe ne intestino sipas informazionit qe ka marre me pare per nevojat e organizmit dhe per rezervat e tij.Pra per ne duket nje fakt i thjesht kur pertypim ushqimin ndersa ne realitet ndodhin shume procese te tjera qe as na shkojne nder mend dhe sa me shume dhe mire te pertypemi aq me shume informazion cojme ne tru ( ne baze te ketij parimi egziston edhe nje diete e vecante) e cila thote se cdo kafshite duhet te pertypet te pakten 100 here para se dergohet ne stomak.
Ne literature ka me qindra dieta por ne duhet te marrim ate me realen dhe pozitiven nga secila diet.Dhe ne kete rast na intereson fakti i pa kundershtueshem se gjate pertypjes ne dergojme informacion ne tru mbi llojin dhe permbajtjen e ushqimit dhe ky i fundit ne baze te ketij informazioni pregatit programin per tretjen e metejshme te tij.
 
Back
Top