Shfletimi si vizitorë është i kufizuar

Recetën e Ëmbëlsirës Me Hallvasi


hallvaasiok-750x500.jpg


Halvasia është një ëmbëlsirë me bazën e farave të susamit që e ka origjinën në jetë Perandorinë Bizantine.
Më pas ajo u trashëgua dhe u përhap në të gjitha vendet e Lindjes, përfshirë Perandorinë Osmane, shefat e kuzhinës së të cilës e pasuruan recetën fillestare me përbërës tradicionalë siç janë farat e pishës.
Fjala ‘halvah’ në arabishten e vjetër do të thotë ‘ëmbëlsi’ dhe pse mënyrat e përgatitjes janë të larmishme, diçka që mbetet e njëjtë është shija e mrekullueshme.
Baza e helvasisë është salca e farave të susamit e cila përdoret gjërësisht në gatime të ndryshme duke u përzier me ujë, lëng limoni, hudhër dhe erëza.
Ajo është pjesë përbërëse edhe e salcës së qiqrrave që e njohim si humus, ose asaj të patëllxhanëve.

Ëmbëlsirë Me Halvasi

Në variantin e ëmbël, halvasia është një element i domosdoshëm për shumë ëmbëlsira të ndryshme.
Duke qenë se ka përmbajtje të lartë yndyre, ajo zëvëndëson shumë mirë gjalpin në disa receta.

Përbërësit:

1 filxhan çaji biskota të thërmuara
2 lugë gjalpë të shkrirë
1 lugë gjalpë sheqer
Një majë luge çaji kripë.
1 filxhan çaji krem pastiçerie
180 gramë krem djathi
1 filxhan çaji sheqer
1 lugë gjelle lëng limoni
Treçerek luge çaji kripë
Gjysëm filxhani hallvasi.
Për përgatitjen e krostatës duhet të përzieni në një enë thërrimet e biskotave, gjalpin e shkrirë dhe sheqerin.
Lyejeni tavën me pak yndyrë dhe masën kremoze hidheni në tavë duke e lënë sa më të sheshtë.
Më pas përgatisni mbushjen.
Kremin e pastiçerisë përpunojeni në mikser për disa minuta dhe më pas përziejeni me kremin e djathit, sheqerin, lëngun e limonit, kripën dhe hallvasinë deri sa të përfitoni një masë homogjene të cilat duhet ta shtoni tek kremi i pastiçerisë.
Mbushjen hidheni sipër krostatës.
Tavën mbështilleni me letër kuzhine dhe futeni në frigorifer për disa orë deri sa të ngurtësohet.
Për ta servirur, prijeni në feta dhe sipër ëmbëlsirës hidhni edhe disa grimca hallvasie shtesë./AgroWeb.org
 

Attachments

  • hallvaasiok-750x500.jpg
    hallvaasiok-750x500.jpg
    104.6 KB · Shikime: 0
  • hallvaasiok-750x500.jpg
    hallvaasiok-750x500.jpg
    104.6 KB · Shikime: 0
Si emer,sot e kam hasur per here te pare ne supermarket,dhe as e kisha idene ca ishte.E kerkova ne google,dhe e hapa si teme ta mesojne dhe ato qe nuk e dine?
 
Si emer,sot e kam hasur per here te pare ne supermarket,dhe as e kisha idene ca ishte.E kerkova ne google,dhe e hapa si teme ta mesojne dhe ato qe nuk e dine?
Rrofsh. Na sill 1 copë?
 

Konkursi Letërsisë

  • Aeroporti i Zaventemit

    Votat: 6 54.5%
  • Të harrova, sepse të dua

    Votat: 5 45.5%
  • Vetëm …

    Votat: 4 36.4%

Theme Editor

Settings Colors

  • Mobile users cannot use these functions.

    Select View Mode

    Switch between full screen and narrow screen modes.

    Grid View

    Easily review content and get an organized view with grid mode.

    Image Grid Mode

    Display your content in an organized and visually rich way with background images.

    Sidebar Close

    Create a larger workspace by hiding the sidebar.

    Fixed Sidebar

    Ensure constant access and easily manage your content by pinning the sidebar.

    Box view

    You can add a box-style frame to the sides of your theme or remove the existing frame. Valid for resolutions over 1300px.

    Radius Control

    Customize the look however you like by turning the radius effect on or off.

  • Choose your color

    Choose the color that reflects your style and ensure aesthetic harmony.

Back