Vajza
🪡
Kivi është një frut i vogël që ka shije të mirë.
A e dini se konsumimi i dy kivi në ditë ju dhuron 130 mg vitaminë C? Kjo dozë e nevojshme jo vetëm që do të ulë tensionin e gjakut, por edhe do të shmangë problemet e zemrës. Ndërsa vitamina E sjell një tjetër përfitim për organizmin duke larguar toksinat e dëmshme.
Më poshtë do të gjeni çfar përfitimesh kemi nga konsumimi i Kivit.
1-Ndihmon në tretje
Kivit përmbajnë shumë fibër, që është shumë e mirë për tretjën. Këta fruta përmbajnë gjithashtu një enzimë proteolitike që quhet aktinidin, e cila ndihmon në zbërthimin e proteinave.
2-Ndihmon në trajtimin e astmës
Sasia e madhe vitaminës C dhe antioksidantëve që përmban kivi mund të ndihmojnë në trajtimin e astmës. Një studim i vitit 2010,zbuloi se konsumimi rregullisht i kivit ka efekt pozitiv në funksionin e mushkërive. Frutat e freskëta si kivi mund të reduktojnë problemet me frymëmarrjen tek fëmijët.
3-Redukton riskun e problemeve të tjera shëndetësore
Stresi oksidativ mund të rezultojë në dëmtim të ADN. Kjo mund të çojë në probleme shëndetësore. Pjesërisht për shkak të antioksidantëve që përmban, konsumimi rregullisht i kivit redukton mundësinë për stress oksidativ. Meqë dëmtimi oksidativ i ADN lidhet shumë me kancerin e kolonit, konsumimi i kivit mund të ulë rrezikun për t’u prekur nga ky kancer.
4-Përmirëson sistmin imunitar
Kivit përmbajnë shumë vitaminë C. Një filxhan kivi siguron 273% të sasisë së rekomanduar ditore për këtë vitaminë. Vitamina C është një nutrinent bazik për sa i përket përmirësimit të sistemit imunitar, duke reduktuar mundësinë për zhvillimin e gripit apo sëmundjeve të tjera të ngjashme.
5-Mbron ndaj humbjes së shikimit
Arsyeja kryesore e humbjes së shikimit është degjenerimi i makulës, dhe kivit mund t’ju nidihmojnë që t’i mbroni sytë nga kjo. Ngrënia e tre racioneve kivi në ditë, e redukton degjenerimin e makulës me 36%. Nivelet e larta të zeaksanthinës dhe luteinës besohet që kontribuojnë për këtë efekt.
6.Redukton mpiksjen e gjakut
Një studim nga Universiteti i Oslos zbuloi se ngrënia e dy deri në tre kivi në ditë, ul në mënyrë domethënëse riskun për mpiksjen e gjakut. Gjithashtu u zbulua se kivit reduktojnë sasinë e yndyrnave në gjak. Studiuesit e krahasuan efektin e kivit me efektin e një aspirine në ditë.
7-Ndihmon në menaxhimin e tensionit të gjakut
Substancat bioaktive në tre kivi në ditë mund ta ulin tensionin e gjakut më shumë se një mollë në ditë. Në term afatgjatë, kjo mund të sjellë një risk më të ulët për zhvillimin e problemeve qe kanë të bëjnë me tensionin e gjakut si ataket kardiake apo goditjet në tru.
Shiko fotografinë 1761893
A e dini se konsumimi i dy kivi në ditë ju dhuron 130 mg vitaminë C? Kjo dozë e nevojshme jo vetëm që do të ulë tensionin e gjakut, por edhe do të shmangë problemet e zemrës. Ndërsa vitamina E sjell një tjetër përfitim për organizmin duke larguar toksinat e dëmshme.
Më poshtë do të gjeni çfar përfitimesh kemi nga konsumimi i Kivit.
1-Ndihmon në tretje
Kivit përmbajnë shumë fibër, që është shumë e mirë për tretjën. Këta fruta përmbajnë gjithashtu një enzimë proteolitike që quhet aktinidin, e cila ndihmon në zbërthimin e proteinave.
2-Ndihmon në trajtimin e astmës
Sasia e madhe vitaminës C dhe antioksidantëve që përmban kivi mund të ndihmojnë në trajtimin e astmës. Një studim i vitit 2010,zbuloi se konsumimi rregullisht i kivit ka efekt pozitiv në funksionin e mushkërive. Frutat e freskëta si kivi mund të reduktojnë problemet me frymëmarrjen tek fëmijët.
3-Redukton riskun e problemeve të tjera shëndetësore
Stresi oksidativ mund të rezultojë në dëmtim të ADN. Kjo mund të çojë në probleme shëndetësore. Pjesërisht për shkak të antioksidantëve që përmban, konsumimi rregullisht i kivit redukton mundësinë për stress oksidativ. Meqë dëmtimi oksidativ i ADN lidhet shumë me kancerin e kolonit, konsumimi i kivit mund të ulë rrezikun për t’u prekur nga ky kancer.
4-Përmirëson sistmin imunitar
Kivit përmbajnë shumë vitaminë C. Një filxhan kivi siguron 273% të sasisë së rekomanduar ditore për këtë vitaminë. Vitamina C është një nutrinent bazik për sa i përket përmirësimit të sistemit imunitar, duke reduktuar mundësinë për zhvillimin e gripit apo sëmundjeve të tjera të ngjashme.
5-Mbron ndaj humbjes së shikimit
Arsyeja kryesore e humbjes së shikimit është degjenerimi i makulës, dhe kivit mund t’ju nidihmojnë që t’i mbroni sytë nga kjo. Ngrënia e tre racioneve kivi në ditë, e redukton degjenerimin e makulës me 36%. Nivelet e larta të zeaksanthinës dhe luteinës besohet që kontribuojnë për këtë efekt.
6.Redukton mpiksjen e gjakut
Një studim nga Universiteti i Oslos zbuloi se ngrënia e dy deri në tre kivi në ditë, ul në mënyrë domethënëse riskun për mpiksjen e gjakut. Gjithashtu u zbulua se kivit reduktojnë sasinë e yndyrnave në gjak. Studiuesit e krahasuan efektin e kivit me efektin e një aspirine në ditë.
7-Ndihmon në menaxhimin e tensionit të gjakut
Substancat bioaktive në tre kivi në ditë mund ta ulin tensionin e gjakut më shumë se një mollë në ditë. Në term afatgjatë, kjo mund të sjellë një risk më të ulët për zhvillimin e problemeve qe kanë të bëjnë me tensionin e gjakut si ataket kardiake apo goditjet në tru.
Shiko fotografinë 1761893