sweetzzinna
Dum spiro, spero くる
Nje kuzhine sulltanesh ne kryeqytetin shqiptar
Quhet Ahmet Dursun dhe prej nje viti ka hapur nje restorant, qe ka ne perberje kuzhinen otomane. Kuzhina, qe ushqeu sulltanet e njeres prej fuqive me te medha ne historine e botes, sot ka mbetur nje "relike" e cmuar, qe kultivohet ne pak vende te botes. Ne Tirane, "Efendi" ekziston prej nje viti dhe gjendet prane Shkolles "11 Janari". Ne kete mrekulli gatuhet qe nga "viagra e famshme otomane", ushqimi i dashur i Sulltan Mehmetit te II, qe luftoi me Skenderbeun dhe perfundon ne gjellet tradicionale historike shqiptare
Ben Andoni
"Nuk ka rendesi cfare keni ngrene dhe pire, me trego vetem se ku ke qene dhe cfare keni pare". Kete fjale te urte te Turqise se Vjeter, turku Ahmet Dursun e ka vene "vath ne vesh". E ka mesuar, teksa vriste mendjen per te krijuar nje restorant, qe do te perdorte kuzhinen otomane ne Shqiperi. Nje sprove, qe pervec Stambollit, eshte vetem ne pak vende te Botes dhe eshte teper e kushtueshme. Tashme, kur e ka realizuar kete fjale te urte edhe ne praktike ne restorantin e tij, kjo nuk i sherben me si shembull, por si nje kanun. Kjo eshte edhe arsyeja, qe nje vit me pas, ai ka pse te admirohet. Fare modest, Dursun e ka bere "restorantin e tij "Efendi", nje nga me te preferuarit ne kryeqytet. E kjo, jo vetem, fale shijes se vecante, qe i pershtatet stilit te vertete te ketij restoranti, kudo qe te jete ne Bote. Per sqarim, kjo lloj kuzhine eshte krejt ndryshe kuzhines turke te sotme. Stili turk i te ngrenit ne kohen e Otomaneve ne shekujt e kaluar u realizua si nje kombinim i gatimit elitar arab dhe stilit nomadik aziatik te te ngrenit. Tavolinat e vogla portative me te cilat ushqeheshin ata, ne ate kohe, percaktoheshin nga kushtet nomadike te kohes. Gjithsesi, nuk duhet harruar se ky stil i te ngrenit ka mbetur gati i njellojte dhe ne Lindje te Turqise dhe sot e kesaj dite, thote qytetari turk. Dursun ne Tirane nuk i eshte larguar shume tradites. Ne dy ambjente jo shume te medha, ku qendrojne lirisht vetem kater tavolina ne nje ish apartament, ai ka ndertuar nje nga restoranet me elitare ne Shqiperi, qe gatuajne kuzhinen "arkaike" otomane. Por, ne ndryshim me ate kohe nuk jane me ne perberje pecetat e asaj kohe, napat, uji i parfumosur per te lare duart, si edhe elementet e tjere qe tregonin ndikimin e madh nga Persia dhe nga Oborret e degjuara arabe.
Ne Shqiperi
Ketij pretendimi (Arkaizmit), Ahmeti, i ka qendruar me disa elemente te tjere. Njerezit qe sherbejne kane tiparet karakteristike turke dhe sherbejne me uniforma karakteristike te popullit turk. Tavolinat kane format e sofrave, te njohura dhe nga shqiptaret, pjesetaret problematike te perandorise per shume kohe. Ndersa, mbulesat jane te punuara me dore. Duke u larguar ne kohe, askush nuk e di si i ka filluar tamam ideja ne koke, Ahmet Dursun, per te bere nje kuzhine otomane ne Shqiperi. Per me teper, ai vete e konfirmon se: "Perpara, njohja e tij me kuzhinen otomane, nuk shkonte me tej se ndonje shije e ndryshme e provuar ne restorante te vecanta ne Stamboll, si edhe pak pjata te kesaj kuzhine, qe behen ne shtepite turke dhe qe i kane provuar te gjithe". Sot, pronari, qe eshte njekohesisht dhe guzhinieri i restorantit te vetem otoman ne Shqiperi, ka ngritur nje nga kendet me te lakmuara ne Tirane e shquar mbi te gjitha per autencitetin e gatimit dhe sherbimit te kulturuar. "Efendi" eshte nje restorant gati i padukshem, por ne nje nga vendet me te nxehta te Tiranes se Re. I vendosur perbri shkolles Edith Durham (11 Janari), ai prej nje viti mban te hapur dyert per klientet shqiptare. "Nuk kam dashur qe te bej nje mence. Por nje shtepi te mire per kedo qe e shijon, gatimin e vertete", shpjegon filozofine e tij ai. Per ata, qe nuk e dine, kuzhina otomane eshte e perhapur kryesisht ne Stamboll dhe ne pak kryeqytete te botes dhe mungon ne shume syresh. Ketu qendron edhe bukuria e aventures se qytetarit turk.
Kush eshte
Ahmet Dursun ka lindur ne Mersin ne nje qytet "te vogel", qe ka rreth 1 milion banore.
Prej 13 vjetesh jeton ne Shqiperi dhe ky vend tashme eshte vendi i tij. Jo sepse ka jetuar kaq gjate, por se edhe me origjine eshte shqiptar dhe mbi te gjitha shqipja e tij e folur eshte prone vetem e nje vendasi teper te kultivuar. E do Shqiperine tashme dhe nuk do ta nderronte me asgje. Njeh shume nga arti dhe kultura e vendit te tij Ame dhe eshte krenar per kete fakt. Thirrja e gjakut e ka sjelle ne vendin nga ku kane ikur dikur te paret e tij. I gjyshi eshte larguar perfundimisht nga Nishi ne fillim te shekullit te shkuar dhe bashke me te, te ndjekur barbarisht nga serbet bashke me shume e shume shqiptare te tjere. Gjyshi e fliste shqipen, sepse ishte gjuha e tij; me pak i jati, sepse atdhe iu kthye Turqia-kujton ai; dhe i biri e ka mesuar ne Shqiperi, teksa eshte kthyer thelle ne rrenjet e tij. Ahmeti, nje shtatlarte simpatik, e kalon me shume centimetra mesataren kombetare te vendit te tij. Ka studjuar ekonomi ne Adana. Ne Shqiperi ka ardhur per te studiuar per kanto?! Kjo e ben te vemendshem ne jeten artistike te Shqiperise, por me kohen e kufizuar nuk mundet. Por, nuk i kane shpetuar premierat e TOB-it ne kohen e lire dhe koncertet e Inva Mules. Vete 35 vjecari studjon juridik dhe eshte ne vitin e trete. I eshte shmangur pak prirjes, sepse prinderit kane qene tregtare dhe me sa duket kanalet familjare do te vazhdojne te jene te tille edhe tek pasardhesit, sipas shpjegimeve te tij. Keshtu e ka filluar edhe Ahmeti duke bere import-export mallrash nga Shqiperia. Sepse e tille eshte e konceptuar jeta e tij, qe te jete vazhdimisht ne levizje. "Une jam mire ne Turqi, por dua qe te provoj shume gjera. Nje nga keto ishte pikerisht kuzhina otomane". Ne vitin 1996 eshte martuar me shqiptare, ndersa ne vitin 1997, si pak te huaj ka vendosur, qe te qendroje ne Shqiperi. Ne vitin 1998 i eshte rikthyer perseri bisnesit te tij. Integrimin e ka aq te madh ne Shqiperi, saqe tani eshte tifoz i rregullt me Tiranen. Pa harruar dhe Gallatasarajn e vendit te tij dhe Juventusin, ekipin e tij, te preferuar ne kampionatin italian. "Po te jesh me Tiranen, atehere edhe nje fundjave nuk te shkon kot, sepse Tirana gjithmone fiton", shpjegon ai.
Si i lindi ideja
"Ideja ime: qe te beja nje pune te madhe per te perfaqesuar ato vlera qe ia vlenin per t'u prezantuar ne Shqiperi" me sa duket shpjegon fillimet e tij ketu.
Shqiptaret, -per te- jane te mire, dhe ata qe shkojne per te shijuar kuzhinen e tij, e kuptojne shume mire kete. Perserit shpesh nje fjale te urte, qe e ka mesuar teksa merrej me kuzhinen otomane: "Ne turqishten e vjeter, ne ligjet e Topkapi (Pallati i Sulltanit) eshte e precizuar qe 'saken mos te perdoret ndonje ene e palare; me uje te paster te lahet dhe me lecke te paster te fshihet. Pas cdo gatimi lahet krejt njeriu. Ai qe sherben duhet te jete i paster..." Ne kohen qe ka studiuar te vertetat mbi kuzhinen otomane, i lindi deshira dhe guximi per te patur nje restorant, ku do te kishte mundesine per "t'i deshifruar" recetat e shekujve te shkuar e per t'i provuar tek nje publik. E ku mund te kishte me mire sesa tek pasardhesit e Qyprillinjeve, apo vezireve te pafund te perandorise me origjine shqiptare. "Jam menduar shume per kuzhinen otomane...Por ajo qe me jepte shprese ishte se Tirana eshte kryeqyteti i nje shteti evropian. Eshte nje metropol dhe si e tille, nuk mund qe te ishte kurrsesi e privuar nga nje kuzhine e tille". Por, Guzhina eshte nje art qe ka lidhje me pasionin dhe jo me profesionin..."Dhe, vete profesioni, pa pasionin duket se nuk eshte asgje"...Dhe, e vleresuar nga ai si e tille, ajo eshte menduar se nuk do te ishte aspak e lehte. Ajo te cilen do te identifikoje Ahmeti nga lokali i tij eshte pastertia dhe nje ekuipazh i tere, qe sherben per te justifikuar ne te njejten kohe gadishmerine ne tete tavolinat e lokalit. "Kjo eshte arsyeja, qe une mbaj kater pastruese ne pune.
Cfare ka ardhur nga Shqiperia
"Efendi", emri i restorantit te tij, do te thote zoteri. Dhe, kjo ka nje domethenie ne Shqiperi. Ai ka dashur qe te beje nje restorant per "njerezit zoterinj", fisnike, perserit ai. Sepse vetem keshtu e ka me te lehte qe t'u sherbeje. Ahmeti e merr vete porosine, duke iu shpjeguar bashke me historine e gatimeve te vecanta dhe perberjen, klienteve te ndryshem. Ajo qe ia ben me te kendshme punen eshte se Shqiperia ka kontribuar ne artin kulinar ne Perandorine e madhe Otomane.
Keshtu, p.sh. nga Shqiperia ka ardhur "Tava e Elbasanit". "Ajo ka mish qingji, ajo permban kos, por ndryshe nga shqiptaret, tashme kur ka ardhur ne kuzhinen perandorake, ajo ka marre perime te marinuara dhe shume e shume perberes te tjere, qe nuk i ka pasur ne origjinal. Por, tani vetem emri i ka mbetur ai", shpjegon Ahmeti. Po ashtu, Bozen ne Turqi, e kane sjelle shqiptaret dhe ishin ata, qe ishin shites te rregullt te saj, neper mjediset e brendshme ne Stamboll. Duhet thene se kjo kuzhine nuk eshte shume e njohur ne bote. Recetat e saj, jane ruajtur nga shkrimtaret dhe nga inventari i famshem i TopKapise...Ne menu eshte e perfshire edhe e ashtequajtura "viagra otomane".... Ajo quhej Mahtanxhane dhe ka qene gjella e preferuar e Mehmetit te II-te (Sulltani qe pushtoi Kostadinopojen dhe qe rrethoi pa shprese Krujen e Skenderbeut). "Ajo ka ne perberje te saj fiq te thate, rrush te thate, kumbull, bajame, stika pishe, mish, erza qe nuk jane me ne qarkullim, etj. Te huajt, qe jane nga klientet me te rregullt te saj prererojne edhe Merseremin, baza e te ciles eshte palce", shprehet Dursun.
"Jam nje njeri qe dua qe te bej gjera te reja, te papara gjithmone. Me pelqen te bej shume gjera te ndryshme. Edhe, kjo duhet qe te kishte guxim, sepse ndryshe nuk behej. (Ndersa, tre asortimente jane per cdo dite ne menune e tij). Jane asortimente qe duhet te kujdesem". Kjo eshte per te pergatitur shijen...
Ne kohen tone, thote ai me keqeardhje, kuzhina shqiptare eshte bastarduar nga influencat e ndryshme Perendim-Lindje dhe nga perzierjet e ndryshme pa kriter.
Perndryshe, ne kete kuzhine kerkohen gjithmone gjera te fresketa. Per te realizuar, keto asortimenete, disa syresh, qe kerkojne dhe nej dite te plote kohore,- ai ndihmohet nga nje kryekuzhineire shqiptare, nje ndihmese e saj dhe ndihmes te tjere, po aq te apasionuar. Ketyre u shtohet nje personel djemsh teper te sjellshem dhe mbi te gjitha nje mjedis, qe eshte munduar te implementoje, me ane te disa grafikave, episode, qe i perkasin kuzines elitare otomane.
Quhet Ahmet Dursun dhe prej nje viti ka hapur nje restorant, qe ka ne perberje kuzhinen otomane. Kuzhina, qe ushqeu sulltanet e njeres prej fuqive me te medha ne historine e botes, sot ka mbetur nje "relike" e cmuar, qe kultivohet ne pak vende te botes. Ne Tirane, "Efendi" ekziston prej nje viti dhe gjendet prane Shkolles "11 Janari". Ne kete mrekulli gatuhet qe nga "viagra e famshme otomane", ushqimi i dashur i Sulltan Mehmetit te II, qe luftoi me Skenderbeun dhe perfundon ne gjellet tradicionale historike shqiptare
Ben Andoni
"Nuk ka rendesi cfare keni ngrene dhe pire, me trego vetem se ku ke qene dhe cfare keni pare". Kete fjale te urte te Turqise se Vjeter, turku Ahmet Dursun e ka vene "vath ne vesh". E ka mesuar, teksa vriste mendjen per te krijuar nje restorant, qe do te perdorte kuzhinen otomane ne Shqiperi. Nje sprove, qe pervec Stambollit, eshte vetem ne pak vende te Botes dhe eshte teper e kushtueshme. Tashme, kur e ka realizuar kete fjale te urte edhe ne praktike ne restorantin e tij, kjo nuk i sherben me si shembull, por si nje kanun. Kjo eshte edhe arsyeja, qe nje vit me pas, ai ka pse te admirohet. Fare modest, Dursun e ka bere "restorantin e tij "Efendi", nje nga me te preferuarit ne kryeqytet. E kjo, jo vetem, fale shijes se vecante, qe i pershtatet stilit te vertete te ketij restoranti, kudo qe te jete ne Bote. Per sqarim, kjo lloj kuzhine eshte krejt ndryshe kuzhines turke te sotme. Stili turk i te ngrenit ne kohen e Otomaneve ne shekujt e kaluar u realizua si nje kombinim i gatimit elitar arab dhe stilit nomadik aziatik te te ngrenit. Tavolinat e vogla portative me te cilat ushqeheshin ata, ne ate kohe, percaktoheshin nga kushtet nomadike te kohes. Gjithsesi, nuk duhet harruar se ky stil i te ngrenit ka mbetur gati i njellojte dhe ne Lindje te Turqise dhe sot e kesaj dite, thote qytetari turk. Dursun ne Tirane nuk i eshte larguar shume tradites. Ne dy ambjente jo shume te medha, ku qendrojne lirisht vetem kater tavolina ne nje ish apartament, ai ka ndertuar nje nga restoranet me elitare ne Shqiperi, qe gatuajne kuzhinen "arkaike" otomane. Por, ne ndryshim me ate kohe nuk jane me ne perberje pecetat e asaj kohe, napat, uji i parfumosur per te lare duart, si edhe elementet e tjere qe tregonin ndikimin e madh nga Persia dhe nga Oborret e degjuara arabe.
Ne Shqiperi
Ketij pretendimi (Arkaizmit), Ahmeti, i ka qendruar me disa elemente te tjere. Njerezit qe sherbejne kane tiparet karakteristike turke dhe sherbejne me uniforma karakteristike te popullit turk. Tavolinat kane format e sofrave, te njohura dhe nga shqiptaret, pjesetaret problematike te perandorise per shume kohe. Ndersa, mbulesat jane te punuara me dore. Duke u larguar ne kohe, askush nuk e di si i ka filluar tamam ideja ne koke, Ahmet Dursun, per te bere nje kuzhine otomane ne Shqiperi. Per me teper, ai vete e konfirmon se: "Perpara, njohja e tij me kuzhinen otomane, nuk shkonte me tej se ndonje shije e ndryshme e provuar ne restorante te vecanta ne Stamboll, si edhe pak pjata te kesaj kuzhine, qe behen ne shtepite turke dhe qe i kane provuar te gjithe". Sot, pronari, qe eshte njekohesisht dhe guzhinieri i restorantit te vetem otoman ne Shqiperi, ka ngritur nje nga kendet me te lakmuara ne Tirane e shquar mbi te gjitha per autencitetin e gatimit dhe sherbimit te kulturuar. "Efendi" eshte nje restorant gati i padukshem, por ne nje nga vendet me te nxehta te Tiranes se Re. I vendosur perbri shkolles Edith Durham (11 Janari), ai prej nje viti mban te hapur dyert per klientet shqiptare. "Nuk kam dashur qe te bej nje mence. Por nje shtepi te mire per kedo qe e shijon, gatimin e vertete", shpjegon filozofine e tij ai. Per ata, qe nuk e dine, kuzhina otomane eshte e perhapur kryesisht ne Stamboll dhe ne pak kryeqytete te botes dhe mungon ne shume syresh. Ketu qendron edhe bukuria e aventures se qytetarit turk.
Kush eshte
Ahmet Dursun ka lindur ne Mersin ne nje qytet "te vogel", qe ka rreth 1 milion banore.
Prej 13 vjetesh jeton ne Shqiperi dhe ky vend tashme eshte vendi i tij. Jo sepse ka jetuar kaq gjate, por se edhe me origjine eshte shqiptar dhe mbi te gjitha shqipja e tij e folur eshte prone vetem e nje vendasi teper te kultivuar. E do Shqiperine tashme dhe nuk do ta nderronte me asgje. Njeh shume nga arti dhe kultura e vendit te tij Ame dhe eshte krenar per kete fakt. Thirrja e gjakut e ka sjelle ne vendin nga ku kane ikur dikur te paret e tij. I gjyshi eshte larguar perfundimisht nga Nishi ne fillim te shekullit te shkuar dhe bashke me te, te ndjekur barbarisht nga serbet bashke me shume e shume shqiptare te tjere. Gjyshi e fliste shqipen, sepse ishte gjuha e tij; me pak i jati, sepse atdhe iu kthye Turqia-kujton ai; dhe i biri e ka mesuar ne Shqiperi, teksa eshte kthyer thelle ne rrenjet e tij. Ahmeti, nje shtatlarte simpatik, e kalon me shume centimetra mesataren kombetare te vendit te tij. Ka studjuar ekonomi ne Adana. Ne Shqiperi ka ardhur per te studiuar per kanto?! Kjo e ben te vemendshem ne jeten artistike te Shqiperise, por me kohen e kufizuar nuk mundet. Por, nuk i kane shpetuar premierat e TOB-it ne kohen e lire dhe koncertet e Inva Mules. Vete 35 vjecari studjon juridik dhe eshte ne vitin e trete. I eshte shmangur pak prirjes, sepse prinderit kane qene tregtare dhe me sa duket kanalet familjare do te vazhdojne te jene te tille edhe tek pasardhesit, sipas shpjegimeve te tij. Keshtu e ka filluar edhe Ahmeti duke bere import-export mallrash nga Shqiperia. Sepse e tille eshte e konceptuar jeta e tij, qe te jete vazhdimisht ne levizje. "Une jam mire ne Turqi, por dua qe te provoj shume gjera. Nje nga keto ishte pikerisht kuzhina otomane". Ne vitin 1996 eshte martuar me shqiptare, ndersa ne vitin 1997, si pak te huaj ka vendosur, qe te qendroje ne Shqiperi. Ne vitin 1998 i eshte rikthyer perseri bisnesit te tij. Integrimin e ka aq te madh ne Shqiperi, saqe tani eshte tifoz i rregullt me Tiranen. Pa harruar dhe Gallatasarajn e vendit te tij dhe Juventusin, ekipin e tij, te preferuar ne kampionatin italian. "Po te jesh me Tiranen, atehere edhe nje fundjave nuk te shkon kot, sepse Tirana gjithmone fiton", shpjegon ai.
Si i lindi ideja
"Ideja ime: qe te beja nje pune te madhe per te perfaqesuar ato vlera qe ia vlenin per t'u prezantuar ne Shqiperi" me sa duket shpjegon fillimet e tij ketu.
Shqiptaret, -per te- jane te mire, dhe ata qe shkojne per te shijuar kuzhinen e tij, e kuptojne shume mire kete. Perserit shpesh nje fjale te urte, qe e ka mesuar teksa merrej me kuzhinen otomane: "Ne turqishten e vjeter, ne ligjet e Topkapi (Pallati i Sulltanit) eshte e precizuar qe 'saken mos te perdoret ndonje ene e palare; me uje te paster te lahet dhe me lecke te paster te fshihet. Pas cdo gatimi lahet krejt njeriu. Ai qe sherben duhet te jete i paster..." Ne kohen qe ka studiuar te vertetat mbi kuzhinen otomane, i lindi deshira dhe guximi per te patur nje restorant, ku do te kishte mundesine per "t'i deshifruar" recetat e shekujve te shkuar e per t'i provuar tek nje publik. E ku mund te kishte me mire sesa tek pasardhesit e Qyprillinjeve, apo vezireve te pafund te perandorise me origjine shqiptare. "Jam menduar shume per kuzhinen otomane...Por ajo qe me jepte shprese ishte se Tirana eshte kryeqyteti i nje shteti evropian. Eshte nje metropol dhe si e tille, nuk mund qe te ishte kurrsesi e privuar nga nje kuzhine e tille". Por, Guzhina eshte nje art qe ka lidhje me pasionin dhe jo me profesionin..."Dhe, vete profesioni, pa pasionin duket se nuk eshte asgje"...Dhe, e vleresuar nga ai si e tille, ajo eshte menduar se nuk do te ishte aspak e lehte. Ajo te cilen do te identifikoje Ahmeti nga lokali i tij eshte pastertia dhe nje ekuipazh i tere, qe sherben per te justifikuar ne te njejten kohe gadishmerine ne tete tavolinat e lokalit. "Kjo eshte arsyeja, qe une mbaj kater pastruese ne pune.
Cfare ka ardhur nga Shqiperia
"Efendi", emri i restorantit te tij, do te thote zoteri. Dhe, kjo ka nje domethenie ne Shqiperi. Ai ka dashur qe te beje nje restorant per "njerezit zoterinj", fisnike, perserit ai. Sepse vetem keshtu e ka me te lehte qe t'u sherbeje. Ahmeti e merr vete porosine, duke iu shpjeguar bashke me historine e gatimeve te vecanta dhe perberjen, klienteve te ndryshem. Ajo qe ia ben me te kendshme punen eshte se Shqiperia ka kontribuar ne artin kulinar ne Perandorine e madhe Otomane.
Keshtu, p.sh. nga Shqiperia ka ardhur "Tava e Elbasanit". "Ajo ka mish qingji, ajo permban kos, por ndryshe nga shqiptaret, tashme kur ka ardhur ne kuzhinen perandorake, ajo ka marre perime te marinuara dhe shume e shume perberes te tjere, qe nuk i ka pasur ne origjinal. Por, tani vetem emri i ka mbetur ai", shpjegon Ahmeti. Po ashtu, Bozen ne Turqi, e kane sjelle shqiptaret dhe ishin ata, qe ishin shites te rregullt te saj, neper mjediset e brendshme ne Stamboll. Duhet thene se kjo kuzhine nuk eshte shume e njohur ne bote. Recetat e saj, jane ruajtur nga shkrimtaret dhe nga inventari i famshem i TopKapise...Ne menu eshte e perfshire edhe e ashtequajtura "viagra otomane".... Ajo quhej Mahtanxhane dhe ka qene gjella e preferuar e Mehmetit te II-te (Sulltani qe pushtoi Kostadinopojen dhe qe rrethoi pa shprese Krujen e Skenderbeut). "Ajo ka ne perberje te saj fiq te thate, rrush te thate, kumbull, bajame, stika pishe, mish, erza qe nuk jane me ne qarkullim, etj. Te huajt, qe jane nga klientet me te rregullt te saj prererojne edhe Merseremin, baza e te ciles eshte palce", shprehet Dursun.
"Jam nje njeri qe dua qe te bej gjera te reja, te papara gjithmone. Me pelqen te bej shume gjera te ndryshme. Edhe, kjo duhet qe te kishte guxim, sepse ndryshe nuk behej. (Ndersa, tre asortimente jane per cdo dite ne menune e tij). Jane asortimente qe duhet te kujdesem". Kjo eshte per te pergatitur shijen...
Ne kohen tone, thote ai me keqeardhje, kuzhina shqiptare eshte bastarduar nga influencat e ndryshme Perendim-Lindje dhe nga perzierjet e ndryshme pa kriter.
Perndryshe, ne kete kuzhine kerkohen gjithmone gjera te fresketa. Per te realizuar, keto asortimenete, disa syresh, qe kerkojne dhe nej dite te plote kohore,- ai ndihmohet nga nje kryekuzhineire shqiptare, nje ndihmese e saj dhe ndihmes te tjere, po aq te apasionuar. Ketyre u shtohet nje personel djemsh teper te sjellshem dhe mbi te gjitha nje mjedis, qe eshte munduar te implementoje, me ane te disa grafikave, episode, qe i perkasin kuzines elitare otomane.