Galateu ne Tavoline

Loyalty

Anëtar i Nderuar
Ketu mund te gjeni te gjitha informacionet per sa i perket "Sjelljes se Mire" ne te ngrene!
 
Uji

Uji i gazuar apo natyral, ne kane apo ne shishe nuk duhet te mugoje kurre ne tavoline.

Ai nuk duhet ngaterruar me veren, e cila duhet te zgidhet me mjeshteri nga e zonja e shtepise!
 
Hudhra

Dozat e ketij bari aromatik duhen kufizuar ne mase ne mbremjet e rendesishme, pasi aroma e tij e forte mund te shkaktoje ere jo te kendshme!
Nese perdoret ne doza te vogla, ai mund te shoqerohet me pas nga nje karamele me mente e cila ndihmon ne eliminimin e eres.
 
Agrumet

Agrumet mbahen me doren e majte dhe qerrohen me thiken ne doren e djathte duke hequr fillimisht majat dhe me pas duke e ndare lekuren e tyre ne disa pjese ne menyre vertikale!

Per te qene me te sofistikuar merrni nje thike dhe nje pirun dhe ndajini agrumet ne 8 pjese ashtu sic jane dhe me pas hiqini lekuren me ndihmen e thikes.
 
Antipastat

Antipastat duhen nxjerre ne kete renditje:

Sallamrat, zarzavatet dhe peshku ne fund (nese ka)!

Antipastat haen me ndihmen e pirunit dhe duke perdorur thiken vetem si mbeshtetese (jo per te prere gjerat pra); perdorimi i thikes eshte i nevojshem vetem nese ka peshk!


Antipastat e detit shoqerohen me vere te bardhe te thate (jo te gazuar)
Antipastat e malit dhe zarzavatet shoqerohen me vere Rose ose te Kuqe (edhe keto jo te gazuara).
 
Aperitivi

Aperitivi duhet te serviret vazhdimisht pa pritur prezencen e te gjithe te ftuarve!

Ai ndihmon ne hapjen e oreksit dhe duhet pire 30 min para ngrenies.
 
Shtrimi i tavolines

Drekat dhe Darkat e rendesishme kerkojne:

- Nenpjate (e cila nuk duhet e hiqet deri ne fund te ngrenies) pjate te sheshte, pjate te thelle;

- Ne te djathte te pjatave duhen vene thika (me prehesen ne drejtim te pjates) dhe luga;

- Ne te majte te pjates duhen vene 1 ose 2 pirunj (varet nga menu-ja) dhe peceta.

- Siper pjates duhen vene luget (me bishtin nga e djathta) per embelsiren.

Mbi sendet ne te djathte duhen vendosur gotat (maksimumi 4) ne kete renditje duke u nisur nga e majta: gote uji (e madhe), gote vere te kuqe (e mesme), gote vere te bardhe; mbi luget e embelsires mund te vesh nje gote Champagne.

Mbi sendet ne te majte duhet vene pjata per buken dhe mbas gotes se Champagnes duhet vene emri i personit qe do ulet.


I pari qe duhet te hape peceten eshte personi ne rangun me te larte nder te tjere: me i vjetri, me i larti ne pozite etj.
Nese personat jane te gjithe te te njejtit nivel, ata duhet te hapin pecetat ne te njejten kohe.
 
Violush une i kam lexuar gjithe ato here rregullat e galateut por serish si mbaj mend te gjitha.:D :D
 

Konkursi Letërsisë

  • 1-Nje veshtrim, nje dashuri.

    Votat: 1 12.5%
  • 2-Agim shpërthyes

    Votat: 1 12.5%
  • 3-Për të voglën

    Votat: 1 12.5%
  • 4-Qiriu pa fjalë

    Votat: 3 37.5%
  • 5-Për të satën herë ….

    Votat: 1 12.5%
  • 6-Tik tak.

    Votat: 0 0.0%
  • 7-Nuk je më vetëm.

    Votat: 1 12.5%
Back
Top