Embelsira

Titulli: Embelsira

Bonbonet e fëmijërisë tonë

Duke marr shkas nga nje foto rastesisht ne facebook, mendova te sjell receten e "femijerise" sone. Mezi prisnim nga nena te beheshin bonbonet dhe ti hanim me nxitim :D mjammmmm mjammmmm sa te mira qe kan qen.
ek211.jpg
RECETA ME TE CILEN JANE BERE KETO ESHTE :
1 gote qumesht + 2 gota sheqer +2 luge gjalpe te fresket.I zieni dhe i lini te ftohen.Kur te jene ftohur disi u jepni forme .Ju befte mire ! Nenat tona dinin te embelsonin edhe gurin.
Mund ti shtoni edhe kakao nese deshironi.
Forma i jepej ne pjesen e pasme te nje shtrydheseje limoni.

Para ca kohesh i kam bere kto....kshu ne shije me dolen te mira, por vetem formen s'ja u jepja dot. :(

photo_zps6fc7bcb9.png
 

Attachments

  • ek211.jpg
    ek211.jpg
    15.3 KB · Shikime: 0
  • photo_zps6fc7bcb9.png
    photo_zps6fc7bcb9.png
    6.9 KB · Shikime: 0
Titulli: Embelsira

Shtrudlle me molla



Nevojiten:

2 filxhane miell
1 veze
2-3 luge gjelle gjalpe
3-4 molla
2 filxhane kafeje sheqer
1 luge gjelle buke te grire
pak kanelle edhe karafil

Mielli i situr hidhet ne tryeze, hapim nje grope ku hidhen ne mes vezet, gjalpi dhe sasia e ujit. Zihet brumi i forte edhe lihet te qendroje per 20-30 min. Pastaj hapen petat e holla. Peten e sperkasim me gjalpe, mbulohet me molle te grira holle dhe te sperkatura me sheqer te perziera me buke te bardhe te thare, e shtypur holle me kanelle pluhur. Mbeshtillet me forme roleje. Vendoset ne tepsi edhe lyhet me gjalpe. Shpohet ne disa vende me maje te thikes edhe vihet te piqet ne temp 200-250`C grade per 25-30 minuta. Pas pjekjes i hidhet sheqeri puder.

Mollet pergatiten keshtu: i qerojme, i pastrojme, i presim ne feta te holla, ne rast se jane te forte i kalojme ne tigan ose ne tepsi edhe futen ne furre per ti zbutur gati 20-30 min, duke i shtuar sheqer dhe pak gjalpe. Nqs mollet jane te buta trazohen me sheqer e kanelle.

Per mbushje mund te perdoren: qershi, kajsi, vishnje etj

//mesazhi
 
Titulli: Embelsira

Desha te them nje torte te thjeshte ( qe me hengri shpirtin me 2 ore pune ama si pa eksperte qe jam)

Atehere si fillim duhet te bejme bazen e torten (tip keku )
Recetat i gjeta ne internet por po them si e bera une
3 veze 150 gram sheqer i tundim per rreth 15 min sa te behem krem (per ta dalluar me mire sduhet te degjohet era e vezes)
Pastaj duke hedhur 150 gram miell duke e shoshitur ne menyre qe te mos formoje kokrriza
Dhe perzierja fillon nga poshte lart sa te behet nje mase homogjene (asnjehere ne rrethore)
Duke lyer nje ene me gjalp e miell qe te mos ngjitet e fusim ne furre per 30 min ne 170°

Tani une bera 30 min, dhe furra sduhet hapur sepse ndryshe bie torta, por meqe mua po me digjej mu desh ta hapja dhe torta ra :(
Dmth nuk ish e bukur e fryre, keshtu mund te lini me pak min...

E lejme te ftohet e ndajme ne dysh dhe e mbushni me cfare te doni
Psh une e bera me kos frutash njeren ane dhe pana (krem i bardhe i embel) me copa cokollata ne ane tjeter, ashtu sikur siper tortes.

Duke qene se kisha durim per eksperimente thashe te beja sa dardha te karamelizuara
Une psh mora 2 dardha i ndava ne kubete te vegjel ,duke i lene pak sa te tkurren...hedhim siper sheqerin
Mjaftojne 3 4 minuta :)
Dhe ia shtova tortes per zbukurim.

Foto sa per ilustrim se pamja s'eshte gje :p
2por0jq.jpg
 

Attachments

  • 2por0jq.jpg
    2por0jq.jpg
    15.3 KB · Shikime: 0
Titulli: Embelsira

Desha te them nje torte te thjeshte ( qe me hengri shpirtin me 2 ore pune ama si pa eksperte qe jam)

Atehere si fillim duhet te bejme bazen e torten (tip keku )
Recetat i gjeta ne internet por po them si e bera une
3 veze 150 gram sheqer i tundim per rreth 15 min sa te behem krem (per ta dalluar me mire sduhet te degjohet era e vezes)
Pastaj duke hedhur 150 gram miell duke e shoshitur ne menyre qe te mos formoje kokrriza
Dhe perzierja fillon nga poshte lart sa te behet nje mase homogjene (asnjehere ne rrethore)
Duke lyer nje ene me gjalp e miell qe te mos ngjitet e fusim ne furre per 30 min ne 170°

Tani une bera 30 min, dhe furra sduhet hapur sepse ndryshe bie torta, por meqe mua po me digjej mu desh ta hapja dhe torta ra :(
Dmth nuk ish e bukur e fryre, keshtu mund te lini me pak min...

E lejme te ftohet e ndajme ne dysh dhe e mbushni me cfare te doni
Psh une e bera me kos frutash njeren ane dhe pana (krem i bardhe i embel) me copa cokollata ne ane tjeter, ashtu sikur siper tortes.

Duke qene se kisha durim per eksperimente thashe te beja sa dardha te karamelizuara
Une psh mora 2 dardha i ndava ne kubete te vegjel ,duke i lene pak sa te tkurren...hedhim siper sheqerin
Mjaftojne 3 4 minuta :)
Dhe ia shtova tortes per zbukurim.

Foto sa per ilustrim se pamja s'eshte gje :p
2por0jq.jpg

Shiko se nuk dua te shaj!!
Kur ben eksperimente, qendro ne nje shije
Pastaj me vone mbasi e ke mesu mire
Provo perdor ingredientet e tjere
Jo ,dardha .jo karamele ,kos, pana,etj ..ke bo nje çomlek qe as qent sdo e hanin
Sei proprio un disastro:p

Ps: Me ra goja mu ketu me recetat,sa me thjesht!! Ke noten 4!!!
 

Attachments

  • 2por0jq.jpg
    2por0jq.jpg
    15.3 KB · Shikime: 0
Redaktimi i fundit:
Titulli: Embelsira

Mire qe sdoje te me shaje.....:p
Aman chef na fal sepse ish torta ime dhe doja ta beja si te doja vete pa te pytur ty :p
 
Titulli: Embelsira

Mjer ai qe e ka provu,nje sygjerim ate dardhen se boje dot pelte?? e fusje kshu mrena edhe sdo dukej Comleku lol
shkurt muhabeti e ke bo,ca te hash e ca te lésh lol
 
Titulli: Embelsira

Po ca poston gjona koti ca do mesojn njerzit nga receta jote mi? lol
Si te realizojm nje torte te deshtume!? lol lol lol
 
Titulli: Embelsira

Bombica me fiqë të thatë


1.jpg

Përbërësit:

30 copë fiq të thatë

30 copë arra të ndara në gjysmë



Brumi:

200 ml ujë,

150 gr sheqer,

200 gr plazma të bluara, dhe

1 vanill sheqer.

Për dekorim:

200 gr badema të bluar



Pregatitja:

Ujin,sheqerin dhe vanill sheqerin i vendosim mbi zjarr dhe pasi uji vlon dhe sheqeri të jetë shkrirë e heqim nga zjarri dhe menjëherë ia hedhim plazmat dhe arrat e bluara dhe e lejmë të ftohet.
Fiqve ua heqim bishtin dhe i shtrydhim dhe brenda çdo fiqi vendosim nga një gjysëm arre dhe e mbyllim fiqin.
Pasi të kemi mbushur çdo fiq me arra atëherë marrim çdo fiq dhe e mbulojmë me brumin duke i dhënë një formë të topit dhe duke e mbuluar fiqin duart i lyejmë me bademat e bluara kështu edhe nuk na ngjitet brumi në duar edhe e kryejmë dekorimin e topthave.Ju bëftë mirë./kuzhinashqiptare/
 
Titulli: Embelsira

Tortë me kafe dhe arra

Publikuar: 11:09 / 23.02.2014

tort-euml-me-kafe-dhe-arra_2_hd.jpg


Nevojiten:

Për kore (biskotë):
* 3 vezë
* një lugëz kakao
* 3 lugë arra
* 3 lugë miell
* 3 lugë sheqer

Për mbushje:
* 250 g sheqer
* 1 të verdhë të vezës
* 2 filxhanë kafe të zier
* 250 g margarinë

Përgatitja:

Arrat imtësohen, tunden të verdhat me sheqer, u shtohet mielli, niseshteja, kakaoja dhe shkuma e të bardhëve të vezëve. Kjo masë qitet në kallëp të rrumbullakët për torta dhe piqet për 40 minuta në 170 shkallë C.

Tunden vezët me sheqer, shtohet margarina e shkrirë, kafeja, dhe kujdesshëm bashkohen. Kjo masë vihet në temperaturë të ulët dhe ngadalë, përzihet derisa të trashet.

Brumi pritet në dy ose tri shtresa dhe secila shtresë lyhet me krem. Në temperaturë të ulët shkrihet sheqeri me pak ujë, përzihet dhe lihet të ftohet. I shtohet lëngu i limonit dhe me anë të duarve formohet një lloj topi. Kjo masë qitet në tenxhere dhe zihet në temperaturë të ulët, pa vluar. Në fund shtohen kafeja dhe uiski.

Torta lyhet me glazurë dhe dekorohet me kokrra të kafesë. /Telegrafi/
 
Re: Embelsira

Tortë me lajthi

Përbërësit:

150gr sheqer
150 g gjalpë
4 vezë
100 g miell
1 baking powder
100 g lajthi te grira ne rende
200 g çokollatë e zeze
një maje luge kafeje me kripë

Për shtresën e sipërme te tortës nevojiten

150gr çokollatë e grire ne copa te vogla
1 pako (Bustin) vanilje
dhe 1 gote me lajthi te grira
1 kuti pana (krem qumështi)

Përgatitja:

Ne një ene me anë të mikserit miksojmë gjalpin me sheqerin derisa të bëhet si shkumë,,derisa sheqeri te jete shkrire. Ndajmë vezët te kuqet nga te bardhet. Ne këtë rast nevojiten vetëm te verdhat, i shtojmë i të verdhat e vezëve, një nga një, duke i perziere dhe me pas hedhim miellin me luge dhe duke e përzier qe te mos na formohen topa dhe në fund baking polder.

Bashkojmë bashke çokollatën e grire dhe lajthit po te grira ne një ene. Marrim te bardhat e vezëve dhe i tundim derisa te fryhen dhe i hedhim pak krip dhe i hedhim tek çokollata dhe lajthit, duke e përzierë me luge ngadalë qe te mos ulet volumi i vezëve dhe e bashkojmë me pjesën tjetër te brumit.

Marrim një tave te lyer me gjalpë dhe me letër furre dhe e hedhim brumin ne te, sipër i hedhim çokollatën e grire dhe lajthite dhe e fusim ne furre te piqet të nxehtë 50 minuta. Kur ëmbëlsira është pjekur e lemë te ftohet dhe e shërbejmë.

460f79b2-d946-4b9d-9e7e-fe7d8775295b---0-.jpg
 

Attachments

  • 460f79b2-d946-4b9d-9e7e-fe7d8775295b---0-.jpg
    460f79b2-d946-4b9d-9e7e-fe7d8775295b---0-.jpg
    55.6 KB · Shikime: 0
Re: Embelsira

100 g lajthi te grira ne rende
Lajthi te grira me rende? Si u grikan lajthite me rende? Kush e ka postuar ate recete aman?

Ne këtë rast nevojiten vetëm te verdhat, i shtojmë i të verdhat e vezëve, një nga një, duke i perziere dhe me pas hedhim miellin me luge dhe duke e përzier qe te mos na formohen topa dhe në fund baking polder.

"Baking Powder" ose thene Shqip: sodë
 
Titulli: Embelsira

Kisha nje neps sonte, kshu qe shpejt e shpejt ju pervesha punes dhe bera nje ''Torte me Pana dhe crem chantilly''
per inatin e Elushes :p

10155159_283333535166875_609308927_n.jpg
 
Redaktimi i fundit:
Titulli: Embelsira

Meshkujt nuk lejohen te kene neps!!!!

p.s. taksirat e ke receten, se du ta provoj :(
 
Titulli: Embelsira

NEser se tashi edhe pak ja fus gjumit plus qe jam shtri:p
 
Titulli: Embelsira

Po qysh hengre gjithe ate embelsire edhe direkt gjume? Imagjino kilet qe ke shtu :p pupupuppupu
 
Titulli: Embelsira

VEtem nje cope sa per neps
se mbaj mend kur kam provu torte heren e fundit , pastaj sic e shef ne foto eshte Fine fare
ka me shume krem dhe me pak pandispanj
:) Nuk shnoshem jo :p
 
Titulli: Embelsira

VEtem nje cope sa per neps
se mbaj mend kur kam provu torte heren e fundit , pastaj sic e shef ne foto eshte Fine fare
ka me shume krem dhe me pak pandispanj
:) Nuk shnoshem jo :p

Qenka sa Laptopi i bije te peshoje 5 kg e ky thote fine :p
 
Pe: Embelsira

Biskota të kripura me ullinj

b3a3eec1-aac8-4300-95a3-220998ec029c---0-.jpg

Përbërësit:

500gr miell për ëmbëlsira
1 gotë uji lëng portokalli
1 gotë uji vaj misri
250 – 300 gram ullinj jeshil të mbushur
pak piper

Përgatitja:

Hedhim të gjithë përbërësit në mikser (përveç ullinjve) dhe i përziejmë ato shumë mirë deri sa të bëhet një përzierje uniforme. Bëjmë sfera të vogla brumi në mes të të cilave vendosim nga një ulli. Biskotat i pjekim në furrë në 180 gradë.
Në vend të ullinjve mund të përdorim edhe mbushje të tjera.
 

Attachments

  • b3a3eec1-aac8-4300-95a3-220998ec029c---0-.jpg
    b3a3eec1-aac8-4300-95a3-220998ec029c---0-.jpg
    46.4 KB · Shikime: 0
Titulli: Embelsira

Kajmaqin
Përbërësit:

8 vezë
8 lugë gjelle sheqer
1l qumësht
3 lugë gjelle miell ose nisheste
Sherbeti:
300gr. sheqer
2 dl. ujë
Përgatitja:
Vezët i tundim mirë me sheqer dhe miell, pastaj ua shtojmë qumshtin pak nga pak duke i përzier vazhdimisht. Këtë masë e derdhim në tepsi të nxehtë, të lyer me vaj. Kajmaqini pjeket në temperaturë maksimale 30 – 40 min. dhe pasi që të skuqet mjaft e nxjerim nga furra dhe ja derdhim sipër shërbetin cilin e vlojme paraprakishte 5 min. Kjo ëmbëlsirë servohet e ftohur.
 
Titulli: Pe: Embelsira

Pelte me kompot frutash
Peltja është ëmbëlsirë freskuese që përgatitet nga kompoti i frutave të ndryshme.

Përbërësit: (për 5 persona)

1 kavanoz kompot frutash (vishnje,dredhëz,kumbulla,mjedra,qërshi etj…)
1 got ujë
5 lugë nisheste
5 lugë sheqer
Përgatitja:

Kompotin e frutave e vlojmë dhe ia shtojmë nishestën dhe sheqerin të tretura në një gotë ujë. Peltën e zijmë për 15 min duke e përzier vazhdimisht deri sa të trashet. Peltja servohet e ftohur posaqerisht ditwve te nxehta verore.
 
Titulli: Pe: Embelsira

Hashure
Hashuret përgatiten nga gruri dhe sheqeri, ëmbëlsirë kjo e cila është mjaft e preferuar në kuzhinën shqiptare.
Përbërësit:

500 gr grurë
4 L ujë
300gr sheqer
Përgatitja:

Gruri ulet në ujë të vakët dhe lihet për 2 – 3 orë. Pastaj ai shpërlahet dhe zihet në temperaturë të ulët për 5 deri në 6 orë. Pasi që të zihet, grurit i shtohet sheqeri dhe ashtu me sheqer zihet edhe për 15 min. Grurit mund ti shtohen edhe copëza të pemëve të ndryshme sipas dëshirës. Hashuret mund të servohen të ftohura si tombëloriz ose të nxehta me qumësht.
 
Titulli: Embelsira

Anormalja, a ke mundesi mos me postu nja 10 min se jam tu bo perpjekje serioze me u fut aty te lista e rekordeve me postime?


Faleminderit paraprakisht.
 
Titulli: Pe: Embelsira

Torte me cokollate dhe gjalp kikiriku
Receta gatimit per Torte me cokollate dhe gjalp kikiriku – Si te gatuajme embelsira

PERBERESIT:
250 gr biskota me cokollate
100 gr gjalpe
1+1/2 filxhan me gjalpe kikiriku
300 gr krem djathi (maskarpone)
1/2 filxhan me sheqer
100 gr pana
Per zbukurimin siper:
3 luge cokollate
3 luge gjalpe kikiriku

PERGATITJA:
Per te pergatitur torte me cokollate dhe gjalp kikiriku veprojme ne kete menyre: Marrim biskotat me cokollate dhe i shtypim ose i grijme me griresin elektrik. Me pas i shtojme edhe gjapin e shkrire. I trazojme mire bashke.
Ne nje tave te rrumbullaket shtrojme leter kuzhine dhe hedhim masen e pergaitur. E shtypim mire me dore ose me luge. vendosim taven ne frigorifer per rreth gjysem ore.
Nderkohe ne nje ene qelqi hedhim maskarponen, sheqerin dhe 1 filxhan gjalpe kikiriku. Fillojme ti rrahim derisa te arrijme ne nje mase te fryre. Ne nje ene tjeter hedhim panen dhe e rrahim me rrahesin elektrik deri sa te fryhet.
Bashkojme panen e rrahur me perberesit e enes tjeter. Duhet te kemi kujdes qe ti trazojme nga poshte lart ne menyre qe mase te mos shfryhet.
Marrim taven nga frigoriferi dhe hedhim siper masen e pergatitur. E nivelojme mire e me kujdes me luge. Siper e lyejme te gjithe torten me nje shtrese gjalpe kikiriku (1/2 e filxhanit qe ka mbetur).
E vendosim torten ne frigorifer per disa ore.
Ne momentin qe do ta sherbejme nxjerrim torten nga frigoriferi dhe i hedhim siper cokollaten e shkrire dhe me ndihmen e nje xhepi pasticerie bejme edhe dica vija cokollate te nderthuruar me gjapin e kikirikut.
Torta eshte gati per tu servirur
 
Titulli: Pe: Embelsira

Si te gatuajme ëmbëlsira çokollate me arra
Si te gatuajme ëmbëlsira çokollate me arra – Receta gatimi për ëmbëlsira çokollate me arra. اokollata përmban disa komponentë që kanë efekte pozitive në organizmin tonë, kafeina dhe serotonina të cilat përmirësojnë gjendjen dhe vëmendjen tonë. اokollata e zezë në veçanti përmban antioksidantë, të cilët ulin kolesterolin dhe presionin e gjakut. Këto ëmbëlsira përmbajnë arra, të cilat përmbajnë fosfor, kalcium, hekur dhe kalium. Për të gatuar këtë ëmbëlsirë veprojmë në këtë mënyrë.
Copëtojmë vrazhdë arrat. Presim imët çokollatën me një thikë dhe e frulojmë atë në mikser. Sitim 2 herë koncentratin e hurmave, lëkurën e portokallit, maltën dhe marmallatën. Ndezim furrën në 160°. Shkrijmë çokollatën në avull (banjo mari). E përziejmë me gjalpin e kikirikut derisa të përfitojmë një krem të butë. Njëkohësisht, ngrohim pak qumështin e tërshërës dhe e hedhim mbi cokollatën, duke e përzier, ndërkohë që po e mbajmë në banjo mari. Hedhim përzierjen në mix-in e ëmbëlsirave dhe i përziejmë shumë mirë. Bashkojmë pak e nga pak, me ndihmën e një site dhe lugës së duhur, përbërësit pluhur dhe në fund arrat. E përziejmë me kujdes dhe e hedhim në një formë, të veshur me letër pjekje me përmasa 18 x 30 cm. Përzierja do të jetë mjaft e trashë, prandaj e nivelojmë me pjesën e prapme të një luge, të lagur në ujë të ftohtë. E fusim në furrë dhe e lëmë të piqet për 10 minuta, më pas ngrejmë temperaturën në 180° dhe e pjekim për 20 minuta të tjera. E heqim nga furra dhe e lëmë të ftohet plotësisht para se ta nxjerrim dhe ta presim në copa, në formë kuadrate, rombi ose trekëndëshi, sipas dëshirës tuaj. ثmbëlsirat konservohen për 5-7 ditë në një kuti të mbyllur mirë.
Përbërësit:
200 g çokollatë e zezë
200 ml qumësht tërshëre
175 g gjalpë kikiriku
105 g miell i tipit 2
100 g koncentrat hurmash
95 g malt misri
75 g marmallatë kajsish
75 g arra
70 g kakao pluhur
33 g niseshte misri
lëkura e grirë e një portokalli
1 lugë çaji maja me bazë krem tartari (cremor di tartaro)
kripë deti
Ju bëftë mire nga SiteGatuajme.Net!
 
Titulli: Embelsira

Embelsira Snickers

Bota Sot | 03.03.2015 14:57

largea_11018626_837975386267846_7365450280512073272_n1425391048.jpg


Perberesit
8 te bardha te vezeve
Maje gishtash krip
Lengu i nje gjysem limoni
9 luge sheqer
4 luge miell
½ bakin
250 gr kikirik i bluar
200 gr qokollate e bardhe + 2 luge vaj
Kremi Karamel
10 luge sheqer
8 te verdha te vezes
250 gr margarine
200 gr kikirik
200 gr qokollate e zeze+2 luge vaj
Udhezimet
1 Tunden te bardha te vezes me pak kripe dhe pastaj shtohet lengu i limonit dhe sheqeri gradualisht duke e perzier masen.
2 Pastaj shtohet mielli me bakin dhe piqet ne kallep te lyer dhe te mbuluar me leter per pjekje ne temperature 180 grade per 30 minuta.
3 Madhesia e kallepit 20x30 cm.Kete mase brumi mund ta piqni ne nje kore dhe te ndahen nga ajo tri shtresa ose te ndahet brumi dhe nga ky brum te piqen tri shtresa nje nga nje veqmas.
4 Ne nje ene qitet 2 luge vaj dhe qokollata e bardhe dhe pasi te shkrihet, lyhet shtresa e pare dhe mbi te qitet shtresa e dyte e cila lyhet me karamel krem i cili behet ne nje ene te thelle qesim 8 lugesheqer derisa te karamelizohet ne zjarre (jo te digjet), pastaj shtohet margarine e coptuar.
5 Pastaj te verdhen e vezes veq e kemi perzier me 2 luge sheqer derisa te zbardhet dhe pastaj te verdhat e vezes me sheqer i qesim ne karamelin dhe e perziejme mire dhe pasi e largojme nga zjarri, i shtojme kikiriket e coptuar dhe e qesim kete mbi shtresen e dyte.
6 Pastaj qesim shtresen e trete dhe permbi te qokollaten e zeze te shkrire me dy luge vaj.
7 Dekorohet me kikirik te coptuar.
 
Titulli: Pe: Embelsira

Banana split
Bota Sot | 02.03.2015 15:11

largea_banana1425305506.jpg


Kjo eshte nje recete e thjeshte qe mund tua ofroni femijeve tuaj rreth ores 16...

Perberesit:

nje banane
1 luge akullore me shije kakao
1 luge akullore me shije panna
1 luge akullore shije luleshtrydhe
150 ml panna te fresket
80 gr çokollate fondente
2 luge reçel luleshtrydheje
çokollate te grire dhe qershi te sheqerosura

Pergatitja:

Hapi i pare:grijme çokollaten dhe e shkrijme ne banjo maria.pasi te jete shkrire,shtojme panen..Marim reçelin e luleshtrydhes dhe e shtypim ne nje kulluese me qellim qe te ngelen ne te farat dhe te behet si pure.Presim bananen ne 2 pjese ne gjatesi dhe i veme ne nje pjate.Mbi te vendosim 3 akulloret me panna,luleshtrydhe dhe kakao.Siper e zbukurojme me kremin e çokollates dhe te luleshtrydhes ,pastaj me panna te montuar,3 qershizat dhe ne fund copeza lajthie dhe çokollate.
 
Titulli: Embelsira

Tortë e zezë
Screenshot_24.png


Kjo recetë ju tregon se si përgatitet torta e zezë. Më poshtë e keni listën e gjërave që ju nevojiten për të përgatitur një tortë të zezë dhe udhëzimet se si ta bëni një gjë të tillë.
Përbërësit:
5 vezë
1 gotë e madhe qumësht
18 lugë sheqer
12 lugë miell
1 kakao
1 pluhur për pjekje
200gr çokollatë

Udhëzimet:
Fillimisht përzihen vezët pastaj shtohen të gjithë përbërësit e tjerë dhe vendosen në tepsi të lyer me yndyrë dhe e pjekim në temperaturë 180-200 gradë. Kur të ftohet e shpojmë në disa vende me rrëmojsë dhe i hedhin çokollatën e shkrirë përmbi. /



Tiramisu me çokollatë

tiramisu1.jpg

Përbërësit:
Për biskotat:
150 g miell
130 g sheqer
3 vezë
50 g niseshte
maja për ëmbëlsira
vanilje

Për kremin:
5 veze
150 g çokollatë në copëza
500 g maskarpone
200 ml kafe 120 g sheqer
100 g kakao

Përgatitja:
Ndajmë të verdhat nga të bardhat e vezëve dhe rrahim këto të fundit duke hedhur sheqerin pjesë pjesë. Vazhdojmë rrahjen e të bardhave derisa të arrihet një masë e fryrë. Më pas shtojmë të verdhat dhe vazhdojmë ti rrahim derisa të bëhet një masë kremoze. Përziejmë përbërësit e thatë se bashku dhe i shtojmë tek vezët duke i situr dhe trazuar ngadalë, nga poshtë lartë. E hedhim masën e përgatitur në xhepin e pastiçerisë dhe e hapim në tavë. E pjekim në furrë të nxehur më parë në temperaturën 180 gradë celsius për rreth 10 minuta.

Përgatitja e kremit për tiramisu:
Ndajmë të bardhat e vezëve nga të verdhat dhe rrahim të bardhat derisa të arrijmë një masë të fryrë. Me pas i vendosim në frigorifer. Në rrahësin elektrik, hedhim të verdhat e vezëve së bashku me sheqerin. I rrahim në shpejtësi mesatare. Duhet ti rrahim derisa të arrijmë një masë të fryrë. Shtojmë marskarponen dhe i përziejmë mirë së bashku. Me pas shtojmë dhe te bardhat e vezëve. I përziejmë me kujdes nga poshtë lart derisa të arrijmë një masë homogjene. Në tavë fillojmë shtrojmë biskotat duke i lyer me parë me kafe. Vendosim një shtrese biskota dhe me pas hedhim një shtrese kremi. E hapim mire në të gjithë sipërfaqen e tavës. Sipër shtojmë kakao dhe copëza çokollate. Vazhdojmë kështu dhe me shtresën e dyte. Pasi e kemi përfunduar e vendosim ëmbëlsirën në frigorifer për disa orë. Më pas e presim në copa dhe e shërbejm
ë.
 
Titulli: Embelsira

Tortë e zezë
Screenshot_24.png



Përbërësit:
5 vezë
1 gotë e madhe qumësht
18 lugë sheqer
12 lugë miell
1 kakao
1 pluhur për pjekje
200gr çokollatë




Tiramisu me çokollatë


Përgatitja e kremit për tiramisu:
Ndajmë të bardhat e vezëve nga të verdhat dhe rrahim të bardhat derisa të arrijmë një masë të fryrë. Me pas i vendosim në frigorifer. Në rrahësin elektrik, hedhim të verdhat e vezëve së bashku me sheqerin. I rrahim në shpejtësi mesatare. Duhet ti rrahim derisa të arrijmë një masë të fryrë. Shtojmë marskarponen dhe i përziejmë mirë së bashku. Me pas shtojmë dhe te bardhat e vezëve. I përziejmë me kujdes nga poshtë lart derisa të arrijmë një masë homogjene. Në tavë fillojmë shtrojmë biskotat duke i lyer me parë me kafe. Vendosim një shtrese biskota dhe me pas hedhim një shtrese kremi. E hapim mire në të gjithë sipërfaqen e tavës. Sipër shtojmë kakao dhe copëza çokollate. Vazhdojmë kështu dhe me shtresën e dyte. Pasi e kemi përfunduar e vendosim ëmbëlsirën në frigorifer për disa orë. Më pas e presim në copa dhe e shërbejm[/I]ë.


Tja kishe nderruar emrin tortes vet me mire do ishte. Skam degjuar ndonjehere "torte e zeze" une.
Thuhet torte me kakao/cokollate, duke patur parasysh perberesin kryesor qe ka. :)

Pastaj, ajo qe kam nenvizuar une, i bie te jet "maja per embelsira" qe eshte pluhur..



Saper tiramisu, nqs ka ndermend ta bej ndonjeri kete recet ju keshilloj ti blini biskotat.
Thjesht per faktin qe behet shume i rend me tere ato veze. Ka lloje te ndryshme, zakonisht
perdoren savoiardi
Savoiardi.jpg

gjithsesi une tek fotoja shikoj vetem nje shtrat te holle pandispanje prandaj sbespj te jete bere me biskota.
Persa i perkete te bardhave te vezes, nuk para lihen ne frigorifer, perderisa mbasi
mbaron se rrahuri ato (ketu hidhet maskarpone), pastaj rrihen te verdhat + sheqeri, dhe
menjehere keto te fundit i shtohen te bardhave duke patur kujdes mos te prishet. Me pas
vazhdon pergatitjen. :)
 

Attachments

  • Savoiardi.jpg
    Savoiardi.jpg
    109.6 KB · Shikime: 0
  • Savoiardi.jpg
    Savoiardi.jpg
    109.6 KB · Shikime: 0
Redaktimi i fundit:

Konkursi Letërsisë

  • 1-Kur flet shpirti.

    Votat: 6 27.3%
  • 2-Buzëqeshje Maskuar.

    Votat: 12 54.5%
  • 3-Jam femër.

    Votat: 2 9.1%
  • 4-Je ti Nënë.

    Votat: 1 4.5%
  • 5-Ne duart e kohes.

    Votat: 1 4.5%
Back
Top