Shfletimi si vizitorë është i kufizuar

Byrek Shtëpie me Patate

Byrek Shtëpie me Patate – Shije Nga Tradita Shqiptare


byreku-me-patate-750x500.jpg
Një shije fantastike e kombinimit të petëve krokante nga pjekja dhe mbushjes së butë nga brenda me patate, qumësht e vezë. Foto: Flickr

Amvisat shqiptare janë vërtetë duararta. Ato mbledhin gjithë shtëpinë rreth tryezës me gatimet fantastike e të shijshme të përgatitura plot dashuri, delikatesë e kujdes.
Një nga këto gatime padyshim, në krye të listës së recetave më tipike e më të shijshme shqiptare janë byrekët.
Të përgatitur me kombinime të ndryshme nga mbushjet me djathë apo gjizë, qumësht me vezë, kungull apo qepë e domate, lakra të egra, hithra apo spinaq, nëse ka një shije që nuk të lodh kurrë e që të bën ta kërkosh përherë në tryezë ai është byreku i amvisave shqiptare.
AgroWeb.org u sugjeron më poshtë përgatitjen e një prej këtyre recetave fantastike, byrekun e shtëpisë me patate e qumësht.
Një shije fantastike e kombinimit të petëve krokante nga pjekja dhe mbushjes së butë nga brenda me patate, qumësht e vezë.
Ky byrek është ideal për një vakt të shijshëm dreke, AgroWeb.org u sugjeron ta shoqëroni atë me sallata apo edhe supa të ndryshme të lehtë, por qoftë edhe më një gotë dhallë e djathë të bardhë ose kaçkavall.

Receta e Përgatitjes për Byrek me Patate
Përbërësit:

500 gr Miell
250 ml Ujë
Kripë
Vaj Ulliri
Pak gjalpë fshati
Sodë buke
800 gr patate
Një gotë qumësht
Dy kokrra vezë
Një kokërr qepë
Piper i kuq
Përgatitja e brumit
Përgatisim brumin, duke hedhur në një tas të madh miellin.
Pasi bëjmë një gropë në mesin e miellit hedhim kripën, sodën dhe i përzjejmë me dorë ndërsa nisim të shtojmë ujë të vakët derisa brumi të krijohet në një masë të butë dhe të përshtatshme për t’u hapur në formën e petës.
Brumin e përftuar e mbulojmë me një pecetë të pastër dhe e lëmë përreth gjysmë ore që të fryhet ndërsa nisim përgatitjen e mbushjes me patate.
Përgatitja e Patateve
Si fillim patatet siç i kemi i pastrojmë me ujë të bollshëm dhe i vendosim në një tenxhere me ujë duke i lënë të zjejnë për 15 minuta nga koha që uji nis të valojë.
Më pas, patatet i lëmë të ftohen dhe i grijmë në rende.
Në një tigan hedhim një lugë gjelle gjalpë.
Pasi të ketë shkrirë gjalpi hedhim qepën e grirë hollë dhe e kavërdisim derisa qepa të zverdhet e të marrë ngjyrë të artë.
Më pas hedhim patatet, të cilat më parë i kemi grirë në rende. Vijojmë t’i kavërdisim me një lugë druri për 10 minuta.
I heqim nga zjarri, u hedhim kripë dhe pak piper.
Në një tas rrahim dy kokrrat e vezës, hedhim pak vaj ulliri dhe qumështin, i rrahim dhe i bashkojmë me patatet duke i trazuar derisa të krijohet një masë homogjene.
Provojmë nëse masa është kripur sa duhet.
Përgatitja e Byrekut
Pasi e përgatisim mbushjen me patate, e lëmë të ftohet. Gjatë kësaj kohe brumi është gati për t’u punuar. Brumin e ndajmë në 10 kuleçë të vegjël dhe nisim hapjen e petave.
Në tepsinë e lyer me vaj ulliri, shtrojmë tre petat e para duke u hedhur secilës nga disa pika vaj ulliri.
Më pas shtrojmë pjesën e parë të mbushjes me patate. (Masën me patate e planifikojme të ndarë për tre shtresa)
Vijojmë me shtrimin e dy petave të tjera dhe më pas hedhim sërish një pjesë të mbushjes së patateve.
Pas kësaj, sërish shtrojmë dy peta të tjera duke i spërkatur gjithmonë me disa pika vaj ulliri.
Hedhim dhe pjesën tjetër të mbushjes dhe vijojmë shtrimin e dy petave të tjera.
Hedhim edhe pjesën tjetër të mbushjes me patate dhe më pas shtrojmë tre petat e fundit duke u sërish disa pika vaj ulliri.
Byrekun e pjekim në furrë në 180 gradë për 20-30 minuta deri sa të marrë pjekjen e duhur.
Në fund të përgatitjes, pasi byreku është pjekur e nxjerrim nga furra dhe e lyejmë me një lugë çaji gjalpë fshati./Agroweb.org
 

Attachments

  • byreku-me-patate-750x500.jpg
    byreku-me-patate-750x500.jpg
    73.7 KB · Shikime: 0
  • byreku-me-patate-750x500.jpg
    byreku-me-patate-750x500.jpg
    73.7 KB · Shikime: 0

Konkursi Letërsisë

  • Aeroporti i Zaventemit

    Votat: 6 54.5%
  • Të harrova, sepse të dua

    Votat: 5 45.5%
  • Vetëm …

    Votat: 4 36.4%

Theme Editor

Settings Colors

  • Mobile users cannot use these functions.

    Select View Mode

    Switch between full screen and narrow screen modes.

    Grid View

    Easily review content and get an organized view with grid mode.

    Image Grid Mode

    Display your content in an organized and visually rich way with background images.

    Sidebar Close

    Create a larger workspace by hiding the sidebar.

    Fixed Sidebar

    Ensure constant access and easily manage your content by pinning the sidebar.

    Box view

    You can add a box-style frame to the sides of your theme or remove the existing frame. Valid for resolutions over 1300px.

    Radius Control

    Customize the look however you like by turning the radius effect on or off.

  • Choose your color

    Choose the color that reflects your style and ensure aesthetic harmony.

Back