Zbulohet cili është vendi në sfondin e Mona Lizës së Da Vinçit

1651560115528.png
Çdo ditë ka mesatarisht rreth 30,000 vizitorë që hyjnë në Muzeun e Luvrit në Paris për të vizituar “La Gioconda”, pikturën e famshme të Leonardo Da Vinçit, e njohur gjithashtu si Mona Liza. Pavarësisht përmasave të vogla, piktura e Mona Lizës ka tërhequr gjithmonë vëmendje të madhe. Shumë kanë vënë në pikëpyetje me kalimin e kohës identitetin e gruas së portretizuar nga Da Vinçi, kuptimin e shprehjes së saj dhe peizazhin e përshkruar në pikturë.

Ndërkohë ka ardhur konfirmimi se qyteti në sfondin e Mona Lizës është Bobbio. Sipas studimeve të fundit shkencore, pamja e peizazhit pas Mona Lizës duket se është fshati i vogël në provincën e Piacenza-s, i parë nga Kalaja Malaspina Dal Verme.
Tashmë në vitin 2015 studiuesja Carla Glori kishte paraqitur tezat e saj sipas të cilave qyteti i përshkruar në sfondin e “La Gioconda” ishte Bobbio. Pas shumë studimeve dhe analizave, studiuesja Carla Glori ka arritur së fundmi të marrë konfirmimin e teorisë së saj shkencore të sfondit Bobbio në pikturën e Leonardo da Vinçit.

Konfirmimi vjen përmes zbulimit të një grupi shkencëtarësh që kanë vërtetuar praninë e Leonardo Da Vinçit në lokalitetin Pierfrancesco di Gropparello, afër Bobbio, në fillim të vitit 1500, kur u bë piktura e rëndësishme.

Grupi, i udhëhequr nga Andrea Baucon i Universitetit të Xhenovas dhe Gerolamo Lo Russo i Muzeut të Historisë Natyrore të Piacenza, analizoi ichnofosilet, domethënë gjurmët fosile të gjurmëve të qenieve të gjalla nga e kaluara.

Zona pranë Bobbio-s gjithashtu ishte vërtetuar tashmë se ishte me interes gjeologjik për Leonardo Da Vinçin. Zbulimi i fundit u botua gjithashtu në revistën e specializuar të gjeologjisë Rips.
Bobbio, ndër fshatrat më të bukur në Itali

Bobbio ngrihet në bregun e majtë të lumit homonim dhe falë pozicionit të tij strategjik, rrëzë malit është bërë qendra më e rëndësishme e Val Trebbia, në Emilia-Romagna. I njohur që nga kohërat e lashta falë Abbey-së së rëndësishme, të themeluar në vitin 614 nga murgu irlandez, San Colombano.

Një qendër e rëndësishme u përhap rreth manastirit gjatë Mesjetës, i cili gjithashtu mori titullin e qytetit në vitin 1014. Sot fshati i vogël në provincën e Piacenza-s ruan të paprekur strukturën e tij mesjetare me rrugët e tij të ngushta, shtëpitë e vogla prej guri dhe pallatet madhështore u zgjodh ndër fshatrat më të bukur të Italisë.

Tema
 
Top