Të gjitha dobitë nga ulliri

Erblinaa

Anëtar i ri
Veprimi antikancerogjen i vajit të ullirit
Shkencëtarët spanjollë kanë analizuar ndikimin e fraksioneve të ndryshme të vajit të ullirit mbi qelizat kanceroze.
Këto eksperimente laboratorike kanë treguar se të gjitha komponentët e fenolëve të pranishme në vajin e ullirit në mënyrë të fuqishme pengojnë aktivitetin e gjenit të karcinomës.

Në veçanti, efekti më i fuqishëm ishte shprehur në mbrojtjen nga kanceri i gjirit, që shpjegon edhe arsyen e paraqitjes më të rrallë të kancerit të gjirit te femrat që jetojnë në vendet mediterane, ku vaji i ullirit është pjesë e zakonshme e ushqimit.
 
Të gjitha dobitë nga ulliri

Të gjitha dobitë nga ulliri

Besimi i popujve për ullirin si pemë e bekuar ka si argument vetitë mahnitëse që ka kjo pemë, vlerat ushqimore dhe të tjera.

Disa nga dobitë
Ulliri është substancë e mirë ushqimore, që përmban një përqindje të lartë yndyrash, proteinash dhe kripërash minerale, siç janë: kalciumi, hekuri, fosfori dhe një përqindje të lartë vitaminash A dhe D. Një prej vlerave ushqimore të frutave të ullirit është se ato përmbajnë 16,7 % lëndë karbohidrate, 1,5% proteina dhe përqindje të lartë yndyrash që arrin 13.5%. Gjithashtu, përmban përqindje të lartë natriumi deri në 2400 mg, pastaj kalium, kalcium, magnez, bakër, fosfor…

Gjethet
Përdorimi nuk është vetëm në ullirin si pemë dhe si vaj, por nga kjo pemë e bekuar përdoren edhe gjethet kundër shumë sëmundjeve si p.sh. kundër temperaturës së lartë dhe tensionit të lartë. Të përtypurit e gjetheve të ullirit ndihmon në rastet e inflamacionit të mukozës së gojës, herpesit, dermatitit buloz etj. Lëvoret e degëve.
Përmbajnë taninë dhe kanë shije të hidhur, kanë veti rrudhëse, tonike dhe antipiretike. Ullinjtë e gjelbër janë më të mirë sidomos për të sëmurët me diabet, të cilat shuajnë etjen që shkakton diabeti. Druri i ullirit është shumë i fortë dhe jeton deri më 2000 vjet.

Vaji i ullirit
Në librat e shenjtë të çdo feje përmendet se vaji i ullirit largon shpirtrat e këqij. Vaji i ullirit është mbrojtësi më i mirë i zemrës, organeve të tretjes, plakjes, bukurisë etj. Vaji i ullirit është njëri ndër vajrat e vetme bimore, i cili përftohet nga frytet e ullirit drejtpërdrejt pa u rafinuar, d.m.th. pa përpunime kimike.
Duke ruajtur përbërësit e vet, ai paraqet një ndër mbrojtësit më të mirë të shumë sëmundjeve. Janë bërë shumë studime nga të cilat është arritur në përfundimin, se roli i vajit të ullirit është mjaft i madh. Këtë më së miri e ka treguar edhe Agjencia Amerikane për Ushqim dhe Barna (FDA), e cila vitin e kaluar u lejoi prodhuesve që në etiketat e vajit të ullirit të vendosin edhe mbishkrimin “Shëndeti i qëndrueshëm”, për arsye se yndyrat e pangopura të vajit të ullirit zvogëlojnë rrezikun nga sëmundjeve të zemrës dhe të gjakut.KS
 
Titulli: Të gjitha dobitë nga ulliri

Ulliri, mbrojtës nga temperatura dhe hipertensioni

Ulliri njihet si një pemë e bekuar, e shenjtë tek të gjithë popujt që popullojnë brigjet e detit Mesdhe, që prej kohëve të lashta. Tek këta popuj, ulliri ishte simbol i pjellorisë dhe i lavdisë. Thuhet se pas ndaljes së anijes, Noe e dërgoi pëllumbin, i cili u kthye me një degë ulliri, i cili i tregoi tokën ku duhej të zbriste. Besimi i popujve për ullirin si pemë e bekuar, ka si argument vetitë mahnitëse që ka kjo pemë, vlerat ushqimore dhe utilitare.

Disa nga dobitë

Ulliri është substancë e mirë ushqimore, që përmban një përqindje të lartë yndyrnash, proteinash dhe kripërash minerale siç janë: kalciumi, hekuri, fosfori dhe një përqindje të lartë vitaminash A dhe D. Një prej vlerave ushqimore të fruteve të ullirit është se ato përmbajnë 16,7 % lëndë karbohidrate, 1,5% proteina dhe përqindje të lartë yndyrnash që arrin 13.5%. Gjithashtu, përmban përqindje të lartë sode deri në 2400
mlg. Potasium, kalcium, magnezium, bakër, fosfor...

Gjethet

Përdorimi nuk është vetëm në ullirin si frut dhe si vaj, por nga kjo pemë e bekuar përdoren edhe gjethet kundër shumë sëmundjeve si p.sh. kundër temperaturës së lartë dhe tensionit të lartë. Të përtypurit e
gjetheve të ullirit ndihmon në rastet e inflamacionit të mukozës së gojës, herpesit, dermatitit buloz etj. Lëvoret e degëve
Përmbajnë taninë dhe kanë shije të hidhur, kanë veti rrudhëse, tonike dhe antipiretike. Ullinjtë e gjelbër janë më të mirë sidomos për të sëmurët me diabet, të cilat shuajnë etjen që shkakton diabeti. Druri i
ullirit është shumë i fortë dhe jeton deri më 2000 vjet.

Vaji i ullirit

Në librat e shenjtë të çdo feje përmendet se vaji i ullirit largon shpirtrat e këqij. Vaji i ullirit është mbrojtësi më i mirë i zemrës, organeve të tretjes, mplakjes, bukurisë etj. Vaji i ullirit është njëri ndër vajrat e vetme bimore, i cili përftohet nga frutet e ullirit drejtpërdrejt pa u rafinuar, d.m.th. pa përpunime kimike. Duke ruajtur përbërësit e vet, ai paraqet një ndër mbrojtësit më të mirë të shumë sëmundjeve. Janë bërë shumë studime nga të cilat është arritur në përfundimin, se roli i vajit të ullirit është mjaft i madh. Këtë më së miri e ka treguar edhe Agjencia Amerikane për Ushqim dhe Barna (FDA), e cila vitin e kaluar u lejoi prodhuesve që në etiketat e vajit të ullirit të vendosin edhe mbishkrimin “Shëndeti i qëndrueshëm”, për arsye se yndyrnat e pangopura të vajit të ullirit zvogëlojnë rrezikun nga sëmundjeve të zemrës dhe të gjakut. Ligjvënësit mjekësorë të Amerikës kanë lejuar, që në etiketa të shkruhet edhe mbishkrimi me përmbajtje se vaji i ullirit, i cili përdoret për çdo ditë nga dy lugë (23gr), mund të zvogëlojë rrezikun mga sëmundjet koronare për shkak të veprimit të yndyrnave të pangopura që përmban ky vaj. Në këtë mënyrë vaji i ullirit bëhet përbërësi i tretë ushqimor (pas sojës dhe Omega-3 acideve organike) të cilat mund të kenë këtë përmbajtje me leje zyrtare. Me hulumtimet e bëra nga Dr. Wilsoni nga Britania e madhe është vërtetuar se acidi oleinik, të cilin e përmban vaji i ullirit, i mbron qelizat nga oksidimi dhe paraqet faktor që ngadalson mplakjen e njerëzve.


Vaji i ullirit rregullon metabolizmin e yndyrnave në mëlçi
Përmban acide yndyrore dhe një numër të madh të vitaminave të tretshme në yndyrna

Vaji me ngjyrë të gjelbërt të mbyllur, me aromë dhe erë specifike, në të cilën janë të ruajtur vitaminat me rëndësi, acidet yndyrore esenciale dhe antioksidantët, ka një rol të madh. Për çdo pikë vaj ulliri marrim mbi 30 përbërës, të cilët na mbrojnë nga sëmundjet e zemrës, mplakja e hershme dhe shumë sëmundje tjera. Fshehtësia më e madhe e veprimit të vajit të ullirit qëndron në përmbajtjen e acideve yndyrore të pangopura, më shpesh acidit oleinik, i cili përmban 55-83% të acideve yndyrore të përgjithshme. Gjithashtu, përmban edhe shumë acide yndyrore të pangopura të cilat në mënyrë pozitive veprojnë në metabolizmin e yndyrnave në mëlçi (rregullojnë kolesterolin), e mbrojnë zemrën gjë që pakëson mundësinë e prekjes nga sëmundjet e ngurtësimit të enëve të gjakut, angina pectoris, infarkti kardial, tromboza dhe rregullojnë tensioni e gjakut.
Vaji i ullirit përpos acideve yndyrore përmban edhe një numër të madh të vitaminave të tretshme në yndyrna si: A,D,E,K. Afër 90% e vitaminës E në vajin e ullirit ndodhet në formë të alfa-tokoferolit. 100 gr. vaji i ulllirit përmban 884 kalori. Nga kjo nuk duhet pasur frikë për shëndoshje, përkundrazi ky vaj ndihmon në zbritjen e mbipeshës trupore, sepse falë aromës intensive, vaji i ullirit e rrit shijen në sasinë e duhur. Acidi oleinik zvogëlon vlerat e kolesterolit të dëmshmëm (LDL), duke zvogëluar numrin e receptorëve për të. Polifenolet e ndryshme me vitaminën E veprojnë si antioksidansë dhe pamundësojnë krijimin e radikalëve të lirë, si dhe oksidimin e kolesterolit LDL, të cilët janë shkaktarët e parë në krijimin e pllakëzave arteriosklerotike të dëmshme. Vaji i ullirit vepron mirë edhe në traktin gastrointestinal, duke zvogëluar rrezikun nga i thati në lukth, lehtëson gastritisin, vepron si laksativ i lehtë dhe në këtë mënyrë ndihmon tek problemet në jashtëqitje.
Ka një ndikim të mirë mbi disa çrregullime të aparatit tretës si: kapsllëku dhe disa raste të kolitit të zorrëve dhe të veshkave. Eliminon gurët në veshka dhe tëmth, për këtë ka edhe përshkrime të sakta në përdorimin kundër këtyre sëmundjeve në doza të caktuara. Në të ka edhe përbërës tjerë që janë kundër sëmundjeve kancerogjene të shumta për të cilat ka shumë libra të shkruara. Gjithashtu, vaji përdoret në shumë medikamente mjekësore nga goja apo në formë gjilpërash.


Një ushqim-ilaç për fëmijët dhe të moshuarit

Duke pasur parasysh se lehtëson mineralizimin e eshtrave është shumë i shfrytëzueshëm tek fëmijët që janë në rritje e sipër si dhe te personat e moshuar të cilët kanë probleme me osteoporozën. Shumica nuk e dinë se vaji i ullirit nga përmbajtja yndyrore është i ngjajshëm me qumshtin e nënës. Për këtë arsye ai ka rol të madh në zhvillimin e sistemit nervor të mesëm te fëmijët. Nga kohërat e lashta vaji i ullirit është i njohur si ndihmues i bukurisë. Ai ndihmon tek lëkura e thatë dhe asaj i jep shkëlqim. Flokëve dhe thonjëve i jep fortësi dhe i ruan flokët nga të thinjurit e parakohshëm. Këtë më së miri e vërteton edhe industria kozmetike, e cila në përbërjen e shumë preparateve kozmetike ka edhe vajin e ullirit, siç janë: sapunët, shampot, kremrat, locionet e ndryshme etj. Për ti arritur të gjitha këto efekte pozitive në vajin e ullirit duhet që ta shfrytëzojmë në ushqimin e përgatitur, të ftohtë ose pak të ngrohur si dhe ta ruajmë në temperaturë deri 15 shkallë celcius, në një hapësirë (vend) të errët dhe gjithnjë në shishe qelqi.

Vaji i ullirit mbron nga kanceri i gjirit

Shkencëtarët në Shtetet e Bashkuara kanë zbuluar se dieta mesdhetare ku përdoret shumë vaji i ullirit mbron nga kanceri i gjirit. Studiuesit që i botuan rezultatet e punës së tyre në revistën “Analet e Onkologjisë” thonë se acidi oleik që gjendet në vajin e ullirit mund të ndihmojë në kurimin e sëmundjes
Studimet e mëparshme kanë treguar se për gratë që jetojnë në vendet ku përdoret një dietë e pasur në proteina, rreziku nga kanceri i gjirit është pesë herë më i lartë, se në ato vende ku kultura e të ushqyerit është për një dietë me më pak kalori. Megjithatë, gratë që ushqehen me vaj ulliri duket se janë të mbrojtura nga ky lloj kanceri. Studiuesit në Spanjë dhe në SHBA gjetën se një prej përbërësve të vajit të ullirit ul me gjysmën e tyre nivelin e substancave që shkaktojnë kancerin e gjirit. Testet laboratorike mbi qelizat kanceroze të gjirit treguan se acidi oleik e bënte më të efektshëm medikamentin që përdoret kundër kancerit dhe rriste prodhimin e proteinave që lufton tumoret. Tani shkencëtarët do të shohin nëse teoria e tyre provohet gjatë eksperimenteve me kaviet. / gazeta ballkan
 
Perdorimi i Vajit te ullirit ruan kujtesen

Ne menyre qe ne moshen e vonshme te jeni ne forme, eshte e domosdoshme te konsumoni ushqime te caktuara, per te cilat studiuesit thone se sherbejne si arme e fuqishme ne parandalimin e semundjeve. Keshtu, studimet me te reja tregojne se vaji i ullirit luan rol kyc ne mbrojtjen nga harresa, vaji i peshkut nga semundjet e zemres dhe perimet e gjelbra nga degjenerimi makular.
thumbnail.php

Kujtesa, vaji i ullirit
Nese perdorni vaj ulliri, sa me shpesh qe te eshte e mundur, i beni sherbim te mire kujteses dhe zemres suaj. Eshte zbuluar se oleokantali, njesi nga vaji i ullirit, i ngadaleson ato ndryshime ne tru, qe çojne ne semundjen e Alzhaimerit. Studiuesit mendojne se ai do te jete perberja kyçe e ilaçeve kunder kesaj semundjeje neuro-degjeneruese. Mendohet se semundja e Alzhaimerit paraqitet kur albumina ADDL i sulmon qelizat e trurit. Studiuesit nga universiteti i Filadelfise kane zbuluar se oleokantali e ndryshon strukturen e ADDL-se ne ate menyre qe kjo proteine behet e parrezikshme. Me heret eshte ditur se oleokantali, perberja kyçe ne menyren mediterane te te ushqyerit, vepron kunder te gjitha inflamacioneve dhe mbron nga semundjet e zemres ne ate menyre qe e ngrit kolesterolin e mire HDL dhe ne te njejten kohe ul kolesterolin e keq LDL.
Keshille: Oleokantal me se shumti gjendet ne vajin e virgjer te ullirit. Zevendesojeni vajin e thjeshte te lulediellit me vaj kualitativ ulliri dhe me kete sperkatni sallatat.

Eshtrat, vitamina D
Rrezimet dhe thyerjet e eshtrave mund t'i takojne se kaluares nese te gjithe personat mbi 65-vjeç fillojne rregullisht qe te marrin vitamine D, thuhet ne studimin me te ri te universitetit Harvard. Kjo vitamine kontribuon ne fortesine e eshtrave dhe forcen e muskujve, por shume persona mbi 65 vjeç, nuk e konsumojne ne sasi te mjaftueshme. Ajo gjendet ne ve, peshk te yndyrshem dhe melçi, ndersa njeriu e prodhon nen lekure kur ekspozohet ndaj rrezeve te diellit. Studiuesit nga Harvardi u kane dhene vitamine D nje grupi prej 10 mije personave gjate 30 vjeteve dhe kane konstatuar se tek ata rrezimet dhe thyerja e eshtrave jane zvogeluar per 20 per qind. “Roli i vitamines D perbehet ne ate qe e forcon kalciumin ne eshtra”, sqaron Elizabet Vajkselbaum, eksperte ushqimi nga Fondi Britanik per Ushqim.
Keshille: Studiuesit nga Harvardi i keshillojne te gjithe personat mbi 65 vjeç qe çdo dite te marrin 800 deri ne 1.000 njesi internacionale te vitamines D, per te forcuar eshtrat dhe muskujt.
Organet kardiovaskulare, peshku i yndyrshem
Acidet yndyrore omega-3 nga mishi i peshkut e zvogelojne rrezikun nga semundjet e zemres dhe e pengojne bllokimin e arterieve. Eshte zbuluar se me doze ditore prej 2 grameve te vajit te peshkut, tek personat e moshuar e zvogelon renien e funksionit te
•infoalb•
 
Vaji i Ullirit

Vetitë e vajit të ullirit
Shfrytëzimi i rregullt i vajit të ullirit është i mirë për zemrën dhe e pakëson rrezikun nga sëmundjet kardiovaskulare, kanë treguar rezultatet nga studimi i prezantuar në Kongresin botëror të kardiologjisë në Barcelonë. Studimi ka treguar se ato veti të vajit të ullirit janë rezultat jo vetëm i yndyrërave të ngopshme që i përmban ai, por edhe të materieve bimore me veti antioskidante të quajtura polifenole. Studimi është kryer nga Instituti qytetar për hulumtime mjekësore në Barcelonë.
 
Pe: Vaji i Ullirit

Eshte e vertet qe ka shume ane pozitive por une psh per vete se pi dot booooooh
 
Pe: Vaji i Ullirit

Master mjafton edhe ta perdoresh ne ushqime edhe pse nuk e pi dot........Un e pi psh ne sallate :)
 
Pe: Vaji i Ullirit

Po bashkoheni me nje luge kafe...mmmm ca shije, e mire per cdo mengjes:)

Vaji ullirit eshte ideal per sallata, por dhe ne gjelle... Nqs sju pelqen vaji, hani ullinjte...me thjesht.
 
Pe: Vaji i Ullirit

Po e drejte ne sallat e harrova por e kisha fjalen qe disa e pine nje luge ne mjes pa ngrene azgje keshtu se pi dot ue
 
Pe: Vaji i Ullirit

Disa pine dhe nje got raki shqiptare ne mengjes, pa hapur mire syte, prap si "ilac mjeksor" ( nuk flas per ata qe dehen qe ne pisk te mengjesit!)
 
Vaji i ullirit mbron zemrën....

Vaji i ullirit me ngjyrë, aromë dhe erë specifike, në të cilën janë të ruajtur vitaminat me rëndësi, acidet yndyrore esenciale dhe antioksidantët, posedon një rol të madh. Për çdo pikë të vajit të ullirit i marrim mbi 30 përbërës, të cilët na mbrojnë nga sëmundjet e zemrës, mplakja e hershme dhe shumë sëmundje të tjera.
Ai përmban acide yndyrore të pangopura, më së tepërmi acidit oleinik, i cili përmban 55-83% të acideve yndyrore të përgjithshme, të cilët në mënyrë pozitive veprojnë në metabolizmin e yndyrave në mëlçi, rregullojnë kolesterolin, e mbrojnë zemrën, gjë që pakëson mundësinë e prekjes nga sëmundjet e ngurtësimit të enëve të gjakut, infarkt, tromboza dhe rregullojnë tensionin e gjakut.

251605_254958217848940_141388129205950_1170867_4666098_n.jpg


Marr nga kuriozitete&Enigma nga FB
 
Pe: Vaji i ullirit mbron zemrën....

Dhe eshte i vetmi vaij qe trupi arrin dhe e pervetson ne masen 90 %,.pa shkaktuar asnje efekt ansesor,.!
 
Back
Top