Sipas Budizmit, ka katër aspekte të dashurisë së përsosur

Sipas Budizmit, ka katër aspekte të dashurisë së përsosur​

Katër aspektet e dashurisë janë vlera thelbësore të zbatueshme për të gjitha format e dashurisë, duke përfshirë dashurinë që ndjeni për veten tuaj.

Katër aspektet e dashurisë në Budizëm u përshkruan nga mjeshtri i Zenit Thich Nhat Hanh në një libër të shkurtër me titull: “Dashuria e vërtetë: Një praktikë për zgjimin e zemrës”. Në këtë libër, autori flet jo vetëm për dashurinë romantike, por për të gjitha llojet e marrëdhënieve të dashurisë, përfshirë atë që duhet të keni me veten.
1645116912739.png

ASPEKTI I PARË: LUMTURIA

Lumturia është manifestimi i gëzimit të brendshëm. Do të thotë që jeni të kënaqur me realitetin dhe ju sjell gëzim dhe entuziazëm. Nuk do të thotë që ju ndiheni të lumtur 100 për qind të kohës, ose se lumturia juaj nuk do të ndryshojë kurrë në intensitet.

Është më shumë një prirje, një mënyrë për t’u marrë me jetën tuaj dhe gjërat që ju ndodhin. Njerëzit e lumtur i bëjnë të tjerët të lumtur. Ashtu si ankthi dhe trishtimi janë ngjitëse, gëzimi dhe lumturia rrezatojnë te të tjerët.

ASPEKTI I DYTË: DASHURIA

Dhembshuria nuk do të thotë të ndjesh keqardhje për dikë ose ta konsiderosh atë inferior ose të kufizuar. Siç tregon fjala, bëhet fjalë për ndarjen e pasionit (pasion që do të thotë vuajtje, në këtë kontekst) me një tjetër.

Do të thotë të kuptosh dhimbjen e tyre dhe ta ndjesh atë si tënden. Në thelb, është një akt ndjeshmërie. Dhembshuria është thelbësore sepse ju ndihmon të kuptoni ndjenjat e të tjerëve.

Gjithashtu ju lejon të pranoni dhe vërtetoni dobësitë dhe kufizimet e tyre. Pa dhembshuri, ju do të kritikoni dhe vini në dyshim dobësitë dhe gabimet e njerëzve. Me dhembshuri, ju jeni në gjendje t’i kuptoni dhe t’i ndjeni si tuajat.

ASPEKTI I TRETË: ARGËTIMI RECIPROK

Kur dy njerëz shijojnë shoqërinë e njëri-tjetrit, ka dashuri. Ata të dy duan të kalojnë kohë me njëri-tjetrin dhe të jenë vërtet të pranishëm gjatë asaj kohe.

Kur kaloni kohë me dikë që doni, përqendroni të gjithë vëmendjen tek ai person, kur flisni ose ndani përvoja. Kjo gjithashtu nënkupton aftësinë për të dëgjuar dhe për të qenë të hapur ndaj asaj që tjetri mendon, thotë dhe bën.

Sipas Budizmit, kënaqësia e ndërsjellë nuk është vetëm një cilësi dashurie, por edhe një shenjë e pagabueshme e pranisë së saj. Pa kënaqësi reciproke, nuk ka dashuri.

ASPEKTI I KATËRT: LIRIA

Budizmi thotë se nuk mund të jesh i lirë pa paqe dhe ekuilibër të brendshëm. Njerëzit me paqe të brendshme janë të qetë dhe të qetë në të gjitha situatat. Kjo do të thotë që nëse dëshironi të doni veten dhe të tjerët, së pari duhet të qetësoni trazirat e brendshme që po pengojnë lulëzimin e ndjenjave pozitive.

Zemërimi dhe frika ju zënë kurth dhe ju heqin lirinë. Vetëm duke punuar me këto ndjenja dhe duke i punuar ato do të jeni vërtet të lirë të dashuroni. Nëse nuk e bëni këtë, mund ta drejtoni frikën dhe agresionin tuaj ndaj njerëzve të tjerë. Nëse arrini harmoninë e brendshme, nga ana tjetër, ju jeni të lirë dhe lini të tjerët të lirë gjithashtu.

Budizmi zen beson se është shumë e rëndësishme të kufizosh veten në ekuilibrin e brendshëm. Ju gjithashtu duhet të ndihmoni të tjerët të rriten dhe të arrijnë paqen e brendshme. Budistët besojnë se dashuria është një ndjenjë aktive dhe jo pranuese.

Secili person është një mbështetje dhe një referencë për njerëzit që duan, kështu që kultivimi i këtyre aspekteve do të ndikojë pozitivisht tek ata përreth jush dhe do t’i inkurajojë ata të bëjnë të njëjtën gjë.
b.bota.al
 
te kjo pika e katert kam dyshime se po i dhe grave liri asht si ajo shprehja i jep doren e te merr krahun 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
 
te kjo pika e katert kam dyshime se po i dhe grave liri asht si ajo shprehja i jep doren e te merr krahun 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Duke t’u dhimbsur krahu, të ka marë të gjithin o maçok 😂

Në botën e këndvështrimit tim, liria duhet të jetë pikënisja. Nëse je i/e pronësuar apo kufizuar, nuk ka vend as për lumturi, as dashuri e as argëtim.
 
Duke t’u dhimbsur krahu, të ka marë të gjithin o maçok 😂

Në botën e këndvështrimit tim, liria duhet të jetë pikënisja. Nëse je i/e pronësuar apo kufizuar, nuk ka vend as për lumturi, as dashuri e as argëtim.
Mu le tme marri te gjithin se jam i shenjte 😛😂😍😂😍😂😍😂
 
Top