Si vret injoranca

Sokrati, filozofi më i madh i të gjitha kohërave, ishte në fakt njeriu më i urryer në Athinë.
Ai u akuzua për pandershmëri dhe korrupsion të të rinjve. Gjykata e popullit, heliea, e dënoi atë me vdekje: dhe Sokrati, një nga mendjet më të shkëlqyera në histori, vdiq duke pirë një kupë me helm.
Por pse kaq inat?
Me sa duket Sokrati nuk bëri asgjë të rrezikshme: ai vetëm bënte pyetje, fliste me këdo, me fisnikët, me qytetarët e thjeshtë, me të rinjtë.
Por pikërisht pyetjet e tij, në çiltërsinë, në thjeshtësinë e tyre rrënuan siguritë e bashkëbiseduesve të tij, duke i detyruar ata të ngushëllohen me zbrazëtinë e sigurive të tyre, me mospërputhjen e arsyetimit të tyre.
Ata mësuan të dyshonin.

Sokrati ishte një personazh shumë i pakëndshëm me dyshimet që ai ju fuste në kokë të tjerëve. Ai kishte pasur guximin të ekspozonte me pyetjet e tij politikanë të korruptuar dhe mësues të rremë, të cilët, duke besuar se dinë, shpërndanin të vërteta të rreme dhe njohuri të rreme. Kjo është arsyeja pse ai u dënua me vdekje. Ishte një kërcënim për status quo-në, një rrezik për t'u eliminuar. Gjatë gjyqit, Sokrati nuk donte të pendohej apo të lutej për mëshirë. Ai madje refuzoi të kërkonte ndihmën e një oratori (paraardhës të avokatëve tanë). Sepse?
Sepse sipas Sokratit: "Ju nuk mund të përdorni artin tuaj retorik duke luajtur me fjalët, duke magjepsur turmën, madje edhe duke gënjyer, edhe nëse jeta ime është në rrezik".
Inteligjenca është e pakëndshme, këtë na mëson gjyqi kundër Sokratit.
Masa kërkon iluzione dhe të pavërteta, duan me pak fjalë të lajkatohën.
Njerëzit inteligjentë janë të padashur.. Ata janë të dëbuar, të përbuzur, pasi shqetësojnë gjumin e masave, vënë në dyshim autoritetin, zbulojnë mashtrimet e institucioneve.
Sokrati nuk na la asgjë të shkruar dhe falë Platonit, nxënësit të tij, njohim shumë.
IMG_20221103_153213.jpg

"Vetëm ata që e dinë se nuk dinë janë të mençur, jo ata që mashtrojnë veten duke ditur dhe kështu injorojnë edhe injorancën e tyre.

Dhe faraoni Akhenaten (ja ku jemi në shekullin e katërmbëdhjetë p.e.s.) thotë: i çmenduri është kokëfortë dhe nuk ka dyshime. Ai di gjithçka përveç injorancës së tij.
 
Sokrati ka qenë filozof që ka pasur mision në jetë. Misioni i tij ishte të mësonte filozofi dhe mos të hiqte dorë, madje këtë e shprehu dhe përpara gjyqit, përpara qytetarëve të Athinës. Pyetje të cilat mund të bëheshin për rastin e Sokratit (bazuar tek ajo më sipër) do ishin këto; çfarë do e bënte një ide të rrezikshme për shoqërinë ? A ka pasur ndonjë ide në të shkuarën që shoqëria e ka menduar të rrezikshme dhe ajo ka dal e vërtetë ? Këto besoj mund të ishin pyetje që mund ti diskutonim për fun këtu.
 
Sokrati gjithmonë fliste me filozofi, edhe me të shoqen Santippe, por sa e kuptonte ajo 😁
E nervozuar ajo një ditë, filloj ti bërtasë Sokratit gerr verr me zë të lartë sapo hyri në oborr. Sa mëson njerzit e botës hajde e mëso gruan tënde...
Kur filozofi ju afrua shtëpisë, Santippe i hodhi një kovë uji në Kokë..🙈
..eehh pëshpëriti Sokrati: me gjithë ato bubullima që dëgjova shiu ishte pashmangshëm.🤣
 
Sokrati gjithmonë fliste me filozofi, edhe me të shoqen Santippe, por sa e kuptonte ajo 😁
E nervozuar ajo një ditë, filloj ti bërtasë Sokratit gerr verr me zë të lartë sapo hyri në oborr. Sa mëson njerzit e botës hajde e mëso gruan tënde...
Kur filozofi ju afrua shtëpisë, Santippe i hodhi një kovë uji në Kokë..🙈
..eehh pëshpëriti Sokrati: me gjithë ato bubullima që dëgjova shiu ishte pashmangshëm.🤣
🤣🤣mirë ja ka bërë 🤣🤣
 
Injorantët flasin me vepra ,ndërsa i zgjuari bën veprat në heshtje 🤪

Të gjithë e kemi injorancën përbrenda ,lum kush se tregon 🤣 dhe lum kush mëson ta reduktoj 😁


Ps: këtë postim do e rishoh përsëri se sjam e sigurt për atë që kam shkruar 🤣
 
Injorantët flasin me vepra ,ndërsa i zgjuari bën veprat në heshtje 🤪

Të gjithë e kemi injorancën përbrenda ,lum kush se tregon 🤣 dhe lum kush mëson ta reduktoj 😁


Ps: këtë postim do e rishoh përsëri se sjam e sigurt për atë që kam shkruar 🤣
Ty të duhet një kovë ujë mbi kokë... Njësoj si Sokratit 🙈😁
 
Kjo me kujtoj nje thenie ketu tek ne.. Nese takoni nje njeri te mire ne Maqedoni,vriteni, mos malltrtohet kot...
shpeshher njerezit nuk vleresohen,ashtu siq e meritojn
 
Kjo me kujtoj nje thenie ketu tek ne.. Nese takoni nje njeri te mire ne Maqedoni,vriteni, mos malltrtohet kot...
shpeshher njerezit nuk vleresohen,ashtu siq e meritojn
E bukur kjo..ai që di vuan, nga njerëzit që ka pë rreth 🤷
Dritëdhënsit e njerëzimit janë trajtuar keq e/o vrarë gjithmonë. Në mitologji në besim dhe në histori.
 
E bukur kjo..ai që di vuan, nga njerëzit që ka pë rreth 🤷
Dritëdhënsit e njerëzimit janë trajtuar keq e/o vrarë gjithmonë. Në mitologji në besim dhe në histori.
Na merr malli te bisedojme me njerez te rritur ne mendje.
Jeta nuk eshte vetem tralala kur thote gjyshi im.
Ja, me pelqejne postimet tua dhe te @E**A** shume info dhe jeni shume creativ, e kete cilesi une e vleresoj shume 🤗
 
Kur pranon krimin te ulet gjysma denimit kjo dihet boterisht. Po kur pranon qe je injorant ça ndodh?
Imagjino hitlerin te bonte " mea culpa " lool lool
Do i prisnin gjysmen e biles hahahahaha wtf
P.S kur prano qe s'di thjesht pyt lol nuk osht krim mos dija = injoranca
 
Kur pranon krimin te ulet gjysma denimit kjo dihet boterisht. Po kur pranon qe je injorant ça ndodh?
Nuk besoj se dikush pranon se eshte injorant/e..
Kjo ndodh ne përballje dhe menaxhimin e situatave te ndryshme, menyra si reagon kur afrohen "stuhite"
Ka shume menyra qe tjeret e shohin besoj une, sepse syte nuk e shohin kurre veten, keshtu ndodh dhe ne kete rast.
 
Na merr malli te bisedojme me njerez te rritur ne mendje.
Jeta nuk eshte vetem tralala kur thote gjyshi im.
Ja, me pelqejne postimet tua dhe te @E**A** shume info dhe jeni shume creativ, e kete cilesi une e vleresoj shume 🤗

Tani e vura re këtë etiketim. Faleminderit 🤗
 
Duke e pranu injorancen eshte nje hap per sherimin tend.
river avoiding GIF
unë duke e shmangur 😂😂😂😂
 
Top