Si takimet në internet kanë ndryshuar mënyrën se si ne dashurohemi…

Si takimet në internet kanë ndryshuar mënyrën se si ne dashurohemi…​

Si takohen dhe bien në dashuri çiftet në shekullin e 21-të? Është një pyetje që sociologia Dr. Marie Bergström ka kaluar një kohë të gjatë duke e menduar. “Takimet në internet po ndryshojnë mënyrën se si ne mendojmë për dashurinë”, thotë ajo. “Një ide që ka qenë vërtet e fortë në të kaluarën – sigurisht në filmat e Hollivudit – është se dashuria është diçka me të cilën mund të përplasesh, papritur, gjatë një takimi të rastësishëm”.

1645902732026.png


tjetër rrëfim i fortë është ideja se “dashuria është e verbër, se një princeshë mund të dashurohet me një fshatar dhe dashuria mund të kalojë kufijtë shoqërorë. Por kjo sfidohet kur jeni në takime në internet, sepse është e qartë për të gjithë se keni kritere kërkimi. Ju nuk po përplaseni me dashurinë, po e kërkoni atë”.

Të biesh në dashuri sot ndjek një trajektore ndryshe. “Ekziston një narrativë e tretë për dashurinë – kjo ide se është dikush atje për ty, dikush i krijuar për ty, një shpirt binjak”, thotë Bergström. “Dhe ju vetëm duhet ta gjeni atë person”. Kjo ide është shumë e përputhshme me takimet në internet. “Të shtyn të jesh proaktiv – të shkosh dhe të kërkosh këtë person. Ju nuk duhet vetëm të uleni në shtëpi dhe të prisni për këtë person”.
Si rezultat, mënyra se si ne mendojmë për dashurinë – mënyra se si e përshkruajmë atë në filma dhe libra, mënyra se si imagjinojmë se dashuria funksionon po ndryshon. “Ka shumë më tepër fokus në idenë e një shpirti binjak dhe idetë e tjera të dashurisë po shuhen”, thotë Bergström. Në vend që të takoni një partner përmes miqve, kolegëve ose të njohurve, tani takimi është shpesh një aktivitet privat, i ndarë, që kryhet qëllimisht larg syve kureshtarë në një sferë shoqërore krejtësisht të shkëputur dhe të veçantë, thotë ajo.

“Takimet në internet e bëjnë atë shumë më private. Është një ndryshim thelbësor dhe një element kyç që shpjegon pse njerëzit shkojnë në platformat e takimeve në internet dhe çfarë bëjnë ata atje, çfarë lloj marrëdhëniesh dalin prej saj.”

Merrni Lucie, 22 vjeç, një studente që është intervistuar. “Ka njerëz me të cilët mund të bashkohesha, por kur pashë që kishim kaq shumë njohje të përbashkëta, thashë jo. Më pengon menjëherë, sepse e di që çfarëdo që të ndodhë mes nesh mund të mos qëndrojë mes nesh. Dhe edhe në nivelin e marrëdhënieve, nuk e di nëse është e shëndetshme të kesh kaq shumë miq të përbashkët”. Ajo argumenton se natyra e takimeve është transformuar rrënjësisht nga platformat online. “Në botën perëndimore, miqësia ka qenë gjithmonë e lidhur ngushtë me aktivitetet e zakonshme shoqërore, si koha e lirë, puna, shkolla apo festat. Nuk ka pasur kurrë një vend të dedikuar posaçërisht për takime”.
Në të kaluarën, përdorimi, për shembull, i një reklame personale për të gjetur një partner ishte një praktikë margjinale që stigmatizohej, pikërisht sepse e kthente takimin në një aktivitet të specializuar dhe të fshehtë. Por takimet në internet tani janë aq të njohura saqë studimet sugjerojnë se është mënyra e tretë më e zakonshme për të takuar një partner në Gjermani dhe SHBA. “Ne kaluam nga kjo situatë ku konsiderohej e çuditshme, e stigmatizuar dhe tabu, në të qenit një mënyrë shumë normale për të takuar njerëz”.

Të kesh hapësira të njohura që janë krijuar posaçërisht për takime private me partnerë është “një shkëputje vërtet radikale historike” me traditat e miqësisë. Për herë të parë është e lehtë të takosh vazhdimisht partnerë që janë jashtë rrethit tënd shoqëror. Plus, ju mund ta ndani takimin në “hapësirën dhe kohën e vet”, duke e ndarë atë nga pjesa tjetër e jetës tuaj shoqërore dhe familjare. Takimi është gjithashtu në fazat e hershme, të paktën një “aktivitet shtëpiak”. Në vend që të takojnë njerëz në hapësira publike, përdoruesit e platformave të takimeve në internet takojnë partnerë dhe fillojnë të bisedojnë me ta nga privatësia e shtëpive të tyre. Kjo ishte veçanërisht e vërtetë gjatë pandemisë, kur përdorimi i platformave u rrit. “Flirtimi dhe bashkëveprimi me partnerët nuk u ndalën për shkak të pandemisë. Përkundrazi, u zhvillua vetëm në internet. Ju keni akses të drejtpërdrejtë dhe individual te partnerët. Kështu që ju mund ta mbani jetën tuaj seksuale jashtë jetës suaj shoqërore dhe të siguroheni që njerëzit në mjedisin tuaj të mos dinë për të”.

1645902753928.png
Alix, 21 vjeç, një studente tjetër, thotë: “Nuk do të takoj një djalë nga universiteti im, sepse nuk dua ta shoh çdo ditë nëse nuk funksionon. Nuk dua ta shoh as me një vajzë tjetër. Unë thjesht nuk dua komplikime. Kjo është arsyeja pse unë preferoj që ai të jetë jashtë gjithë kësaj”. Pasoja e parë dhe më e dukshme e kësaj është se e ka bërë shumë më të lehtë aksesin në seks të rastësishëm. Studimet tregojnë se marrëdhëniet e krijuara në platformat e takimeve në internet priren të bëhen seksuale shumë më shpejt se marrëdhëniet e tjera. Një sondazh francez zbuloi se 56% e çifteve fillojnë të bëjnë seks më pak se një muaj pasi takohen në internet dhe një e treta e parë kryejnë seks kur kanë më pak se një javë që janë njohur me njëri-tjetrin. Për krahasim, 8% e çifteve që takohen në punë bëhen partnerë seksualë brenda një jave, shumica presin disa muaj.
“Në platformat e takimeve në internet, ju shihni njerëz që takojnë shumë partnerë seksualë”, thotë Bergström. Është më e lehtë të kesh një marrëdhënie afatshkurtër, jo vetëm sepse është më e lehtë të angazhohesh me partnerët, por sepse është më e lehtë edhe të shkëputesh. “Këta janë njerëz që nuk i njihni nga gjetkë, që nuk keni nevojë t’i shihni më”. Kjo mund të jetë seksualisht çliruese për disa përdorues. “Ju keni shumë eksperimente seksuale në vazhdim”.

Bergström mendon se kjo është veçanërisht e rëndësishme për shkak të standardeve të dyfishta që ende zbatohen për gratë që “flenë përreth”, duke theksuar se “sjellja seksuale e grave ende gjykohet ndryshe dhe më ashpër se ajo e burrave”. Duke përdorur platformat e takimeve në internet, gratë mund të përfshihen në sjellje seksuale që do të konsideroheshin “devijante” dhe në të njëjtën kohë të mbajnë një imazh “të respektueshëm” përpara miqve, kolegëve dhe marrëdhënieve të tyre. “Ata mund të ndajnë imazhin e tyre social nga sjellja e tyre seksuale. Kjo është po aq e vërtetë për këdo që gëzon praktika seksuale të stigmatizuara nga shoqëria. Ata kanë qasje më të lehtë tek partnerët dhe seksi”.

Ndoshta në mënyrë kundërintuitive, edhe pse njerëz nga një gamë e gjerë prejardhjesh të ndryshme përdorin platforma takimesh në internet, Bergström zbuloi se përdoruesit zakonisht kërkojnë partnerë nga klasa e tyre shoqërore dhe përkatësia etnike. “Në përgjithësi, platformat e takimeve në internet nuk thyejnë barrierat apo kufijtë. Ata priren t’i riprodhojnë ato”.

Në të ardhmen, ajo parashikon se këto platforma do të luajnë një rol edhe më të madh dhe më të rëndësishëm në mënyrën se si çiftet takohen, gjë që do të përforcojë pikëpamjen se ju duhet të ndani jetën tuaj seksuale nga pjesa tjetër e jetës suaj. “Tani, ne jemi në një situatë ku shumë njerëz takojnë partnerët e tyre të rastësishëm në internet. Mendoj se kjo mund të kthehet shumë lehtë në normë. Dhe konsiderohet jo shumë e përshtatshme për të bashkëvepruar dhe afruar partnerët në shtëpinë e një miku, në një festë. Ka platforma për këtë. Ju duhet ta bëni atë diku tjetër. Unë mendoj se ne do të shohim një lloj mbylljeje të seksit.”

Në përgjithësi, për Bergström, privatizimi i takimeve është pjesë e një lëvizjeje më të gjerë drejt izolimit social, i cili është përkeqësuar nga bllokimi dhe kriza Covid. “Unë besoj se kjo tendencë, ky evolucion, është negativ për përzierjen shoqërore dhe për t’u përballur dhe befasuar nga njerëz të tjerë që janë të ndryshëm nga ju, pikëpamjet e të cilëve janë të ndryshme nga tuajat”. Njerëzit janë më pak të ekspozuar, shoqërisht, ndaj njerëzve që nuk kanë zgjedhur në mënyrë specifike për t’i takuar dhe kjo ka pasoja më të gjera për mënyrën se si njerëzit ndërveprojnë në shoqëri dhe arrijnë tek njëri-tjetri. “Ne duhet të mendojmë se çfarë do të thotë të jesh në një shoqëri që ka lëvizur brenda dhe është mbyllur”, thotë ajo.

Siç thotë Penelope, 47 vjeç, një nënë e divorcuar që punon dhe nuk përdor më platforma takimesh në internet: “Është e dobishme kur sheh dikë me miqtë e tij, si është me ta, ose nëse miqtë e tyre e ngacmojnë për diçka që ke vënë re. Kështu që ju e dini se nuk jeni vetëm ju”.


Burimi / News, sport and opinion from the Guardian's global edition | The Guardian

B; "Psikologjia"
 
Top