Si ndryshon trupi juaj pas një zhgënjimi dashurie

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Themelues

Si ndryshon trupi juaj pas një zhgënjimi dashurie​

Dashuria ka një ndikim të fortë në jetën e njerëzve dhe është një kusht që secili priret ta kërkojë në jetën e tij. Kur jemi të dashuruar, të gjithë i dimë ndjesitë. Ndihemi euforikë, gjithmonë me frymë të ngjeshur, me zemër që rreh dhe me ndjenjën e fluturave në stomak. Partneri është idealizuar, të metat e tij zënë vend të dytë. Keni ndjenjën se jeni krijuar për njëri-tjetrin. Dashuria është një stuhi e vërtetë që na pushton në mendje dhe shpirt, por edhe në trup.
Jo të gjithë bien në dashuri në të njëjtën mënyrë. Për dikë ose disa prej nesh është një ndjenjë e papritur dhe “shkatërruese”, e ashtuquajtura dashuri me shikim të parë. Mendoni që në anglisht të biesh në dashuri thuhet “fall in love”, pra të biesh në dashuri, të zhytesh në përqafimin e saj të ngrohtë.

Ndodh gjithashtu të biesh në dashuri dhe të ndahesh!

Është e vështirë të dalësh prej saj, apo jo? Sidomos sepse problemi nuk është tek partneri, por sepse jemi ne që e duam atë. Të qenit pas është torturuese dhe shpesh ka pasoja të mëdha. Në fillim, veçanërisht nëse fundi vjen papritur, ne priremi të mohojmë gjithçka ose të paktën ta minimizojmë atë.

Pasi pranon se dashuria ka mbaruar, ju zhyteni në një dhimbje të errët, torturuese. Ndiheni sikur po vdisni dhe kryesisht jeni të vetmuar. Në atë moment ndërgjegjësimi, fillon vuajtja e vërtetë, e quajtur ndryshe edhe “vajtimi i zemrës”, ku ndjen se të gjitha ndjenjat kanë vdekur.

Ata që janë në fazën e sëmundjes së dashurisë përjetojnë vuajtje të vërteta fizike dhe mendore

Një vuajtje që përfshin mendjen dhe trupin, e cila na pengon të mendojmë, të hamë, të jetojmë jetën tonë. Shpesh vetë dhimbja ushqehet dhe mbahet gjallë nga një sërë vetë-konsideratash jo mjaft lajkatare. Bëhemi të trishtuar, të shqetësuar, të dëshpëruar ose grindavec dhe të zemëruar. Jemi përballë gjendjeve mendore si zemërimi, dëshira për hakmarrje, rënia e vetëvlerësimit;

Kjo ndodh edhe sepse kur një dashuri mbaron, njeriu ndihet fajtor që nuk ka bërë gjithçka që është e nevojshme për ta mbajtur atë gjallë. Këto ndjenja faji ushqehen më tej nga ideja e dështimit. Koncepti bazë që ushqen ndjenjat e fajit është: nëse ai më la për një tjetër do të thotë se nuk vlej. Kjo fundosje e ngadaltë e bën gjithnjë e më komplekse marrjen e jetës së dikujt, e cila dalëngadalë është bërë e pangjyrë, pa emocione, gri.
Si ndryshon trupi juaj pas një zhgënjimi dashurie

Vetëm ata që kanë pasur një zhgënjim të fortë në dashuri e dinë se sa fortë ndjehet dhimbja në ato momente. Shkenca ka hetuar se çfarë ndodh në trupin tonë dhe ka zbuluar disa nga mekanizmat që lëshohen kur jeta e dashurisë shpërbëhet: trishtimi torturues që rrjedh prej tij ndodhet në shtresat më të thella të trurit tonë dhe për këtë arsye duket se është i lidhur me dinamikën paraardhëse, në bazë të evolucionit të specieve tona.

Çfarë ndodh në trurin tonë kur vuajmë për dashuri?

Dy shkencëtarë amerikanë e studiuan atë, antropologia dhe psikologia Helen Fisher dhe neuroshkencëtarja Lucy Brown, të cilat i nënshtruan 15 persona, të cilët sapo ishin ndarë nga i dashuri i tyre, në rezonancë magnetike funksionale. Një mjet i aftë për të zbuluar ndryshimet më të vogla në zona të caktuara të trurit. Aty ku ka aktivitet të shtuar ka një nevojë më të madhe për oksigjen dhe glukozë që korrespondon me një rritje të rrjedhjes së gjakut. Derrat gini të Fisher ishin mesatarisht 20 vjeç dhe kishin një lidhje të paktën 21 muaj pas tyre. Nga ana tjetër, ndarja kishte ndodhur mesatarisht 63 ditë më parë.

Shkencëtarët kanë vënë re një aktivitet më të madh në VTA, zona tegmentale ventrale, një zonë e trurit në të cilën qëndrojnë emocionet që lidhen me rënien në dashuri dhe kënaqësinë seksuale, por edhe përgjegjëse për ndjenjën e kënaqësisë që ndihet kur reduktohet uria dhe etja.

VTA gjithashtu kryeson funksionin e “shpërblimit” që çliron dopaminën dhe për këtë arsye gjeneron një ndjenjë mirëqenieje. Hipoteza e Fisher është se në origjinën e “dashurisë romantike” ekziston një ndjenjë e “varësisë së thellë” e theksuar nga aktiviteti i këtyre rajoneve të trurit. Me pak fjalë, dashuria do të nxiste mekanizma të ngjashëm me ato të një droge. Kjo do të shpjegonte pse dashuria është kaq e vështirë për t’u kontrolluar dhe pse ajo gjeneron një ndjenjë kaq të fortë zhgënjimi kur marrëdhënia përfundon.
Mund të duket e palogjikshme që një lidhje e thjeshtë dashurie mund të shqetësojë një zonë të trurit. Fakti që aktivitetet e trurit të këtij lloji ndodhën te njerëzit që i nënshtroheshin eksperimentit edhe pas përfundimit të marrëdhënies, e çoi Fisher në përfundimin se ata ishin ende të dashuruar. Ky fenomen quhet “tërheqje e frustrimit”.

Çfarë ndodh me trupin kur vuajmë për dashuri?

Trishtimi i dashurisë nuk përfshin vetëm trurin dhe mendjen, por gjithashtu vepron në trup në një mënyrë të rëndësishme. Në fakt, vuajtja e dashurisë manifestohet përmes dhimbjes fizike, me një sërë ndjesish tipike: dhimbje gjoksi, dhimbje stomaku, pagjumësi, ankth, humbje oreksi, ndjenjë lodhjeje etj. Kjo ndodh sepse sistemi nervor qendror përpunon dhimbjen fizike dhe psikologjike në të njëjtën mënyrë. Dhimbja e dashurisë mund të shkaktojë gjithashtu një humbje të imunitetit. Në çdo rast, rrit prodhimin e hormoneve të stresit të cilat janë të dëmshme për shëndetin e muskujve të zemrës.

Vuajtja në dashuri është vërtetuar se rrit ndjeshmërinë ndaj të ftohtit. Megjithatë, kjo nuk është një ndjesi e thjeshtë, pasi temperatura e trupit bie kur jemi të trishtuar. Termogjeneza është një proces i veçantë metabolik që konsiston në prodhimin e nxehtësisë nga trupi. Sidomos në indin dhjamor dhe muskulor. Ka shumë faktorë që ndikojnë në termogjenezë dhe ndër këta është edhe humori.

Një tjetër simptomë fizike është lodhja kronike, në veçanti astenia, një term që i referohet një ndjenje të vazhdueshme të lodhjes fizike, një simptomë që konsiston në uljen e energjisë dhe forcës fizike. Nuk është rastësi që vëreni edhe shqetësime posturale tek personat që po kalojnë një moment të vështirë emocional.
Si të korrigjoni vuajtjet e dashurisë?

Nuk ka zgjidhje të shpejta për të kapërcyer fundin e një dashurie, kjo duhet të jetë e qartë. Sistemet tona nervore dhe mendjet tona nuk përshtaten lehtësisht me ndryshimet e shpejta. Një mendje e përdorur për të menduar gjithmonë për të njëjtën temë (ish) ka krijuar procese mendore që kërkojnë kohë për t’u çrrënjosur. Emocionet negative formohen me ndërveprimin e miliona neuroneve të ndërlidhura. Duhet kohë që të njëjtat qeliza të krijojnë një formë të re ndërveprimi.

Meqenëse dhimbja e dashurisë shkaktohet nga nivelet e larta të hormoneve të stresit dhe nivelet e ulëta të mirëqenies, para së gjithash nga dopamina, një mënyrë efektive për të ndjerë lehtësim është përfshirja në aktivitete që mund të korrigjojnë këtë çekuilibër biokimik. Arma më efektive është përfshirja në aktivitete fizike aerobike, të cilat stimulojnë prodhimin e serotoninës dhe endorfinës, duke ulur kortizolin dhe duke lehtësuar sëmundjet fizike.

GJITHMONË KUJTO…

Sa më thellë të zhytemi, aq më e vështirë do të jetë të dalim lart. Por herët a vonë të gjithë ata që e kanë përjetuar këtë vuajtje ndjejnë brenda tyre dëshirën dhe nevojën për t’u rishfaqur. Ndërkohë, do të jetë e dobishme ta përjetoni ndarjen si një kohë për të reflektuar dhe pajtuar me veten. Kjo vuajtje mund të përfaqësojë një konsumim të brendshëm ose mund të përfaqësojë një mundësi për të parë brenda vetes, për të qartësuar nevojat dhe dëshirat tuaja, për të pasur parasysh pritshmëritë tuaja dhe për të parë marrëdhëniet tuaja nga një këndvështrim i ri.

Nga ky këndvështrim, vuajtja mund të përfaqësojë një mundësi për ndryshim. Dije se ka një forcë të pabesueshme brenda teje që ka nevojë vetëm për një shkëndijë të vogël për t’u ndezur.

Mundohuni të mbani mend se rruga për të kapërcyer fundin e një marrëdhënieje mund të jetë e ngadaltë dhe e dhimbshme, por koha për shërim do të vijë dhe pikërisht në atë moment do të kuptoni se dashuria më e madhe është ajo që do të vijë: largohuni, hapni dyert e zemrës dhe jepi vetes mundësinë të largohesh sërish.

Burimipsicoadvisor.com/
B.psikollogjia
 
Duke u rritur ,meson te mos te te ndryshoje asgje.
E ne fakt kjo eshte jeta!
 

Konkursi Letërsisë

 • 1-Stoli i trëndafilave

  Votat: 4 28.6%
 • 2-Papucet e gjyshes

  Votat: 5 35.7%
 • 3-Ndjesi Gruaje

  Votat: 1 7.1%
 • 4-Vjeshtë në shi.

  Votat: 1 7.1%
 • 5- "Udhëtar i jetës"

  Votat: 2 14.3%
 • 6-Elena.

  Votat: 1 7.1%
Back
Top