Si ndikon vetëdija jonë në kuptimin e universit?

Si ndikon vetëdija jonë në kuptimin e universit?​

Për të kuptuar misteret si mekanika kuantike dhe kalimi i kohës, teoricienët po përpiqen të riformulojnë fizikën për të përfshirë përvojën subjektive si një përbërës fizik i botës.
1649436246049.pngPër të kuptuar misteret si mekanika kuantike dhe kalimi i kohës, teoricienët po përpiqen të riformulojnë fizikën për të përfshirë përvojën subjektive si një përbërës fizik i botës.


Një shëtitje në pyll, ca pika shiu… Ndjesitë dhe mendimet e lidhura në çdo moment të përvojës janë qendrore për ekzistencën tonë. Por fizika, e cila synon të përshkruajë universin dhe gjithçka në të, nuk thotë asgjë për botën tuaj të brendshme. Përshkrimet tona të gjatësive valore të dritës ndërsa reflektojnë nga gjethet kapin diçka, por jo se si është të jesh thellë në pyll.

Mund të duket sikur ka një hendek të pakapërcyeshëm midis përvojës sonë subjektive të botës dhe përpjekjeve tona për ta përshkruar atë në mënyrë objektive. E megjithatë truri ynë është i përbërë nga materia, kështu që, mund të mendoni, gjendjet mendore që ato gjenerojnë duhet të jenë të shpjegueshme për sa i përket gjendjeve të materies. Pyetja është: si? Dhe nëse nuk mund ta shpjegojmë vetëdijen në terma fizikë, si t’i gjejmë një vend asaj në një pamje gjithëpërfshirëse të universit?

“Nuk ka asnjë pyetje në shkencë më të vështirë dhe konfuze,” thotë Lee Smolin, një fizikant teorik në Institutin Perimeter për Fizikën Teoretike në Waterloo, Kanada. Është gjithashtu ai që të tjerët po i drejtohen me energji të përtërirë, të bindur se ne kurrë nuk do t’i kuptojmë misteret e universit, gjëra të tilla si mënyra se si realiteti del nga mjegulla e botës kuantike dhe çfarë nënkupton me të vërtetë kalimi i kohës, nëse nuk riimagjinojmë marrëdhëniet ndërmjet materies dhe mendjes.

Idetë e tyre përbëjnë një përpjekje të guximshme për të përshkruar universin nga brenda jashtë, në vend të anasjelltas, dhe ato thjesht mund të na detyrojnë të braktisim supozimet e dashura për një kohë të gjatë rreth asaj nga e cila është bërë gjithçka në fund të fundit.

burimi; revista Psikologjia"
 
Top