Eliminimi i sheqerit është praktikisht i pamundur sepse gjendet në një numër të madh ushqimesh të përpunuara, por edhe në fruta dhe produkte qumështi. Sheqeri i tepërt nxit akumulimin e masës yndyrore dhe mbipeshën, duke rritur sheqerin në gjak dhe për rrjedhojë edhe rrezikun e diabetit. Por kini kujdes, edhe eliminimi i tyre plotësisht nga dieta juaj mund të shkaktojë probleme serioze.
Çfarë është sheqeri?
«Sheqernat janë pjesë e familjes së karbohidrateve, të cilat përfshijnë zinxhirët e atyre komplekse (polisakaridet) të cilat përfshijnë edhe niseshte, të përfshira në makarona për shembull; dhe karbohidratet e thjeshta, ose sheqernat, (monosakaridet, disakaridet, oligosakaridet), si ai që vendosim në kafe".
Çfarë sheqeri është i dëmshëm për trupin?
“Në terma absolutë, sheqeri nuk është i dëmshëm, përkundrazi na lejon të marrim energji të menjëhershme. Problemi, megjithatë, ka të bëjë me sheqernat e thjeshta të konsumuara me tepricë dhe, veçanërisht, ato që përmbajnë vetëm kalori dhe asnjë përbërës tjetër ushqyes. Ata quhen "sheqerna të lirë" dhe janë, për shembull, ato që shtohen në biskota ose pije. Qumështi dhe sheqernat e frutave janë gjithashtu sheqerna të thjeshta, por ato nuk konsiderohen "të lira", sepse këto ushqime përmbajnë lëndë ushqyese të tjera të dobishme për trupin si kalcium, vitamina ose fibra. Sheqernat e lira të tepërta janë të dëmshme sepse shkaktojnë rritje të glicemisë, si gjatë ditës ashtu edhe në terma afatgjatë, gjë që korrespondon me një rritje të prodhimit të insulinës nga pankreasi: ky hormon merr sheqerin nga gjaku, e transporton atë në qeliza dhe, nëse në teprica dhe në kuadrin e një diete me kalori të lartë, e gjithë kjo përkthehet në një akumulim yndyre."
Sa sheqer mund të hani në ditë?
“Në Itali udhëzimet rekomandojnë mbajtjen e marrjes së përgjithshme të sheqernave nën 15% të kërkesës totale të kalorive ditore, një përqindje e cila bie nën 10% nëse merren parasysh vetëm sheqernat e lira. Nëse marrim parasysh karbohidratet në përgjithësi - të thjeshta dhe komplekse - udhëzimet sugjerojnë që energjia që rezulton duhet të përbëjë midis 45% dhe 60% të kërkesës totale të kalorive ditore. Në çdo rast, ky 15% i rekomanduar për sheqernat arrihet përmes ushqyerjes korrekte. Për një burrë me madhësi mesatare që ndjek një dietë me 2000 kalori ditore, për shembull, kjo është rreth 75 gram sheqer në ditë. E cila është e barabartë me tre porcione fruta, së bashku me dy produkte të freskëta të qumështit, të cilave mund t'i shtoni disa lugë çaji reçel për mëngjes."
Çfarë ndodh me trupin nëse eliminojmë sheqerin nga dieta?
“Nuk sjell domosdoshmërisht përfitime të rëndësishme shëndetësore, përveç nëse është një recetë mjekësore specifike, si në rastin e terapive ushqyese për epilepsinë rezistente ndaj ilaçeve (që përfshijnë eliminimin e plotë të të gjitha karbohidrateve nga dieta). Megjithatë, kushdo që vendos ta eliminojë plotësisht, qoftë edhe atë që përmbajnë ushqimet, duhet të ketë kujdes që të mos ketë mangësi ushqyese, sepse kjo do të nënkuptonte edhe eliminimin e frutave dhe produkteve të qumështit. Në këtë drejtim, dallimi midis një diete me shumë proteina - e cila tejkalon kërkesën individuale për proteina dhe nuk sjell asnjë përfitim - dhe një diete ketogjenike të kontrolluar, pra një terapi ushqimore e përshkruar në raste specifike ose si pjesë e programeve për pacientët që vuajnë nga obeziteti i rëndë. duhet nënvizuar. Sepse një dietë ketogjenike e pakontrolluar dhe e panevojshme mund të çojë në çekuilibrime metabolike dhe mangësi ushqyese në afat të gjatë. Në veçanti, eliminimi i plotë i të gjitha burimeve ushqimore të sheqernave dhe, në përgjithësi, të karbohidrateve, pa kompensuar me plotësimin e duhur, mund të çojë në rreziqe të tilla si mungesa e disa vitaminave, kaliumit, magnezit, kalciumit dhe madje edhe rritje të demineralizimit të kockave.
Gradenigo.it
Çfarë është sheqeri?
«Sheqernat janë pjesë e familjes së karbohidrateve, të cilat përfshijnë zinxhirët e atyre komplekse (polisakaridet) të cilat përfshijnë edhe niseshte, të përfshira në makarona për shembull; dhe karbohidratet e thjeshta, ose sheqernat, (monosakaridet, disakaridet, oligosakaridet), si ai që vendosim në kafe".
Çfarë sheqeri është i dëmshëm për trupin?
“Në terma absolutë, sheqeri nuk është i dëmshëm, përkundrazi na lejon të marrim energji të menjëhershme. Problemi, megjithatë, ka të bëjë me sheqernat e thjeshta të konsumuara me tepricë dhe, veçanërisht, ato që përmbajnë vetëm kalori dhe asnjë përbërës tjetër ushqyes. Ata quhen "sheqerna të lirë" dhe janë, për shembull, ato që shtohen në biskota ose pije. Qumështi dhe sheqernat e frutave janë gjithashtu sheqerna të thjeshta, por ato nuk konsiderohen "të lira", sepse këto ushqime përmbajnë lëndë ushqyese të tjera të dobishme për trupin si kalcium, vitamina ose fibra. Sheqernat e lira të tepërta janë të dëmshme sepse shkaktojnë rritje të glicemisë, si gjatë ditës ashtu edhe në terma afatgjatë, gjë që korrespondon me një rritje të prodhimit të insulinës nga pankreasi: ky hormon merr sheqerin nga gjaku, e transporton atë në qeliza dhe, nëse në teprica dhe në kuadrin e një diete me kalori të lartë, e gjithë kjo përkthehet në një akumulim yndyre."
Sa sheqer mund të hani në ditë?
“Në Itali udhëzimet rekomandojnë mbajtjen e marrjes së përgjithshme të sheqernave nën 15% të kërkesës totale të kalorive ditore, një përqindje e cila bie nën 10% nëse merren parasysh vetëm sheqernat e lira. Nëse marrim parasysh karbohidratet në përgjithësi - të thjeshta dhe komplekse - udhëzimet sugjerojnë që energjia që rezulton duhet të përbëjë midis 45% dhe 60% të kërkesës totale të kalorive ditore. Në çdo rast, ky 15% i rekomanduar për sheqernat arrihet përmes ushqyerjes korrekte. Për një burrë me madhësi mesatare që ndjek një dietë me 2000 kalori ditore, për shembull, kjo është rreth 75 gram sheqer në ditë. E cila është e barabartë me tre porcione fruta, së bashku me dy produkte të freskëta të qumështit, të cilave mund t'i shtoni disa lugë çaji reçel për mëngjes."
Çfarë ndodh me trupin nëse eliminojmë sheqerin nga dieta?
“Nuk sjell domosdoshmërisht përfitime të rëndësishme shëndetësore, përveç nëse është një recetë mjekësore specifike, si në rastin e terapive ushqyese për epilepsinë rezistente ndaj ilaçeve (që përfshijnë eliminimin e plotë të të gjitha karbohidrateve nga dieta). Megjithatë, kushdo që vendos ta eliminojë plotësisht, qoftë edhe atë që përmbajnë ushqimet, duhet të ketë kujdes që të mos ketë mangësi ushqyese, sepse kjo do të nënkuptonte edhe eliminimin e frutave dhe produkteve të qumështit. Në këtë drejtim, dallimi midis një diete me shumë proteina - e cila tejkalon kërkesën individuale për proteina dhe nuk sjell asnjë përfitim - dhe një diete ketogjenike të kontrolluar, pra një terapi ushqimore e përshkruar në raste specifike ose si pjesë e programeve për pacientët që vuajnë nga obeziteti i rëndë. duhet nënvizuar. Sepse një dietë ketogjenike e pakontrolluar dhe e panevojshme mund të çojë në çekuilibrime metabolike dhe mangësi ushqyese në afat të gjatë. Në veçanti, eliminimi i plotë i të gjitha burimeve ushqimore të sheqernave dhe, në përgjithësi, të karbohidrateve, pa kompensuar me plotësimin e duhur, mund të çojë në rreziqe të tilla si mungesa e disa vitaminave, kaliumit, magnezit, kalciumit dhe madje edhe rritje të demineralizimit të kockave.
Gradenigo.it