Saudade...🤔?

Lauri

Anunnak
Për të kuptuar se çfarë është saudade, nuk ka asgjë më të mirë se ta provoni drejtpërdrejt. Koha më e mirë është padyshim perëndimi i diellit, që është ora kanonike e saudades, por disa mbrëmje të mjegullës në një bregdet janë gjithashtu të përshtatshme, o kur një vel mjergulle bie mbi qytet dhe llambat e rrugës ndizen. Atje, i vetëm, duke parë këtë panoramë përballë, ndoshta do të të çojë një lloj malli.

IMG_20220331_110059.jpg Imagjinata juaj, duke ndaluar kohën për një moment, do t'ju bëjë të mendoni se sapo të ktheheni në shtëpi në rutinën tuaja, do të jeni nostalgjik për një moment të privilegjuar të jetës tuaj, kur keni qenë në një rrugicë të bukur dhe të vetmuar duke parë një panoramë prekëse. Ja, kjo është saudade: je nostalgjik që po jeton në këtë moment. Është një nostalgji për të ardhmen.

Saudade është një fjalë portugeze, një nga shumë termat e papërkthyeshëm në një gjuhë tjetër.
Një nostalgji e papërcaktuar, melankoli, një gjendje shpirtërore që na merr papritur dhe në të cilën ne përfundojmë duke e identifikuar veten sa herë që mendja jonë përfundon duke udhëtuar në kohë ose hapësirë ose në të dyja.
Saudade ... një dhimbje për mungesën e dikujt që nuk është më atje, për një moment që nuk do të kthehet më, ose për një shpresë ... një shpresë se diçka do të kthehet ... që papritur telefoni juaj të bjerë...
Sauda e aromave, sauda e tingujve, e një zëri që nuk është më ... por që mund të jetë akoma ose që nuk do të jetë më....!
Dhe nëse keni dikë pranë, ndoshta do t'i përjetoni edhe më ëmbël këto momente melankolie therëse.

Saudade ... një ndjenjë irracionale ... që vjen nga zemra ... një ndjesi e papritur që ndërsa kthehesh ke deshirë t'a shohësh pas shpatullave tua..🥹

Thënë ndryshe në pak fjalë: Saudade është nostalgjia, melankolia që të bën të rijetosh një emocion të veçantë. Kujtimet rishfaqen në mënyrë spontane dhe koha në atë moment nuk ka më dimension.

Ju keni përjetuar saudade për veten tuaj?
By Lauri anunnak 👍
 
Nje nga kenget me te bukura te te gjitha koherave kenduar nga nje nga artistet me te medha te te gjitha koherave😍
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Ju të tjerët. 🤔
Vetëm në këngë përjetoni Saudade ? 💫🤗
 
Ju të tjerët. 🤔
Vetëm në këngë përjetoni Saudade ? 💫🤗
I biejme per shkurt me kenge :D
Une e perjetoj shpesh saudaden. nder to 1 cast ne bosfor psh

Bosfor,
Çdokush mbetet i ndarë!
Gjysma e zemrës rreh në qytetin plot jetë.
Gjysma tjetër në kujtime të lëna peng.
 
I biejme per shkurt me kenge :D
Une e perjetoj shpesh saudaden. nder to 1 cast ne bosfor psh

Bosfor,
Çdokush mbetet i ndarë!
Gjysma e zemrës rreh në qytetin plot jetë.
Gjysma tjetër në kujtime të lëna peng.
Dy tre rreshta Saudade 💫😊👍
 
Dy tre rreshta Saudade 💫😊👍
Saudade

Sot m’u hapën portat e kujtimeve
m’u përballë syve të zemrës
Frymoj përmallje në çdo hap që hedh,
në çdo tokë që shkel.
Jetoj çdo ditë përmes rrokjesh
dhe germash mbetur peng.
Thomëni një fjalë të ma lehtësojë përlotjen,
e për një çast të rrethohem nga gjithçka dua.
 
Brava Soul. E Ke kap në qënder temën 😊👍
Askush më shumë se poetët nuk e përjeton Saudade
 
Brava Soul. E Ke kap në qënder temën 😊👍
Askush më shumë se poetët nuk e përjeton Saudade
Pse kishe dyshime ti se nuk po e kuptonim dot 😁
 
Në fakt e kapa në ajër statusin tënd emocional 🤔🤪
Eshte ne natyren time te udhtoj ne ujra te tilla,pasi ushqehem aty.
Njoh vetveten dhe po ne ato ujra rilind.
Eshte forme ndjeshmerie,energjie,varet nga kendveshtrimi i gjithesecilit.
 
Eshte ne natyren time te udhtoj ne ujra te tilla,pasi ushqehem aty.
Njoh vetveten dhe po ne ato ujra rilind.
Eshte forme ndjeshmerie,energjie,varet nga kendveshtrimi i gjithesecilit.
Ja pra që e ka një shpjegim ky moment pa kohë e dimension 💫 = Saudade 😊
Momente që humb në një kujtesë nostalgjie... thënë ndryshe po udhëton në kohë në ato pak sek🤷
 
Më kujton ditët e para më emigrim...në Puglia. Më është fiksuar saqë sa herë e dëgjoj më kujton një moment dhe një status emocional të veçantë..
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Në këtë mungesë të ftohtë dëgjohen vec hapat
që thyejnë heshtjen e të ikurve një nga një.
Secili hodhi nga një gur në trastēn
e rëndë të dhimbjes.
Në fund rrugën që gumëzhin nga zërat e
mbrëmjes së një Dhjetori të fundit.
Në cepin e qiellit befas,
shfaqesh ti.
Hedh shikimin tej....
Të shoh ty, Hënë!
Mbushem me frymë!
e,
Një vijë harkohet në fytyrë.
 
Në këtë mungesë të ftohtë dëgjohen vec hapat
që thyejnë heshtjen e të ikurve një nga një.
Secili hodhi nga një gur në trastēn
e rëndë të dhimbjes.
Në fund rrugën që gumëzhin nga zërat e
mbrëmjes së një Dhjetori të fundit.
Në cepin e qiellit befas,
shfaqesh ti.
Hedh shikimin tej....
Të shoh ty, Hënë!
Mbushem me frymë!
e,
Një vijë harkohet në fytyrë.
Qënka për atje tek hënë o hënë kjo 😁
 

Konkursi Letërsisë

 • 1-Stoli i trëndafilave

  Votat: 9 33.3%
 • 2-Papucet e gjyshes

  Votat: 9 33.3%
 • 3-Ndjesi Gruaje

  Votat: 3 11.1%
 • 4-Vjeshtë në shi.

  Votat: 1 3.7%
 • 5- "Udhëtar i jetës"

  Votat: 2 7.4%
 • 6-Elena.

  Votat: 3 11.1%
Back
Top