Rumi: pjekuria shpirtërore

Lauri

Anunnak
PJEKURIA SHPIRTËRORE.
6 pyetje për Rumin, një mjeshtër shpirtëror persian i shekullit të 13-të:
- Çfarë është helmi?
Gjithçka që na duhet është helmi. Mund të jetë fuqi, dembelizëm, ushqim, ego, ambicie, frikë, zemërim apo çfarëdo tjetër...

-Çfarë është frika?
Mos pranimi i pasigurisë. Nëse pranojmë pasigurinë, ajo bëhet aventurë.

-Çfarë është zilia?
Mospranimi i lumturisë tek tjetri. Nëse e pranojmë, bëhet frymëzim.

- Çfarë është zemërimi?
Mospranimi i asaj që është jashtë kontrollit tonë. Nëse pranojmë, bëhet tolerancë.

-Çfarë është urrejtja?
Mospranimi i njerëzve ashtu siç janë. Nëse i pranojmë pa kushte, atëherë bëhet dashuri.

- Çfarë është pjekuria shpirtërore?
Është kur ne ndalojmë së përpjekuri për të ndryshuar të tjerët dhe fokusohemi në ndryshimin e vetvetes.

Është kur i pranojmë njerëzit ashtu siç janë.

Është kur kuptojmë se secili ka të drejtë nga këndvështrimi i tij.

Është kur mësoni të 'lëshoni'.

Është kur jemi të aftë të mos kemi “pritje” në një marrëdhënie dhe japim nga vetja për kënaqësinë e dhënies.

Është kur kuptojmë se atë që bëjmë, e bëjmë për paqen tonë.

Është kur njeriu ndalon së treguari botës se sa i zgjuar është.

Është kur ne ndalojmë së kërkuari miratimin e të tjerëve.

Është kur ne ndalojmë së krahasuari veten me të tjerët.

Është kur je në paqe me veten.
Pjekuria shpirtërore është kur ne jemi në gjendje të bëjmë dallimin midis "nevojës" dhe "dëshirës" dhe jemi në gjendje të heqim dorë nga kjo dëshirë. Dhe së fundi dhe më e rëndësishmja: Pjekuria shpirtërore fitohet kur ndalojmë së lidhuri "lumturinë" me gjërat materiale.
Rumi ✍️ ♨️
Në shqip by Lauri anunnak 👍
IMG_20220727_080711.jpg
 
Se lexova der ne fund, sepse e pash we jam rob i kulluar dhe i misheruar ne postulate filozofike per jeten. :p
 
Rumi ishte dijetar musliman Besonte ne Zot, falej, agjeronte e keshtu me radhe. 😁
 
Ç'na e futni besimin religjoz në këtë mes 🙈😁
Dituria nuk ka besim as pasaportë 🤷😁
 
Ç'na e futni besimin religjoz në këtë mes 🙈😁
Dituria nuk ka besim as pasaportë 🤷😁
"E verteta duhet pare e plote. Jo pjese pjese".
Ndoshta tani e kupton me mire 😋
 
Ne librin "40 rregullat e dashurise" shkruar nga nje autore musilmane Turke Elif Shafak ajo flet shume per Rumin ne librin e saj...
po po e di
po kam dhe libra te rumit ne shpi
 
"E verteta duhet pare e plote. Jo pjese pjese".
Ndoshta tani e kupton me mire 😋
Nuk mund t'a ndaj kurr mendimin që një dietar, shkëncetar filozof astronaut etj... duhet parë nga këndvështrimi religjioz. Qoftë edhe ateist të jetë
 
Nuk mund t'a ndaj kurr mendimin që një dietar, shkëncetar filozof astronaut etj... duhet parë nga këndvështrimi religjioz. Qoftë edhe ateist të jetë
Nuk thash te shihet nga kendveshtrimi religjioz, ama religjionin nuk ja heq dot.
Une tregova 1 te dhene mbi Rumin. Rumin te cilin e do e gjithe bota, qe filozofia e jetes se tij, besimi, egzistenca, inspirimi ka pas burim besimin ne Zot. Kjo eshte e vertete qe vete Rumi e ka thene, besuar dhe vepruar.
Ju daç shiheni daç mos e shihni kete fakt.

Simple as that! 😁
 
Nuk thash te shihet nga kendveshtrimi religjioz, ama religjionin nuk ja heq dot.
Une tregova 1 te dhene mbi Rumin. Rumin te cilin e do e gjithe bota, qe filozofia e jetes se tij, besimi, egzistenca, inspirimi ka pas burim besimin ne Zot. Kjo eshte e vertete qe vete Rumi e ka thene, besuar dhe vepruar.
Ju daç shiheni daç mos e shihni kete fakt.

Simple as that! 😁
Pse një i krishterë ku beson...një hebre ku beson, një indu ku beson, një kinez ku beson 🤷🤷
E di ti sa ka si Rumi nëpër botë në mijëra vite histori 🤷🤷
Lerë zotin atje ku është mbi re, e flasim për njerëz mbi tokë 😁🤗
 
Pse një i krishterë ku beson...një hebre ku beson, një indu ku beson, një kinez ku beson 🤷🤷
E di ti sa ka si Rumi nëpër botë në mijëra vite histori 🤷🤷
Lerë zotin atje ku është mbi re, e flasim për njerëz mbi tokë 😁🤗
Une flas dhe per njerez dhe per Zot se arrij ti kuptoj te dyja rastet. 😁
 
Mire eshte te dije njeriu dhe nga keto po ce do qe jemi te zene .... :p
 
Mire eshte te dije njeriu dhe nga keto po ce do qe jemi te zene .... :p
qe kur vendose kete emer, ngele vec duke udhetu.. shume i zene dukesh :p
 

Konkursi Letërsisë

 • 1-Stoli i trëndafilave

  Votat: 3 23.1%
 • 2-Papucet e gjyshes

  Votat: 5 38.5%
 • 3-Ndjesi Gruaje

  Votat: 1 7.7%
 • 4-Vjeshtë në shi.

  Votat: 1 7.7%
 • 5- "Udhëtar i jetës"

  Votat: 2 15.4%
 • 6-Elena.

  Votat: 1 7.7%
Back
Top