PiNkY
Anëtar i Nderuar
Origjina e frutit të pjeshkës është Kina, por tani ajo rritet kudo në botë ku ka një klimë të ngrohtë. ثshtë mjaft e zakonshme të gjeni pjeshkë në Evropë, veçanërisht në vendet rreth Mesdheut.
Por pjeshkët kanë edhe shumë të mira dhe dobi për organizmin.
Pjeshkët dhe përbërja e tyre
80 ose 90 % e pjeshkës është e përbërë nga uji. Ajo nuk përmban shumë kalori dhe mund të përdoret si një diuretik ose për pastrimin e trupit. Ka edhe ushqyes të dobishëm në pjeshke. Këto përfshijnë proteina, karbohidrate, beta-carotene, niseshte, yndyrë, fosfor, fibra, selen, natrium, yndyrë bimore, acide organike, kalcium, magnez, dhe kripëra minerale.
Pjeshkët si ushqim
Nutricionistët do të ju inkurajojmë që të përdorni pjeshkën shpesh në ushqimin tuaj. Një dietë e ekspertëve më herët ka dal në përfundim se duhet të pini lëng nga pjeshka rregullisht pa shtuar sheqer. Marrja e kompostos është gjithashtu një ide e mirë. Ju mund të bëni xhem ose diçka të ngjashme dhe të konsumoni atë gjatë gjithë vitit.
Pjeshkët për qëllime mjekësore
Përveç nga përfitimet ushqyese, pjeshkët gjithashtu kanë përfitime mjekësore. Ato mund të përdoren për disa qëllime mjekësore si trajtimin e akneve, sëmundjet reumatike, astma, infeksionet, anemia, këmbët e fryra, sëmundjet e dhëmbëve, fryrje e lukthit, sëmundjet e zemrës, gjendrrën tiroide, sëmundjet vaskulare, fshikëzës apo të traktit urinar, sistemin imunitar të dobët, trashje, ankthi, humbja e kujtesës, dhe impotencën.
/kohajone.com/