Një botë pa ëndrra është një botë e zbrazët, e humbur

1-51.jpg
Sabrina Ferri, Profesoreshë e Asociuar i Gjuhës Italiane,

Anëtare e Institutit Nanovic për Studime Evropiane

Një mësues u kërkoi nxënësve të tij të vegjël të shkruanin një nga ëndrrat e tyre në një fletë. Pas disa minutash ai shkoi më pas të mbledhë çarçafët, u kthye në tryezë, i palosi dhe i bashkoi disa herë. “Tani ejani këtu një nga një dhe zgjidhni një letër rastësisht,” tha ai, duke u kthyer nga fëmijët. Kur të gjithë mbaruan, ai e nxiti klasën të hapte letrat.

“Tani lexoni ëndrrën që ju ka rënë dhe bëjeni tuajën, bëjeni realitet. Nëse e shihni të shkruar ëndrrën tuaj, shkëmbejeni me ëndrrën e dikujt tjetër”.

Sytë e të vegjëlve u mbushën me habi.

“Por mësues, si mund ta bëjmë një ëndërr që nuk është e jona të vërtetë?”, pyeti njëri prej tyre. “Unë për shembull, nuk dua të bëhem astronaut siç thotë këtu, kam frikë të shkoj në hapësirë. Ëndërroj të bëhem balerinë”.

“Në fakt, nuk mundeni”.

Atëherë? Pse na kërkoi të bëjmë diçka që ai tashmë e dinte se nuk mund ta bënim?

“Sepse kështu mund të kuptoni se secili prej jush ka një ëndërr dhe është po aq e rëndësishme sa për të gjithë të tjerët dhe se secili prej jush ka fuqinë për t’i bërë ëndrrat e veta të vërteta, por jo ëndrrat e të tjerëve. E shikoni, në jetë shumë njerëz do t’ju thonë se ëndrrat tuaja janë budallaqe ose do të përpiqen t’i realizojnë ëndrrat e tyre duke fshirë tuajat. Asnjëherë mos e lejoni atë.

Mbrojini ëndrrat tuaja dhe luftoni për t’i bërë ato të vërteta, nisni fluturimin fëmijtë e mi. Nuk ka rëndësi nëse do të arrini t’i realizoni, sepse mund të ndodhë që në fund të mbeten vetëm ëndrrat pa u bërë realitet. Por ju duhet të vazhdoni të besoni, për t’i mbrojtur ato, për të luftuar për to, sepse një botë pa ëndrra është një botë e zbrazët, e humbur.

Kurrë mos kritikoni ëndrrat e të tjerëve, përkundrazi, nëse mund t’i ndihmoni të tjerët të realizojnë ëndrrat e tyre. Sepse ëndrrat janë të brishta, dhe nëse thyhen,… mbeten në zemrën tënde për gjithë jetën.

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi Zen

Psikollogjia
 
Top