Modë e shpejtë: modë me kosto të ulët, por me çfarë çmimi/ pasojë?

MonaLisa

Staf në FV.AL
Adm
Moda e shpejtë është moda ultra e shpejtë që në dekadat e fundit ka revolucionarizuar mënyrën e veshjes. Veshje me çmime të ulëta, koleksione që rinovohen me një shpejtësi mbresëlënëse dhe një model biznesi i bazuar në blerjet kompulsive: në zemër të modës së shpejtë ekziston një cikël i pandërprerë prodhimi dhe konsumi që i shtyn kompanitë e modës të prodhojnë rroba në mënyrë marramendëse dhe konsumatore. duke besuar se duhet të blejnë gjithnjë e më shumë për të vazhduar me trendet. Moda e shpejtë i ka shndërruar veshjet në sende të përdorimit, duke krijuar një problem serioz në përdorimin e tepërt të lëndëve të para dhe prodhimin e mbetjeve. Ne duam të ndalojmë këtë sistem shkatërrues që pas çmimeve qesharake fshihet prodhimi masiv me pasoja shkatërruese mjedisore, sociale dhe ekonomike.

IMG_0123.jpeg
Ndikimi mjedisor i modës së shpejtë po shkatërron planetin

Shpejtësia me të cilën industria e modës së shpejtë prodhon veshje do të thotë se gjithnjë e më shumë rroba blihen dhe hidhen po aq shpejt, duke krijuar sasi të mëdha mbeturinash. Çdo vit vetëm në Bashkimin Evropian hidhen 5 milionë ton rroba dhe këpucë (rreth 12 kilogramë për person) dhe 80% e tyre përfundojnë në inceneratorë, landfille ose në hemisferën jugore. Për t'ju dhënë një ide, çdo sekondë në botë një kamion me veshje digjet ose dërgohet në landfill. 25% e veshjeve të prodhuara në mbarë botën mbeten të pashitura dhe më pak se 1% e rrobave të vjetra përdoren për të prodhuar rroba të reja. Ky është realiteti i ndikimit të modës. Por industria e modës së shpejtë po komunikon një narrativë alternative dhe mashtruese të bazuar në të ashtuquajturën "modë e qëndrueshme", e cila vitet e fundit është bërë kryefjala për markat që kërkojnë të pastrojnë imazhin e tyre. Ja se si.

Pretendimet për qëndrueshmërinë e modës së shpejtë janë shpesh thjesht larje greenwashing.

Në vend që të vënë në dyshim modelet e tyre të biznesit dhe të fillojnë të ngadalësojnë flukset e prodhimit masiv, markat e modës së shpejtë kanë përqendruar shumicën e përpjekjeve të tyre në promovimin e modës së rreme "të riciklueshme dhe të riciklueshme" si një zgjidhje për ndikimet e tyre mjedisore.

Shumë marka po e përforcojnë këtë rrëfim të rremë në etiketat e tyre të vetëvlerësuara – të cilat në mënyrë të pashmangshme mund të kufizohen me greenwashing. Në çfarë bazohen pretendimet dhe sa të besueshme janë ato? A mund t'i marrin konsumatorët këto etiketa në vlerë nominale nëse nuk verifikohen nga organe të pavarura? Por ka më shumë. Premtimi i "modës së qëndrueshme" është një kontradiktë totale nëse pjesa më e madhe e veshjeve është bërë me materiale ndotëse si poliesteri i marrë nga nafta, i cili çliron mikroplastikë me çdo larje.
Megjithatë, greenwashing është një simptomë e një sëmundjeje më të madhe: sistemi shkatërrues i modës së shpejtë që nuk mund të jetë kurrë i qëndrueshëm. Markat e modës që duan të trajtojnë seriozisht ndikimet mjedisore dhe sociale të biznesit të tyre duhet të punojnë për të krijuar një modë të ngadaltë, rrethore që respekton vërtet mjedisin dhe njerëzit, jo vetëm shërbimin e buzëve.

IMG_0124.jpeg
Është koha për të nxjerrë jashtë modës modën e shpejtë!

Riciklimi dhe linjat e pakta të veshjeve eko ose vegane - kur ato nuk janë të dizajnuara vetëm nga perspektiva e greenwashing - nuk janë të mjaftueshme për të luftuar kulturën e përdorimit të njëpërdorimshëm, mbetjet, presionin mbi ekosistemet natyrore dhe një mori problemesh të tjera të krijuara nga moda e shpejtë. I gjithë sistemi duhet të ndryshohet. Trajtimi i problemit të modës së shpejtë kërkon një angazhim kolektiv nga konsumatorët, kompanitë dhe qeveritë. Industria e modës duhet të bëjë një kthesë nga moda e shpejtë dhe të prodhojë më pak veshje. Ajo që hyn në dyqane duhet të jetë e cilësisë më të mirë, e qëndrueshme, e riparueshme dhe e ripërdorshme. Qeveritë, përfshirë atë italiane, duhet të vendosin rregulla strikte. Dhe ne konsumatorët, nga ana tjetër, duhet të angazhohemi për të blerë më pak dhe më mirë. Trajtimi i pasojave të rënda mjedisore, sociale dhe ekonomike të këtij problemi global është më urgjent se kurrë. Vetëm përmes angazhimit kolektiv mund të shpresojmë të transformojmë industrinë e modës në një forcë pozitive për planetin dhe për njerëzit. Është koha për të vepruar dhe ju mund ta bëni atë së bashku me ne.

Greenpace.it
 
Rroba sintetike, material me fibra etj etj qe demton rende trupin e njeriut si fillim, e ne fund ambientin rreth nesh.
Rrobat qe veshim sot jane po aq te demshme sa dhe uji plot klor qe hidhet ne rezervuare.
 

Konkursi Letërsisë

  • 1-Brenga ime dashuri

    Votat: 7 41.2%
  • 2-Botë e mjerë

    Votat: 4 23.5%
  • 3-Shitësja e farave

    Votat: 6 35.3%
Back
Top