Mitet dhe kontradiktat mbi konsumimin e kafesë

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Konsumatorët e kafesë ende nuk janë të qartë nëse kafeja ka efekte pozitive apo negative në shëndetin e tyre. Kjo pasi studime të ndryshme gjatë viteve kanë dhënë edhe rezultate të ndryshme, madje shpeshherë edhe kontradiktore. Një artikull i publikuar disa ditë nga e përditshmja amerikanë "New York Times" tregon mbi këto studime, mitet ekzistuese rreth kafesë, dhe efektet e saj në organizmin e njeriut. A ka mundësi që këto kontradikta për kafenë dhe kafeinën të jenë të drejta? Përgjigjja është po, pasi kafeja dhe çaji, mbi të gjitha kanë në përbërjen e tyre kimikate të ndryshme, të cilat mund të ndikojnë në forma e mënyra të ndryshme në shëndetin e njeriut.
Hidratimi
Për një kohë të gjatë tek njerëzit dhe një grup mjekësh mbizotëronte mendim,i se kafeja dhe kafeina ishin diuretike. Por studimet e kryera vitet më të fundit treguan se njerëzit të cilët konsumojnë deri në 550 miligramë kafeinë në ditë prodhojnë urinë po aq sa ata persona të cilët nuk marrin kafeinë. Por konsumimi i kafeinës mbi 575 miligramë, kthehet në diuretike. Kështu nëse ju konsumoni rreth 330 miligramë kafeinë në ditë, nuk do ju duhet të urinoni më tepër se në rastin kur do të pinit 400 mililitra ujë. Personat të cilët konsumojnë një sasi të caktuar kafeine brenda dozave të lejuara, janë të hidratuar, dhe ashtu si uji, ndihmon në nevojat e organizmit për lëngje.
Sëmundjet e zemrës
Pacientët që kanë probleme me zemrën, sidomos ata që kanë presionin e lartë të gjakut, duhet të konsumojnë në një masë të caktuar kafenë dhe kafeinën, pasi njihen efektet e saj stimuluese. Por studimet e kryera 10 vitet e fundit në mbi 400 000 persona treguan se rastet e sëmundjeve e zemrës nuk tregojnë rritje te njerëzit të cilët vazhdojnë të konsumojnë kafen e mëngjesit, me apo pa kafeinë. "Kundërshti që duhen besuar", përfundojnë kardiologët e Universitetit të Kalifornisë, në San Francisko. Evidencat tregojnë se kafeja dhe kafeina e konsumuar në sasi të caktuara rrit rrezikun për shfaqjen e problemeve të zemrës, atakut kardiak, vdekja e hershme apo edhe prishje e ritmit të zemrës. Por në fakt tek 27 000 gra të studiuara në 15 vjet në qendrën e Studimeve të shëndetit të gruas në Iowa, rezultoi se gratë që pinin një deri në tre kafe në ditë reduktonin në 24 për qind rrezikun e problemeve kardiovaskulare.
Hipertensioni
Kafeina shkakton një rritje të lehtë dhe të përkohshme të presionit të gjakut. Por studimi i realizuar tek disa 15 000 femra, tregoi se gratë të cilat konsumonin kafe me apo pa kafeinë për një dekadë ishin njëlloj të predispozuarat shfaqnin shenja hipertensioni si gratë që nuk konsumonin kafe. Një studim i John Hopkins tek 3 000 meshkuj tregoi se ndikimi i kafes dhe kafeinës në shfaqjen e hipertensionin ishte shumë i ulët.
Kanceri
Në vitin 1981 në Harvard u tha se konkluzionet e një studimi tregonin rrezikun e lartë që sillte konsumimi i kafesë në shfaqjen e kancerit në pankreas. Por konsumimi i kafesë ka vazhduar gjithnjë e më tepër dhe studimet e mëtejshme treguan se duhani dhe kafeja ndikonte në zhvillimin e kancerit.
Hollimi i kockave
Disa studime të viteve të kaluara thanë se konsumimi i kafesë shkaktonte hollimin e kockave dhe frakturat. Por studimet e mëvonshme treguan se kafeja ndikonte vetën në një nivel të ulët reduktimi të përvetësimit të kalciumit nga organizmi, dhe nuk ndikonte në sekretimin e kalciumit. Doktor Robert Heaney nga Universiteti Creighton thotë se efektet negative të kafeinës tek kalciumi mund të kompensohen me dy lugë gjelle qumësht. Ai mendon se personat të cilët konsumojnë kafen dhe çajin, nuk duhet të shqetësohen duke menduar se kafeina ndikon negativisht në kockat e tyre.
Humbja në peshë
Ky është një zhgënjim. Konsumimi i kafesë rrit dhe shpejton metabolizmin. Një studim i realizuar nga profesionalistët tek 58 000 persona gjatë 12 vjetëve treguan se tek të dyja sekset, edhe te femrat edhe te meshkujt të cilët shtonin nivelin e konsumimit të kafeinës shtonin në peshë, dhe nuk pësonin aspak rënie.
Efektet pozitive të kafesë në trupin e njeriut
Mbërrijnë lajmë të mira për ata që konsumojnë rregullisht kafenë. Ajo madje këshillohet si një terapi e mirë edhe për një sërë sëmundjesh, përfshi atë të zemrës, por mos u çudisni, edhe për fëmijët. Por, nuk është e këshillueshme për gratë shtatzëna dhe ata me ulcerë në stomak. "Kafeja, -thotë një prej dietologëve më të njohur të Italisë, - të bën mirë, ju, ashtu edhe fëmijëve." "Harrojini njoftimet frikësuese", thotë dietologia Chiara Trombeti, e institutit Humanitas Gavazeni në periferi të Milanos. Ka arsye të shëndosha shkencore për ta gëzuar ekspresin e mëngjesit pa u shqetësuar për pasojat negative ndaj shëndetit.
Të dhëna shkencore
Kafeja përmban taninë dhe antioksidante, që janë të mirë për zemrën dhe arteriet. Kafeja mund të lehtësojë dhimbjet e kokës. Ajo është e mirë për mëlçinë dhe mund të ndihmojë në parandalimin e cirrozës dhe gurëve në veshka. Dhe kafeina në kafe mund të zvogëlojë rrezikun e krizave të astmës dhe ndihmon në përmirësimin e qarkullimit brenda zemrës. Por nuk mund të mohohet se kafeja nuk është e mirë për të gjithë. Nëse pi më shumë se ç'duhet mund t'iu bëjë nervozë, mund të shkaktojë shpejtim të rrahjeve të zemrës dhe dridhje të duarve. Gratë shtatzëna, të sëmurët me zemër dhe ata që vuajnë me ulcera në stomak zakonisht këshillohen ta shmangin kafenë. Dr.Trombeti thotë se asnjë nuk duhet të pijë më shumë se 3-4 filxhanë në ditë.
Kafeja ndikon mirë për:
- zemrën e arteriet
- dhimbjet e kokës
- mëlçinë
- cirrozën
- gurët në veshka
- astmën
To
 
Kafeja e tepërt, prodhon fëmijë inkubatori.

Fëmijët që lindin nën peshë e kanë një shkak. Studimi më i fundit ka treguar se konsumimi i tepërt i kafesë është gongu i grave shtatzënë. Ndaj duhet patur kujdes që gjatë muajve të mos kunsumohet shumë kafeinë.
“Food Standards Agency”, mbështetur në kërkimet e profesorëve të universiteteve të Leeds dhe Leicester, ka treguar se “gratë shtatzëna nuk duhet të pinë më shumë se dy filxhanë kafeje dhe kater filxhane çaji në ditë”.



Po sipas këtij studimi “fëmijët që lindin me peshë të vogël janë më shumë të prirur për të vuajtur nga sëmundje të zemrës dhe diabeti, nëse nënat e tyre konsumojnë shumë kafe. Sipas studimit, gratë shtatzëna duhet të tregohen gjithashtu të kujdesshme në konsumimin e pijeve energjike, cokollatës dhe Coca-Cola”.



Edhe në këtë studim sugjerohet që gratë të mos konsumojnë alkool gjatë shtatzanisë ose ndërsa janë në tratativa për të mbetur shtatzënë.
shqiperia.com
 
sh interesante... edhe pse me duket cik cudi... mami im pi 3-4 here kafe ne dite, e femijet i ka bere sh te shendetshem.... mah, ndoshta eshte e vertete !!
 
Interesant si lajm. :)
 
Titulli: Kafeja e tepërt, prodhon fëmijë inkubatori.

sikur vetem kafeja, poashtu dhe alkooli i konsumuar gjate bares, mos them me per duhanin dhe aq me shume drogat....
SA eshte me barre femra duhet te ket kujdes per 2 jete, jo vetem per vete....dhe ska as alkool, as duhan, as droge....
 
Mitet dhe kontradiktat mbi konsumimin e kafesë

Konsumatorët e kafesë ende nuk janë të qartë nëse kafeja ka efekte pozitive apo negative në shëndetin e tyre. Kjo pasi studime të ndryshme gjatë viteve kanë dhënë edhe rezultate të ndryshme, madje shpeshherë edhe kontradiktore. Një artikull i publikuar disa ditë nga e përditshmja amerikanë "New York Times" tregon mbi këto studime, mitet ekzistuese rreth kafesë, dhe efektet e saj në organizmin e njeriut. A ka mundësi që këto kontradikta për kafenë dhe kafeinën të jenë të drejta? Përgjigjja është po, pasi kafeja dhe çaji, mbi të gjitha kanë në përbërjen e tyre kimikate të ndryshme, të cilat mund të ndikojnë në forma e mënyra të ndryshme në shëndetin e njeriut.

Hidratimi

Për një kohë të gjatë tek njerëzit dhe një grup mjekësh mbizotëronte mendim,i se kafeja dhe kafeina ishin diuretike. Por studimet e kryera vitet më të fundit treguan se njerëzit të cilët konsumojnë deri në 550 miligramë kafeinë në ditë prodhojnë urinë po aq sa ata persona të cilët nuk marrin kafeinë. Por konsumimi i kafeinës mbi 575 miligramë, kthehet në diuretike. Kështu nëse ju konsumoni rreth 330 miligramë kafeinë në ditë, nuk do ju duhet të urinoni më tepër se në rastin kur do të pinit 400 mililitra ujë. Personat të cilët konsumojnë një sasi të caktuar kafeine brenda dozave të lejuara, janë të hidratuar, dhe ashtu si uji, ndihmon në nevojat e organizmit për lëngje.

Sëmundjet e zemrës

Pacientët që kanë probleme me zemrën, sidomos ata që kanë presionin e lartë të gjakut, duhet të konsumojnë në një masë të caktuar kafenë dhe kafeinën, pasi njihen efektet e saj stimuluese. Por studimet e kryera 10 vitet e fundit në mbi 400 000 persona treguan se rastet e sëmundjeve e zemrës nuk tregojnë rritje te njerëzit të cilët vazhdojnë të konsumojnë kafen e mëngjesit, me apo pa kafeinë.

"Kundërshti që duhen besuar", përfundojnë kardiologët e Universitetit të Kalifornisë, në San Francisko. Evidencat tregojnë se kafeja dhe kafeina e konsumuar në sasi të caktuara rrit rrezikun për shfaqjen e problemeve të zemrës, atakut kardiak, vdekja e hershme apo edhe prishje e ritmit të zemrës. Por në fakt tek 27 000 gra të studiuara në 15 vjet në qendrën e Studimeve të shëndetit të gruas në Iowa, rezultoi se gratë që pinin një deri në tre kafe në ditë reduktonin në 24 për qind rrezikun e problemeve kardiovaskulare.
 
Titulli: Mitet dhe kontradiktat mbi konsumimin e kafesë

Hipertensioni

Kafeina shkakton një rritje të lehtë dhe të përkohshme të presionit të gjakut. Por studimi i realizuar tek disa 15 000 femra, tregoi se gratë të cilat konsumonin kafe me apo pa kafeinë për një dekadë ishin njëlloj të predispozuarat shfaqnin shenja hipertensioni si gratë që nuk konsumonin kafe. Një studim i John Hopkins tek 3 000 meshkuj tregoi se ndikimi i kafes dhe kafeinës në shfaqjen e hipertensionin ishte shumë i ulët.

Kanceri

Në vitin 1981 në Harvard u tha se konkluzionet e një studimi tregonin rrezikun e lartë që sillte konsumimi i kafesë në shfaqjen e kancerit në pankreas. Por konsumimi i kafesë ka vazhduar gjithnjë e më tepër dhe studimet e mëtejshme treguan se duhani dhe kafeja ndikonte në zhvillimin e kancerit.

Hollimi i kockave

Disa studime të viteve të kaluara thanë se konsumimi i kafesë shkaktonte hollimin e kockave dhe frakturat. Por studimet e mëvonshme treguan se kafeja ndikonte vetën në një nivel të ulët reduktimi të përvetësimit të kalciumit nga organizmi, dhe nuk ndikonte në sekretimin e kalciumit. Doktor Robert Heaney nga Universiteti Creighton thotë se efektet negative të kafeinës tek kalciumi mund të kompensohen me dy lugë gjelle qumësht. Ai mendon se personat të cilët konsumojnë kafen dhe çajin, nuk duhet të shqetësohen duke menduar se kafeina ndikon negativisht në kockat e tyre.

Humbja në peshë

Ky është një zhgënjim. Konsumimi i kafesë rrit dhe shpejton metabolizmin. Një studim i realizuar nga profesionalistët tek 58 000 persona gjatë 12 vjetëve treguan se tek të dyja sekset, edhe te femrat edhe te meshkujt të cilët shtonin nivelin e konsumimit të kafeinës shtonin në peshë, dhe nuk pësonin aspak rënie.

Efektet pozitive të kafesë në trupin e njeriut

Mbërrijnë lajmë të mira për ata që konsumojnë rregullisht kafenë. Ajo madje këshillohet si një terapi e mirë edhe për një sërë sëmundjesh, përfshi atë të zemrës, por mos u çudisni, edhe për fëmijët. Por, nuk është e këshillueshme për gratë shtatzëna dhe ata me ulcerë në stomak. "Kafeja, -thotë një prej dietologëve më të njohur të Italisë, - të bën mirë, ju, ashtu edhe fëmijëve." "Harrojini njoftimet frikësuese", thotë dietologia Chiara Trombeti, e institutit Humanitas Gavazeni në periferi të Milanos. Ka arsye të shëndosha shkencore për ta gëzuar ekspresin e mëngjesit pa u shqetësuar për pasojat negative ndaj shëndetit.

Të dhëna shkencore

Kafeja përmban taninë dhe antioksidante, që janë të mirë për zemrën dhe arteriet. Kafeja mund të lehtësojë dhimbjet e kokës. Ajo është e mirë për mëlçinë dhe mund të ndihmojë në parandalimin e cirrozës dhe gurëve në veshka. Dhe kafeina në kafe mund të zvogëlojë rrezikun e krizave të astmës dhe ndihmon në përmirësimin e qarkullimit brenda zemrës. Por nuk mund të mohohet se kafeja nuk është e mirë për të gjithë. Nëse pi më shumë se ç'duhet mund t'iu bëjë nervozë, mund të shkaktojë shpejtim të rrahjeve të zemrës dhe dridhje të duarve. Gratë shtatzëna, të sëmurët me zemër dhe ata që vuajnë me ulcera në stomak zakonisht këshillohen ta shmangin kafenë. Dr.Trombeti thotë se asnjë nuk duhet të pijë më shumë se 3-4 filxhanë në ditë.

Kafeja ndikon mirë për:

- zemrën e arteriet
- dhimbjet e kokës
- mëlçinë
- cirrozën
- gurët në veshka
- astmën


spekter*
 
Kafeja e tepërt rrezikon vezoret

Kafeja e tepërt rrezikon vezoret

Konsumimi i përditshëm i sasive të mëdha të kafesë mund ta shtojë rrezikun e zhvillimit të karcinomës së vezoreve te femrat në menopauzë, njofton studimi i ri.
Në studim kanë marrë pjesë më shumë se 29.000 femra në menopauzë.

Shkencëtarët kanë pohuar se femrat të cilat kishin konsumuar më shumës e pesë filxhanë kafe në ditë, ishin të rrezikuara për 81% për të zhvilluar karcinomë të vezoreve në krahasim me fermat të cilat nuk kishin pirë aspak kafe.

Befasi për shkencëtarët ka qenë fakti se në rritjen e rrezikut për t’u zhvilluar karcinoma e vezoreve ka ndikuar edhe kafeja me kafeinë edhe ajo pa kafeinë, që ka lënë të kuptohet se në zhvillimin e kësaj sëmundjeje ndikojnë edhe disa përbërës tjerë të kafesë.Telegrafi
 
Titulli: Kafeja e tepërt rrezikon vezoret

Shtatzëna kujdes nga kafeina

Një studim i ri ka treguar se femrat të cilat nuk e zvogëlojnë konsumimin e kafeinës gjatë shtatzënisë shtojnë rrezikun për ta lindur foshnjën me peshë më të vogël trupore.
Studimi ka përfshirë mbi 2.600 femra, te të cilat është përcjellë sasia e kafeinës të cilën e kanë konsumuar deri në fund të shtatzënisë.

Rezultatet kanë treguar se konsumimi i më shumë se 200 mg kafeinë në ditë është ndërlidhur me lindjen e foshnjës me masë më të vogël për 60-70 g. Konsumimi më i madh i kafeinës ka rezultuar me zvogëlim edhe më të madh të peshës trupore.

Sasia më e madhe e kafeinës ka ardhur nga kafja, çaji, kokakola dhe çokollata.

Autorët e studimit rekomandojnë që shtatzënat ta zvogëlojnë konsumimin e kafeinës nën 200 mg në ditë, që është ekuivalente me dy filxhanë kafe ose dy filxhanë e gjysmë çaj.
 
Kafeja mbron nga karcinoma e zgavrës së gojës

Kafeja mbron nga karcinoma e zgavrës së gojës

f.0112020632831_m.jpg


Një studim i realizuar në Japoni sugjeron se konsumimi i rregullt i kafesë, mund ta zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të karcinomës së zgavrës së gojës dhe fytit.
Shkencëtarët nga Universiteti i Tohokos për 13 vite kanë analizuar të dhënat e 38.000 participantëve të moshave ndërmjet 40 dhe 64-vjeçar.

Rezultatet e publikuara në revistën “American Journal of Epidemiology” kanë treguar se personat të cilët brenda ditës pinë së paku një filxhan kafe kanë rrezik dyfish më të vogël për t’u sëmurë nga karcinoma e zgavrës së gojës dhe fytit.
/telegrafi
 
Kafeina shkakton halucinacione

Kafeina shkakton halucinacione
Personat të cilët konsumojnë shumë kafeinë duke pirë kafe, çaj dhe pije energjetike janë të prirë për të zhvilluar ndonjë formë të halucinacioneve.
Personat të cilët përjetojnë halucinacione nga kafeina, mund të dëgjojnë ndonjë zë që nuk ekziston (halucinacione auditive) ose të shohin diçka që nuk ekziston (halucinacione vizive).

Shkencëtarët supozojnë se kafeina rrit faktorët fiziologjikë të stresit. Si reagim ndaj stresit prodhohet hormoni kortizol, i cili te personat të cilën konsumojnë shumë kafeinë është shumë i lartë. Pasojë e nivelit të lartë të kortizolit në organizëm janë halucinacionet.


Telegrafi/
 
Kafeja mbron nga demenca

Kafeja mbron nga demenca
Një studim i botuar në revistën "Journal of Alzheimer's Disease" njofton se konsumimi mesatar i kafesë mund ta shtyjë, madje edhe mund ta pengojë krejtësisht shfaqjen e demencës.
Shkencëtarët finlandezë dhe skocezë kanë studiuar 1.409 persona gjatë moshës së tyre mesatare dhe pastaj të njëjtën gjë e kanë bërë pas 21 vjetësh.

Vetëm 61 nga participantët kishin fituar demencë. Nga kjo është konstatuar se konsumimi mesatar i kafesë në moshën mesatare ka ndikim preventiv kundrejt zhvillimit të demencës në jetën e mëvonshme.

Personat të cilët kishin pirë nga tre deri pesë filxhanë kafe në ditë, kishin qenë për 65% më pak të rrezikuar nga demenca, ndërsa arsyeja për këtë gjë nuk dihet.
 
Titulli: Kafeja mbron nga demenca

Cfare eshte demenca..se e kam degjuar si fjale po se kuptoj cfare eshte..:konfuz:
 
Titulli: Kafeja mbron nga demenca

Demenca është një çrregullim i funksioneve intelektuale me bazë organike, që karakterizohet nga prekje të memories afatshkurtër dhe asaj afatgjatë, dhe çrregullimi i të paktën njërit nga aktivitetet mendore primare (mendimi abstrakt, gjuha e folur, orientimi në hapësirë, etj). Të gjitha këto çrregullime ndodhin në mungesë të çrregullimeve të koshiencës.
 
Kafe për shëndetin e femrave.

Kafe për shëndetin e femrave
Konsumimi i rregullt i kafesë zvogëlon e rrezikun e goditjes në tru te femrat, pohon studimi i ri.
Duke filluar nga viti 1980 deri në vitin 2004, çdo dy vite, shkencëtarët kanë grumbulluar dhe analizuar të dhënat për gjendjen shëndetësore dhe shprehitë ushqyese të më shumë se 83.000 femrave.

Rezultatet kanë treguar se femrat të cilat brenda ditës pinë katër ose më shumë filxhanë kafe, janë për 20% më pak të rrezikuara që të pësojnë goditje në tru, në krahasim me fermat të cilat pinë vetëm një filxhan kafe në muaj.

Veprimi pozitiv i kafesë është vërejtur te femrat të cilat nuk e pinin duhan. Ndërsa përveç duhanit, edhe shtypja e lartë e gjakut dhe niveli i lartë i kolesterolit zvogëlojnë ndikimin dobiprurës të kafesë.




telegrafi
 
Kafeja e tepruar shkakton kokëdhembje


Personat të cilët çdo ditë konsumojnë sasi të mëdha të kofeinës, veçanërisht nga kafeja, kanë rrezik më të madh për të vuajtur nga kokëdhembja e kohëpaskohshme.

Te ky përfundimi është arritur pas një studimi në të cilin kanë marrë pjesë 50 mijë njerëz, dhe është vërejtur se pirësit e tepërt të kafesë vuajnë më shpesh krahasuar me ata që e konsumojnë atë më me kontroll.

Edhe pse shkaktari i dhembjes së kokës nuk është i qartë, autorët e studimit i këshillojnë personat që preken nga kjo, të ulin sasinë e kofeinës ditore të konsumuar.
*Telegrafi*
 
Mos e filloni ditën me kafe

Mjekët thonë se kurrë nuk duhet filluar ditën me kafe, por me shujtën e mëngjesit, në mënyrë që të mos dëmtojmë lukthin. Ekspertët po ashtu thonë se tri deri në katër kafe të shkurtra espreso janë të mira për zemër. Ata thonë se duhet evituar espreson e gjatë, meqë uji shtesë largon materiet e dobishme nga kafja.
Kafen nuk duhet pirë më shumë se tri herë në ditë, meqë qëndrimet e mjekëve ende nuk janë përputhur, në lidhje me atë se a është kafja e dobishme, apo e dëmshme për njerëzit. Megjithatë, kohëve të fundit ka gjithnjë e më shumë dëshmi se kafja është shumë e dobishme për organizmin tonë, pasi, përpos të tjerash, e zvogëlon edhe rrezikun nga diabeti i tipit II.
Ka studime që thonë se, me pirjen e 4 filxhanëve kafe në ditë, ulet rreziku nga diabeti i tipit II për rreth 30%.
اdo mëngjes, më shumë se 100 milionë amerikanë e fillojnë ditën me kafe, në mënyrë që të jenë më energjikë gjatë ditës, ku shumë prej tyre pranojnë se janë të varur nga pirja e kafes.
Disa studime thonë se pirja e përditshme e kafes lidhet me një rrezik më të vogël nga paraqitja e sëmundjes së Parkinsonit, kancerit të mëlçisë, gurit në idhcë, por kjo nuk d.m.th. se duhet tepruar me kafeinë.
Një studim i ri tregon se kafja pa kafeinë është njësoj e dobishme për parandalimin e diabetit II, sikur edhe kafja normale, me kafeinë, meqë që të dy llojet e këtyre kafeve përmbajnë të njëjtat materie ushqyese dhe të njëjtat karakteristika të dobishme.
Me anë të testimit në minj, është zbuluar se kafja ka përbërës të cilët e rrisin aftësinë e mëlçisë që ta zbërthejë sheqerin, gjë që është një efekt që e kanë edhe ilaçet kundër diabetit.
Ka edhe mjekë që janë ende të matur në lidhje me këto rezultate, duke thënë se duhet pritur ende, për të bërë edhe studime shtesë. ks
 
Une per veti Konsumoje dhe Kafe ne Mengjesi ashtu nese dikun qyetet pa i pire dikun 4 deri 5 ne dite nuk muje.
Tung nga Qendrimi bossi...
 
Personalish nuk pi cafe sepse ndizem vet :p
Ne shqiperi me sa kam vene re mosha nga 17 deri me 22 e siper pin me shum se 4 caffe ne dit , nje nder arsyjet mund te jen sepse frekuntojn shum lokale ne dite duke ju bere edhe disi si "ves".
 
Studimi, truri punon me mire me pauzat e kafese


Pushimet e shkurtra, qoftë dhe për pak minuta sa për të marrë një kafe, apo dhe pushimi i drekës, gjatë orarit të punës a studimit, favorizon në memorizimin më të mirë të asaj cfarë ti ke arkivuar në tru gjatë ditës. E dëshmon një studim i departamentit të Psikologjisë në Universitetin e Nju Jorkut.

Studimi i publikuar në revistën Neuron, zbulon një tjetër element të procesit misterioz të formimit të kujtimeve nw trurin e njeriut.

Shumë studime shkencore, kanë konfirmuar tashmë teorinë sipas së cilës gjumi është momenti kur truri rregullon dhe ripunon të gjithë informacionet e marra gjatë ditës, duke konsoliduar kujtimet e ngjarjeve apo të dhënave të rëndësishme të cilat do të mbeten të regjistruara në memorie dhe eliminon informacionet e tjera duke bërë një lloj sistemimi të përkohshëm të tyre.

Por studimi i fundit zbulon se jo vetëm pushimi i gjatë i natës, por edhe pushimet e vogla gjatë ditës, kur lihet të pushohet truri, edhe për të paktën pak minuta, koha sa për të pirë kafen mes një mbledhjeje në tjetrën, apo mes një leksioni në tjetrin, shkojnë në të mirë të funksionimit të trurit dhe në mënyrë të vecantë të memories.

Ekspertët morën në studim një grup personash të cilëve iu tregua disa kopje imazhesh.Pasi i panë, të gjithëve iu lejua një pushim prej disa minutash, duke i kërkuar atyre të rrinë zgjuar. Ekspertët testuan memoriet e personave duke i kërkuar nëse i mbanin mend foto e para pak më parë. Gjatë kësaj kohe truri i personave u monitorua nga rezonanca magnetike funksionale për të parë zonat aktive në cdo moment.

Nga studimi u zbulua se zona e hiperkampusit e cila ishte aktivizuar ndërsa personat shikonin fotot, ndizeshin sërish, pavarësisht se kjo varionte nga personi në person.

Studimi tregoi se sa më shumë riaktivizoheshin këto zona gjatë piushimit, aq më mirë do të ishte dhe performance e memories së personave në momentin e testit.

“Truri punon për njerëzit ndërsa këta të fundit pushojnë. Pushimi është i rëndësishëm për funksionet konjektive” thonë studiuesit. Të marrësh një pushim kafeje pas një leksioni apo një ore punë ju ndihmon vërtet për të sistemuar dhe për të kujtuar atë që keni mësuar gjatë ditës.

•balkanWeb•
 
Titulli: Mitet dhe kontradiktat mbi konsumimin e kafesë

Tre kafe në ditë zvogëlojnë rrezikun për t‘u sëmurë nga diabeti kardiologët dhe infeksionistët. Por deri në çfarë kufiri kafeja nuk dëmton shëndetin? Më në fund përgjigjja vjen nga "Inran", Instituti Kombëtar Italian për Ushqimin dhe Ushqyerjen, për kafen dhe efektet e saj mbi shëndetin njerëzor. Të gjitha përgjigjet: nga zemra tek aparati tretës, nga veprimet e trurit e deri te ndikimi që mund të ketë te një grua në periudhën e shtatzënisë. Sipas studimeve të ndryshme, të pish dy ose tre filxhanë kafe në ditë, jo vetëm që i bën mirë shëndetit, por të mbron edhe nga një sërë sëmundjesh, falë antioksiduesve që te çdo kokërr e saj gjendet me shumicë. Një seri kërkimesh të zhvilluara në Norvegji, Spanjë dhe Amerikë nga viti 2004 e deri në 2006, tregojnë se kafeja është burimi kryesor i antioksiduesve, në një dietë standarde që bazohet kryesisht te frutat, perimet dhe kafeja. "ثshtë e vërtetë që i bën mirë shëndetit, por nuk duhet të harrojmë se vitaminat nuk gjenden te kafeja, ndaj kurrsesi nuk mund ta përdorim si zëvendësuese të frutave dhe perimeve", konfirmon Laura Rossi, një nga studiueset e "Inran".
Roli i kafes ndaj sëmundjeve
Studimet e "Inran", të realizuara nga instituti farmakologjik dhe "Coffe Science" në Britaninë e Madhe, tregojnë për rolin e kafesë ndaj sëmundjeve të ndryshme: dy ose tre filxhanë në ditë zvogëlojnë shumë rrezikun për t‘u sëmurë nga diabeti i tipit 2 dhe mbrojnë qelizat epatike. Nga ana tjetër, dy studime të rëndësishme të realizuara në 2006-ën kanë vënë në dukje lidhjen mes konsumit të rregullt të kafesë dhe një përqindjeje të vogël të rasteve me cerozë, ose tumore të tjera në mëlçi. Megjithëse duhet theksuar edhe fakti se nëse konsumi që këshillojnë mjekët, nga 2 deri në tre filxhanë në ditë, shkon në 5 ose 6, atëherë efektet e mira shndërrohen në të kundërt. Kafeina e akumuluar nuk arrin të tretet dhe zemra fillon të ndiejë pasojat deri sa arrin në kufirin që nuk duhet kaluar kurrë, 10 në ditë. Megjithatë, vetëm në një rast kafeja nuk mund të na "mashtrojë": fakti se përmban substanca që mund të ndikojnë në rënien në peshë. Veprimi i saj konsiston në ndarjen e molekulave yndyrore që tentojnë të rriten dhe kjo është e vërtetë. Por më pas, për t‘i shkatërruar plotësisht këto lipide, njeriu ka nevojë për aktivitete fizike. Po ashtu, heqja e oreksit, stimulimi i diurezës, përmirësimi i aktiviteteve sportive, janë karakteristika të tjera të kafeinës, që nuk mund të cilësohen si përgjegjëse kryesore për dobësimin.
Kafeja dhe aparati tretës
Gjithashtu, kafeina ka efekte pozitive edhe në aparatin tretës dhe mund të cilësohet e mirë për të gjithë ata që vuajnë nga tretja e ushqimit, por nuk mund të cilësohet e tillë për të gjithë ata persona që vuajnë nga ulcera. Siç shpjegojnë ekspertët, kafeja luan një rol të madh edhe në tensionin e gjakut dhe kolesterolin. "Kafja gjithashtu mund të shkaktojë rritjen e kolesterolit në gjak dhe te konsumatorët e rastësishëm rritjen e tensionit përkohësisht", tregon Fausto Natella, studiues i specializuar për raportin mes kafesë dhe sistemit kardiovaskular. Më shumë kujdes për gratë shtatzëna dhe nënat që ushqejnë fëmijët me qumësht, "sepse është parë që kafeina është në gjendje të kalojë plancetën dhe pas lindjes të bëhet një komponent i qumështit të nënës.
Kafeja, përmbajtja e kafeinës dhe dozat
Megjithëse deri tani nuk është parë asnjë rast që kafeja të ketë shkaktuar dëme mbi fëmijën, për të qenë të sigurt është më mirë të kufizohet sa më shumë të jetë e mundur konsumimi gjatë këtyre muajve të shtatzënisë. Por edhe në llogaritjen e dozave të lejuara në ditë duhet pasur parasysh që jo të gjitha kafet që pimë janë njëlloj. Një kafe ekspres, ose moka, përmban nga 40 deri në 80 miligramë kafeinë dhe një filxhan çokollatë 60 mg. Më e pasur me kafeinë është kafeja amerikane, e cila përmban 115 deri në 120 miligramë për filxhan, ndërsa kapuçino përmban vetëm 70-80 mg. Një përzierje e mirë e kafes arabike, që konsumohet kryesisht në Evropë, ka një përmbajtje kafeine të barabartë me 1,2 për qind, ndërsa adhuruesit më të mëdhenj të kafes në Evropë janë finlandezët, me një konsum 11,2 kilogram në vit për person.
Efektet e çokollatës së zezë në punën e zemrës
اokollata e zezë i bën mirë zemrës. Ajo ndihmon në forcimin e arterieve tek ata që pinë cigare dhe ka me shumë antioksidantë në një gram se një gotë verë, çaj apo luleshtrydhet. Po të hash çokollatë të zezë për çdo ditë nga pak, mund të ndihmojë në uljen e tensionit të gjakut. اokollata e zezë përmban elementë të quajtur polyphenols, i cili rrit nivelin e një substance në trup që quhet oksid nitrik, i cili zgjeron vazot e gjakut duke rritur qarkullimin i cili sjell në uljen e tensionit. Vërtet ky është një efekt i mirë, megjithatë çokollata sjell shtimin në peshë. Por edhe me të nuk duhet tepruar. Duhet që të mos përdorësh me shumicë ushqime që të pëlqejnë. Në qoftë se e tepron, atëherë efektet pozitive nuk kanë më vlerë. Dhe shtimi në peshë nuk është aspak i mirë për tensionin.
Efektet pozitive të kafes për shëndetin
Kafeja këshillohet si një terapi e mirë edhe për një sëre sëmundjesh, përfshi atë të zemrës. Por mos u çudisni, edhe për efektet që ka ajo te fëmijët, sigurisht në masën e duhur dhe pa e tepruar. Por, nuk është e këshillueshme për gratë shtatzëna dhe të sëmurët me ulçer në stromak. “Kafeja,- thotë një prej dietologëve më të njohur të Italisë, - ju bën mirë, po ashtu edhe fëmijëve. Kafeja mund të të lehtësoje dhimbjet e kokës. Ajo është e mirë për mëlçinë dhe mund të ndihmojë në parandalimin e cerozës dhe gurëve në veshka. Dhe kafeina në kafe mund të zvogëlojë rrezikun e krizave të azmës, dhe ndihmon në përmirësimin e qarkullimit brenda zemrës. Nuk mund ta mohosh se kafeja nuk është e mirë për të gjithë. Nëse pi më shumë se ç'duhet mund të të beje nervoz.
Kafeja, pija e preferuar e mëngjesit
Pirja e më shumë se tre kafe në ditë mund të bëhet në një faktor të dëmshëm për shëndetin tuaj. Kjo gjendje mund të krijojë nervozitet, të të shkaktojë shpejtim të rrahjeve të zemrës dhe dridhje të duarve. Gratë shtatzëna, të sëmurët me zemër dhe ata që vuajnë nga ulçera në stomak, zakonisht këshillohen ta shmangin kafenë. Kafeja ndikon mirë për zemrën e arteriet, dhimbjet e kokës, mëlçinë, cerozën, gurët në veshka, azmën, etj. Ndërsa aroma e kafesë së sapo bërë vërtitet çdo mëngjes në mijëra sheshe, lajmet janë të mira për miliona e miliona njerëz nëpër botë, sigurisht edhe për ne shqiptarët, që kafen e kemi bërë pijen më të preferuar të mëngjesit. Edhe pse ajo ka efekte pozitive për shëndetin, asnjëherë nuk duhet tepruar me të. Nëse kafeja merret në doza të larta, ajo mund të kthehet në një rrezik serioz për shëndetin, duke u bërë shkak për sëmundje të ndryshme.
Tabela
Disa efekte pozitive të kafes në shëndetin tuaj
1- Lehtëson dhimbjet e kokës
2- Parandalon cerozën edhe gurët në veshka
3- Rregullon ekuilibrin tek azmatikët
4- I bën mirë arterieve të zemrës
5- Nuk u rekomandohet grave shtatzëna

6- Bën të mundur uljen e tensionit të gjakut
7- Bën ekuilibrin e tensionit të lartë dhe atij të ulëtTO
 
Disa njerëz nuk duhet të pinë kafe


Madje vetëm një ‘espreso’ në ditë mund të ketë efekt të dëmshëm në shëndetin e zemrës te një pjesë e popullatës- pohon një studim i ri.

Një filxhan i pijes së pasur me kafeinë, është i mjaftueshëm që të ngadalësojë qarkullimin e gjakut në zemër, edhe atë për 22%.

Kafeina vepron shpejtë, dhe për këtë arsye qarkullimi i gjakut ngadalësohet vetëm pas një ore të pirjes së kafes.

Pijet me kafeinë janë shumë të popullarizuara, ndërsa shkencëtarët i brengos fakti se njerëzit konsumojnë shumë pije të tilla brenda ditës.

Edhe më herët është thënë se ‘espresoja’ mund të jetë e dëmshme për zëmrën, ndërsa tani kjo është konfirmuar.

Problemi qëndron në atë se disa njerëz janë më të ndjeshëm në kafeinë, në krahasim me të tjerët, prandaj ata nuk duhet të konsumojnë aspak pije që përmbajnë kafeinë. Kurse atyre që nuk janë shumë të ndjeshëm, iu rekomandohet që të mos e teprojnë.

/Telegrafi/
 
Kafeina: Shtatë legjendat dhe të vërtetat mbi të


Sipas studimeve të ndryshme, të pish dy ose tre fi lxhanë kafe në ditë, jo vetëm që i bën mirë shëndetit, por të mbron edhe nga një sërë sëmundjesh

Sipas studimeve të ndryshme, të pish dy ose tre filxhanë kafe në ditë, jo vetëm që i bën mirë shëndetit, por të mbron edhe nga një sërë sëmundjesh, falë antioksiduesve që gjenden me shumicë te çdo kokërr e saj. Një seri kërkimesh ka treguar se kafeja është burimi kryesor i antioksiduesve, në një dietë standarde, që bazohet kryesisht te frutat-perimet dhe kafeja. “ثshtë e vërtetë që i bën mirë shëndetit, por nuk duhet të harrojmë se te kafeja nuk gjenden vitamina, ndaj kurrsesi nuk mund ta përdorim si zëvendësuese të frutave dhe perimeve”, konfirmojnë ekspertët. Studimet tregojnë për rolin e kafesë ndaj sëmundjeve të ndryshme. Dy ose tre filxhanë në ditë zvogëlojnë rrezikun për t‘u sëmurur nga diabeti i tipit 2 (nuk dihet akoma përse) dhe mbrojnë qelizat epatike. Nga ana tjetër, dy studime të rëndësishme të realizuara më 2008-n, kanë vënë në dukje lidhjen midis konsumit të rregullt të kafesë dhe një përqindjeje të vogël të rasteve me cerozë ose tumore të tjera në mëlçi. Megjithatë, duhet theksuar fakti se, nëse konsumi që këshillojnë mjekët nga dy deri në tre filxhanë në ditë shkon në pesë ose gjashtë, atëherë efektet e mira shndërrohen në të kundërt. Kafeina e akumuluar nuk arrin të tretet dhe zemra fillon të ndiejë pasojat derisa arrin në kufirin që nuk duhet kaluar kurrë: 10 në ditë. Në Francë, Itali, Belgjikë, si dhe në shtete të tjera të Europës, mesatarisht më shumë se 41 milionë njerëz në ditë e përdorin kafeinën, sepse arrin t‘i mbajë zgjuar dhe u jep më shumë fuqi. Pothuajse dhjetë për qind e konsumatorëve të kafesë në shumë vende të botës shkojnë përtej dozave të këshilluara nga mjeku, duke i kaluar pesë filxhanë në ditë. Për të përballuar ritmin e jetës së përditshme dhe angazhimet e shumta familjare dhe profesionale, po rritet në mënyrë marramendëse konsumi i kafeinës, si ajo që gjendet te kafeja, apo brenda pijeve si "Coca-Cola" dhe atyre energjike që pëlqehen aq shumë nga të rinjtë. Në disa vende të Europës, gjendja nuk është shumë alarmante, megjithatë, "ekziston një pjesë e madhe e popullsisë që e kalon sasinë e këshilluar prej 300 miligramësh në ditë. Ku bëjnë pjesë njerëzit që abuzojnë me efektin stimulues të kafesë. Militantë të kafeinës, quhen ata që marrin çdo ditë doza aq të mëdha. Te këta persona, ky konsum lidhet me stilin e jetesës dhe aspektin psikologjik. Megjithatë, gjërat nuk janë kaq të thjeshta. Alkaloidi natyror që stimulon sistemin nervor qendror dhe metabolizohet shumë shpejt nga organizmi mund të ketë edhe efekte të padëshiruara. Disa njerëzve shumë të ndjeshëm mund t‘u shkaktojë probleme me gjumin, takikardinë dhe hipertensionin. "Duhet të jemi të kujdesshëm, mbi të gjitha, të shmangim përzierjen e pijeve me bazë kafeine, të mos abuzojmë me pijet energjike që përmbajnë dyfishin e kafeinës që ka kafeja", tregojnë specialistët. Në praktikë, edhe pse mund të konsumosh pak kafe, mund ta kalosh dozën e kafeinës nëse panines apo çfarëdolloj ushqimi që kemi në drekë, i shtojmë edhe "Coca-Colën", një filxhan çaji, apo një pije energjike në mbrëmje, sugjerojnë ekspertët. Megjithatë, studime të tjera kanë treguar për efektet pozitive të kafeinës mbi shëndetin: pengon zhvillimin e diabetit, kancerit të zorrës së trashë, sëmundjes së parkinsonit dhe mbrojtjen e mushkërisë. Më shumë se 75 për qind e popullsisë europiane konsumon mesatarisht tre filxhanë kafe në ditë, ndërsa për shtatë persona në dhjetë është një zakon nga i cili nuk mund të heqësh dorë. Për të shmangur që të shndërrohemi në "kafeinomanë" të vërtetë, është e këshillueshme që të mos kalohet sasia prej 300 miligramësh në ditë, e domosdoshme edhe për një shëndet të mirë. Më poshtë po ju tregojmë disa nga legjendat dhe mitet e rreme që ne dëgjojmë për kafeinën, informacionet për të cilën janë marrë nga “Europian Fond Information Council”.

1. Miti 1: Kafeina krijon varësi.
E vërteta: koncepti i varësisë është i ngjashëm me atë të shopingut, punës dhe televizionit dhe shpesh është një fakt mendor. Sipas studimeve të ndryshme, kafeina nuk krijon një varësi të vërtetë, e rëndësishme është që të mos e tejkalojmë sasinë e përdorimit të saj.

Miti 2: Kafeina rrit rrezikun e sëmundjeve kardiake
E vërteta: sipas studimeve të shumta shkencore, konsumi i kafeinës nuk rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Në të njëjtën kohë nuk rrit nivelin e kolesterolit në gjak dhe nuk ndikon në parregullsitë e rrahjeve të zemrës. Përjashtim bëjnë rastet me hipertension që duhet të këshillohen me mjekun.

Miti 3: Kafeina shkakton kancerin
E vërteta: Dy studime norvegjeze dhe haitiane dhe një analizë e 13 vendeve të tjera ku janë përfshirë më shumë se 20 mijë subjekte, nuk kanë nxjerrë në dritë asnjë lidhje mes konsumit të përditshëm të kafeinës dhe rrezikut të kancerit

Miti 4: Kafeina është një faktor rreziku për osteoporozën

E vërteta: Sipas disa studimeve ka një humbje minimale të kalciumit përmes urinës. Konsumi i kafeinës në nivele normale nuk ndikon në nivelin e kalciumit apo mbi densitetin kockor dhe nuk do të rriste rrezikun.

Miti 5: Në shtatzëni duhet evituar kafeina krejtësisht
E vërteta: Një sasi e vogël kafeine në shtatzëni nuk vë në rrezik fetusin për të lindur me probleme, sipas një studimi të fundit. Por këshillohet një përdorim i moderuar për të evituar abortet apo lindjet e parakohshme.

Miti 6: Kafeina ka efekte negative mbi shëndetin e fëmijëve
E vërteta: Duket se fëmijët kanë të njëjtin kapacitet të të rriturve për të metabolizuar kafeinën. Megjithatë, rekomandohet një përdorim i moderuar i pijeve me kafeinë për të evituar probleme me ankthin, nervozizmin dhe ADHD.

Miti 7: Kafeina nuk ka efekte pozitive mbi organizmin
E vërteta: sipas studimeve kafeina rrit nivelin e vigjilencës dhe vëmendjes, mund të përmirësojë kujtesën dhe arsyen logjike. ثshtë e mirë në trajtimin e reaksioneve alergjike, falë aftësisë së saj për të reduktuar përqendrimin e histaminave. اaji, kafeja dhe çokollata përmbajnë antioksidues.

•shqip•
 
Kafja ka edhe të mirat e saj


Në një konferencë të organizuar së fundi nga shoqata American Heart Association në San Franciscu, shkencëtarët kanë thënë se dashamirët e kafesë se mund të marrin frymë më lirshëm.
f.0306154322310_m.jpg
ثshtë arritur në përfundim se nuk ka shenja se disa lugë kafe në ditë rrisin rrezikun nga atoreskleroza dhe trashja e enëve të gjakut. Po ashtu, personat të cilët konsumojnë kafe kanë rrezik më të ulur të shtrimit në spital për shkak të çrregullimeve të ritmit të zemrës.

Dr. Arthur Klatsky është drejtues i studimit që ka analizuar ritmin e zemrës te pacientët të cilët janë pranuar në spital. Studimi i drejtuar nga ai ka arritur në përfundim se rreziku i probleme të tilla është madje 18% më i ulët për ata të cilët pinë katër ose më shumë lugë kafe në ditë.

Megjithatë Dr. Klatsky mendon se ka nevojë edhe për hulumtime shtesë dhe se është shumë herët të jepen këshilla se konsumimi i kafesë parandalon problemet me ritmin e zemrës./Telegrafi/
 
Titulli: Mitet dhe kontradiktat mbi konsumimin e kafesë

mua personalisht kafeja nuk me ben mire sepse me le gjithe naten pa gjume dhe me nje ndjenje ankthi ne vetvete...
 
Titulli: Mitet dhe kontradiktat mbi konsumimin e kafesë

Kafja ka edhe të mirat e saj

Në një konferencë të organizuar së fundi nga shoqata American Heart Association në San Franciscu, shkencëtarët kanë thënë se dashamirët e kafesë se mund të marrin frymë më lirshëm.ثshtë arritur në përfundim se nuk ka shenja se disa lugë kafe në ditë rrisin rrezikun nga atoreskleroza dhe trashja e enëve të gjakut. Po ashtu, personat të cilët konsumojnë kafe kanë rrezik më të ulur të shtrimit në spital për shkak të çrregullimeve të ritmit të zemrës.
Dr. Arthur Klatsky është drejtues i studimit që ka analizuar ritmin e zemrës te pacientët të cilët janë pranuar në spital. Studimi i drejtuar nga ai ka arritur në përfundim se rreziku i probleme të tilla është madje 18% më i ulët për ata të cilët pinë katër ose më shumë lugë kafe në ditë.
Megjithatë Dr. Klatsky mendon se ka nevojë edhe për hulumtime shtesë dhe se është shumë herët të jepen këshilla se konsumimi i kafesë parandalon problemet me ritmin e zemrës./Telegrafi/
 
Kafeja, bën mirë për shëndetin?

Gjërat më të shijshme janë dhe të dëmshme. Po është e vërtet kjo dhe për kafenë?
Jo, sipas një studimi që tregon se përdorimi i kontrolluar i kafesë nuk sjellë probleme
përkundrazi sjellë rezultate të rëndësishme për shëndetin.
Kafeja përgjithësisht lidhet me një mënyrë jetese jo të mirë- ata të cilët nuk flenë shumë, pijnë shumë kafe dhe kanë më shumë mundësira që të pijnë duhan dhe alkool, thotë në gazetën”Uashington Post”dr.Rob Van Dam.
Studimet e reja bien në kundërshtim me ato të bëra vitë më parë. Këto tregojnë se kafeja ndihmon shëndetin.

Përdorimi i kafesë deri në 6 filxhane në ditë, ul rrezikun për sëmundjet në mëlci dhe për diabetin e tipit 2.
“Archives of Internal medicine” publikoi para disa muajsh një studim , sipas të cilit thuhej se 3-4 filxhan kafeje në ditë ulin deri ne 25% rrezikun për diabetin .
Një tjetër studim tregoi se kafeja ul deri në 60% rrezikun për shfaqjen e kancerit në prostat.Të tjera studime kanë treguar se kafeja mbron nga Hemoragjite cerebrale, skleroza, kanceri në zorrën e trashë,Parkinson.
Edhe pse “ylli ” i kafese është kafeina, studimet kanë treguar se të njëjtat vlera për shëndetin ka dhe dekafeinë.Kjo tregon se kafeja përmban qindra përbërës të vlefshëm për shëndetin, ashtu si dhe frutat dhe perimet.
Por të gjitha këto, nuk do të thonë që kafeja është plotësisht “e pafajshme”.Ata që kanë probleme me gjumin, me stresin , me tensionin dhe gratë shtatëzana është mirë mos ta përdorin.Të gjitha ata që nuk kanë ndonjë problem nga kafeja, mundet të vazhdojnë të pijnë.”deri në 6 filxhanë në ditë nuk sjellin problem për shëndetin” thotë dr. Van Dam “Mjafton që të flasim për kafe pa sheqer dhe qumësht, në mënyrë që organizmi jonë mos të rëndohet nga indyrnat.
•albnow•
 
Perdorimi i kafese kuron diabetin, melcine, tensionin, zemren

Zbulohet se kafja i ben mire shendetit, rekomandohen me shume se dy ne dite
Ju pelqen ta shoqeroni leximin e ketij shkrimi me nje filxhan kafe? Pijeni pa frike, pasi nje studim i ri tregon se kafja i ben mire shendetit. Deshironi nje ilac qe zvogelon rrezikun e diabeteve, semundjes Parkinson dhe kancerit te shtylles kurrizore? Gjithashtu qe t’ju permiresoje humorin dhe te kuroje dhimbjen e kokes? Apo qe te zvogeloje rrezikun e kaviteteve? Duket shume i mire per te qene i vertete, por ky ilac eshte kafja. Lajmi me i fundit eshte se sa me shume te pini, aq me mire eshte.
Kuron diabetin
Kafja ndihmon ne shmangien e diabetit te tipit 2 dhe ndihmon ne parandalimin e disa llojeve te kancerit. Te mirat dhe rreziqet e kafes jane diskutuar gjate nje takimi shkencor ne Uashington D.C. “Imazhi i kafes nuk eshte gjithnje pozitiv. Edhe pse konsiderohet ushqim i shendetshem, nuk po iu kerkojme njerezve qe nuk e pine, te pine kafe vetem per shendetin”, thote dr. Rob van Dam nga ky universitet. Doktor Lenore Arab paraqiti raportin e 400 studimeve te konsumimit te kafes dhe rreziqeve te kancerit. Ai pohon se pija mbron nga disa tipe kanceri te shtylles kurrizore, si dhe kanceri i zorres se trashe dhe i melcise, duke zvogeluar sasine e kolesterolit, acidit dhe sekrecioneve ne shtyllen kurrizore, pershpejton kalimin e perberesve ne shtyllen kurrizore. Nder te keqijat mund te permendim rreziqet e leucemise dhe kancerit te stomakut, por rasti i leucemise eshte me i shpeshte. Studimet tregojne se disa njerez mund te jene te cenueshem ndaj ketyre rreziqeve, per shembull grate shtatzena dhe nenat duhet ta kufizojne konsumimin e kafes. Parandalimi i diabetit nga perberesit e kafes eshte raportuar per here te pare ne vitin 2002. Pas analizimit te te dhenave tek 126 mije njerez, shkencetaret e Harvardit se pirja e tre filxhaneve kafeje ne dite ul rrezikun e prekjes nga diabeti. Gjashte filxhane kafeje apo me shume ul 54 per qind rrezikun tek burrat dhe 30 per qind tek grate. Ne ditet e sotme ky fakt sa vjen e perforcohet. Studimet po kryhen per te zbuluar se cili nga “qindra e mijera” perberesit e kafes eshte pergjegjes per keto efekte. Me siguri nuk eshte kafeina, duke qene se dekafeina dhe kafja e zakonshme jane efekte te ngjashme per zvogelimin e diabetit. Kandidati i pare nder keta perberes eshte acidi klorogjenik, nje antioksidant qe ngadaleson thithjen e glukozes nga zorret. Nje studim amerikan zbuloi se kafja eshte burimi numer nje i antioksidanteve ne bote, pasi ka nje perberes te rendesishem qe e mbron trupin nga semundjet.
Antioksidantet jane ushtria qe mbron trupin nga radikalet toksike qe shkaktojne semundjet, te cilet hyne ne trup nga thithja e oksigjenit dhe ngrenia e sheqerit. Antioksidanet ndihmojne ne menjanimin e kancerit, semundjes se zemres, diabetit dhe infarktit. Studimi e renditi cajin e zi si burimi i dyte i antioksidanteve, ndersa bananet mbajne vendin e trete.
Antioksidantet prodhohen nga bimet, ashtu si kafja, dhe bimet ne pergjithesi jane te mira per shendetin”, thote Vinson, profesori qe kryen studimet prej 10 vitesh. Pervec pirjes se nje kafeje ne dite, specialisti rekomandon dhe pirjen e cajit dhe te veres se kuqe (me mase). Me pak fjale, kerkimet tregojne se kafja eshte me e shendetshme se sa e rrezikshme. Per pjesen me te madhe te njerezve, efektet negative prej saj vijne sepse pine shume.
thumbnail.php
Keshilla per pirjen e kafes
1- Per ata qe pine mjaft kafe ne dite, shperndajeni pirjen ne orare te ndryshme te dites
2- Kafeina rrit tensionin e gjakut, prandaj nese doni te pini mjaft kafe ne dite, mund te zgjidhni edhe kafen dekafeinen Dekafeina ka te njejtet antioksidante si dhe kafja e zakonshme.
3- Nuk eshte e rekomanduar per grate shtatzena dhe femijet
4-Kafeja ndikon mire per zemren e arteriet
4-Dy kafe te pira me intervale kohore te gjata, largojne dhimbjen e kokes
5-Kafja mbron melcine
6-Eviton formimin e gureve ne veshka
7- Rekomandohet per njerezit qe jane me astme kronike

Kafja s’te largon gjumin
Kafeja ekspres ose e mengjesit nuk ben zgjimin "ose hapjen e syrit" sipas nje studimi te studiuesve te Universitetit te Bristolit. Sipas eksperteve kafeina lehteson simptomat e mbylljes ne vetvete ose te izolimit qe krijohen gjate nates, por nuk i ben njerezit me vigjilente ose me aktive se normalja. Studimi i prezantuar ne konferencen e Fondacionit te Ushqyerjes ne Britani tregoi se vetem njerezit qe kane lene kafen prej kohesh mund te provojne nje ndryshim ne vetvete nga kafeina. Por Shoqata e Britanike e Kafes shprehet se ata qe pine rregullisht kafe mund te ndiejne me shume efektin e kafeines.

Kafja, nje droge e perditshme
Kafja eshte cilesuar si nje droge te cilen e marrim perdite. Eshte me te vertete e cuditshme, sepse ajo futet ne te njejtin grup qe ben pjese edhe morfina, nikotina dhe kokaina (grupi i alkaloideve) qe njihen per efektet e veta mjaft te fuqishme. Alkaloidet jane perdorur shume per efektet e tyre qe shkojne nga ato toksiket e deri tek ato mjekesore. Kafeina vete eshte toksike, por vetem atehere kur merret me doza te medha qe shkojne ne ekuivalentet e rreth 100-200 kafeve qe kane nje sasi rreth 10 mg kafeine. Tek njeriu ka efekte mbi sistemin nervor, duke qene nje stimulues i tij.

Studiuesit kineze: Kafja te krijon dhimbjen e kokes
Nderkohe qe studimet amerikane i meshojne teorise se shume kafeve ne dite, sipas besetytnive kineze, te pish me shume se tri te tilla ne dite, te krijon dhimbjen e kokes. Te rejat me te fundit nga shkenca kineze kane vertetuar se pervec dhimbjes se kokes, sasia e tepert e kafeines, e cila mund te akumulohet ne stomak, krijon edhe stres. Per te evituar kete rekomandohet qe njerezit e kryesisht grupmosha nga 20 deri ne 28 vjec te konsumoje gjate dites vetem caj, ku vendin e pare mes te cileve e zene ai me kamomil dhe trendafil. Te njejta burime kane deklaruar se kafja demton shume disa organe baze te trurit, stomakun, pankreasin, zorret etj, krahas ngacmimeve nervore. Dy kafe ne dite ne diference kohore te larget, nuk bejne keq. Me mire eshte te jene kafe me filter, sepse kafet e perqendruara jane shume irrituese.

Kafja mbron melcine nga demtimi
Konsumimi i kafes mund ta mbroje melcine nga demet e alkoolit, raporton studimi i bere mbi 125,000 individe. Rreziku nga kirhoza (Ang: cirrhosis) e melcise bie me cdo filxhan te konsumuar te kafes. Arthur Klatsky, nga Kaiser Permanente Medical Care Programe ne Oakland, Kaliforni, deklaroi se "konsumimi i kafes si duket ka perfitime ne mbrojtje kunder kirhozes alkoolike, sa me shume kafe qe konsumohet, aq me i vogel rreziku nga semundja ose vdekja". Studimi eshte bere anketen e 125,000 personave, por edhe jane testuar mostrat e gjakut te tyre per prani te enzimave, te cilat tregojne se melcia eshte e demtuar. Tek personat te cilet konsumojne shume alkool, keto enzima jane te pranishme.
(T.Observer)​
.​
 
Titulli: Mitet dhe kontradiktat mbi konsumimin e kafesë

Kater kafe ne dite zvogelojne rrezikun e kancerit ne goje me 39 per qind. Ky ishte rezultati i nxjerre nga kerkimet ne Universitetin e Utah (SHBA), i drejtuar nga profesoresha Mia Hashiba dhe botuar sot ne “Epidemiologjia e Kancerit, Biomarkers dhe Parandalimin”.
thumbnail.php

Znj. Hashiba dhe koleget e saj shqyrtuan te dhenat nga 14 mije njerezve qe jetojne ne Evrope, Azi dhe SHBA, duke vene ne dukje se aftesine anti-kancer te kesaj pijeje qe konsumohet perdite nga shume njerez.

Ne kete drejtim, studiuesit kane nxjerre ne pah meritat e kafes se zeze, e cila zoteron me shume se 1.000 substanca te cilat luftojne kancerin.
Megjithate duhet treguar teper kujdes pasi per personat te cilet vuajne nga tensionit i larte, kjo sasi e kafes se konsumuar shkakton ndryshime te presionit dhe takikardise.
infoal
 
Kafeja dhe çaji te dobishme per shendetin

Një studim i ri tregon se kafeja dhe çaji bëjnë mirë për shëndetin edhe nëse merren me shumicë.

Njerëzit që pijnë shumë kafe ose çaj nuk duhet të shqetësohen, sepse nga ato përfiton zemra e tyre. Shkencëtarët në Holandë morrën në shqyrtim efektet e kafesë dhe çajit në sëmundjet kardiovaksulare.

Në studim u përfshinë 38.000 vetë konsumues të kafesë dhe çajit, gjendja shëndetësore e të cilëve u vëzhgua për 13 vjet. Shkencëtarët vunë re se personat që pinin çaj ose kafe më shumë se 6 filxhanë në ditë ishin në rrezik më të vogël për t'u prekur nga sëmundje në zemër, në krahasim me personat që konsumonin më pak se një fixhan në ditë. Edhe konsumimi i 2 deri 4 fixhanëve me çaj ose kafe në ditë ndikonte në uljen e rrezikut të vdekjes nga sëmundjet në zemër. Por studimi tregoi gjithashtu se konsumimi i çajit dhe kafesë mes pjesmarrësve në studim nuk kishte ndonjë ndikim përsa i përket rrezikut të goditjeve në tru. Shkencëtarët thonë se çaji përmban anti-oksidantë, gjë që mund të shpjegojë përfitimitet shëndetësore që rrjedhin nga çajit.
Nga;Z.A
kafete.jpg
 
Back
Top