Sallate “Horatiki” dhe limonate me agrume
September 8, 2008 in
creative,
flash,
food,
healthy,
kitchen art,
life style,
mediterranean,
photography,
traditional,
veggie |
2 comments
SALLATA HORATIKI
Sot po ju pershkruaj çfare hengra mbreme per darke pasi mua per vete me pelqeu.Meqe nuk e kam gatuar une , receta do ju jepet “me sy”
Sallata “Horatiki” eshte nje lloj sallate greke.
Permbajtja :
domate qershi te prera ne copa jo shume te vogla,
kastravec i prere jo fare imet,
djathe kaçkavall i bute i prere ne copa te vogla
djathe i bardhe i prere ne copa te vogla
nje grusht me rukola e prere imet
1 spec jeshil i prere imet
copa buke te thekura dhe te vajisura me vaj ulliri,kripe dhe ereza (ato qe hengra une ishin dhe me arome hudhrash ;ne nje rast te tille mund te perdorni fare mire “Bake Rolls” per kete sallate)
vaj ulliri,
lengu i nje limoni
kripe,
1/2 luge gjelle valanidh
Perzijini keto te tera me njera tjetren dhe ne fund zbukurojeni dhe me kaçkavall te grire dhe sallata eshte gati.
LIMONATA ME AGRUME DHE MENTE
Kjo limonata ishte fantastike fare, me pelqeu aq shume sa qe jam gati ta bej perdite dhe ne çdo moment
Limonata behet me lengun e agrumeve te ndryshme (limon,portokall,mandarine,limon jeshil perveç qitros jo sepse i jep idhtesi).Pergatiteni siç pergatisni limonaten e zakonshme duke perdorur lengun e te tera agrumeve dhe duke i shtuar sheqer sipas deshires suaj.Pa harruar qe ne fillim ti hidhni nja 3-4 gjethe menteje te fresket.Do ti jape nje shije te mrekullueshme!!
Ju befshin mire te dyja!
Menuja e dites
September 3, 2008 in
food,
life style,
mediterranean,
photography,
traditional |
8 comments
Sot ma paska qejfi me ngrene ne menyre tradicionale ndaj po ja fus me nje groshe
, tarator dhe ide per fruta.Vertet shume e ditur dhe e perdorur ehte grosha per shqiptaret por ama edhe menyrat e pergatitjes se saj jane te ndryshe.Dikush e do te holle,dikush te trashe ,dikush me mish,dikush me spec,ketu e bejne dhe me pasterma dhe ne mjaft menyra te tjera qe mua nuk me vijne nder mend he per he.Nese do te pyetesha une, do te thoja se me pelqen grosha e trashe.Per ata qe nuk dine ta gatuajne groshen ja dhe nje recete e thjeshte:
Per 4-5 veta
300 gr fasule
1 qepe e madhe
2 domate
1 luge salce domateje
6 luge gjelle vaj /ose vaj ulliri
uje me sy
2 luge çaji kripe
Vijini fasulet te ziejne.Pasi te zien nderrojani ujin dhe vijini te zihen serish ne zjarr te ulet.Nga ana tjeter pritini qepet dhe domatet si per gjelle dhe shtojini keto te fundit siper fasuleve duke shtuar dhe vajin,salcen.Me tej lijeni te zihet ne zjarr te ulet duke ja shtuar ujin fasuleve nese kane nevoje.Ne fund fare shtojini dhe kripen (jo qe ne fillim se ngadaleson zierjen e fasuleve).
Per taratorin ju duhen:
1 kastravec i grire ne rende
200 gr kos
nje luge embelsire nenexhik
1 luge vaj ulliri
2 thelbinj te grire hudhrash
pakez borzilok i grire
Te tera asortimentet perzihen me njera tjetren dhe taratorin e keni gati.Ju befshin mire.
Per fruta une sot zgjodha idet te cilat mund ti gjeni ne kete kohe fare lehte.Ju befshin mire te gjitha!
Mjaft me vjedhjet
August 27, 2008 in
food | Tags:
acarim | |
15 comments
Para disa ditesh me ane te faqes
Copyscape - Website Plagiarism Search - Web Site Content Copyright Protection , thashe te hyj dhe te provoj nese do kapja ndonje shembull plagjiarizmi.Ne pergjithesi nuk rastisa me shume raste, perveç njerit qe ishte aq skandaloz dhe plot saqe mjaftoi per te tere.
Tek faqja
Forumi Katolik Rinor - Mundësuar nga www.forumikatolik.net(vbulletin) (me saktesisht ketu :
Gatime Flash - Forumi Katolik Rinor) ka nje dyzine te shkrimeve te mia dhe me zune syte dhe nje te Kuzhines se Gjyshes (
Kuzhina e Gjyshes) te vendosura ne nje nga temat e forumit.
Nuk eshte hera e pare qe shoh shkrime te miat neper forume dhe pjese te tjera te medias.Por gjithnje kane qene te shoqeruara me te drejten e autorit.
Por forumi katolik , si te mos mjaftohej me kopjimin sistematik dhe super te perpikte te shkrimeve dhe fotove te mia , kishin marre mundimin dhe i kishin dhene disa shtremberime apo ndryshime te shemtuara shkrimeve te mia , thjesht per ti treguar sikur i kishin shkruar vete.
Per nje forum , ky eshte nje element shume i shemtuar dhe i denueshem!Nese administratoret e tij nuk dine sesi ta administrojne apo çfare temash te vene ne forum , me mire le ta lene kete sport dhe te merren me akrobacira te tjera se ketu nuk jane te sukseshem dhe kapen shpejt jo per gje por fale teknologjise i zbulojme!
Theksoj dhe njehere dhe nuk flas vetem per vete ketu,por dhe per vjedhjet qe behen nga blogjet e tjera ,se nuk eshte e lejuar (nuk po flas per etike se ate e keni qare me lot ka kohe) te merrni asnje dokument pa lejen e autorit apo ne rastin me ekstrem pa e cituar emrin dhe adresen e faqes se internetit te tij aty ku e perdorni!
Shumica e blogerave shqiptare mesa di une shkruajne per qejf , por kjo nuk do te thote se dikur nuk do ti shnderrojne keto faqe ne faqe biznesi .Edhe nese nuk i shnderrojne, shkrimet,fotot dhe informacionet qe vihen ne keto faqe jane konkluzion i nje pune artistike , ne mos e tille pune kerkimore dhe mendimesh personale .
Ju siguroj se eshte me interesante te besh kerkime dhe te shkruani vete diçka sesa te vini nje artikull te marre nga nje vend tjeter! Eh ne fakt kjo fjali e fundit vlen per ata qe mendojne se kane kellqe , zell dhe dashuri ta bejne kete pune.
Nese ky do ju duket si nje shkrim i acaruar dhe ofendues, ju siguroj se eshte i tille!!! Dhe ju sugjeroj te tereve atyre qe bejne kete gje , te mendohen mire dhe ti vene gishtin kokes perpara se te inatosen me kete shkrim dhe te mendojne palen perballe.
Se ne mos e mendofshin ata, e mendojne ligjet qe ruajne te drejten krijuese!
Muhalebi aromatike
August 25, 2008 in
creative,
desert,
food,
healthy,
kitchen art,
kushina aziatike,
life style,
photography,
traditional,
turkish cuisine |
No comments
Sot do sjell per ju receten e nje muhallebie ter pergatitur me dy asortimenete qe une i dua shume dhe kane nje arome te mrekullueshme.Kjo eshte arsyeja qe e titullova keshtu kete muhalebi.Se pari po ju jap receten , me tej dua t’ju flas veç per dy asortimentet qe i japin veçantine kesaj muhalebie.
[FONT="]Per muhalebine aromatike ju duhen:[/FONT]
[FONT="]4 gota uji qumesht[/FONT]
[FONT="]3 filxhane kafeje miell[/FONT]
[FONT="]1 kokerr peme çemçakizi [/FONT]
[FONT="]1,5 gote uji sheqer[/FONT]
20 kokrra cardamom ( me vjen keq nuk e gjeta ne shqip kete fjale,
[FONT="]Elettaria cardamomum eshte emri latinisht)[/FONT]
Zbrazni ne nje tas qumeshtin,shtoni miellin,sheqerin ,kokrren e çemçakizit te pishes pasi ta keni shtypur kete te fundit mire dhe kokrrat e cardamom dhe perzijini te tera me mikser.Perzijini ne zjarr te forte per me shume se 10 minuta.Lijeni te ftohet pakez dhe perzijeni serish me mikser.Me tej lejeni te ftohet.Servireni te fresket duke i shtuar disa kokrra cardamom siper.
Ju befte mire!
[FONT="]Cardamom:[/FONT] [FONT="] (Elettaria cardamomum ne latinisht)[/FONT][FONT="] .Kjo bime rritet ne Indine perendimore dhe jugore , si dhe vendet e nxehta te Azise juglindore.Eshte nje bime shumevjeçare ,e larte 4-5 metra ,me gjethe te medha .[/FONT][FONT="]Frutat e saj jane 1-2 cm te medha me ngjyre jeshile ose te bardhe te perhimte.Ka nje arome te mrekullueshme.[/FONT]
Mua per vete me kujton eren e nje livandoje qe gjyshja ime e perdorte neper rrobat e saj.Kur them livando nenkuptohet diçka shume e rende.Ne fakt eshte shume kundermuese por aspak velitese,ndaj eshte shume e veçante kjo bime.Farat e kesaj bime permbajne dhe niseshte dhe disa vajra lehte te tretshem.Ka efekt hapes oreksi dhe çlirim gazrash dhe si rrjedhoje dhe te stomakut.
Perveç perdorimit te saj ne embelsira dhe gjellera , arabet e perdorin dhe ne kafen turke.Duhet patjeter ta perdorni kete kafe te veçante!Kjo bime karakteristike domosdo dhe çmimin e ka disi te kripur , 100 gr i saj kushton 5-6 €.
Njihet dhe me keto emra:Buhur, Boswellia, Styrax, Frankincense, Encens
Kokrra e pemes se çemçakizit :Kjo e fundit perfitohet nga rreshira qe merret nga pema e çemçakizit , peme e cila rritet vetem ne Ishullin e çemçakizit ne Egje.Njihet dhe me emrin “skinari” apo “pixari” ndersa kokrres se perfituar prej saj i thone edhe “mastiç”
Emri latinisht eshte:
“Pistacia Lentiscus Var Chia”
Kjo koker ka qene e famshme dhe shume e preferuar qe ne kohet antike.Thuhet se ne kohen e perandorise osmane fitoi fame mbllaçitja e saj si çemçakez,mode kjo e perhapur nga konkubinat e haremeve.
Ka nje arome shume te kendshme dhe te embel.Perdorimin e ka te gjere.Perdoret ne embelsira,madje Arabet e perdorin dhe neper buke ,kafe,çokollata,hallva,llokume .Ne Liban perdoret dhe ne prodhimin e nje djathi te veçante.Ne Turqi prodhohet dhe reçeli i saj.Ka nje çmim te larte ,te cilin e justifikon me aromen e mrekullueshme dhe efektet pozitive mjekesore.Si nje antiseptike shume e mire ,perdoret shume dhe ne prodhimin e çemçakizeve dhe ne produktet e shumta te dhembeve.Thuhet se perdorimi i ketij produkti ka veti pozitive ne zorre,mushkeri,stomakut,astmes madje ka dhe veti mbrojtese ne rastet e pickimit nga gjarpri.@yumania