Kuriozitete nga Kuzhina

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
479301.JPG


MAJDANOZI

Majanozi ?sht? er?za m? e zakonshme n? kuzhina, n? t? gjith? bot?n. P?rdoret i prer? holl? p?r t?ju dh?n? shije t? leht? salcave, sallatave dhe dressing. Kombinohet idealisht me hudhr?n n? nj? p?rzierje t? quajtur persiland, e cila p?rdoret kryesisht n? Franc?. N?se shtojm? edhe l?kur? t? grir? limoni, at?her? del gremolata italiane, nj? p?rzierje aromatike, e cila p?rdoret p?r t?i shtuar penelat?n e fundit mishit apo peshkut t? pjekur.
Perdorej qe ne kohet e lashta e deri ne ditet tona per te neutralizuar eren e keqe te gojes, sidomos pas ngrenies se hudhrave. Kultivohet me lehte si kudo, prandaj gjendet gjithe vitin ne treg, ne dy varietete kryesore, majdanozi fletegjere, dhe majdanozi i zakonshem (ose kacurrel), te cilat jane e njejta bime me te njejten shije. Ndryshimi i tyre eshte se majdanozi i zakonshem eshte me i bukur dhe perdoret per te bere dekoracione ne gatime, sidomos me peshk. Menyra me e thjeshte eshte ta hedhim ne nje tigan te thell? me vaj (ose ne friteze), ta skuqim per 2-3 minuta, ta kullojme ne leter kuzhine dhe ta shtojme ene pjate.
P?rdorimet e tij ne kuzhine jane te pafundshme. Ja vlen te permendim sallaten greke me majdanoz, sallaten libaneze me bollgur, si dhe aliolion italiane (kreme me hudhra, majdanoz, vaj ulliri dhe peperoneino). Gjithashtu gjen perdorim neper turshi si dhe ne perzierje beharnash si psh. bouquet garni Franceze. Shkon dhe kombinohet pothuajse me te gjitha erezat dhe beharnat
 
MR_nov_karry.jpg



KuRRY

Eshte nje perzierje beharnash nga India, i cili pergatitet ne mijera versione te ndryshme, sipas krahines, traditave, beharnave dhe sasise qe perdoret cdo her?.
Beharnat kryesore jane rrenja e verdh? (kurkuma), koliandri, qimnoni, xhinxheri, paprika, fara sinapi, kanella, karafili dhe kardamoni.
Ne Indi ekzistojne perzierje te ndryshme, tecilat ne varesi me perdorimin e tyre mund te jen? te renda (per mish) dhe me te lehta (per peshk ose perime). Gjithashtu faktoret qe ndryshojne ne cdo lloj perzierjeje jane edhe shija djegese, ngjyra (e gjelber, e verdhe, deri ne te kuqe), dhe shija pikante. Ne pergjithesi mund te themi se ne kuzhinat aziatike gatuajne me kurry pothuajse te gjitha llojet e gjelleve, duke filluar nga perimet dhe bishtajat, e deri ne mishrat e peshqit, ndersa ne kuzhinat perendimore perdoret kryesisht vetem ne mish apo peshk.
Qe te dale kurry i sakte, duhet tei kaurdisim beharnat teplota, ne menyre qe te leshojne vajrat eterike e te marrin keshtu me teper shije. Ne vazhdim i shtypim ne havan ose ne makineri grirese (blender).
Ne treg mund te gjejme perzierje karry te gatshme, me shkallezime: i lehte, i mesem apo i forte, sipas fortesise se shijes.
 
Rigon__trumze_etj.jpg


Rigoni, manxurana ose marjorana, trumbi, trumza

RIGONI- (angl. Regano, lat. Origanum vulgare)
MANXURANA OSE MARJORANA? (angl. Marjoran, lat. Maiorana hortensis/syriaca)
TRUMBI ? (angl. Savory, lat. Satureja hortensis/montana)
TRUMZA- (angl. Thyme, lat. Thymus vulgaris)

Jane bime aromatike te se njejtes familje, te cilat ngjajne mjaft ne pamje, por kane arome te ndryshme nga njera-tjetra. Manxurana eshte me e embel, ndersa rigoni me i hidhur, trumbi eshte midis rigonit dhe trumzes, eshte mjaft aromatik, ndersa trumza ka nje shije te ngrohte pikante.
Qe te katerta jane bime aromatike karakteristike te kuzhines shqiptare. I gjejme te egra ne te gjitha zonat e vendit tone, por gjithshtu kultivohen edhe ne parcela, per arsye se rritja dhe kultivimi i tyre eshte mjaft i lehte. Mund te i rritim akoma edhe neper vazo lulesh ne kushte shtepiake. Trumza shkon pothuajse ne te gjitha gjellet, ndersa te tjerat kane shije me te forte dhe rekomandohet te eprdoren ne marinada, ne menyre qe te marre shije mishi, ose te hidhen ne fund te gatimit, qe te mos lene shije te hidhur. Kur jane te njoma kane shije me te leht, sesa ne forme te thare, prandaj ne receta permendet dyfishi i sasise kur i perdorim te njoma.
Manxurana shkon me teper me perime, prodhime deti, mishra te bardha dhe ne pergjithesi me ushqime me shije me delikate. Rigoni dhe trumbi kombinohen me mire me mishra te pjekura, ndersa trumza pedoret ne lengje supash, por edhe ne peshk, mish, salca dhe dressing per sallata.
Kombinohen nga ana e shijes edhe me er?za t? tjera si p.sh.; borzilok, rozmarin? si edhe paprika, hudh?r dhe sherebel?
 
[FONT=&quot]Cardamom:[/FONT] [FONT=&quot] (Elettaria cardamomum ne latinisht)[/FONT][FONT=&quot] .Kjo bime rritet ne Indine perendimore dhe jugore , si dhe vendet e nxehta te Azise juglindore.Eshte nje bime shumevjeçare ,e larte 4-5 metra ,me gjethe te medha .[/FONT][FONT=&quot]Frutat e saj jane 1-2 cm te medha me ngjyre jeshile ose te bardhe te perhimte.Ka nje arome te mrekullueshme.[/FONT]
Mua per vete me kujton eren e nje livandoje qe gjyshja ime e perdorte neper rrobat e saj.Kur them livando nenkuptohet diçka shume e rende.Ne fakt eshte shume kundermuese por aspak velitese,ndaj eshte shume e veçante kjo bime.Farat e kesaj bime permbajne dhe niseshte dhe disa vajra lehte te tretshem.Ka efekt hapes oreksi dhe çlirim gazrash dhe si rrjedhoje dhe te stomakut.
Perveç perdorimit te saj ne embelsira dhe gjellera , arabet e perdorin dhe ne kafen turke.Duhet patjeter ta perdorni kete kafe te veçante!Kjo bime karakteristike domosdo dhe çmimin e ka disi te kripur , 100 gr i saj kushton 5-6 €.
Njihet dhe me keto emra:Buhur, Boswellia, Styrax, Frankincense, Encens, @Yummania

2795245727_e2a82b11fe.jpg
 

Attachments

  • 2795245727_e2a82b11fe.jpg
    2795245727_e2a82b11fe.jpg
    35 KB · Shikime: 0
Sallate “Horatiki” dhe limonate me agrume

September 8, 2008 in creative, flash, food, healthy, kitchen art, life style, mediterranean, photography, traditional, veggie | 2 comments

2838863107_4479fba3bf.jpg
SALLATA HORATIKI
Sot po ju pershkruaj çfare hengra mbreme per darke pasi mua per vete me pelqeu.Meqe nuk e kam gatuar une , receta do ju jepet “me sy”;) Sallata “Horatiki” eshte nje lloj sallate greke.
Permbajtja :
domate qershi te prera ne copa jo shume te vogla,
kastravec i prere jo fare imet,
djathe kaçkavall i bute i prere ne copa te vogla
djathe i bardhe i prere ne copa te vogla
nje grusht me rukola e prere imet
1 spec jeshil i prere imet
copa buke te thekura dhe te vajisura me vaj ulliri,kripe dhe ereza (ato qe hengra une ishin dhe me arome hudhrash ;ne nje rast te tille mund te perdorni fare mire “Bake Rolls” per kete sallate)
vaj ulliri,
lengu i nje limoni
kripe,
1/2 luge gjelle valanidh
Perzijini keto te tera me njera tjetren dhe ne fund zbukurojeni dhe me kaçkavall te grire dhe sallata eshte gati.
2839696862_530420cc47.jpg
LIMONATA ME AGRUME DHE MENTE
Kjo limonata ishte fantastike fare, me pelqeu aq shume sa qe jam gati ta bej perdite dhe ne çdo moment;)
Limonata behet me lengun e agrumeve te ndryshme (limon,portokall,mandarine,limon jeshil perveç qitros jo sepse i jep idhtesi).Pergatiteni siç pergatisni limonaten e zakonshme duke perdorur lengun e te tera agrumeve dhe duke i shtuar sheqer sipas deshires suaj.Pa harruar qe ne fillim ti hidhni nja 3-4 gjethe menteje te fresket.Do ti jape nje shije te mrekullueshme!!
Ju befshin mire te dyja!



Menuja e dites

September 3, 2008 in food, life style, mediterranean, photography, traditional | 8 comments

1017475079_6a99260094.jpg1017475079_6a99260094.jpg
Sot ma paska qejfi me ngrene ne menyre tradicionale ndaj po ja fus me nje groshe:), tarator dhe ide per fruta.Vertet shume e ditur dhe e perdorur ehte grosha per shqiptaret por ama edhe menyrat e pergatitjes se saj jane te ndryshe.Dikush e do te holle,dikush te trashe ,dikush me mish,dikush me spec,ketu e bejne dhe me pasterma dhe ne mjaft menyra te tjera qe mua nuk me vijne nder mend he per he.Nese do te pyetesha une, do te thoja se me pelqen grosha e trashe.Per ata qe nuk dine ta gatuajne groshen ja dhe nje recete e thjeshte:
Per 4-5 veta
300 gr fasule
1 qepe e madhe
2 domate
1 luge salce domateje
6 luge gjelle vaj /ose vaj ulliri
uje me sy
2 luge çaji kripe
Vijini fasulet te ziejne.Pasi te zien nderrojani ujin dhe vijini te zihen serish ne zjarr te ulet.Nga ana tjeter pritini qepet dhe domatet si per gjelle dhe shtojini keto te fundit siper fasuleve duke shtuar dhe vajin,salcen.Me tej lijeni te zihet ne zjarr te ulet duke ja shtuar ujin fasuleve nese kane nevoje.Ne fund fare shtojini dhe kripen (jo qe ne fillim se ngadaleson zierjen e fasuleve).
1017475073_30cd274cdd_m.jpg
Per taratorin ju duhen:
1 kastravec i grire ne rende
200 gr kos
nje luge embelsire nenexhik
1 luge vaj ulliri
2 thelbinj te grire hudhrash
pakez borzilok i grire
Te tera asortimentet perzihen me njera tjetren dhe taratorin e keni gati.Ju befshin mire.
Per fruta une sot zgjodha idet te cilat mund ti gjeni ne kete kohe fare lehte.Ju befshin mire te gjitha!
1411400527_d1f5809c1e.jpg




Mjaft me vjedhjet :(

August 27, 2008 in food | Tags: acarim | | 15 comments

Para disa ditesh me ane te faqes Copyscape - Website Plagiarism Search - Web Site Content Copyright Protection , thashe te hyj dhe te provoj nese do kapja ndonje shembull plagjiarizmi.Ne pergjithesi nuk rastisa me shume raste, perveç njerit qe ishte aq skandaloz dhe plot saqe mjaftoi per te tere.
Tek faqja Forumi Katolik Rinor - Mundësuar nga www.forumikatolik.net(vbulletin) (me saktesisht ketu :
Gatime Flash - Forumi Katolik Rinor) ka nje dyzine te shkrimeve te mia dhe me zune syte dhe nje te Kuzhines se Gjyshes (Kuzhina e Gjyshes) te vendosura ne nje nga temat e forumit.
Nuk eshte hera e pare qe shoh shkrime te miat neper forume dhe pjese te tjera te medias.Por gjithnje kane qene te shoqeruara me te drejten e autorit.
Por forumi katolik , si te mos mjaftohej me kopjimin sistematik dhe super te perpikte te shkrimeve dhe fotove te mia , kishin marre mundimin dhe i kishin dhene disa shtremberime apo ndryshime te shemtuara shkrimeve te mia , thjesht per ti treguar sikur i kishin shkruar vete.
Per nje forum , ky eshte nje element shume i shemtuar dhe i denueshem!Nese administratoret e tij nuk dine sesi ta administrojne apo çfare temash te vene ne forum , me mire le ta lene kete sport dhe te merren me akrobacira te tjera se ketu nuk jane te sukseshem dhe kapen shpejt jo per gje por fale teknologjise i zbulojme!
Theksoj dhe njehere dhe nuk flas vetem per vete ketu,por dhe per vjedhjet qe behen nga blogjet e tjera ,se nuk eshte e lejuar (nuk po flas per etike se ate e keni qare me lot ka kohe) te merrni asnje dokument pa lejen e autorit apo ne rastin me ekstrem pa e cituar emrin dhe adresen e faqes se internetit te tij aty ku e perdorni!
Shumica e blogerave shqiptare mesa di une shkruajne per qejf , por kjo nuk do te thote se dikur nuk do ti shnderrojne keto faqe ne faqe biznesi .Edhe nese nuk i shnderrojne, shkrimet,fotot dhe informacionet qe vihen ne keto faqe jane konkluzion i nje pune artistike , ne mos e tille pune kerkimore dhe mendimesh personale .
Ju siguroj se eshte me interesante te besh kerkime dhe te shkruani vete diçka sesa te vini nje artikull te marre nga nje vend tjeter! Eh ne fakt kjo fjali e fundit vlen per ata qe mendojne se kane kellqe , zell dhe dashuri ta bejne kete pune.
Nese ky do ju duket si nje shkrim i acaruar dhe ofendues, ju siguroj se eshte i tille!!! Dhe ju sugjeroj te tereve atyre qe bejne kete gje , te mendohen mire dhe ti vene gishtin kokes perpara se te inatosen me kete shkrim dhe te mendojne palen perballe.
Se ne mos e mendofshin ata, e mendojne ligjet qe ruajne te drejten krijuese!



Muhalebi aromatike

August 25, 2008 in creative, desert, food, healthy, kitchen art, kushina aziatike, life style, photography, traditional, turkish cuisine | No comments

2796093178_e7a0dd8a50.jpg
Sot do sjell per ju receten e nje muhallebie ter pergatitur me dy asortimenete qe une i dua shume dhe kane nje arome te mrekullueshme.Kjo eshte arsyeja qe e titullova keshtu kete muhalebi.Se pari po ju jap receten , me tej dua t’ju flas veç per dy asortimentet qe i japin veçantine kesaj muhalebie.




[FONT=&quot]Per muhalebine aromatike ju duhen:[/FONT]
[FONT=&quot]4 gota uji qumesht[/FONT]
[FONT=&quot]3 filxhane kafeje miell[/FONT]
[FONT=&quot]1 kokerr peme çemçakizi [/FONT]
[FONT=&quot]1,5 gote uji sheqer[/FONT]
20 kokrra cardamom ( me vjen keq nuk e gjeta ne shqip kete fjale,
[FONT=&quot]Elettaria cardamomum eshte emri latinisht)[/FONT]
Zbrazni ne nje tas qumeshtin,shtoni miellin,sheqerin ,kokrren e çemçakizit te pishes pasi ta keni shtypur kete te fundit mire dhe kokrrat e cardamom dhe perzijini te tera me mikser.Perzijini ne zjarr te forte per me shume se 10 minuta.Lijeni te ftohet pakez dhe perzijeni serish me mikser.Me tej lejeni te ftohet.Servireni te fresket duke i shtuar disa kokrra cardamom siper.
Ju befte mire!
[FONT=&quot]Cardamom:[/FONT] [FONT=&quot] (Elettaria cardamomum ne latinisht)[/FONT][FONT=&quot] .Kjo bime rritet ne Indine perendimore dhe jugore , si dhe vendet e nxehta te Azise juglindore.Eshte nje bime shumevjeçare ,e larte 4-5 metra ,me gjethe te medha .[/FONT][FONT=&quot]Frutat e saj jane 1-2 cm te medha me ngjyre jeshile ose te bardhe te perhimte.Ka nje arome te mrekullueshme.[/FONT]
Mua per vete me kujton eren e nje livandoje qe gjyshja ime e perdorte neper rrobat e saj.Kur them livando nenkuptohet diçka shume e rende.Ne fakt eshte shume kundermuese por aspak velitese,ndaj eshte shume e veçante kjo bime.Farat e kesaj bime permbajne dhe niseshte dhe disa vajra lehte te tretshem.Ka efekt hapes oreksi dhe çlirim gazrash dhe si rrjedhoje dhe te stomakut.
Perveç perdorimit te saj ne embelsira dhe gjellera , arabet e perdorin dhe ne kafen turke.Duhet patjeter ta perdorni kete kafe te veçante!Kjo bime karakteristike domosdo dhe çmimin e ka disi te kripur , 100 gr i saj kushton 5-6 €.
Njihet dhe me keto emra:Buhur, Boswellia, Styrax, Frankincense, Encens
2795245727_e2a82b11fe.jpg
Kokrra e pemes se çemçakizit :Kjo e fundit perfitohet nga rreshira qe merret nga pema e çemçakizit , peme e cila rritet vetem ne Ishullin e çemçakizit ne Egje.Njihet dhe me emrin “skinari” apo “pixari” ndersa kokrres se perfituar prej saj i thone edhe “mastiç” icon_smile.gif
Emri latinisht eshte:
“Pistacia Lentiscus Var Chia”
Kjo koker ka qene e famshme dhe shume e preferuar qe ne kohet antike.Thuhet se ne kohen e perandorise osmane fitoi fame mbllaçitja e saj si çemçakez,mode kjo e perhapur nga konkubinat e haremeve.
Ka nje arome shume te kendshme dhe te embel.Perdorimin e ka te gjere.Perdoret ne embelsira,madje Arabet e perdorin dhe neper buke ,kafe,çokollata,hallva,llokume .Ne Liban perdoret dhe ne prodhimin e nje djathi te veçante.Ne Turqi prodhohet dhe reçeli i saj.Ka nje çmim te larte ,te cilin e justifikon me aromen e mrekullueshme dhe efektet pozitive mjekesore.Si nje antiseptike shume e mire ,perdoret shume dhe ne prodhimin e çemçakizeve dhe ne produktet e shumta te dhembeve.Thuhet se perdorimi i ketij produkti ka veti pozitive ne zorre,mushkeri,stomakut,astmes madje ka dhe veti mbrojtese ne rastet e pickimit nga gjarpri.@yumania
 

Attachments

  • icon_smile.gif
    icon_smile.gif
    173 bytes · Shikime: 0
  • 2838863107_4479fba3bf.jpg
    2838863107_4479fba3bf.jpg
    36.8 KB · Shikime: 0
  • 2839696862_530420cc47.jpg
    2839696862_530420cc47.jpg
    28 KB · Shikime: 0
  • 1017475079_6a99260094.jpg
    1017475079_6a99260094.jpg
    54.9 KB · Shikime: 0
  • 1017475079_6a99260094.jpg
    1017475079_6a99260094.jpg
    54.9 KB · Shikime: 0
  • 1017475073_30cd274cdd_m.jpg
    1017475073_30cd274cdd_m.jpg
    15.8 KB · Shikime: 0
  • 2796093178_e7a0dd8a50.jpg
    2796093178_e7a0dd8a50.jpg
    28.4 KB · Shikime: 0
  • 2795245727_e2a82b11fe.jpg
    2795245727_e2a82b11fe.jpg
    35 KB · Shikime: 0
Sallate “Horatiki” dhe limonate me agrume

September 8, 2008 in creative, flash, food, healthy, kitchen art, life style, mediterranean, photography, traditional, veggie | 2 comments

2838863107_4479fba3bf.jpg
SALLATA HORATIKI
Sot po ju pershkruaj çfare hengra mbreme per darke pasi mua per vete me pelqeu.Meqe nuk e kam gatuar une , receta do ju jepet “me sy”;) Sallata “Horatiki” eshte nje lloj sallate greke.
Permbajtja :
domate qershi te prera ne copa jo shume te vogla,
kastravec i prere jo fare imet,
djathe kaçkavall i bute i prere ne copa te vogla
djathe i bardhe i prere ne copa te vogla
nje grusht me rukola e prere imet
1 spec jeshil i prere imet
copa buke te thekura dhe te vajisura me vaj ulliri,kripe dhe ereza (ato qe hengra une ishin dhe me arome hudhrash ;ne nje rast te tille mund te perdorni fare mire “Bake Rolls” per kete sallate)
vaj ulliri,
lengu i nje limoni
kripe,
1/2 luge gjelle valanidh
Perzijini keto te tera me njera tjetren dhe ne fund zbukurojeni dhe me kaçkavall te grire dhe sallata eshte gati.
2839696862_530420cc47.jpg
LIMONATA ME AGRUME DHE MENTE
Kjo limonata ishte fantastike fare, me pelqeu aq shume sa qe jam gati ta bej perdite dhe ne çdo moment;)
Limonata behet me lengun e agrumeve te ndryshme (limon,portokall,mandarine,limon jeshil perveç qitros jo sepse i jep idhtesi).Pergatiteni siç pergatisni limonaten e zakonshme duke perdorur lengun e te tera agrumeve dhe duke i shtuar sheqer sipas deshires suaj.Pa harruar qe ne fillim ti hidhni nja 3-4 gjethe menteje te fresket.Do ti jape nje shije te mrekullueshme!!
Ju befshin mire te dyja!



Menuja e dites

September 3, 2008 in food, life style, mediterranean, photography, traditional | 8 comments

1017475079_6a99260094.jpg1017475079_6a99260094.jpg
Sot ma paska qejfi me ngrene ne menyre tradicionale ndaj po ja fus me nje groshe:), tarator dhe ide per fruta.Vertet shume e ditur dhe e perdorur ehte grosha per shqiptaret por ama edhe menyrat e pergatitjes se saj jane te ndryshe.Dikush e do te holle,dikush te trashe ,dikush me mish,dikush me spec,ketu e bejne dhe me pasterma dhe ne mjaft menyra te tjera qe mua nuk me vijne nder mend he per he.Nese do te pyetesha une, do te thoja se me pelqen grosha e trashe.Per ata qe nuk dine ta gatuajne groshen ja dhe nje recete e thjeshte:
Per 4-5 veta
300 gr fasule
1 qepe e madhe
2 domate
1 luge salce domateje
6 luge gjelle vaj /ose vaj ulliri
uje me sy
2 luge çaji kripe
Vijini fasulet te ziejne.Pasi te zien nderrojani ujin dhe vijini te zihen serish ne zjarr te ulet.Nga ana tjeter pritini qepet dhe domatet si per gjelle dhe shtojini keto te fundit siper fasuleve duke shtuar dhe vajin,salcen.Me tej lijeni te zihet ne zjarr te ulet duke ja shtuar ujin fasuleve nese kane nevoje.Ne fund fare shtojini dhe kripen (jo qe ne fillim se ngadaleson zierjen e fasuleve).
1017475073_30cd274cdd_m.jpg
Per taratorin ju duhen:
1 kastravec i grire ne rende
200 gr kos
nje luge embelsire nenexhik
1 luge vaj ulliri
2 thelbinj te grire hudhrash
pakez borzilok i grire
Te tera asortimentet perzihen me njera tjetren dhe taratorin e keni gati.Ju befshin mire.
Per fruta une sot zgjodha idet te cilat mund ti gjeni ne kete kohe fare lehte.Ju befshin mire te gjitha!
1411400527_d1f5809c1e.jpg




Mjaft me vjedhjet :(

August 27, 2008 in food | Tags: acarim | | 15 comments

Para disa ditesh me ane te faqes Copyscape - Website Plagiarism Search - Web Site Content Copyright Protection , thashe te hyj dhe te provoj nese do kapja ndonje shembull plagjiarizmi.Ne pergjithesi nuk rastisa me shume raste, perveç njerit qe ishte aq skandaloz dhe plot saqe mjaftoi per te tere.
Tek faqja Forumi Katolik Rinor - Mundësuar nga www.forumikatolik.net(vbulletin) (me saktesisht ketu :
Gatime Flash - Forumi Katolik Rinor) ka nje dyzine te shkrimeve te mia dhe me zune syte dhe nje te Kuzhines se Gjyshes (Kuzhina e Gjyshes) te vendosura ne nje nga temat e forumit.
Nuk eshte hera e pare qe shoh shkrime te miat neper forume dhe pjese te tjera te medias.Por gjithnje kane qene te shoqeruara me te drejten e autorit.
Por forumi katolik , si te mos mjaftohej me kopjimin sistematik dhe super te perpikte te shkrimeve dhe fotove te mia , kishin marre mundimin dhe i kishin dhene disa shtremberime apo ndryshime te shemtuara shkrimeve te mia , thjesht per ti treguar sikur i kishin shkruar vete.
Per nje forum , ky eshte nje element shume i shemtuar dhe i denueshem!Nese administratoret e tij nuk dine sesi ta administrojne apo çfare temash te vene ne forum , me mire le ta lene kete sport dhe te merren me akrobacira te tjera se ketu nuk jane te sukseshem dhe kapen shpejt jo per gje por fale teknologjise i zbulojme!
Theksoj dhe njehere dhe nuk flas vetem per vete ketu,por dhe per vjedhjet qe behen nga blogjet e tjera ,se nuk eshte e lejuar (nuk po flas per etike se ate e keni qare me lot ka kohe) te merrni asnje dokument pa lejen e autorit apo ne rastin me ekstrem pa e cituar emrin dhe adresen e faqes se internetit te tij aty ku e perdorni!
Shumica e blogerave shqiptare mesa di une shkruajne per qejf , por kjo nuk do te thote se dikur nuk do ti shnderrojne keto faqe ne faqe biznesi .Edhe nese nuk i shnderrojne, shkrimet,fotot dhe informacionet qe vihen ne keto faqe jane konkluzion i nje pune artistike , ne mos e tille pune kerkimore dhe mendimesh personale .
Ju siguroj se eshte me interesante te besh kerkime dhe te shkruani vete diçka sesa te vini nje artikull te marre nga nje vend tjeter! Eh ne fakt kjo fjali e fundit vlen per ata qe mendojne se kane kellqe , zell dhe dashuri ta bejne kete pune.
Nese ky do ju duket si nje shkrim i acaruar dhe ofendues, ju siguroj se eshte i tille!!! Dhe ju sugjeroj te tereve atyre qe bejne kete gje , te mendohen mire dhe ti vene gishtin kokes perpara se te inatosen me kete shkrim dhe te mendojne palen perballe.
Se ne mos e mendofshin ata, e mendojne ligjet qe ruajne te drejten krijuese!



Muhalebi aromatike

August 25, 2008 in creative, desert, food, healthy, kitchen art, kushina aziatike, life style, photography, traditional, turkish cuisine | No comments

2796093178_e7a0dd8a50.jpg
Sot do sjell per ju receten e nje muhallebie ter pergatitur me dy asortimenete qe une i dua shume dhe kane nje arome te mrekullueshme.Kjo eshte arsyeja qe e titullova keshtu kete muhalebi.Se pari po ju jap receten , me tej dua t’ju flas veç per dy asortimentet qe i japin veçantine kesaj muhalebie.




[FONT=&quot]Per muhalebine aromatike ju duhen:[/FONT]
[FONT=&quot]4 gota uji qumesht[/FONT]
[FONT=&quot]3 filxhane kafeje miell[/FONT]
[FONT=&quot]1 kokerr peme çemçakizi [/FONT]
[FONT=&quot]1,5 gote uji sheqer[/FONT]
20 kokrra cardamom ( me vjen keq nuk e gjeta ne shqip kete fjale,
[FONT=&quot]Elettaria cardamomum eshte emri latinisht)[/FONT]
Zbrazni ne nje tas qumeshtin,shtoni miellin,sheqerin ,kokrren e çemçakizit te pishes pasi ta keni shtypur kete te fundit mire dhe kokrrat e cardamom dhe perzijini te tera me mikser.Perzijini ne zjarr te forte per me shume se 10 minuta.Lijeni te ftohet pakez dhe perzijeni serish me mikser.Me tej lejeni te ftohet.Servireni te fresket duke i shtuar disa kokrra cardamom siper.
Ju befte mire!
[FONT=&quot]Cardamom:[/FONT] [FONT=&quot] (Elettaria cardamomum ne latinisht)[/FONT][FONT=&quot] .Kjo bime rritet ne Indine perendimore dhe jugore , si dhe vendet e nxehta te Azise juglindore.Eshte nje bime shumevjeçare ,e larte 4-5 metra ,me gjethe te medha .[/FONT][FONT=&quot]Frutat e saj jane 1-2 cm te medha me ngjyre jeshile ose te bardhe te perhimte.Ka nje arome te mrekullueshme.[/FONT]
Mua per vete me kujton eren e nje livandoje qe gjyshja ime e perdorte neper rrobat e saj.Kur them livando nenkuptohet diçka shume e rende.Ne fakt eshte shume kundermuese por aspak velitese,ndaj eshte shume e veçante kjo bime.Farat e kesaj bime permbajne dhe niseshte dhe disa vajra lehte te tretshem.Ka efekt hapes oreksi dhe çlirim gazrash dhe si rrjedhoje dhe te stomakut.
Perveç perdorimit te saj ne embelsira dhe gjellera , arabet e perdorin dhe ne kafen turke.Duhet patjeter ta perdorni kete kafe te veçante!Kjo bime karakteristike domosdo dhe çmimin e ka disi te kripur , 100 gr i saj kushton 5-6 €.
Njihet dhe me keto emra:Buhur, Boswellia, Styrax, Frankincense, Encens
2795245727_e2a82b11fe.jpg
Kokrra e pemes se çemçakizit :Kjo e fundit perfitohet nga rreshira qe merret nga pema e çemçakizit , peme e cila rritet vetem ne Ishullin e çemçakizit ne Egje.Njihet dhe me emrin “skinari” apo “pixari” ndersa kokrres se perfituar prej saj i thone edhe “mastiç” icon_smile.gif
Emri latinisht eshte:
“Pistacia Lentiscus Var Chia”
Kjo koker ka qene e famshme dhe shume e preferuar qe ne kohet antike.Thuhet se ne kohen e perandorise osmane fitoi fame mbllaçitja e saj si çemçakez,mode kjo e perhapur nga konkubinat e haremeve.
Ka nje arome shume te kendshme dhe te embel.Perdorimin e ka te gjere.Perdoret ne embelsira,madje Arabet e perdorin dhe neper buke ,kafe,çokollata,hallva,llokume .Ne Liban perdoret dhe ne prodhimin e nje djathi te veçante.Ne Turqi prodhohet dhe reçeli i saj.Ka nje çmim te larte ,te cilin e justifikon me aromen e mrekullueshme dhe efektet pozitive mjekesore.Si nje antiseptike shume e mire ,perdoret shume dhe ne prodhimin e çemçakizeve dhe ne produktet e shumta te dhembeve.Thuhet se perdorimi i ketij produkti ka veti pozitive ne zorre,mushkeri,stomakut,astmes madje ka dhe veti mbrojtese ne rastet e pickimit nga gjarpri.@yumania
 

Attachments

  • 2838863107_4479fba3bf.jpg
    2838863107_4479fba3bf.jpg
    36.8 KB · Shikime: 0
  • 2839696862_530420cc47.jpg
    2839696862_530420cc47.jpg
    28 KB · Shikime: 0
  • 1017475079_6a99260094.jpg
    1017475079_6a99260094.jpg
    54.9 KB · Shikime: 0
  • 1017475079_6a99260094.jpg
    1017475079_6a99260094.jpg
    54.9 KB · Shikime: 0
  • 1017475073_30cd274cdd_m.jpg
    1017475073_30cd274cdd_m.jpg
    15.8 KB · Shikime: 0
  • 2796093178_e7a0dd8a50.jpg
    2796093178_e7a0dd8a50.jpg
    28.4 KB · Shikime: 0
  • 2795245727_e2a82b11fe.jpg
    2795245727_e2a82b11fe.jpg
    35 KB · Shikime: 0
  • icon_smile.gif
    icon_smile.gif
    173 bytes · Shikime: 0

Konkursi Letërsisë

  • 1-Nje veshtrim, nje dashuri.

    Votat: 1 12.5%
  • 2-Agim shpërthyes

    Votat: 1 12.5%
  • 3-Për të voglën

    Votat: 1 12.5%
  • 4-Qiriu pa fjalë

    Votat: 3 37.5%
  • 5-Për të satën herë ….

    Votat: 1 12.5%
  • 6-Tik tak.

    Votat: 0 0.0%
  • 7-Nuk je më vetëm.

    Votat: 1 12.5%
Back
Top