Greqia nis privatizimin e 71 mijë aseteve shtetërore

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Staf në FV.AL
Adm
Greqia nis privatizimin e 71 mijë aseteve shtetërore

athina-640x480.jpg


Greqia ka filluar programin më të madh të privatizimeve që është bërë ndonjëherë në Europë, me të paktën 71 mijë asete të pasurisë së saj shtetërore. Lajmi komentohet nga e përditshmja britanike “the Guardian”, që thekson se qeveria e majtë e kryeministrit Tsipras, e varur tërësisht nga ndihmat dhe e pamundur të trokasë në tregje, po plotëson nën presion një nga kushtet kryesore të kreditorëve, siç janë privatizimet që parashikohet të sjellin 50 miliardë euro për pagesën e borxheve dhe rikapitalizimin e bankave.
Në listën e shitjes, që do të publikohet së shpejti, janë qindra ishuj grekë, hotele, vende historike, plazhe, fusha golfi, ambiente të lojërave olimpike, deri edhe shtëpi të lagjes së Pllakës poshtë Akropolit. Por me gjithë rënien e çmimeve të këtyre aseteve pas 7 vitesh krizë, rezistenca ideologjike, mungesa e interesit të investitorëve dhe pengesat burokratike, shitjet janë të vogla dhe kanë sjellë në arkat e shtetit vetëm 3.5 miliardë euro, kryesisht nga privatizimet e 14 aeroporteve të vendit dhe shitjen e aksioneve të porteve të Pireut dhe Selanikut.
g.shqip
 
Top