Etimologjia e nje fjale...

Ketu mund te provojme te gjejme etimogjine e fjaleve ne gjuhen shqipe.
Po filloj une.

Mund te pergjigjet kush ka dijeni por edhe kush ka deshire!

Pse Tirana quhet Tirana?
 
@[^_^] mund ta spostosh te Lojra te lutem?
Keshtu kush deshiron mund edhe te beje batuta me preajdhjen e fjaleve, ndersa kush deshiron mund ti jape shpjegim serioz.

Rrofsh!
 
Tiran-sundimtar
Tirana-sundimtare ??
Ekzistojnë disa hipoteza për prejardhjen e emrit Tiranë. Njëra hipotezë është që emri Tiranë vjen nga fjala Theranda, e përmendur në burimet e lashta greke dhe latine, që vendasit e quanin “Të ranat”, meqë fusha ishte formuar si rezultat i materialeve të ngurta që sillnin ujërat nga malet përreth. Në një nënversion të kësaj hipoteze Tirana ose Tirônë, siç quhet në dialektin e vendit, e ka origjinën nga mënyra se si thirreshin banorët e këtij vendi. Duke qenë se popullsia e vendosur në këtë territor vinte kryesisht nga malet e zonës përreth atëherë nga vendasit ato quheshin “Të rônë” (të rënë). Edhe sot, në gjuhën e përditshme, për familjet që vijnë nga zonat malore përdoret shprehja “kanë rënë (psh) në Durrës” (apo diku tjetër).

Hipoteza e dytë është që emri Tirana vjen nga Tirkan. Tirkan ka qenë një kështjellë në shpat të malit të Dajtit. Akoma ekzistojnë rrënojat e kësaj kështjelle të lashtë që daton në fillimin e shekullit të parë para lindjes së Krishtit dhe mendohet të këtë qenë kështjella që historiani bizantin Prokop (shek.VI), e quan kështjella e Tirkanit.

Hipoteza e tretë është që emri Tirana vjen nga Greqishtja e Vjetër Tyros (Τύρος) që do të thotë bulmet. Në fushën e Tiranës, bëhej tregtimi i bulmetrave nga barinjtë e zonave përreth. Me siguri dihet që për herë të parë emri i Tiranës përmendet në vitin 1418 në një dokument të Venedikut.Per mua personalisht eshte me e besueshme Theranda, pra versioni i pare.
 
pisss lol

Ku@va e Lleshit(prej miredite)
Piseeee

Per te eleminuar interpetimet e ndryshem e pa baza shkencore te fjales KURVELESH po ju sqarojme se: Banoret e kesaj krahine, persa i perket origjines se tyre, duke u nisur nga te dhenat arkeologjike, linguistike dhe histori- ike tregojne se jane banore te lashte e autoktone te kesaj krahine. Fisi i fundit Ilir qe ka banuar ne treven e kesaj krahine ka qene fisi i Korvesejve, prej te cilit e ka prejardhjen edhe kjo krahine : Kurvelesh . -Ne vitin 1481 ne kryengritjen kunder turqeve qe shpertheu me qender ne kete krahine ne nje dokument te kohes nga studimet e Sufflay te publikuar ne librin e tij "Serbi i Arnanasi", ( Serbet dhe Shqiptaret ) , faqe 65, botuar ne Tirane ne vitin 1926 thuhet :".Le ta shohe zoteria jote cfare do te benin per juve ne Vlore, se Plesajt e Korvesejt jane me zoterine tendee..dhe....popullsia e ketyre malesive jane me shume se 50 fshatra, ku dalloheshin krahina si njesi etnike me vete e ne treva te vecanta, Himarjotet, Grisejte e Korvesejte. -Prof. Dr. Ismet Elezi ne librin e tij "E drejta zakonore e laberisee, viti 2002, duke hedhur poshte pohimet e E.Celebia thote se:"Shkenca jone ka argumentuar se emri Kurvelesh rrjedh nga fisi Ilir i Korvesejve , qe banonin ne kete krahine gjate mesjetes se hereshme. -E njejta teze eshte mbrojtur dhe nga Rrok Zojzi ne librin e tij "Etnografia Shqiptare".
 
Piseeee

Per te eleminuar interpetimet e ndryshem e pa baza shkencore te fjales KURVELESH po ju sqarojme se: Banoret e kesaj krahine, persa i perket origjines se tyre, duke u nisur nga te dhenat arkeologjike, linguistike dhe histori- ike tregojne se jane banore te lashte e autoktone te kesaj krahine. Fisi i fundit Ilir qe ka banuar ne treven e kesaj krahine ka qene fisi i Korvesejve, prej te cilit e ka prejardhjen edhe kjo krahine : Kurvelesh . -Ne vitin 1481 ne kryengritjen kunder turqeve qe shpertheu me qender ne kete krahine ne nje dokument te kohes nga studimet e Sufflay te publikuar ne librin e tij "Serbi i Arnanasi", ( Serbet dhe Shqiptaret ) , faqe 65, botuar ne Tirane ne vitin 1926 thuhet :".Le ta shohe zoteria jote cfare do te benin per juve ne Vlore, se Plesajt e Korvesejt jane me zoterine tendee..dhe....popullsia e ketyre malesive jane me shume se 50 fshatra, ku dalloheshin krahina si njesi etnike me vete e ne treva te vecanta, Himarjotet, Grisejte e Korvesejte. -Prof. Dr. Ismet Elezi ne librin e tij "E drejta zakonore e laberisee, viti 2002, duke hedhur poshte pohimet e E.Celebia thote se:"Shkenca jone ka argumentuar se emri Kurvelesh rrjedh nga fisi Ilir i Korvesejve , qe banonin ne kete krahine gjate mesjetes se hereshme. -E njejta teze eshte mbrojtur dhe nga Rrok Zojzi ne librin e tij "Etnografia Shqiptare".
Me kete qe ke thene ke nderuar veten, forumin dhe gjitha te dashurat e tua?

Une psh se kisha hasur kurre fisin ilir te korvesejve?‍♂️
 
Piseeee

Per te eleminuar interpetimet e ndryshem e pa baza shkencore te fjales KURVELESH po ju sqarojme se: Banoret e kesaj krahine, persa i perket origjines se tyre, duke u nisur nga te dhenat arkeologjike, linguistike dhe histori- ike tregojne se jane banore te lashte e autoktone te kesaj krahine. Fisi i fundit Ilir qe ka banuar ne treven e kesaj krahine ka qene fisi i Korvesejve, prej te cilit e ka prejardhjen edhe kjo krahine : Kurvelesh . -Ne vitin 1481 ne kryengritjen kunder turqeve qe shpertheu me qender ne kete krahine ne nje dokument te kohes nga studimet e Sufflay te publikuar ne librin e tij "Serbi i Arnanasi", ( Serbet dhe Shqiptaret ) , faqe 65, botuar ne Tirane ne vitin 1926 thuhet :".Le ta shohe zoteria jote cfare do te benin per juve ne Vlore, se Plesajt e Korvesejt jane me zoterine tendee..dhe....popullsia e ketyre malesive jane me shume se 50 fshatra, ku dalloheshin krahina si njesi etnike me vete e ne treva te vecanta, Himarjotet, Grisejte e Korvesejte. -Prof. Dr. Ismet Elezi ne librin e tij "E drejta zakonore e laberisee, viti 2002, duke hedhur poshte pohimet e E.Celebia thote se:"Shkenca jone ka argumentuar se emri Kurvelesh rrjedh nga fisi Ilir i Korvesejve , qe banonin ne kete krahine gjate mesjetes se hereshme. -E njejta teze eshte mbrojtur dhe nga Rrok Zojzi ne librin e tij "Etnografia Shqiptare".

Nuk dhe shpjegim mbi fjalen zoteri por mbi historine e fshatit.

kshu qe mbetem e sakte lool
 

Soulmind

~She wanted the whole world or nothing~
Staf në FV.AL
Adm
une di te Elbasanit :D
 

Soulmind

~She wanted the whole world or nothing~
Staf në FV.AL
Adm
Thuaje, uroj te mos kete origjine turke?
Haha. Normal qe ashtu e ka. Perderisa dhe emrin ja ka vene Sultan Mehmeti ne 1466 pas ri-ngritjes se Kalase. Elbasanit te sotem ja vuri ermin "Ilj-basan" qe do te thote "vend dominues". Me pare njihej me emrin Skampis.
 
Shpjego fjalen leri llafet se do hash noi ban kaptines shpifs. lool
Kjo pra qe thashe eshte 1 ene e gjate druri ku hedh mazen e tamlit edhe me 1 shkop gjate druni ku pjesen poshte e ka rrethore e shtyp mazen poshte e larte e poshte e larte derisa bahet gjalpi ??
 

Soulmind

~She wanted the whole world or nothing~
Staf në FV.AL
Adm
Qyteti Beratit, do te thote qytet i bardhe. Thuhet se njihet me kete emer qe ne shek 12. Njekohesisht ne shek 9, me pushtimet bullgare qyteti permendet me emrin Beligrad. Ne kohen osmane Berati njihem me Arnavut Belgradi qe e dallonte nga Beogradi Serbise. Nga Belgrad u be Berat :D

Ndersa Durresi nga Dyrrah, me prejardhje mitologjike. Dyrrahu nipi i Epidamnit. Per baba kishte hyjnine e Detit. Lol :D
 
Top