5 Vlerësime që i Meriton Çdo i Moshuar

5 Vlerësime që i Meriton Çdo i Moshuar​

1643218590761.png

Indiferenca ndaj pleqërisë është një tjetër nga ato sëmundje bashkëkohore që janë instaluar në botë gradualisht dhe pa e ditur se në cilën orë.

Nga të qenit një burim i dashur mençurie, të moshuarit janë bërë qenie me të cilat shumë nuk dinë çfarë të bëjnë. Pas një numri të caktuar vitesh, shumë përballen me refuzimin, harresën ose përbuzjen ndërsa moshohen.

Ideali bashkëkohor fokusohet tek rinia si burimi i gjithë mirëqenies. Edhe pse kjo është e rreme, shumë e marrin si të mirëqenë dhe veprojnë në përputhje me rrethanat. Forca fizike tani është pak a shumë një fetish. Një person i moshuar nuk përshtatet në atë ekuacion dhe cenueshmëria e tij nuk është diçka me të cilën dëshironi të merreni.

“Dyzet vitet e para të jetës na japin tekstin; të tridhjetat e ardhshme, komentin.” – Arthur Schopenhauer

Njerëzit më të brishtë shpesh bien nga kategoria. Kështu ndodh ndër të tjera me fëmijët, të moshuarit dhe të sëmurët. Të rinjtë, të shëndetshëm, të fortë dhe në shfrytëzim të plotë të potencialit të tyre, janë gjithmonë në kërkim të dikujt të cilit mund t’i delegojnë vëmendjen dhe kujdesin për të cilin janë përgjegjës. Qoftë për fëmijët tuaj, qoftë për prindërit apo të afërmit tuaj, duket se nuk ka kohë për ta.

Prandaj duam t’ua kushtojmë këtë artikull, sepse me luftën e tyre në jetë ata kanë fituar të paktën këto pesë konsiderata që do t’i detajojmë më poshtë.

Mos u mundoni të ndryshoni një person të moshuar

Në vetvete, përpjekja për të ndryshuar dikë kufizohet me mungesë respekti. Kush ju thotë se keni të vërtetën, arsyen apo fuqinë për të provuar diçka të tillë? Vetëm ata që besojnë se janë më të mirë se të tjerët përpiqen të ndryshojnë të tjerët. Dhe koncepti “më mirë” ose “më keq” është jashtëzakonisht relativ dhe gjithashtu shumë i rrezikshëm kur e përdorim në vetën e parë.

Pavarësisht se për kë po flasim, një i moshuar tashmë ka “luftuar në shumë sheshe”. Ka krijuar kriteret e veta, të suksesshme apo jo. Ka fituar zakonet, shijet dhe zakonet e veta. Askush nuk ka të drejtë të përpiqet t’ju bindë se ju duhet të mendoni ose të veproni ndryshe. Dhe, në fakt, ka shumë mundësi që sado të përpiqeni, nuk do të arrini t’ia ndryshoni mendjen. Duke i pranuar ato, ju i shmangni debatin dhe ju shmangni kohët e këqija të panevojshme.

Mos hyni në debat me ta

Babai ose gjyshi juaj mund të jenë të bindur për diçka që mund t’ju duket absurde. Bindjet e tyre fetare ose politike mund të jenë shumë të ndryshme nga tuajat. Të moshuarit, me mirëbesim, ndonjëherë duan të përpiqen t’ju bindin se kanë të drejtë.

Mos harroni se një i moshuar ka grumbulluar një bagazh të madh, i cili nuk është aspak i papërfillshëm. Nëse ai mendon ashtu siç mendon, nuk është rezultat i rastësisë, por i përvojave dhe njohurive të fituara. Nuk është ide e mirë të përfshiheni në diskutime të kota në mënyrë që ai të kuptojë këndvështrimin tuaj. Jepini atij një dëgjim të dashur dhe të respektueshëm: ai e meriton atë.

“Të rinjtë mund ta kuptojnë njëri-tjetrin. Është shumë e vështirë për një të moshuar të dëgjojë dhe të kuptojë një të ri.” – François Mauriac

Mbështetni ata në interesat dhe hobit e tyre

Njerëzit e moshuar shpesh janë të trembur ose të frikësuar për interesat ose hobi të tyre. Në botën e sotme, fjala e tyre nuk merret shumë seriozisht, nëse nuk janë në pozita të pushtetit. Edhe pse shumë janë të mërzitur ose apatikë, ka shumë të tjerë që ende mendojnë se kanë mesazhe për të përcjellë dhe ato mesazhe janë të rëndësishme.

Mund të jetë lexim, kopshtaria, apo edhe sporti. Do të ishte mirë nëse do të përpiqeshit të zbulonit ato interesa. Dhe nëse i njihni ose keni zbuluar se çfarë janë, ia vlen ta mbështesni atë person për të shkuar përtej interesit. Në muzg të jetës, të kesh një hobi ose interes të aplikuar mund të jetë një balsam i jashtëzakonshëm.

Pranoni kufizimet e tyre fizike dhe njohëse pa i kritikuar ato

Ata thonë se ka një test që duhet ta bëjmë të gjithë. Mbuloni veshët me pambuk, aplikoni vazelinë mbi sytë tanë dhe lidhni dy tulla në këmbët tona. Pastaj përpiquni të jetoni kështu për një orë. Kështu do të kuptonim se si është të jesh në pleqëri. Ndoshta në këtë mënyrë do të mësonim të jemi më tolerantë ndaj kufizimeve të të moshuarve.

Nëse ecni me një person të moshuar, ecni me ritmin e tij dhe mos kërkoni më shumë sesa mund të japin. Nëse ai nuk ju dëgjon kur flisni, përpiquni të flisni më fort dhe më qartë, në vend që ta qortoni që nuk ju dëgjon. Dëgjoni ankesat e tij shëndetësore pa u turbulluar dhe trajtojeni atë ashtu siç dëshironi të trajtoheni në moshën e tij/saj.

Injoroni dhimbjet prej tekave të të tyre

Disa njerëz të moshuar mund të jenë mjaft të disponuar dhe kokëfortë. Ata madje mund të jenë të djallëzuar ose sfidues. Në të vërtetë, ka një kohë kur ata sillen sërish si fëmijë. Dhe në mes të asaj fëmijërie të vonë ka disa që zhvillojnë sjellje të çuditshme.

Mos harroni se pas mënyrës se si vepron një i moshuar ka një arsye. Ata po përjetojnë ndryshime shumë të mëdha dhe përballen me idenë se do të vdesin pas disa vitesh. Kokëfortësia dhe tekat e tyre i ndihmojnë ata të kompensojnë ndjenjat e tyre të cenueshmërisë ose frikës. Mos u jepni këtyre sjelljeve më shumë rëndësi se sa kanë.

Prindërit ose gjyshërit e moshuar janë gjithashtu një burim mençurie, edhe nëse nuk kanë mësuar të lexojnë dhe të shkruajnë. Dëgjimi i tyre dhe kalimi i kohës me ta mund të ushqejë zemrën tuaj në mënyra të habitshme. Përqafimi i dobësisë së tyre ju bën një person më të mirë dhe i jep jetës suaj kuptim më të thellë.

Mjafton të jeni të interesuar…
b; shkolla e suksesit.
 
Top