Socializmi dhe Konservatorizmi

Loyalty

Anëtar i Nderuar
Socializmi është një ideologji politike që i vë barazinë e të gjithëve, klasës punëtore dhe te dobët në veprimet e shoqërisë. Socializmi u ngrit kur punëtorët kërkuan për të thyer fuqinë e kapitalizmit mbi to dhe të ndërtojnë një shoqëri ku të gjithë do të jenë të barabartë dhe ku do të kenë të njëjtat të drejta. Ata donin një shoqëri pa klasa.Sipas teorive të Karl Marksit, kjo është liria individuale dhe mundësia për të zhvilluar një parakusht për aftësinë e të gjithëve për t'u zhvilluar. Socializmi thekson barazinë e të gjithë njerëzve, përgjegjësi të përbashkët të individëve për njëri-tjetrin dhe për komunitetin. Socialistët duan një shoqëri pa klasa, ata duan një shoqëri ku të gjithë kanë mundësinë për të zhvilluar potencialin e tyre. Nëse të gjithë përfitojnë nga mundësitë, e gjithë shoqëria do të jetë e pasur. Prandaj Socializmi thekson grupin, kolektivitetin dhe ndoshta aftësinë e shtetit për të zgjidhur problemet politike dhe ekonomike.Konservatoristët, megjithatë, dëshirojnë të ruajnë traditat, Edmund Burke, i cili është quajtur babai i konservatorizmit, ka pohuar se ndryshimet në shoqëri duhet të bëhen ngadalë dhe me kujdes. Ne do të ndryshojë vetëm gjërat që duhet të ndryshojnë në mënyrë që të ruajmë rendin shoqëror. Sipas ndryshimet Konservatorizmi duhet të kryhet me shumë kujdes në mënyrë që të mos të shqetësojnë traditat.Konservatorizmi mban fort traditat, përvojën dhe thekson individin, familjen dhe kombin shumë fortë.Megjithatë, kjo është shtendosur gjatë viteve. Ne zakonisht flasim për Trininë konservatore: Crown (mbreti), shpata (të ushtrisë) dhe Kryqit (kishës dhe traditat)
Konservatorët besojnë se njerëzit janë të ndryshëm. Prandaj është e natyrshme që të ketë ndryshime në të ardhurat, pasurinë dhe talentin, dallimet se shteti nuk duhet të përpiqet të qetë nga shumë.

torre-londra-696x464.jpeg
 
Redaktimi i fundit:

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Staf në FV.AL
Adm
citim; Konservatorët besojnë se njerëzit janë të ndryshëm. Prandaj është e natyrshme që të ketë ndryshime në të ardhurat, pasurinë dhe talentin, dallimet se shteti nuk duhet të përpiqet të qetë nga shumë.

E bukura e mendjeve idoelogjike,qe shtrihen ne jeten sociale te mbeshtjella me politik dhe pastaj iduktojne rendin jetesore,eshte se shpesh;
Ndryshueshmerin neper grupe dhe shtresa e shoqerojne duke goditur te dobtin per te fuqizuar akoma me te fortin.
Pra nje luge ushqim per mua e prape per mua,ndersa ti qe gatuan boll ke te lash pjatat.
Pak shume ne thelb te zhveshur kete predikon konsevatorizmi i eger.
 

kitrra 123

plak gjufurrak
V.I.P
Sipas teorive të Karl Marksit, kjo është liria individuale dhe mundësinë për të zhvilluar një parakusht për aftësinë e të gjithëve për të zhvilluar. Socializmi thekson barazinë e të gjithë njerëzve, përgjegjësi të përbashkët të individëve për njëri-tjetrin dhe për komunitetin. Socializmi duan një shoqëri pa klasa, ata duan një shoqëri ku të gjithë kanë mundësi për të zhvilluar potencialin e tyre. Nëse të gjithë përfitojnë nga mundësitë do të jetë e gjithë shoqëria të pasur.


Une akoma vazhdoje te mendoje se e keqja e socializmit ishte se ai nuk ishte krjuar per shtresa te varfera. Pra per te deshtuar i shkreti socializem ai u paraqit ne vendet me te pazhvilluara siq ishte Rusia dhe ne pamundesin e nje vendi per ti ofruar qytetarise se vet zhvillim ekonomik ai edhe deshtoi.

Perkundrazi sot nje mjafte vende te Evropes idet socialiste dominojne jeten shoqerore, kulturore ;)
 
F

Frank

Ne libra teorish kshu thuhet por ne praktike asnje sistem socialist apo konservator nuk aplikohet me shume se ne masen 70%. "Bej si them une por mos bej si bej une" Koha e ka provuar kete gje.
 

Loyalty

Anëtar i Nderuar
Cfaredolloj sistemi nuk mund te aplikohet ne mase te tepruar per shkak se behet i demshem per veten dhe per te tjeret. Ne lidhje me socializmin, nuk mendoj se eshte krijuar per shtresat e larta, thjesht shtresat e varfra e perdorin keq dhe ne menyre te demshme per vetveten. Historia tregon qe shpeshhere, shtresat e varfra kane treguar mungese largpamesie ne lidhje me rrjedhat sociale, kjo do te thote qe i ka shkaktuar deme ne kohe dhe hapesire. Pra varferia, jo gjithmone eshte pasoje e socializmit elitar.
 
Top