Higjena e trupit në shekuj

A e dini se ...në Francën e mesjetës njerëzit nuk laheshin. Romakët, nga ana tjetër, kishin edhe dushe.

Nga Rilindja e deri në shekullin e nëntëmbëdhjetë, banjat ishin të pakshillueshme: sipas mjekëve, uji hapte poret e lëkurës përmes të cilave mund të hynin sëmundje të rënda. Nëse bëhej një dush një herë në vit, rekomandohej një ditë pushimi për të rikuperuar nga dobësimi i supozuar i trupit.
images (12).jpeg
Të krishterëve u ndalohej të laheshin pa rroba, pasi ishte sinonim i imoralitetit dhe shthurjes, madje gratë këshilloheshin të mos lanin pjesët e tyre intime, sepse larja e tepërt do të shkaktonte sterilitet. Dhe atëherë një grua që lahej më shpesh se zakonisht, konsiderohej si një virtyt i lehtë.

Përkundrazi, parfumet, veçanërisht në shekullin e shtatëmbëdhjetë, përdoreshin me bollëk nga klasat fisnike pikërisht për të mbuluar erërat që dilnin nga trupi. Dhe kjo është origjina e buqetës së nuseve: ato shërbenin për të zbutur erën e keqe të nuseve. Këto zakone të tmerrshme higjienike natyrshëm bënë që sëmundjet të përhapeshin; Parazitët ishin një mundim për t'u jetuar edhe për fisnikët, parukat e përpunuara të të cilëve ishin të mbushura me morra, aq sa gjesti i epshit ndaj njëri-tjetrit konsiderohej një gjest butësie dhe nderimi. Thuhet se Luigi XIV i Borbone (Mbreti Diellit), në 72 vitet e mbretërimit, bëri vetëm dy banjë.
Për të gjetur zakone më të shëndetshme, është çuditërisht e nevojshme të kthehemi pas në kohë, në botën greko-romake.
showers-greek.jpg
unnamed-1.jpg
Romakët e konsideronin higjienën personale një detyrë. Në Romë në shekullin I para Krishtit Në funksionim ishin 11 ujësjellës, duke u sjellë qytetarëve çdo ditë një miliardë litra ujë të rrjedhshëm. Krijimi i Banjave i mundësoi kujtdo që të kujdeset për trupin e tij duke kufizuar kështu përhapjen e sëmundjeve. Por përparësia e njerëzve më të pastër u takon Egjiptianëve të Lashtë, të cilët laheshin të paktën një herë në ditë.🤷
images.jpg
By Lauri anunnak 👍
 
Të krishterëve u ndalohej të laheshin pa rroba, pasi ishte sinonim i imoralitetit dhe shthurjes

kuku medet sa qenie te trasha jemi ne njerzit. ahahahahahahahahahhahahaha
 
Përkundrazi, parfumet, veçanërisht në shekullin e shtatëmbëdhjetë, përdoreshin me bollëk nga klasat fisnike pikërisht për të mbuluar erërat që dilnin nga trupi.
ueee pisllek i gjalle.
 
eh.
Por përparësia e njerëzve më të pastër u takon Egjiptianëve të Lashtë, të cilët laheshin të paktën një herë në ditë.
 
Tani parfumet i shpiken arabet.. a keni provu noj here esence parfumi arab ? Me ka ndodh disa here qe arabet femra ..si shenje respekti apo admirimi me lynin tek pulsi parfumin e tyrre personal.. nje jave ..laju sa te duash nuk ikte nga trupi 🤣
Mua desh me bjen te finket nga keto aromat e forta .. por per to eshte normale.
He tani si ta lidh higjenen egjipteve me oarfumin ..qe ti kthehem vence mbretit te diellit 😁🤣
 
Nuk ekzistonin akoma arabët kur parfumi përdorej gjërësisht në Egjipt @Endrra ,5000 vjet më parë 😊
Isaku, i biri i Abrahamit, nga kanë origjinën arabët nepermjet Isakut, ka lindur 2000 vjet më vonë pas parfumit Egjyptian 🤷
 
Nuk ekzistonin akoma arabët kur parfumi përdorej gjërësisht në Egjipt @Endrra ,5000 vjet më parë 😊
Isaku, i biri i Abrahamit, nga kanë origjinën arabët nepermjet Isakut, ka lindur 2000 vjet më vonë pas parfumit Egjyptian 🤷
Hajt mo egjiptian apo arab etc nje rrace jane ..si ne jo pellazge po ilir
 
Dy kontribute shumë të mëdha të Islamit për brezat që do vijnë:
1. Abdesi (në lidhje me pastërtinë)
2. Zhdukja e konceptit skllavopronar
 
Pse po u zgjua han njerez?! 🤣🤣🤣

Une te zgjoj tani per qefin tim personal dhe therras @E**A** te beje debat! 🤣🤣🤣🤣🤣
Thirr një batalion njerëz po deshe...do keni rrugë të shkurtër të gjithë, sepse ju qarkulloni në turmë.;)
Nuk arrini dot majat e mia 🤷
Ç'lidhje ka besimi në këtë temë tani 🤔
 
Top