Fjalët, fuqia që ato përmbajnë

Fjalët, fuqia që ato përmbajnë​

Përgatiti Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor
Fjalët. Ne i përdorim ato çdo ditë, pa i kushtuar vëmendje të mjaftueshme nëse shprehemi siç duhet në një kohë të caktuar. Këto janë kudo, me gojë dhe me shkrim, në mënyrën se si ne do të argumentojmë këndvështrimin tonë mbi një temë dhe veçanërisht në mënyrën se si ne mendojmë. Ato na lidhin me njerëzit e tjerë, duke zhvilluar kështu marrëdhënie dhe miqësi.
1-7-e1633514605306.jpg


Ashtu si fjalët na ndihmojnë në mënyra të ndryshme në jetën tonë, ato gjithashtu mund të na dobësojnë ne ose të tjerët nëse nuk përdoren siç duhet. Për shembull, supozoni se kemi një mosmarrëveshje me një koleg. Të shprehesh me mirësjellje, qartësi dhe argumente logjike është një parakusht për të gjetur terren të përbashkët për gjetjen e një zgjidhjeje. Nëse mbizotëron egoizmi dhe pohimi i dikujt, atëherë bëhet më e vështirë të tejkalosh hendekun midis nesh. Kjo është arsyeja pse rekomandohet të mendoni me kujdes para se të flisni për diçka. Fjalët mund të kenë një efekt të thellë në atë që ne nuk e kishim idenë.Fuqia e fjalëve:

Fjalët kanë aftësinë të formojnë perceptimin tonë për botën. Për shembull, nëse ne përdorim vazhdimisht fjalë negative për të përshkruar çfarëdo pengese që na ka ndodhur, kjo mund të shtrihet në mënyrën më të përgjithshme të shikimit të botës. Ky mund të jetë një faktor i fuqishëm në përcaktimin nëse ne mund të jetojmë një jetë të lumtur. Gjithashtu, fjalët mund të përmirësojnë marrëdhëniet tona me të tjerët ose anasjelltas. Të përdorura siç duhet, ato mund të rivendosin miqësitë e vjetra, marrëdhëniet familjare dhe këdo tjetër. Këtu, pra, është elementi i bashkimit dhe jo i ndarjes.

0-5.jpg


Sa për fjalët e bukura, ato mund të shërojnë një person të trishtuar. Fjalë të tilla mund të ndriçojnë ditën e dikujt, duke i dhënë atij gëzim dhe dashuri. Ata kanë një përfitim të madh veçanërisht për një person që ndihet i vetmuar. Një ndikim tjetër i rëndësishëm që kanë fjalët ka të bëjë me mënyrën se si ne mendojmë. Ajo që i themi vetes përcakton mënyrën se si mendojmë për veten. Më tej, mendimi ynë përcakton emocionin që do të përjetojmë. Supozoni se ne themi “Jam mjaftueshëm”. Ky propozim na shtyn ta besojmë, siç qëndron. Prandaj, tek ne krijohen emocione pozitive, të cilat shumëfishohen ndërsa i flasim vetes me fjalë pozitive, gjithmonë, natyrisht, në një kontekst realist.Si mund t’i përdorim fjalët në favorin tonë?

Kur kuptojmë se me të vërtetë mund të ndikojmë pozitivisht në botën tonë të brendshme thjesht me fjalët që përdorim, atëherë loja fillon të ndryshojë. Para së gjithash, është e dobishme të zgjerojmë fjalorin tonë duke përdorur fjalë pozitive. Gjuha shqipe është aleati ynë në këtë, pasi është një nga gjuhët më të pasura – nëse jo, – më të pasurat gjuhë në botë. Gjithashtu e rëndësishme është mënyra se si flasim me veten. Për shembull, në vend që të themi “Nuk arrita shumë ta përfundoj këtë detyrë”, është më mirë të themi “Nuk kam pasur sukses në fund, por herën tjetër do ta provoj në mënyrë më efektive”. Kuptimi i fjalive është i njëjtë, vetëm në fjalinë e dytë ne motivojmë veten, pa rënë në grackën e akuzave

Kështu, ne ofrojmë empati për veten, duke i dhënë asaj forcën për të vazhduar.

Burimi "Psikologjia"
 
Xhevahir Spahiu: FJALA...

I thanë fjalës: tani je e lirë.
Po fjala s’kish fuqi t’u thosh: nuk më duhet.
E ç’më duhet
kur s’u thashë atëherë kur duhej?
Kam mbetur pa krahë,
kam mbetur pa qiell,
jam jetë pa ëndërr,
jam ëndërr pa jetë.
I thanë fjalës: je e lirë.
Vështirë, tha fjala, sa vështirë
të besosh se je e lirë;
pasi ke ngrënë rrokjet e tua,
pasi ke mbetur cung
dhe liria bëhet burg.
I thanë fjalës: liria jeton.
Fjala ua ktheu:
S’jam si Konstandini që pas vdekjes udhëton.
I thanë fjalës: ti je liria.
Për ta kuptuar këtë të duhet fare pak.
Ajo e besoi,
ajo hapi gojën,
po në vend të tingujve
prej saj
doli gjak.
 
Analize e persosur, teori te mirefillta keto rreth fjales. Vret me shume se guri dihet, por mendoj se duhet dhe nje perceptor i kuptueshem nga ana tjeter. Kjo e gjitha ka te bej me edukimin, shkollimin. Do thote ndonjeri dhe sensibiliteti, por ne vrazhdesin e jetes shume here e humbet sensibilitetin.
 
@Hard Styler dite super per te mos u provokuar nga stilista "te veshtire" :D
Shpjegimi pare, per nick tim meqe se dike.

Hardstyle is an electronic dance genre that emerged in the late 90s in the Netherlands and Belgium. Hardstyle mixes influences from techno, new beat and hardcore.


Shpjegimi dyte sikur u sqaruam nje here, do te sqarohesh prape??
 
Shpjegimi pare, per nick tim meqe se dike.

Hardstyle is an electronic dance genre that emerged in the late 90s in the Netherlands and Belgium. Hardstyle mixes influences from techno, new beat and hardcore.


Shpjegimi dyte sikur u sqaruam nje here, do te sqarohesh prape??
Perqafohemi tani?

Nje veprim eshte me i forte se fjala ndonjehere.
 
Fjalet tregojne mbrendesine, ndjenjat, mendimet, deshirat,shkollimin, edukaten e shpirtit etj.

Nuk mjafton vetem te mesojme te flasim, por duhet ditur kur te flasim, me kend te flasim, kohen kur te flasim, menyren se si te flasim.

Fol mire ose hesht thote nje thenie profetike, sa madheshtore qe eshte, e cila i permbledh te gjitha ato qe i thash.
Pra, nese nuk flasim mire, do te flasim te kunderten e saj.
 
Fjalet tregojne ate qe ti ke ne shpirt. Shpesh thuhen fjale te te vrasin aq shume sa here i kujton te dhemb sikur te kesh nje thik ne plage.sidomos kur ne ato fjale qe thuhen jan kundrejt familjes tende
 
Top