Zbulohet kuazari me i larget ( 13 Miliard vite drite larg )

Empire

Antarë i Respektuar
2-mostdistantq.jpg


Me ndihmën e Teleskopit Shumë të Madh të Observatorit Jugor Evropian (VLT i ESO), astronomët kanë zbuluar dhe studiuar në detaje burimin më të largët të emetimit të radios të njohur deri më tani. Burimi është një kuazar "me zë të lartë radio" - një objekt i ndritshëm me rrezatim të fuqishëm që lëshojnë në gjatësi vale radio - që është kaq larg sa dritës së tij i janë dashur 13 miliard vjet për të arritur deri tek ne. Zbulimi mund të sigurojë të dhëna të rëndësishme për të ndihmuar astronomët të kuptojnë Universin e hershëm.


Kuazaret janë objekte shumë të ndritshme që shtrihen në qendër të disa galaktikave dhe mundësohen nga vrima të zeza supermasive. Ndërsa vrima e zezë konsumon gazin përreth, energjia çlirohet, duke i lejuar astronomët t’i dallojnë ato edhe kur janë shumë larg.

Kuazari i sapo zbuluar, me nofkën P172 + 18, është aq i largët sa drita prej tij ka udhëtuar për rreth 13 miliard vjet për të arritur tek ne: ne e shohim atë si të ishte kur Universi ishte vetëm rreth 780 milion vjet i vjetër. Ndërsa kuazarët më të largët janë zbuluar, kjo është hera e parë që astronomët kanë qenë në gjendje të identifikojnë nënshkrimet treguese të valeve të radios në një kuazar që në fillim të historisë së Universit. Vetëm rreth 10% e kuazareve - të cilat astronomët i klasifikojnë si "radio me zë të lartë" - kanë vale, të cilët shkëlqejnë shumë në frekuencat e radios.

P172 + 18 mundësohet nga një vrimë e zezë rreth 300 milion herë më masive se Dielli ynë që po konsumon gaz me një ritëm mahnitës. "Vrima e zezë është duke ngrënë lëndë shumë shpejt, duke u rritur në masë në një nga nivelet më të larta të vëzhguara ndonjëherë", shpjegon astronomi Chiara Mazzucchelli, Anëtar i ESO në Kili, i cili udhëhoqi zbulimin së bashku me Eduardo Bañados të Institutit Max Ast Planck për Astronomi. ne Gjermani.
Astronomët mendojnë se ekziston një lidhje midis rritjes së shpejtë të vrimave të zeza supermasive dhe valeve të fuqishëme të radios të pikasur në kuazarë si P172 + 18. Keto mendohet se janë të afta të shqetësojnë gazin rreth vrimës së zezë, duke rritur shpejtësinë me të cilën bie gazi. Prandaj, studimi i kuazareve me radio të lartë mund të sigurojë njohuri të rëndësishme se si vrimat e zeza në Universin e hershëm u rritën në madhësitë e tyre supermasive, kaqë shpejt pas Big Bengut.


P172 + 18 u njoh së pari si një kuazar i largët, pasi ishte identifikuar më parë si një burim radioje, në Teleskopin Magellan në Observatorin Las Campanas në Kili nga Bañados dhe Mazzucchelli. "Sapo morëm të dhënat, ne i inspektuam ato me sy dhe menjëherë e dinim se kishim zbuluar kuazarin më të largët me radio të lartë të njohur deri më tani," thotë Bañados.

Sidoqoftë, për shkak të një kohe të shkurtër vëzhgimi, ekipi nuk kishte të dhëna të mjaftueshme për të studiuar objektin në detaje. Një vëzhgim me teleskopë të tjerë pasuan, duke përfshirë edhe instrumentin X-shooter në ESL's VLT, i cili i lejoi ata të gërmonin më thellë në karakteristikat e këtij kuazari, duke përfshirë përcaktimin e vetive kryesore si masa e vrimës së zezë dhe sa shpejt hahet materia nga rrethinat e saj. Teleskopë të tjerë që kontribuan në studim përfshijnë National Radio Astronomy Observatory's Very Large Array (NRO VLA) dhe Teleskopin Keck në SH.B.A.
Ndërsa ekipi është i ngazëllyer për zbulimin e tyre, për të dalë në Gazetën Astrofizike, ata besojnë se kuazari me zë të lartë radio mund të jetë i pari nga shumë që mund të gjendet, mbase në distanca edhe më të mëdha kozmologjike. "Ky zbulim më bën optimist dhe besoj - dhe shpresoj - se rekordi i distancës do të thyhet së shpejti," thotë Bañados.

Vëzhgimet me ambiente të tilla si ALMA, në të cilat ESO është një partner, dhe me Teleskopin Ekstremisht të Madh të ardhshëm të ESO (ELT) mund të ndihmojnë në zbulimin dhe studimin e më shumë prej këtyre objekteve të Universit të hershëm në detaje.

Ky hulumtim është paraqitur në punimin "Zbulimi i një kuazari shumë të akredituar, me zë të lartë në radio në z = 6,82" për t'u shfaqur në The Astrophysical Journal.
 
Top