Zbardhet dokumenti final për Kryeministrat e BE: Maqedonia hap negociatat, Shqipëria shtyhet në 2020

Hera

Banned

Zbardhet dokumenti final për Kryeministrat e BE: Maqedonia hap negociatat, Shqipëria shtyhet në 2020ARISTIR LUMEZI/ Dokumenti zyrtar i përgatitur nga Presidenca finlandeze e Bashkimit Europian pas mbledhjes së ministrave të vendeve anëtare të BE-së në takimin e Këshillit të Çështjeve të Përgjithshme propozon hapjen e menjëhershme të negociatave me Maqedoninë e Veriut, ndërsa hapjen e negociatave me Shqipërinë e shtynë për gjysmën e parë të vitit 2020.

169.jpg

lg.php


Në këtë mënyrë, BE-ja e ndan Shqipërinë nga Maqedonia e Veriut në procesin e integrimit, duke i kërkuar Komisionit Europian të analizojë edhe një herë arritjet e reformave të Shqipërisë. Gjatë mbledhjes së djeshme të ministrave të Jashtëm të BE-së, 23 vende kanë qenë pro hapjes së negociatave për të dyja vendet ballkanike, ndërsa Finlanda ka propozuar hapjen e negociatave për Maqedoninë e Veriut dhe jo për Shqipërinë.

Mësohet se vende si Holanda dhe Danimarka kanë qenë kundër hapjes së negociatave për të dyja vendet, duke i cilësuar të papërshtatshme për në BE, ndërsa Franca ka vijuar të mbajë pozicion të palëkundur kundër hapjes së negociatave, për sa kohë BE-ja nuk ka kaluar një proces reformimi të saj.

Edhe Greqia është rreshtuar me vendet skeptike, me një pozicion jo shumë të qartë, ndërsa ka arritur të përfshijë në këtë dokument respektimin e pakicave kombëtare në Shqipëri. Drafti mësohet se do t’i paraqitet mbledhjes së Kryeministrave të vendeve anëtare të BE-së, si një material orientues për vendimmarrjen e tyre më 18 tetor.

MAQEDONIA E VERIUT

13. Me progresin e arritur në reformat dhe kushtet e përcaktuara unanimisht nga Këshilli në qershor 2018, Këshilli, duke iu nënshtruar miratimit nga Këshilli Europian, vendos të hapë negociatat e pranimit me Republikën e Maqedonisë së Veriut. Këshilli fton Komisionin të paraqesë, pa vonesë, një propozim për një kornizë për negociata në përputhje me konkluzionet e Këshillit Europian në dhjetor 2006 dhe integrimin e një qasjeje të rishikuar në përputhje me paragrafin 3. Për të mbështetur vijimin e vazhdueshëm të reformës, parimet themelore duhet të integrohen në procesin e bisedimeve, duke përfshirë një qasje të forcuar më tej për sundimin e ligjit. Para konferencës së parë ndërqeveritare, e cila duhet të zhvillohet jo më vonë se në gjysmën e parë të vitit 2020, ky kuadër negociues do të miratohet nga Këshilli. Këshilli më tej fton Komisionin të përfundojë procesin e ekzaminimit analitik të acquis së BE-së me vendin, duke filluar me kapitujt mbi gjyqësorin dhe të drejtat themelore dhe drejtësinë, lirinë dhe sigurinë.

SHQIPËRIA

15. Këshilli mirëpret që vendi ka demonstruar vendosmërinë e tij për të përparuar në axhendën e reformës në BE dhe ka dhënë rezultate të prekshme dhe të qëndrueshme, duke përmbushur kushtet e identifikuara nga përfundimet e Këshillit në qershor 2018 për hapjen e negociatave të pranimit. Këshilli mirëpret që vullneti politik për të ecur përpara është demonstruar vazhdimisht nga qeveria, me gjithë një atmosferë politike të polarizuar.

16. Këshilli mirëpret zbatimin e vazhdueshëm të Reformës gjithëpërfshirëse në Drejtësi dhe rezultatet konkrete të arritura, veçanërisht në rivlerësimin e të gjithë gjyqtarëve dhe prokurorëve (vetingu), me të gjitha rastet prioritare dhe një numër të konsiderueshëm të çështjeve shtesë të përfunduara. Këshilli mirëpret përparimin e vazhdueshëm në verifikimin e gjyqtarëve për Gjykatën Kushtetuese dhe prokurorët për Strategjinë Speciale Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar (SPAK).

Këshilli vëren nevojën për të mbushur tani vendet e lira, përfshirë në Gjykatën Kushtetuese. Ai mirëpret krijimin e organeve të reja për vetëqeverisje të pavarur të gjyqësorit, veçanërisht Këshilli i Lartë Gjyqësor, Këshilli i Lartë Prokurorial dhe Këshilli i Emërimeve të Drejtësisë, duke çuar në formimin e SPAK-ut, Byrosë Kombëtare të Hetimit (NBI) dhe Gjykatës përkatëse. Zbatimi i Reformës Gjyqësore duhet të vazhdojë. Këshilli vë re pozitivisht forcimin e të dhënave të hetimeve proaktive, ndjekjeve penale dhe dënimeve përfundimtare në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit, përfshirë në nivelin e lartë. Bashkëpunimi policor me shtetet anëtare të BE-së është intensifikuar, duke çuar në operacione të suksesshme të zbatimit të ligjit në shkallë të gjerë dhe arrestimin e ndjekjen penale të drejtuesve të rrjetit të organizuar kriminal. Këshilli sheh me pozitivitet veprimet e vendosura të Shqipërisë kundër kultivimit dhe trafikimit të drogës. Lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar duhet të vazhdojë në të gjitha nivelet dhe duhet të rritet proaktiviteti në inicimin e operacioneve.

17. Reforma e Administratës Publike vazhdoi në mënyrë të qëndrueshme, duke rritur profesionalizmin dhe transparencën e procedurave të rekrutimit në shërbimin civil dhe efektivitetin në ofrimin e shërbimeve publike, si dhe përmirësimin e bërjes së politikave përmes futjes graduale të vlerësimeve të ndikimit. Këshilli rithekson rëndësinë e mbrojtjes efektive të të drejtave të njeriut, përfshirë personat që u përkasin pakicave, romëve dhe politikave antidiskriminuese, për të cilat masat u ndoqën më tej. Në këtë drejtim, Këshilli inkurajon Shqipërinë të marrë miratimin e plotë të legjislacionit sekondar për të zbatuar ligjin kornizë për mbrojtjen e minoriteteve dhe të përparojë në përkufizimin dhe zbatimin pasues të reformës së të drejtave të pronës tashmë të nisur.

18. Në përputhje me konkluzionet e përbashkëta të dialogut ekonomik dhe financiar, Këshilli i bën thirrje Shqipërisë të përparojë më tej me konsolidimin fiskal, të përmirësojë planifikimin dhe ekzekutimin e investimeve publike, të përmirësojë mjedisin e biznesit dhe investimeve, të investojë në burime të rinovueshme të energjisë përtej hidrocentraleve dhe në zhvillimin e qëndrueshëm të turizmit.

19. Këshilli i rekomandon fuqishëm Shqipërisë përafrimin e plotë me të gjitha pozicionet dhe deklaratat e Politikës së Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë së BE-së. Këshilli mirëpret angazhimin dhe përparimin e treguar në luftën kundër terrorizmit dhe kundërshtimin e ekstremizmit të dhunshëm, dhe inkurajon Shqipërinë të ndjekë më tej këto përpjekje. Këshilli gjithashtu mirëpret nënshkrimin e marrëveshjes së statusit midis BE-së dhe Shqipërisë për vendosjen e ekipeve europiane të kufirit dhe rojës bregdetare në Shqipëri, e ndjekur nga vendosja e parë ndonjëherë e ekipeve jashtë BE-së dhe fillimi i operacioneve të tyre. Këshilli gjithashtu mirëpret pjesëmarrjen e vazhdueshme të Shqipërisë në misionet e përbashkëta të sigurisë dhe mbrojtjes.

20. Këshilli vëren pozitivisht përpjekjet e Shqipërisë për të vendosur masa efektive për të kundërshtuar numrin e madh të kërkesave për azil të parashtruar nga shtetasit shqiptarë në shtetet anëtare të BE-së dhe vendet e asociuara të Shengenit. Këto masa duhet të ndiqen dhe forcohen më tej, së bashku me bashkëpunimin e vazhdueshëm dhe dialogun me vendet më të prekura, derisa fenomeni të adresohet në mënyrë efektive.

21. Në dritën e progresit të arritur në reformat dhe kushteve të vendosura njëzëri nga Këshilli në qershor 2018, Këshilli pajtohet me hapjen e negociatave të pranimit jo më vonë se në gjysmën e parë të vitit 2020, të ftojë Komisionin të paraqesë, pa vonesë, një propozim për një kornizë për negociatat në përputhje me konkluzionet e Këshillit Europian në dhjetor 2006 dhe në përputhje me paragrafin 3. Për të mbështetur rrjedhën e reformës, parimi i parë themelor duhet të jetë i integruar në procesin e negociatave, duke përfshirë një qasje për të forcuar më tej për sundimin e ligjit. Korniza e bisedimeve do të miratohet nga Këshilli. Para konferencës së parë ndërqeveritare, e cila duhet të zhvillohet jo më vonë se në gjysmën e parë të vitit 2020, në varësi të progresit të bërë, Shqipëria duhet të sigurojë funksionimin e Gjykatës Kushtetuese dhe Gjykatës Supreme dhe të bëjë përparim të mëtejshëm në Reformën Zgjedhore në përputhje me rekomandimet e OSBE/ODIHR-it. Para se të hapen kapitujt e parë, Shqipëria duhet të trajtojë çështjet e mëposhtme: inicimin e hetimeve ndaj gjyqtarëve dhe prokurorëve të dyshuar për sjellje kriminale si rezultat i gjetjeve nga procesi i vetingut, inicimi i hetimeve në rastet e akuzave për mashtrim elektoral, sigurimi i funksionimit të SPAK-ut, të forcojë më tej rekordin e hetimeve, ndjekjeve penale dhe dënimeve përfundimtare në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar përfshirë në nivelin e lartë, të miratojë dhe zbatojë ligjin zgjedhor në përputhje me rekomandimet e OSBE/ODIHR-it, si dhe të zbatojë çfarëdo vendimi relevant të Gjykatës Kushtetuese për zgjedhjet lokale të 30 qershorit 2019. Këshilli më tej fton Komisionin të përfundojë procesin e ekzaminimit analitik të acquis së BE-së me vendin, duke filluar me kapitujt mbi gjyqësorin dhe të drejtat themelore dhe drejtësinë, lirinë dhe sigurinë.

22. Këshilli inkurajon Shqipërinë të vazhdojë përpjekjet e saj për reforma, veçanërisht në fushat themelore për procesin e pranimit në BE. Partitë e opozitës duhet të riangazhohen në mënyrë konstruktive në institucionet demokratike. Të gjithë aktorët politikë duhet të angazhohen në axhendën e reformës së BE-së dhe të dialogojnë për të kapërcyer polarizimin politik.

/Panorama.al
 

Attachments

  • 169.jpg
    169.jpg
    59.8 KB · Shikime: 0

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Staf në FV.AL
Adm
Nuk kane per ti hapur per Shqiperine.
Me keq ska ku vete.
 

ForumiVirtualJR

Anëtar i ri
Kjo kerkesa e presidences finlandeze sapo eshte refuzu nga franca.
Franca thote hapja e negoviatave midis Tiranes dhe Shkupit e ka rrugen e perbashket , ose do shtyhet per te dy vendet.

Nderkohe zaevi ka kercenu qe i bie qeveria nese qeveria e tij deshton hapjen e negociatave. Evropes nga krahu tjeter nuk i duhen zgjedhje te parakoshme ne maqedoni sepse mund te fitoje partia gruevskit qe eshte filo ruse.

Lomsh para porte me pak fjale...
Halla merkel sot po negocion serish me macron qe ti thote po Shqiperise dhe maqedonise.
 

ForumiVirtualJR

Anëtar i ri
Nuk kane per ti hapur per Shqiperine.
Me keq ska ku vete.

As greqia ne 80 kur ka hy nuk e ka meritu , ka qene nje rrumpalle shtet atehere. As bullgaria , as rumania , une kam bredh tek te dyja kto te fundit dhe jane e po aq te lodhur sa ne , mos them me te varfer.
Por vendet si shqiperia e dun nje dore dhe nje sy qorr qe me pas ti mbash nen kontroll , ndryshe me keq do behet. Mos anetarsimi rrezikon ta boshatise fare kte vend. Njerzit kerkojne tu rikthehet shpresa qe shqiperia mund te kete te ardhme , dhe e ardhmja eshte vetem BE , edhe pse une personalisht sjam noi fans i madh i BE , perkundrazi. Por kur ske pulen do hash sorren.
 

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Staf në FV.AL
Adm
As greqia ne 80 kur ka hy nuk e ka meritu , ka qene nje rrumpalle shtet atehere. As bullgaria , as rumania , une kam bredh tek te dyja kto te fundit dhe jane e po aq te lodhur sa ne , mos them me te varfer.
Por vendet si shqiperia e dun nje dore dhe nje sy qorr qe me pas ti mbash nen kontroll , ndryshe me keq do behet. Mos anetarsimi rrezikon ta boshatise fare kte vend. Njerzit kerkojne tu rikthehet shpresa qe shqiperia mund te kete te ardhme , dhe e ardhmja eshte vetem BE , edhe pse une personalisht sjam noi fans i madh i BE , perkundrazi. Por kur ske pulen do hash sorren.
Ke drejt per kete.
Me letra e projekt ligje qe ishin vetem ne letra,fallsitete ekonomike kane hyre ne Be.
Por Greqise atehere ja kishin pak interesin per momentin,per arsye stabiliteti politik ne Ballkan.
Prandaj Be e mbajti si femij te llastuar fillimisht.
Por Greqia sic hyri ashtu i mori dhe kusuret e nje krize shkaterrimtare kaq vite.
Por duke qene ne Be dhe popullsia levize lirshem nuk vihen re,sepse dhe ketu ka vite qe e ka pushtuar eksodi i ikjes te te rinjeve nga vendi.
 
M

Morfina

Pse kush nga vendet e lindjes e ka merituar?
Nuk besoj se ka ndonje te vertete ne kete lajm.... te shohim me mire cdo ndodh.
Me thuaj nje shtet qe eshte me skandal se shqiperia? Edhe ne jab futur kan ditur mire te kamuflojne mangesite. Pokitikanet tane i bejne sheshit se si le porva.
 

MrCool

Old School.
Sa per temen.. I doli bllofi naltgjatesise se tij, Edvin bin Ramazonit qe thoshte Evropa ka probleme te brendshme dhe nuk na e kane terezine..

Tere kohen ferkonte duart duke shpresuar te Maqedonia e Veriut e cila sa i perket kushteve te cilat kerkohen nga BE, eshte me afer permbushjes.

Tani qe po kerkohet qe bisedimet te behen ndaras, cfare arsyetimi do gjeje kokshpumi?
 

Tip

Antarë i Respektuar
Kur mundohemi te argumentojme, duhet te pranojme qe argumenti eshte nje proces intelektual, dhe si i tille, esht e pelqyeshme te permbaje nje force mendimi te sofistikuar.

Pajtueshmeria, vlefshmeria dhe konditat baze te nje argumenti te bindshem perbehen nga pretendime te besueshme dhe konkluzione te arsyeshme.

Kur lexoj ndonjehere qe antaret e ketij forumi perpiqen te trajtojne tema serioze, them me vete: eshte gjynah qe ne boten virtuale i jepet e drejta per te shprehur mendim cdokujt.

Niveli i arsyetimit dhe cilesia e argumenteve jane totalisht skandaloze. Eshte shume e qarte qe shumica e frekuentuesve te forumin nuk kane aftesi te mjaftueshme per te kontribuar asgje te dobishme rreth ketyre temave.

Persa i perket temes, eshte teme qe ka potencial te ngjalli debate vertete interesante, por per aq kohe sa ne te tilla tema predominon ky nivel postimesh, une refuzoj te marr pjese.

Me shume dashuri nga nje antar modest jokonfliktual qe ka vendosur vetem te talli lesht dhe te mos e konsideroj kurre si opsion per te bere biseda serioze me njerez qe kane kapacitetin tuaj intelektual.

Ju dua!
 
Redaktimi i fundit:

Drejtori

Karikaturistikarikaturonnjekarikaturkarakteristike
Ore qe do i hapin do i hapin por nuk i lejon lideri Suprim Ramazoni se ka akom ashume pune per te bere dhe nuk e do qyl hapjen e negociatave. Lereni ne pushtet dhe 10 vjet te tera qe te punoje me perkushtim ne cdo fushe dhe ta lulezoje kete vend se me pas do na lutet Europa neve per te hyre ne Albani... :p :p
 

dangerous

* * * *
Çe duam ne EU nuk na pershtatet as nga mentaliteti.

Ne jemi më të zhvilluar jo jo mos na fusni ne EU.

Më mirë le ti bashkohemi Turqisë sepse i kemi vëllezer kemi një gjak dhe mentaliteti ynë pershtatet.
 

MrCool

Old School.
Çe duam ne EU nuk na pershtatet as nga mentaliteti.

Ne jemi më të zhvilluar jo jo mos na fusni ne EU.

Më mirë le ti bashkohemi Turqisë sepse i kemi vëllezer kemi një gjak dhe mentaliteti ynë pershtatet.

Po une qe kam mentalitet Skandinavik, c'taksirat kam? :p
 

MrCool

Old School.
S'para me pelqejne keto frazat me tendenca supremacie ;)
 

Hartini

Antarë i Respektuar
Na la akoma ne pritje i biri i Brixhites ,
Emanueli , dhe dukej qe kishte kunj me Edin
sepse atij ju drejtua dhe jo popullit shqiptar .
 

ForumiVirtualJR

Anëtar i ri
Makronin duhet ta mirkuptojme , te shtrihesh dhe te gdhihesh cdo nate me nje 66 vjecare edhe une po t'isha do kisha thon i kom qr mu ne Shqiperi dhe Maqedoni veriore se kom halle tjera me te medhaja se hapja e negociatave. lol

Presim 2020 me shpresen qe ky 41 vjecar do i shkunde loqet diku qe mos na e qise ne inatin :p lol
 

Monique

With or Without u
Makronin duhet ta mirkuptojme , te shtrihesh dhe te gdhihesh cdo nate me nje 66 vjecare edhe une po t'isha do kisha thon i kom qr mu ne Shqiperi dhe Maqedoni veriore se kom halle tjera me te medhaja se hapja e negociatave. lol

Presim 2020 me shpresen qe ky 41 vjecar do i shkunde loqet diku qe mos na e qise ne inatin :p lol
Keep waiting
 

MrCool

Old School.
Evropa Rrugaçe ka qene dhe Rrugaçe do ngelet gjithmone, sidomos Franca e cila historikisht ka patur politika antishqiptare.

Por gjithsesi, fajin nuk duhet t'ja leme Evropes.

Punet i kemi MUT dhe per aq kohe sa shqiptaret nuk ndryshojne gjendjen e tyre, kot qe shpresojme per tu bashkuar me Evropen.
 
Top