"Vallja e Zefirit dhe Florës"

Zefiro dhe Flora janë dy figura mistike të mitologjisë 💞
Pranvera që përfshihet nga era. Flora është perëndeshë e pranverës, luleve dhe lulëzimit. Zefiro, personifikimi i erës që fryn nga perëndimi, e sheh duke ecur në një livadh me lule dhe bie në dashuri marrëzisht me të. Ai e rrëmben atë dhe të dy bashkohen në martesë. Si shfaqje dashurie, ai i beson asaj rolin e mbretërimit mbi lulet në kopshte dhe fusha. Tito Tazio (sovran i romes ne shek,7 para krishtit)e kishte futur Florën në Romë së bashku me hyjnitë e tjera, secilës prej tyre i kushtohej një tempull. Tempulli i Florës ndodhej në zonën e sheshit Barberini aktualisht dhe festohej nga 28 prilli deri më 3 maj. Përfaqësimi më i njohur i Florës gjendet në Primavera e Botticelli, në të cilën ajo përfaqësohet në shoqërinë e Zephyr.
"Vallja e Zefirit dhe Florës" është një skulpturë e vitit 1870 e krijuar nga Giovanni Maria Benzoni, e cilësuar shpesh si "Canova e re".
By lauri👍

Giovanni-M-Benzoni-Flora-10-695x1024.jpg
Giovanni-M-Benzoni-Flora-07.jpg
Giovanni-M-Benzoni-Flora-08.jpg
Giovanni-M-Benzoni-Flora-09.jpg
Giovanni-M-Benzoni-Flora-02-683x1024.jpg
Giovanni-M-Benzoni-Flora-04-685x1024.jpg
 
Top