Kresha
A pretty face can never trick me
Në botë nuk ekziston njeri i cili në momentin e caktuar të jetës nuk ka ndier dëshirën për një ushqim të caktuar: njelmët, ëmbël, thartë ose djegës. Te disa kjo ndodh shpesh, e te disa rrallë.
A e dini atë ndjenjë kur ju përfshin dëshira e fuqishme për ëmbëlsirë? Apo dëshira për njelmësi?
Kjo është më tepër se uria. Kjo është nevojë animale e cila zbulon shumëçka për ne.
Në botë nuk ekziston njeri i cili në momentin e caktuar të jetës nuk ka ndier dëshirën për një ushqim të caktuar: njelmët, ëmbël, thartë ose djegës. Te disa kjo ndodh shpesh, e te disa rrallë.
Përse mu kjo ndjenjë e urisë është jashtëzakonisht e fuqishme dhe gati instiktive? Dëshira për një ushqim të caktuar ka edhe komponentën fizike, por ofron çasje edhe në karakterin e njeriut, ka shpjeguar Alan R. Hirsch, autor i librit "اfarë shije ka karakteri juaj?". Do t'u zbulojmë çfarë dëshira për një ushqim të caktuar flet për organizmin tuaj, por edhe për karakterin tuaj.
Dëshira për njelmësi
Trupi: Nëse imagjinoni për njelmësi, ndoshta ju mungojnë mineralet në organizëm. Hulumtimet kanë treguar se ushqimi i varfër me kalcium shkakton dëshirën e organizmit për ushqim të njelmët.
Kjo padyshim ngase natriumi përkohësisht ngrit nivelin e kalciumit në gjak të cilin organizmi me mashtrim e bind se problemi është zgjidhur. Ekziston mundësia që në organizëm u mungon hekuri dhe kaliumi.
Karakteri: Hirsch thotë që njerëzit që kanë dëshirë për njelmësi jetojnë në mënyrë që i bartë jeta. Me fjalë tjera, këta njerëz besojnë që fatin e tyre e përcaktojnë ndikimet e mjedisit të jashtëm e jo ata vetë.
Dëshira për ëmbël
Trupi: Për çokolatë dhe ëmbëlsira tjera dëshirojmë, sepse nga këto ndihemi mirë. Në realitet, çokolata nxit lirimin e serotoninës - hormon meritor për disponim të mirë. ثmbëlsirat pjesërisht kanë rol antidepresiv i cili vepron shpejtë.
Problemi është që shpejtë ndal së vepruari, andaj organizmi e kërkon dozën e re.
Karakteri: Varet nga ajo cilin lloj ëmbëlsire e doni, por kryesisht bëhet fjalë për njerëz që dëshirojnë të argëtohen dhe shoqërohen. Hirsch përmend që këta njerëz dijnë të kënaqen në jetë, por aty këtu tërhiqen në vetmi.
Dëshira për mëlmesa
Trupi: Nëse vështirë qetësoheni dhe jeni të tendosur, është e mundur që organizmi juaj ka nevojë për ushqim të zjarrtë për t'u djerësitur mirë. Ndoshta në shikim të parë kjo duket kontradiktore, por shpjegohet, përse p.sh., kur hamë ushqim meksikan bile edhe kur janë temperaturat e larta të padurueshme.
Disa hulumtime tregojnë që edhe njerëzit dijnë të bëhen të varur nga ushqimi me mëlmesa.
Ky lloj ushqimi ngrit tensionin e gjakut, shpejton të rrahurat e zemrës dhe frymëmarrjen. Disa njerëz kënaqen në këtë ndjenjë të entuziazmit.
Karakteri: Njerëzit që dëshirojnë mëlmesat anojnë kah perfeksionizmi. Dëshirojnë rendin dhe disiplinën e nuk dëshirojnë humbjen e kohës. Kënaqen me detaje të imëta.
Dëshira për ëmbël dhe njelmët njëkohësisht
Trupi: Nëse vëreni që keni dëshirë për kombinim të ëmbël dhe të njelmët, dini që organizmit tuaj i mungon glukoza dhe natriumi.
Organizmit kjo i nevojitet për të funksionuar normalisht. Kur organizmi lodhet, paraqitet dëshira p.sh. e kombinimit për akullore dhe palagaçe.
Karakteri: Këta njerëz më së tepërmi kënaqen në privatizimin individual. Janë tejet kreativ, por veprat dhe idetë e tyre dëshirojnë t'i ruajnë për vete, ngase anojnë kah vetmia.
Përktheu dhe përshtati: Prim.dr.med.sc. Ali F. Iljazi
A e dini atë ndjenjë kur ju përfshin dëshira e fuqishme për ëmbëlsirë? Apo dëshira për njelmësi?
Kjo është më tepër se uria. Kjo është nevojë animale e cila zbulon shumëçka për ne.
Në botë nuk ekziston njeri i cili në momentin e caktuar të jetës nuk ka ndier dëshirën për një ushqim të caktuar: njelmët, ëmbël, thartë ose djegës. Te disa kjo ndodh shpesh, e te disa rrallë.
Përse mu kjo ndjenjë e urisë është jashtëzakonisht e fuqishme dhe gati instiktive? Dëshira për një ushqim të caktuar ka edhe komponentën fizike, por ofron çasje edhe në karakterin e njeriut, ka shpjeguar Alan R. Hirsch, autor i librit "اfarë shije ka karakteri juaj?". Do t'u zbulojmë çfarë dëshira për një ushqim të caktuar flet për organizmin tuaj, por edhe për karakterin tuaj.
Dëshira për njelmësi
Trupi: Nëse imagjinoni për njelmësi, ndoshta ju mungojnë mineralet në organizëm. Hulumtimet kanë treguar se ushqimi i varfër me kalcium shkakton dëshirën e organizmit për ushqim të njelmët.
Kjo padyshim ngase natriumi përkohësisht ngrit nivelin e kalciumit në gjak të cilin organizmi me mashtrim e bind se problemi është zgjidhur. Ekziston mundësia që në organizëm u mungon hekuri dhe kaliumi.
Karakteri: Hirsch thotë që njerëzit që kanë dëshirë për njelmësi jetojnë në mënyrë që i bartë jeta. Me fjalë tjera, këta njerëz besojnë që fatin e tyre e përcaktojnë ndikimet e mjedisit të jashtëm e jo ata vetë.
Dëshira për ëmbël
Trupi: Për çokolatë dhe ëmbëlsira tjera dëshirojmë, sepse nga këto ndihemi mirë. Në realitet, çokolata nxit lirimin e serotoninës - hormon meritor për disponim të mirë. ثmbëlsirat pjesërisht kanë rol antidepresiv i cili vepron shpejtë.
Problemi është që shpejtë ndal së vepruari, andaj organizmi e kërkon dozën e re.
Karakteri: Varet nga ajo cilin lloj ëmbëlsire e doni, por kryesisht bëhet fjalë për njerëz që dëshirojnë të argëtohen dhe shoqërohen. Hirsch përmend që këta njerëz dijnë të kënaqen në jetë, por aty këtu tërhiqen në vetmi.
Dëshira për mëlmesa
Trupi: Nëse vështirë qetësoheni dhe jeni të tendosur, është e mundur që organizmi juaj ka nevojë për ushqim të zjarrtë për t'u djerësitur mirë. Ndoshta në shikim të parë kjo duket kontradiktore, por shpjegohet, përse p.sh., kur hamë ushqim meksikan bile edhe kur janë temperaturat e larta të padurueshme.
Disa hulumtime tregojnë që edhe njerëzit dijnë të bëhen të varur nga ushqimi me mëlmesa.
Ky lloj ushqimi ngrit tensionin e gjakut, shpejton të rrahurat e zemrës dhe frymëmarrjen. Disa njerëz kënaqen në këtë ndjenjë të entuziazmit.
Karakteri: Njerëzit që dëshirojnë mëlmesat anojnë kah perfeksionizmi. Dëshirojnë rendin dhe disiplinën e nuk dëshirojnë humbjen e kohës. Kënaqen me detaje të imëta.
Dëshira për ëmbël dhe njelmët njëkohësisht
Trupi: Nëse vëreni që keni dëshirë për kombinim të ëmbël dhe të njelmët, dini që organizmit tuaj i mungon glukoza dhe natriumi.
Organizmit kjo i nevojitet për të funksionuar normalisht. Kur organizmi lodhet, paraqitet dëshira p.sh. e kombinimit për akullore dhe palagaçe.
Karakteri: Këta njerëz më së tepërmi kënaqen në privatizimin individual. Janë tejet kreativ, por veprat dhe idetë e tyre dëshirojnë t'i ruajnë për vete, ngase anojnë kah vetmia.
Përktheu dhe përshtati: Prim.dr.med.sc. Ali F. Iljazi