Teleskopi Hapsinor Hubble vëzhgon një supernova

Empire

Antarë i Respektuar
Teleskopi Hapësinor Hubble vëzhgoj një supernova mahnitëse për gjatë një viti të plotë

fading_supernova_cover_animation_1024.gif

Dhjetëra miliona vjet më parë, mbetja e një ylli vodhi shumë gaz nga një yll fqinj dhe shpërtheu, duke u bërë një ndriçim në kozmos - që zgjati një vit të tërë për derisa u zbehë.

Për fat të mirë për shkencëtarët, shpërthimi masiv yjor, i quajtur supernova 2018gv, ndodhi 70 milion vjet dritë larg, dhe Teleskopi Hapësinor Hubble ishte në pozicionin e favorshëm për të parë dritën. Astronomët përdorën instrumentin për të krijuar një ndërprerje kohore që tregon zbehjen e supernovës për një vit, nga shkurti 2018, pak pasi u zbulua shpërthimi për herë të parë, deri në shkurt të 2019.

ZekAB3FxV4zSyte5VNkjAj-650-80.png

"Asnjë shfaqje fishekzjarrësh Tokësorë nuk mund të konkurrojë me këtë supernova, të kapur në kulmin e saj deri zbehje , e kapur nga Teleskopi Hapësinor Hubble", Adam Riess, një astrofizikant në Institutin Shkencor të Teleskopit Hapësinor dhe Universitetin Johns Hopkins në Maryland dhe udhëheqës i ekipit prapa, tha ne nje deklarate.

Një imazh i Teleskopit Hapësinor Hubble tregon një supernova të ndritshme në të majtë të vendosur në një galaktikë të quajtur NGC 2525. Supernova u zbeh gjatë një viti ndërsa Hubble shikonte.

Supernova ndodhi në një galaktikë të madhe spirale të quajtur NGC 2525, drejt skajit të jashtëm të njërit prej krahëve të galaktikës, ku një yll xhuxh i bardhë "një ylli të vdekur" - dhe ylli shoqërues i tij rrethuan njëri-tjetrin.


Një version i shënuar i imazhit të Teleskopit Hapësinor Hubble të një supernova të ndritshme ofron një sens shkalle për galaktikën NGC 2525.

Xhuxhi i bardhë shpërtheu, duke lëshuar në vetëm disa ditë aq energji sa dielli ynë leshon në disa miliardë vjet, duke u bërë gjëja më e ndritshme në galaktikë. Por ky shkëlqim kulmor, astronomët e dinë, është një supernova.


Prandaj, interesi i Hubble për të parë supernovën është sepse ai mjedis më i ndritshëm është fiks për shkencëtarët që mund ta përdorin këtë shkëlqim për të matur distancat përgjatë universit, duke e vlerësuar vlerësimin e tyre se sa shpejt universi po zgjerohet
 
Top