Sa kohë mund të zgjasë ushqimi në frigorifer nëse ikën energjia elektrike?

Sa kohë mund të zgjasë ushqimi në frigorifer nëse ikën energjia elektrike?​

1666370608792.png
Gjëja më e rëndësishme është se si do ta paketoni ushqimin në frigorifer dhe në ngrirje. Ushqimet që prishen si vezët dhe qumështi nuk duhet të ruhen në hyrje, sepse temperatura ka më shumë gjasa të luhatet sesa nëse i vendosni në rafte, aty ku është e barabartë, shkruan Reader’s Digest.


Temperatura e frigoriferit duhet të jetë 4 gradë Celsius e më e ulët, dhe ngrirësi 0 e më e ulët, që ushqimet të ruhen mirë.


Më pas, rezervoni shishe me akull ose ujë të ngrirë që mund t’i vendosni në frigorifer për disa orë pasi të jetë ndërprerë rryma, duke e lejuar frigoriferin të qëndrojë i ftohtë më gjatë. Gjithashtu është e rëndësishme që frigoriferi të mbahet i mbyllur, pra të hapet sa më pak, ndaj është mirë të keni në dorë ushqime të konservuara, makarona, fasule etj.


Sa mund të zgjasë ushqimi?

Varet se sa është i mbushur frigoriferi. Nëse ka shumë ushqime të ngrira, temperatura do të rregullohet më mirë dhe ka më pak gjasa të shkrihen. Rreth 48 orë në një frigorifer të plotë pa energji elektrike dhe 24 orë në një frigorifer gjysmë të mbushur.


Kjo varet edhe nga lloji i ushqimit. Kështu, vezët dhe qumështi, nëse janë në temperaturë të lartë për më shumë se dy orë, do të fillojnë të prishen. Mishi i papërpunuar duhet të mbështillet mirë, veçanërisht në frigorifer, për të parandaluar rrjedhjen gjatë shkrirjes.


Djathi nuk duhet të prishet shpejt, ndërsa djathërat e butë si mocarela, rikota ose djathi krem ??janë më të ndjeshëm ndaj prishjes.

Për sa i përket frutave dhe perimeve, nëse nuk priten, si dhe ushqimet me përqindje të lartë acidi si salcat, turshitë dhe reçelrat, mund të përballojnë temperaturat më të larta.


Nëse nuk ka energji elektrike për më shumë se 4 orë, ushqimet që rekomandohet të hidhen janë mishi, peshku, vezët dhe disa lloje djathi. Sigurisht që fillimisht kontrolloni gjendjen e ushqimit dhe nëse diçka është e dyshimtë është më mirë ta hidhni.
g.shqip
 
Redaktimi i fundit:
Top