Rreziqet nga konsumimi i frutave të pjekur në mënyrë artificiale- Bujqësia Moderne

Rreziqet nga konsumimi i frutave të pjekur në mënyrë artificiale- Bujqësia Moderne​

1664715417129.png
Rreziqet e pjekjes artificiale të frutave dhe perimeveShumë herë fermerët vjelin pemët dhe perimet përpara se të piqen dhe tregtarët i pjekin ato artificialisht në destinacion duke përdorur disa kimikate.

Frutat janë një burim i mirë i vitaminave dhe mineraleve, dhe luajnë një rol të rëndësishëm në parandalimin e mungesave të vitaminës C dhe vitaminës A. Njerëzit që hanë fruta si pjesë e një diete të përgjithshme të shëndetshme zakonisht kanë një rrezik të zvogëluar të sëmundjeve kronike. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) rekomandon pesë racione frutash dhe perimesh çdo ditë për një jetë të shëndetshme.

Sidoqoftë, përfitimet shëndetësore të frutave varen nga mënyra se si piqen. Kursi më i mirë do të jetë lejimi i tyre që të piqen vetë në bimë. Frutat piqen në natyrë duke u zhvilluar shumë procese fizike dhe biokimike. Ky proces është i pakthyeshëm dhe çon në plakje të frutave.

Frutat bëhen të butë, ndryshojnë në ngjyrë dhe zhvillojnë aromë dhe shije karakteristike, me rritjen e nivelit të sheqerit dhe zvogëlimin e përmbajtjes së acideve. Shumë faktorë ndikojnë në procesin e pjekjes duke përfshirë temperaturën dhe lagështinë relative.

Nuk është gjithmonë e mundur të presësh që fruti të piqet natyrshëm. shumë shpesh frutat duhet të transportohen në distanca të gjata dhe nëse do të ishin vjelur të pjekur, ata prishen para se të arrijnë në destinacionin e tyre. Për situata të tilla, fermerët i vjelin shumë më përpara se të piqen. Tregtarët më pas i pjekin artificialisht në destinacion duke përdorur disa kimikate.

Shumica e frutave prodhojnë një përbërje të gaztë të quajtur etilen që fillon procesin e pjekjes. Niveli i tij në frutat nën pjekje është shumë i ulët, por ndërsa frutat zhvillohen, ato prodhojnë sasi më të mëdha të etilenit që përshpejton procesin e pjekjes ose fazën e pjekjes të njohur si "klimaterik".

Studimet e fundit kanë treguar se etileni rregullon shprehjen e disa gjeneve, të cilat përfshihen në pjekjen e frutave. Këto enzima shndërrojnë polisakaridet komplekse në sheqerna të thjeshtë dhe e bëjnë lëkurën e frutave të butë. Në pjekjen artificiale, ky proces imitohet duke përdorur kimikate.

Kimikati më i përdorur zakonisht quhet ethefon (acid 2-kloroetilfosfonik). Depërton në fruta dhe zbërthen etilenin. Një tjetër kimik që përdoret rregullisht është karburi i kalciumit, i cili prodhon acetilen, i cili është një analog i etilenit.

Studimet kanë treguar përdorimi i këtyre kimikateve e prish përbërjen organike të vitaminave dhe mikroelementëve të tjerë. Përveç kësaj, ato ndryshojnë vetëm ngjyrën e lëkurës: fruti mbetet i papjekur brenda.

Për më tepër, karburi i kalciumit i shkallës industriale shpesh gjendet i kontaminuar me sasi arseniku dhe fosfori, të cilat janë kimikate toksike.

Simptomat e arsenikut dhe helmimit me fosfor përfshijnë të vjella, diarre me / pa gjak, dobësi, ndjesi djegieje në gjoks dhe bark, problem në gëlltitje, djegie të syve, dëmtim të përhershëm të syve, ulcera në lëkurë, gojë, hundë dhe fyt .

Simptoma të tjera përfshijnë plagë në fyt, kollë, dhe gulçim. Nëse një person është i ekspozuar ndaj kimikateve për një kohë të gjatë, ato mund të shkaktojnë ulçera peptike. Kimikatet që përdoren për të pjekur frutat artificialisht janë toksike dhe gjithashtu mund të ndikojnë në sistemin neurologjik të njerëzve.

Gratë shtatzëna veçanërisht duhet të jenë shumë të kujdesshme dhe nuk duhet të konsumojnë fruta dhe perime të tilla.Si të dini nëse një frutë është pjekur në mënyrë artificialisht apo jo? Çfarë duhet të bëni nëse janë?

Frutat e pjekur artificialisht dallojnë nga frutat e pjekur natyralishtë. Ata kanë ngjyrë të njëtrajtshme të lëkurës si domatja dhe në rastin e bananes, fruti do të jetë i verdhë ndërsa bishti do të jetë i gjelbër e errët. Frutat gjithashtu do të kenë aromë më të vogël dhe do të kenë jetë më të shkurtër.

Gjithashtu, nëse frutat janë në dispozicion para sezonit, kjo mund të thotë se ato janë pjekur artificialisht. Larja dhe qërimi i frutave para ngrënies mund të minimizojë rreziqet. Analiza në laboratorët standardë mund të bëhet gjithashtu për të zbuluar nëse janë të kontaminuar.
B: Bujqesia moderne.
 
Top