Receta!!!

Empire

Antarë i Respektuar
Pule me vere dhe pene

Koha pergatitjes 1 or e 15 min afersisht
Sasia : 4-6 persona

1 pule e prer ne 4 pjese ose 6
3lg vaj ulliri
40gr gjalp
2 kokerra qepe
2karrota
2 thelbinj hurdhere
2lg trymze
2 gjethe dafine
30gr miell
50 gr konjak
1shishe vere e kuqe ( 0.75L)
1kub Maggi pule + 250 gr uje
400gr domate konkase
Krip , piper
180gr proshute
150gr kerpudha te bardha
500gr makarona pene
1 tuf e Vogel majdanozi e prer imet

Pergatitja:
Marrim pulen dhe e lyejme mir me krip piper nje 1lg vaj ulliri , vendosim nje tenxhere ne flak te forte , shtojm gjalpin dhe presim te shkrije , hedhim pulen duke e skuqur nga te dyja anet pergati 5-6 min , heqim pulen nga tenxheria edhe e lem menjane , presim qepen ne fleta te holla dhe i hedhim ne tenxhere , presim karrotat ne mes nje her persegjati dhe njeher persegjeri dhe i hedhim ne tenxhere , I trazojm me nje lug druri , me pas presim hurdhren ne fleta te holla dhe e hedhim ne tenxhere shtojm trymzen , gjethet e dafines , miellin edhe i trazojm , shuajme me konjak edhe shtojm veren ulim flaken dhe trazojm derisa te avulloj alkooli , me pas shtojm kubin Maggi dhe ujin , domaten , pulen i trazojm dhe nuk i mbyllim me kapak i lejm te ziejn ngadal per 45 minuta . Vendosin nje tigan ne flake te forte te nxehet shum , presim proshutet be copeza te vogla ( 1-2cm) edhe i hedhim ne tigan , presim kerpudhen ne mes ose ne kater pjes ( varet nga madhesia) edhe sa te marrin ngjyre proshutet i hedhim ne tigan per gati 3-4 minuta , hedhim vetem piper pak , me pas hedhim proshutet dhe kerpudhat ne tenxhere dhe vazhdojm i lem te ziejn per 15-20 minuta pa kapak , kur te jen gati fikim flaken vendosim kapakun dhe i lem ashu pergati 15 min ,
Me nje tenxhere tjeter hedhim uje edhe sa te marri vale shtojm krip , makaronat pene dhe i ziejm per afersisht 12min ( sipas makaronave , e thot paketimi ) me pas I kullojm edhe hedhim 1-2 lg vaj ulliri edhe i trazojm , I servirim me majdanoz te fresket te prer holle
Oreks te mbare
 
Fileto pule


4fileto pule
2L.G vaj ulliri
3 domate
2L.G majdanoz + majdanoz I fresket per servirjen
2L.G trymez + trymez e fresket per servirjen ( gjethe vetem)
300gr djath mozzarella

Pergatitja:
Nxehim furren ne 180°C , vendosim filetot ne nje tas dhe i lyejm me krip edhe piper dhe i perziejm me vajin e ullirit , nxehim nje tigan me flak te mesme dhe skuqim filetot gati 3-4 min per cdo ane me pas i cojm ne nje tepsi (25•35cm) ,
Grijme dy domate ne nje tas dhe domaten e tret e presim ne copeza te vogla pasi ti kemi hequr farerat ( farerat i hedhim tek domatet e grira) ,i lyejm me krip , piper shtojm majdanozin edhe trymzen i perziejme edhe hedhim siper domaten e prer ne copeza duke i hedhur te gjitha siper filetove ne tepsi hedhim dhe djathin mozzarella dhe i pjekim ne furr per 15-20 min derisa djathi te shkrij dhe filetot te piqen , i heqim nga furri dhe i servirim me trymez te prer holl dhe majdanoz
Oreks te mbare
 
Lepur me mjalte
Sasia: 4 persona
1 lepur i madh i pastruar dhe i prer ne pjese
4 gjethe dafine
2 shkopinj kanelle
0.5L vere e bardhe
20 kokerra piperi afersisht ( sipas deshires )
1/2 filxhan caj me vaj ulliri
1 kokerr qep e madhe e grir holle
3 thelbinj hurdhere
1 kg qepujka te vogla te qeruara por jo te prera
4-6 domate te grira
2 L.G mjalt
Krip sipas deshires
Pergatitja:
Lajme dhe pastrojme lepurin , e vendosim ne nje tas te madh me dy gjethe dafine , 1 shkop kanelle , 10 kokerra piperi dhe veren , e mbulojm dhe e lem ne frigorifer qe ne darke , e lem ne temp ambienti te nersermen para se ta gatuajme , e kullojm edhe e thajme , ruajme menjane lengun , nxehim vajin ne tenxhere te madhe dhe te thell edhe skuqim lepurin nga te gjitha anet te marri ngjyre , e heqim dhe e lem menjane , hedhim qepujkat dhe I gatiajm me vajin ne flak normale deri sa te marrin ngjyr floriri , hedhim qepen e grir dhe e skuqim me pas hurdhren , hedhim lepurin serisht ne tenxhere dhe trazojm ngadal hedhim domatet edhe lengun qe kulluam derisa te mbulohet lepuri hedhim edhe 2 gjethet e tjera te dafines , 1 shkop kanelle edhe 10 kokerrat e tjera te piperit , hedhim krip dhe e lem te marri vale me flak te mesme me pas e ulim flaken ne minimum dhe e lem te ziej me kapak te mbyllur derisa lepuri te zbutet dhe salca te lidhet , llogarisim 15 min para se ta heqim nga zjarri dhe hedhim mjaltin , e provojm edhe shtojm pak uthull nga ver e kuqe krip nese ka nevoj e lem te ziej ashtu 15 min afersisht , e heqim nga zjarri dhe e servirim , Oreks te mbare.
 
Oktapod me pure patellxhani
sasia: 4 persona
Per oktapodin:
1kg oktapod
3lg uthull
100ml vere te bardhe
3lg mjalt
5-6 lg uthull balsam (lg = lug gjelle)
Vaj ulliri per skuqjen
3 kokerra qep
15 domate te vogela te prera trekendesh
Ereza sipas deshires
Per puren:
6 patellxhane normal
Vaj ulliri
1thelb hurdhere
3lg mjalt
5lg uthull balsam
Krip
Piper
Pergatitja pures:
Nxehim furren ne 180°C ta kemi gati per me von , tymosim patellxhaet ne flak direkte ( sikur I djegim domethen ) i pjekim ne furre per 25 min derisa te zbuten , I lejm te ftohen pasaj me nje lug u marrim "mishin" e tyre dhe i lejm ne nje kulles te kulloj lengu per 45 min ( me kete rast u iken shija e hidhur ) me pas I fusim ne mikser me shpejtesi te lart duke hurdhren , mjaltin dhe uthullen derisa te behet nje pure e bute hedhim krip dhe piper .
Pergatitja oktapodit:
Ziejme oktapodin me veren , uthull dhe 1 kokerr qep te prer ne 4 copa per 35min ( ose deri sa te zbutet , nuk hedhim krip ) pastaj kullojm lengun ne nje tas dhe oktapodin ne nje tas tjeter ( 4 copat e qepes i ruajm na duhen ne fund per servirjen) , marrim nje tigan hedhim pak vaj ulliri dhe e nxehim shum fillojm skuqip oktapodin duke shtuar 2kokerra qep te grira holl dhe I skuqim sebashku , me pas shtojm lengun qe kulluam me par nga oktapodi , uthullen balsame dhe mjaltin e lem derisa lengu te behet si salc e holl me pas e heqim dhe e servirim me qepen ( qe prem ne 4 copa ) , puren edhe domatet e prera sebashku me erezat , Oreks te mbare!!!!
 
Rose e mbushur:

recipe_main_papia-site.jpg

1 rosë e plotë (2 kg)
2 patate
2 patate të ëmbla
2 ftonj
1 qepë
1 thelb hudhër
2-3 L.g vaj ulliri
1 limon leng dhe pak lekur te grir
50 g verë e bardhë
kripë
piper
2-3 degëza rozmarine, të freskëta + shtesë për t’u servirur


Për mbushjen:
2 L.g vaj ulliri
1 qepë
1 thelb hudhër
2 karota
1 tuf selino e pastruar mir nga fijet
100 g gështenja, të ziera dhe të copëtuara
150 g oriz
400 g leng nga perime te ziera
1 limon leng dhe pak lekur te grir
1 L.k trymzë të freskët
1 L.k rozmarinë, të freskët
½ spec chilli
kripë
piper
50 g Rrush të kuq i that
50 g fara pishe, të pjekura

Nxehim furren ne temperature 180°C , Lajme mir rosen jasht dhe brenda edhe e thajm me leter kuzhine.
Pergatisim mbushjen:
Ne nje tigan hedhim pak vaj ulliri ne flak mesatare , hedhim hurdhren , karrotat , selinon , geshtenjat dhe i skuqim per 8-10 minuta derisa te zbuten.
Shtojme orizin dhe vazhdojme skuqjen per 2 minuta , me pas hedhim lengun e perimeve , limonin e grir , lengun e nje limoni , trymzen , rozmarinen , specin chilli , krip , piper edhe i trazojme me shpatull. Sapo te ken pir ujin e heqim nga zjarri edhe hedhim rrushin dhe farat e pishes edhe e lem menjane per te mbushur rosen.

Pergatisim Rosen:
Pastrojme dhe presim patatet normale dhe patatet e embla , ftonjet ne copeza te medhaja , qepen e prer ne 4 pjes , hurdhren ne fleta te holla edhe i vendosim ne nje tepsi. Me nje luge fillojme mbushim rosen me mbushjen qe pergatitem me par edhe i lidhim kembet ne menyre qe mos te dali mbushja. Vendosim rosen ne tepsin siper patateve qe vendosem ne tepsi , hedhim siper roses dhe ne tepsi vajin e ullirit , lengun e limonit , limonin e grir edhe veren .
Hedhim kripen , piperin edhe rozmarinen edhe mbulojme tepsin me leter kuzhine dhe leter alumini edhe e pjekim ne furre per 1 ore e 30 minuta ,mr pas heqim letren e aluminit dhe letren e kuzhines edhe vazhdojme e pjekim per 30 minuta te tjera , e servirim me rozmarin te fresket.


@Senseo te befte mire ??
 
Mërluc me salc te kuqe

Koha pergatitjes 10' , koha gatimit 8' , sasia per 6 persona ,shakalla vershtirsis 1
-2 thelbinj hurdhere
-1 spec I kuq ( Jo djeges )
-30gr xhenxhefill e fresket
-2 Lg vaj ulliri ( L g - lug gjelle)
-1 Lk shafran Indian ( lk - lug kafeje )
-2 lk qimnon pluhur
-2lk fara koperi
-600 gr domate konkase
-200gr uje
- krip
- piper
-200 gr brokol ne tufa te vogla
-6 fileto mërluc ne form flete ( 100gr Copa )
-2lg koriadër te fresket te prer holl
Pergatitja:
Presim holl hurdhren , specin dhe xhenxhefillen , ne nje tenxhere te ceket hedhim vajin e ullirit ne flak te mesme te nxehet dhe hedhim hurdhren , specin dhe xhenxhefillen edhe I trazojm per 1-2 min te marrin nje ngjyre si flori , shtojm shafranin Indian , qimnon pluhur dhe koperin , I trazojm me nje lug druri te nxjerrin aromat , hedhim domaten , ujin , kripen dhe piperin , trazojm me lugen e drurit dhe e lem sa te marr nje val salca , hedhim tufat e brokolit dhe fletat e mërlucit , I gatiajm per 6-8 min derisa te gatuhen filetot te lidhet dhe salca dhe e heqim tenxheren nga zjarri , shtojm koriadërin e fresket dhe e servirim , Oreks te mbar!!
 
Qofte per personat Vegjetariane:
Koha pergatitjes:20' , koha pritjes:12 ore , sasia 6-8 persona
Per qoftet :
500 gr bathë
3lg vaj ulliri
1lg baking powder (pluhur pjekes
1lk ( lk lug kafeje) qimnon pluhur
Lekur limoni te grir
Leng limoni ( gjys limoni)
3 kokerra qep normale
1thelb hurdher
1tufe nenexhik
1lg majdanoz
Krip
Piper
200gr miell
Per sallaten ( salcen )
2lg vaj ulliri
1kokerr qep normale
1shkop kanele
3gjethe dafine
1lk rigon I that
1spec djeges chili
1thelb hurdher
1lk sheqer
1lg past domate
3kokerra domate normale
Krip
Piper
Pergatitja:
Ziejme bathet me nje tas dhe hedhim krip , pasaj i lejm tr zbuten per 12 ore , pastaj i marrim dhe i kullojm ujin dhe i shplajme me uje , dhe i hedhim tek tasi mikserit , i rrahim te copetohen por jo te behen si krem , i hedhim ne tas serisht edhe shtojm vajin e ullirit , baking powder , qimnon , lekurat e limonit te grira , lengun e limonit , qepen e grir ne grirese ( rende) , hurdhren e grir , nenexhikun te prer holl , krip , piper , dhe i trazojm i bejme qofte edhe i lem ne nje tepsi ,i lyejme me kujdes me miell dhe I hedhim me keste ne nje tigan te thell ( per te kursyer vajin perdorni tenxhere me diameter te vogel qe te me pak vaj te ngrihet niveli sepse duhet te jen te zhytura ne vaj qoftet ) me vaj te nxehte i skuqim me flake pak me shum se mesataria te marrin ngjyren , pasi i heqim I lem ne nje tepsi ku kemi shtruar nje leter thithese ( per te thithur vajin nga qoftet )
Per sallaten, ( salcen) :
Ne nje tenxhere te ceket hedhim vajin e ullirit , qepen e prer holl , shkopin e kaneles , gjethet e dafines , rigonin e that , specin chili , hurdhren e prer holl , sheqerin , salcen e domates , dhe e skuqim pak ( as nje min ) pasaj hedhim domatet e grira , krip , piper , ulim flaken dhe hedhim qoftet ne tenxhere , e mbyllim me kapak dhe I skuqim per 10 min
Shoqerohet me Oriz pilaf ( me trymze , rigon i fresket dhe 1lg vaj ulliri duhen per pilafin ) , oreks te mbare!!!
 
Lepur me mustard:
-4kofsha lepuri
-10 copeza trymzë ( te grira holl)
-1 thelb hurdhere
-1 kub Maggi pule
-1 gjethe dafine
-1 L.G gjalp ( L.G- lug gjelle )
-0.5L uje
Per sallaten:
-1 l.g gjalp
-1lg miell
- leng nga mishi i zier ( aq sa te marri )
-1 lg mustard ( angleze)
- Pak majdaboz
-75 gr krem qumeshti
- krip
- piper
Koha zbatimit 20' , koha pritjes 30' , koha gatimit 70' , sasia per 4 persona .

Pergatitja:
Marrim nje tenxhere dhe hedhim 1 kub Maggi ,1 gjethe dafine , piper kokerr ( 1-2 ) , 1 thelb hudher dhe trymzen , shtojm uje te nxehte dhe trazojm derisa te shkrij kubi Maggi pasaj hedhim kofshet dhe e lem te ziej per 45minuta me 1 ore te mbuluar me plasmas kuzhine , e cpojm me thike per te pare nese mishi eshte zbutur dhe nese po e heqim nga zjarri dhe e lem menjane per 30 min te mbuluar me plasmas kuzhine , me pas kullojm lengun vec dhe mishin vec dhe I lem menjane ,
Hedhim ne nje tenxhere ( te mesme me flake mesatare drejt pak ) gjalpin dhe sa te shkrije hedhim miellin duke e trazuar me telin , hedhim lengun ( qe lulluam me par nga mishi ) me doza duke trazuar njekohesisht me telin , duam te arrijm nje salc te trash ( ngurte) pasaj hedhim kremin e qumeshtit dhe e lejm te marri val , pasaj jasht flakes hedhim majdanozin dhe mustarden ,
Nxehim nje tigan dhe hedhim kofshet e lepurit derisa te marrin nje ngjyre kafe , fund hedhim trymzen dhe gjalpin qe te marre ngjyre te mir . Oreks te mbar !!
 
Byrek me spinaq

1 kg spinaq
1 tuf majdanoz
1tuf kopër
3 presh normal
2lg vaj ulliri
300gr djath feta
5 vezë
Krip
Piper
Pergatitja:
Presim spinaqin holle , majdanozin, kopërin dhe preshin i lyejm me piper dhe krip shtojm djathin e grir dhe vezet e rrahura mir , shtojm vajin dhe i trazojm mir , marrim nje tepsi e lyejm pak me vaj ulliri dhe shtrojm 2-3 petë pasaj hedhim nje shtres nga mbushja pasaj 2 petë, serisht shtrojm mbyshjen ( kete mund ta bejm me dy ose tre shtresa ) shtrojm petet siper 2-3 i lyejm me vaj ulliri dhe e fusim ne furrin e nxehur 170°C per gati 1 or , oreks te mbar.
 
Mish keci me kunguj dhe patate:
2kg Mish keci
2lg vaj ulliri
4kunguj te vegjel
2patate te medhaja
4 karrota
1 tuf rosemari
1-2 thelbinj hurdhere
1filxhan caj me ver te bardh
1 filxhan caj me uj
Pak miell
Krip
Piper i zi
Pergatitja:
Kullojm mishin e lyejm me krip dhe piper , ne nje tenxhere ( ose tigan te thell) hedhim vajin e ullirit dhe e nxehim shum me pas hedhim mishin duke e skuqur pak dhe e shuajme me ver , me pas hedhim ujin gjysmen e tufes rosemari te grir holl , hurdhren dhe I lejm te ziejm derisa mishi te zbutet ( nese ka nevoj per uje shtojm , varet nga mishi ) me pas hedhim patatet , kungujt , karroten , dhe pjesen tjeter te rosemari dhe I lejm te ziejn derisa te pijn ujin dhe te ken zier plotesisht , oreks te mbar.
 
Patellxhan me kungull :
4 patellxhan
4 kunguj te njom ( jeshil)
2kokerra qep
5 domate normale
4 thelbinj hurdhere
2lg vaj ulliri
Krip
Piper
Vaj lule dielli ( per skuqjen)
Pergatitja:
Presim kungujt dhe patellxhanin (ne forme rrathesh ose fleta per se gjati ) I hedhim ne nje kulles I lyejm me krip dhe piper dhe I lejm per gati 1 or te kullojne , pastaj me leter kuzhine thithese I shtrydhim pa I demtuar ,
Nxehim furrin ne 200°C ta kemi gati per me vone , ne nje tigan me vaj lule dielli skuqim patellxhanet dhe kungujt edhe me pas I shtrojm ne nje tepsi , me nje tigan tjeter me vajin e ullirit skuqim qepen , hurdhren te prera holle , shtojm domatet , krip , piper dhe ulim flaken duke i len per 5 min , me pas e hedhim ne tepsin me patellxhanet dhe kungujt shtojm dy gota uje dhe e fusim ne furrin e nxehur pergati 40 min , pasi te kalojn 20 min e para ulim temperaturen e furrit ne 180°C , pasi e heqim nga furra e lejm te rrij per 15 min pastaj e servirim , bujrum kush ka oreks , Oreks te mbare !!!
 
Mish qengji ne furr

Per marinadën:
2 L.k gjethe të freskëta të trumze
2 L.k gjethe të freskëta të rozmarin te grira holl
3 thelbinj hudhër te grira holl
1 qepë mesatare e grir holl
80 gr. vaj ulliri
70 g uthull nga ver e kuqe e perzier me gjysen leng portokalli
3 lugë. mustardë

Për mishin:

2 kg kofsha qengji pa kocke
1 L.k kripe
½ L.k piper
pure patatesh per servirje

Menyra e pergatitjes:

Ne nje tas te madh hedhim perberesit per marinadën edhe i trazojme mir , hedhim mishin edhe e trazojme mir, me pas e mbulojme me plasmas edhe e lem ne frigorifer per 24h.
Perziejme ndermjet 24h 2-3 here, diten tjeter nxehim furrin ne 180°C , heqim mishin nga marinada edhe e vendosim ne nje tepsi , shtojm krip dhe piper edhe e pjekim pergati 70 minuta. Heqim tepsin nga furri ( mbajm lengun nese duam per ndonje gatim tjeter ) presim mishin ne rracione edhe e sherbejm me pure patate edhe pak leng ( sipas deshires ) , oreks te mbar.
 
Ik o shejtan tutje ti,dashke te hame gjithe kursimet e muajit ne nje dite ne?????
Seshte e then ti bejm pik per pik sic thot receta , mjafton te vendosim disa produkte vetem , si persh: uj te zier me ajer te tymosur ?????? kjo nfakt eshte receta tradicionale e vendoindjes tende ??
 
@Empire mos na le pas dore ,edhe ndonje recet te thjeshte per ndonje embelsire. :))
 
Cheesecake me cokollat te bardhe

Per bazen:
300gr biskota te tipit digestive
100gr Gjalp i shkrir

Per mbushjen:
250gr djath krem ( temperatur ambienti )
180gr sheqer
189gr kos i kulluar
1L.k ekstrakt vanilje
3 vezë
1 limon leng dhe pak lekur e grir
300 gr miell (perdorim i pergjitheshem)
Pak krik
150gr cokollat e bardhe
150gr mjeder te fresketa

Per servirje:
450gr krem ( meringue)
100gr mjedra te fresketa

Pergatitja:
Per bazen:
Nxehim furren ne 170°C, vendosim ne griresin biskotat dhe grijme biskotat derisa te behen pluhur , shtojme gjalpin e shkrir dhe vazhdojme perzierjen derisa te perzihet totalisht me biskotat , e marrim edhe e hedhim ne nje forme qe deshirojm ( rrumullaket ) edhe e pjekim per 10 minuta.

per mbushjen:
Ne mixer vendosim djathin , sheqerin , kosin , vanilian dhe i rrahim derisa te perzihen mir , shtojme vezet , lengun e limonit dhe lekuren e grir , miellin, kripen , dhe i rrahim per 5-6 minuta derisa te behet krem , marrim kremin qe pergatitem edhe e hedhim tek baza e pjekur duke shtuar cokollaten e bardhe ne copeza siper kremit dhe vendosim mjedrat , ulim temperaturen ne 150°C edhe e pjekim per 40minuta.
E heqim edhe e lem te ftohet mir ,perhapim kremin ( meringue) me nje lug ne te gjith siperfaqen , vendisim mjedrat siper edhe me flak( pishtar gazi ) i japim pak ngjyre kremit edhe e servirim. Oreks te mbare.
 
Salmon me pesto
Sasia: 2 persona
Koha pergatitjes: 15 min
Koha pjekjes: 28 min

450gr barbunja te fresketa te pastruara
3 L.g vaj ulliri
Krip
Piper
2 domate mesatare
2 fileto salmon ( 400 gr secila , nga nje ane me gjith lekure)
4-5 L.g pesto borziloku ( me posht eshte edhe receta )
1 limon leng

Per servirje:
Pak lekur limoni e grir

Pergatitja:
Nxehim furren ne 190°C , presim dy copa letre alumini pak te medhaja qe te arrijme te mbulojme copat e salmonit , ziejme ne uje me krip barbunjat per 3-5 min, i kullojme dhe shtojm 2L.g vaj ulliri krip dhe piper , i ndajme ne letrat e aluminit , presim domatet ne fleta te holla i bejme me krip e piper dhe i lyejme mr pjesen e mbetur te vajit , i shtrojm siper barbunjave , bejm me krip dhe piper filetot e salmonit dhe i vendosim siper domateve , shtrojm 2L.g pesto siper seciles fileto te salmonit , mbeshtjellim letren e aluminit mir dhe i pjekim per 20-28 minuta , me pas hapim letren e aluminit edhe hedhim lengun e limonit , i servirim me pak lekur limoni te grir , oreks te mbare.



Pesto borziloku:
50gr borzilok i fresket
1-2 thelbinj hurdhere
20gr fara pishe
20gr shqeme
6L.g vaj ulliri
Leng limoni pak
Pak krip dhe piper
2L.g djath parmesan

Pergatitja:
Vendosim te gjithe perberesit (pervec djathit) ne mixer dhe i rrahim derisa te perzihen mir me pas shtojm djathin edhe e rrahim shum pak , kontrollojm nese eshte perzier plotesisht dhe e heqim .
 
Fruta me kos dhe mjalt

IMG_20191101_112008.jpg


Sasia:6 persona

3 kokerra pjeshke ( te forta)
3 kumbulla te thata
3 nektarina pak te medhaja
2 filxhan caj me uj
2L.g leng limoni
½ filxhani caj me gjalp te shkrir ( pa krip)
3L.g sheqer
2 filxhan caj kos i kulluar
3L.g mjalt ( preferohet mjalt trymze)
Gjethe nebexhiku te fresketa per stolisje

Lajme edhe thajme frutat , i presim ne fleta me trashesi ~1.5cm , perziejme ujin me limonin ne nje tas edhe shtojme frutat , i lejm te regjen nderkohe bejme gati zgaren , e ndezim ne flak mesatare , nxjerrim frutat ne tasi ,i thajm me leter kuzhine me pas i perziejm ne nje tas ku kemi gjalpin e shkrir te perzier me sheqerin , i marrim dhe fillojm i pjekim ne zgare frutat duke i kthyer shpesh derisa te marrin ngjyr karamele edhe te mbesin shenjat e zgares afersisht 4-6 minuta , gjat pjekjes i lyejme me gjalpin e shkrir qe na ka mbetur , pasi te jen pjekur i heqim dhe i ndajme ne 6 rracione , marrim 6 filxhan caj edhe hedhim kosin e kulluar , pas vendosim frutat siper kosit duke i hedhur mjaltin siper , me pas i stolisim me gjethet e nenexhikut edhe i servirim direkt , oreks te mbar.
 
Mish qengji me vez te rrahur

Sasia:6-8 persona
Koha pergatitjes: 20 minuta
Koha Gatimit:40 minuta

½ Filxhaji caj me vaj ulliri
1-2kg mish qengji me gjith kocken te prera ne rracione
750gr mandanoz i fresket pa kercell i prer holl
Krip
Piper i zi
1 vez e bardha e ndar nga e verdha
2 limona te ber leng

Gatimi:
Nxehim vajin ne flak pak mbi normalen ne nje tenxhere te madhe dhe skuqim pak mishin , hedhim me pas majdanozin trazojm dhe ulim flaken pothuajse ne minimum , hedhim kripen dhe piperin gjat skuqjes , me pas shtojm uje derisa te shkoj niveli ne mes te mishit dhe majdanozit , mbulojme tenxheren me membran plasmasi edhe e lem te ziej derisa mishi te jet zbutur , afersisht 30 minuta , duke shtuar pak uj gjat kohes qe zien nese nevojitet qe mos te ngjisi , duke llogaritur qe ne fund te mbetet pak leng , gjat kohes rrahim te bardhen e vezes , veçmas rrahim te verdhen duke shtuar lengun e limonit pasi ta kemi rrahur , me pas e perziejme me pjesen e bardh te rrahur , marrim pak leng nga tenxheria edhe e shtojm gradualisht duke trazuar tek veza e rrahur , me pas heqim tenxheren nga flaka edhe hedhim vezen e rrahur duke e trazuar te perhapet mir , oreks te mbar.
 

Konkursi Letërsisë

  • Jeta pa ty

    Votat: 6 46.2%
  • Simfonia e bisedave tona

    Votat: 2 15.4%
  • Bora e parë

    Votat: 3 23.1%
  • Larg

    Votat: 2 15.4%
Back
Top