Poezi te ndryshme

Ivy

Fakte ska,veç interpretime.
TË MOSKUPTOHEMI ËSHTË E TMERRSHME…

Të mos kuptohemi është e tmerrshme –
të mos kuptohemi e të mos përqafohemi.
Por megjithëse e habitshme
është po aq e tmerrshme,
po aq sa të kuptohemi për gjithҫka.

Plagosemi megjithatë.
Dhe, i fiksuar nga një njohje fillestare,
shpirtin tënd të butë
s’do ta ofendoj me keqkuptim
dhe as do të vras me kuptim.

1956 Evgenij Aleksandrovič Evtušenko
 

A2.

Kūki Yomenai
ç’është kjo flakë,
që kurrë s’u fik,
ç’është kjo mjegull,
që nuk po ik?!
ç’është kjo jetë,
që dajm nuk zgjat,
ç’është kjo ëndërr,
kaq e gjatë?!
ç’është ky terr,
që nuk po shkon,
ç’është ky ujë,
që etjen ta shton;
ç’është kjo jetë,
që na shastis,
ç’është ky gaflet,
që na ka dalldis?
Sa herë nata të errësoj’,
ktheju shpirtit e qortoj’:
o shpirt ngjallu sa më frik,
sa s’kem shkuar e s’kem ik!
Sa herë dita të zdrit’,
shtine shpirtin në sit’;
o shpirt ec e mos u ndal,
qëndro stoik sikur mal!
Sa herë gafleti të pushton,
me ujë të dhikrit ti shpëton;
flladite shpirtin e shkretë,
o, thirre Zotin e Vërtetë!

M. Maliçi, 4.7.21, Shkup
 
Top