Plakemi me ngadale kur udhetojm me avion !

ViktoriA~

Antarë i Respektuar
3B6E0DDF-DC37-4738-B628-CF594D7D4034.jpegPlakemi më ngadalë kur udhëtojmë me avion!Si do të ndiheni nëse ju themi se nuk plakemi të gjithë njësoj? Albert Ajnshtajni, me teorinë e tij të relativitetit, kishte të drejtë kur thonte se shpejtësia dhe graviteti ndikojnë në përvojën e kohës. Domethënë, sa më shpejt të lëvizni, aq më ngadalë kalon koha për ju, një fenomen që edhe pse i vogël, është demonstruar në fluturimet transatlantike.

Kësaj mund t'i shtojmë gravitetin. Largimi nga forca gravitacionale e Tokës përshpejton kohën, një koncept që vlen edhe për satelitët.

Fizikanët Joseph Hafele dhe Richard Keating kryen një eksperiment që sfidoi perceptimin tonë për kohën dhe konfirmoi një nga parimet themelore të teorisë së relativitetit të Albert Ajnshtajnit: koha nuk është universale.

Duke përdorur orë atomike me precizion të lartë, ata bënë një fluturim komercial që shkoi fillimisht në perëndim dhe më pas në lindje nëpër botë, duke krahasuar kohët e këtyre orëve me ato që mbetën në tokë. Pabarazia befasuese në kohët e matura tregoi se akti i udhëtimit ndryshon pothuajse në mënyrë të padukshme perceptimin e kohës.

Filmi “Interstellar” e tregoi!Këto efekte intensifikohen pranë objekteve masive si vrimat e zeza, ku koha përjeton shtrembërime të konsiderueshme. Nëse do të ishim brenda një vrime të zezë, ndërsa për ne koha do të dukej se kalonte normalisht, jashtë saj do të shihnim gjithçka të përshpejtuar.

Kjo gjë e çuditshme është treguar në filmin “Interstellar”, ku astronautët kthehen pasi kanë eksploruar një planet pranë një vrime të zezë, duke zbuluar se koha ka ecur përpara me shpejtësi në Tokë. Kjo sugjeron që, teorikisht, një vrimë e zezë mund të veprojë si një makinë kohe, duke lejuar udhëtimin në të kaluarën.


Ja dhe arsyeja pse shalgjati dardan @Tartarian zgjodhi te qendroj gjithe jeten ne Ajer e duke na par nga lartesia ca ndodh me ne poshte 😁
 
Shiko fotografinë 2211372Plakemi më ngadalë kur udhëtojmë me avion!Si do të ndiheni nëse ju themi se nuk plakemi të gjithë njësoj? Albert Ajnshtajni, me teorinë e tij të relativitetit, kishte të drejtë kur thonte se shpejtësia dhe graviteti ndikojnë në përvojën e kohës. Domethënë, sa më shpejt të lëvizni, aq më ngadalë kalon koha për ju, një fenomen që edhe pse i vogël, është demonstruar në fluturimet transatlantike.

Kësaj mund t'i shtojmë gravitetin. Largimi nga forca gravitacionale e Tokës përshpejton kohën, një koncept që vlen edhe për satelitët.

Fizikanët Joseph Hafele dhe Richard Keating kryen një eksperiment që sfidoi perceptimin tonë për kohën dhe konfirmoi një nga parimet themelore të teorisë së relativitetit të Albert Ajnshtajnit: koha nuk është universale.

Duke përdorur orë atomike me precizion të lartë, ata bënë një fluturim komercial që shkoi fillimisht në perëndim dhe më pas në lindje nëpër botë, duke krahasuar kohët e këtyre orëve me ato që mbetën në tokë. Pabarazia befasuese në kohët e matura tregoi se akti i udhëtimit ndryshon pothuajse në mënyrë të padukshme perceptimin e kohës.

Filmi “Interstellar” e tregoi!Këto efekte intensifikohen pranë objekteve masive si vrimat e zeza, ku koha përjeton shtrembërime të konsiderueshme. Nëse do të ishim brenda një vrime të zezë, ndërsa për ne koha do të dukej se kalonte normalisht, jashtë saj do të shihnim gjithçka të përshpejtuar.

Kjo gjë e çuditshme është treguar në filmin “Interstellar”, ku astronautët kthehen pasi kanë eksploruar një planet pranë një vrime të zezë, duke zbuluar se koha ka ecur përpara me shpejtësi në Tokë. Kjo sugjeron që, teorikisht, një vrimë e zezë mund të veprojë si një makinë kohe, duke lejuar udhëtimin në të kaluarën.


Ja dhe arsyeja pse shalgjati dardan @Tartarian zgjodhi te qendroj gjithe jeten ne Ajer e duke na par nga lartesia ca ndodh me ne poshte 😁
Sapo ula rrotat ne toke...
Tema funny por gjithcka teorike, madje filmi Interstellar eshte me real sesa bruckullat e "shkenceatareve" qe shohin vrimat e zeza* vec pas mesnate them une.
 
Sapo ula rrotat ne toke...
Tema funny por gjithcka teorike, madje filmi Interstellar eshte me real sesa bruckullat e "shkenceatareve" qe shohin vrimat e zeza* vec pas mesnate them une.
Pilot nga do me cosh me date 25/02 ôre ? Leji shkencetaret ti shohin *vrimat e zeza* .😂
Ti tregojm forumit qe *skan pare gje akoma * cit @Gjumashi 😋
 
Interesante.
Gennadij Padalka kaloi 879 ditë në orbitë rreth Tokës. Për të, koha ka kaluar më ngadalë sesa për njerëzit në Tokë - më saktë 0,02 sekonda. Padalka kështu ka jetuar 0.02 sekonda më pak se ne të tjerët. 🤔
 
Interesante.
Gennadij Padalka kaloi 879 ditë në orbitë rreth Tokës. Për të, koha ka kaluar më ngadalë sesa për njerëzit në Tokë - më saktë 0,02 sekonda. Padalka kështu ka jetuar 0.02 sekonda më pak se ne të tjerët. 🤔
This world is only a stage!!
 
A beautiful one 😊
Eshte çeshtje pikpamje...
E kam shkruar dhe diku tjeter ketu ne FV qe ne Bosnje eshte gjetur nje varr Ilir dhe mbishkrimi mbi te ishte; Kjo botë është veç ëndrra e një djalli!!
 
Eshte çeshtje pikpamje...
E kam shkruar dhe diku tjeter ketu ne FV qe ne Bosnje eshte gjetur nje varr Ilir dhe mbishkrimi mbi te ishte; Kjo botë është veç ëndrra e një djalli!!
Patjetër që po.
Gota ime është gjys e mbushur 🤗
 
Interesante.
Gennadij Padalka kaloi 879 ditë në orbitë rreth Tokës. Për të, koha ka kaluar më ngadalë sesa për njerëzit në Tokë - më saktë 0,02 sekonda. Padalka kështu ka jetuar 0.02 sekonda më pak se ne të tjerët. 🤔
O Desa… kto jan shpresa te kota te njerezve qe kan frike te vdesin ngaqe e din ku do perfundojn 🙂
 
O Desa… kto jan shpresa te kota te njerezve qe kan frike te vdesin ngaqe e din ku do perfundojn 🙂
Ma kujtove një thënie:
…. të gjithë luftojnë të fitojnë betejat e një lufte të humbur - të quajtur jetë.
 
Fiks, e vetmja fitore eshte te jesh i vetedijshem per humbjen dhe prap te ulesh ne stol dhe te shijosh lojen 😇
Kjo ‘humbje’ në fakt i jep ngjyrë dhe shije jetës, sa do e shkurtër të jetë.
 

Konkursi Letërsisë

 • 1-Bëju.

  Votat: 11 40.7%
 • 2-Ankth mesnate.

  Votat: 3 11.1%
 • 3-Të dua ty.

  Votat: 8 29.6%
 • 4-Nje kujtim.

  Votat: 5 18.5%
Back
Top