Pija e perëndive, “Gjurmë Shqiptare”

Lauri

Anunnak

Ajo konsiderohej si pija e perëndive sa kohë sipas Homerit konsumohej nga zotat e Olimpit. Vera e mjaltit është një nga pijet më të rralla të antikitetit.

Por edhe pse shumë shoqëri sot pretendojnë të jenë vendorigjina e saj, historia ka dhënë fakte të tjera. Aristoteli, në një nga veprat më të njohura të tij, i cilëson Ilirët si mjeshtra të verës së mjaltit, ndërsa për grekët thotë se e morën pikërisht nga Taulantët e Ilirisë.

Të dhëna të shumta kanë ardhur edhe nga Plini apo Straboni. A ishin ilirët shpërndarësit e saj dhe a e morën shumë shoqëri antike, përfshirë edhe romakët, këtë pije nga parardhësit tanë?

Për më shumë mund të ndiqni dokumentarin e ciklit “Gjurmë Shqiptare” të gazetarit Marin Mema.
 
Top