Pesë qytetet më të sigurta në botë pas pandemisë

kopenhageeeee-850x450.jpg


Nga gjithçka që ka ndodhur, asgjë nuk e ka ndryshuar jetën e qytetit me shumë se Covid-19. Ishte hera e parë që qytetet u mbyllën totalisht për një kohë të gjatë.

Kur goditi gripi spanjoll në fillim të viteve 1900, vetëm 14% e njerëzve jetonin në qytete, por sot kjo shifër është rritur në 57%, sipas vlerësimeve të Divizionit të Popullsisë të OKB-së.

Si rezultat, qytetet duhet të bëhen edhe më vigjilentë në drejtim të mbrojtjes së shëndetit dhe sigurisë së përgjithshme për të mbrojtur më mirë popullsinë e tyre. Për të sqaruar se çfarë ndryshimesh kanë çuar në siguri më të lartë, Economist publikoi kohët e fundit Indeksin e Qyteteve të Sigurta të 2021, ku renditen 60 qytete bazuar në 76 tregues të sigurisë në infrastrukturë, jetën dixhitale, sigurinë personale, faktorët e mjedisit dhe, natyrisht, shëndetin me gatishmërinë në pandemi dhe vdekshmëria nga Covid-19 të përfshira këtë vit.

Ato që u renditën në krye të indeksit, përfshirë Kopenhagenin, Toronton, Singaporin, Sidnein dhe Tokion, të gjithë kishin faktorë që ilustrojnë se si siguria e përgjithshme lidhet me një ndjenjë të fortë të bashkimit, përfshirjen totale të popullsisë dhe besimin shoqëror. BBC bisedoi me banorët në këto qytete për të parë se si ndryshimet e shkaktuara nga pandemia i kanë bërë qytetet e tyre më të sigurta, gjithëpërfshirëse dhe elastike dhe atë që udhëtarët duhet të dinë për të qëndruar të sigurt kur të jenë në gjendje t’i vizitojnë.

Kopenhagë

kopenhage-1104x550.jpg

I renditur në krye të indeksit, kryeqyteti i Danimarkës ishte mirë edhe për shkak të shtyllës së re të sigurisë mjedisore të indeksit, e cila mat qëndrueshmërinë, cilësinë e ajrit, menaxhimin e mbeturinave dhe mbulimin e pyjeve urbane. Kjo e fundit pati absolutisht një ndikim në atë se sa mirë qyteti dhe banorët e tij ishin në gjendje të përballonin kufizimet e pandemisë, të cilat janë hequr plotësisht që nga shtatori i 2021.

"Parqet dhe zonat e gjelbra si dhe rrugët ujore ishin jashtëzakonisht ndihmuese gjatë pandemisë. Banorët e Kopenhagës shëtisnin për të blerë ushqim duke shijuar hapësirat e shumta të gjelbëruara”, tha Asbjørn Overgaard, një nga banorët.

Fryma komunitare e vendit, e përmbledhur më së miri në fjalën daneze samfundssind, gjithashtu u mundëson qytetarëve të vendit të punojnë së bashku dhe t'i besojnë njëri-tjetrit, përfshirë zyrtarët qeveritarë, për të krijuar një mjedis jetese më të sigurt. Indeksi i Qyteteve të Sigurt gjeti një lidhje të madhe midis kontrollit të korrupsionit dhe qyteteve më të sigurta, kështu që nuk është për t'u habitur që renditja e Danimarkës si një nga vendet më pak të korruptuara në botë u ka mundësuar qytetarëve të saj t'i besojnë institucioneve të saj dhe njëri-tjetrit gjatë gjithë pandemisë.

Kopenhaga gjithashtu zbatoi një program masiv të testimit të Covid, i cili mbetet falas për të gjithë, përfshirë turistët.

Toronto

toronto-825x550.jpg

Qyteti më i madh i Kanadasë u rendit i dyti në indeks në sigurinë e përgjithshme, me rezultate të mëdha në infrastrukturë dhe siguri mjedisore. Banorët vlerësojnë një kulturë gjithëpërfshirëse që vlerëson komunikimin e mirë midis komuniteteve, veçanërisht kur bëhet fjalë për ndërgjegjësimin dhe kryerjen e vaksinave.

Farida Talaat, Banore e Torontos tregon se si qyteti nisi një numër programesh vaksinimi të veçanta për komunitetin për të ndihmuar në bërjen e qytetit më të sigurt. Për shembull, plani i vaksinimit The Homebound Sprint funksionoi për të përfunduar dozat e para për banorët që nuk mund të dilnin nga shtëpitë e tyre.

Vendasit gjithashtu ndihen të sigurt për shkak të historisë së gjatë të qytetit të multikulturalizmit. "Në Toronto, është normale të lindësh jashtë Kanadasë. Kam gjetur se grupe të ndryshme etnike dhe kulturore në fakt ndërveprojnë me njëri-tjetrin dhe nuk jetojnë të ndarë në komunitete", tha Filipe Vernaza, e cila jeton në qytet që nga viti 1998.

"Të gjithë kanë në shoqëri njerëz të tjerë që i përkasin etnive të ndryshme, fe të ndryshme apo orientime seksuale të ndryshme. Toronto është një qytet ku mund të ndiheni të sigurt duke qenë ai që jeni”, tha Vernaza.

Singapori

singaporok.jpg

Duke u renditur i dyti në sigurinë dixhitale, sigurinë shëndetësore dhe sigurinë e infrastrukturës, Singapori përdori ato forca për të ecur shpejt gjatë ditëve të para të pandemisë, duke nxjerrë shpejt monitorimin dixhital dhe gjurmimin e kontakteve. Vendi gjithashtu mburret me një nga nivelet më të larta të vaksinimit në botë (aktualisht në 80%), por ende kërkon monitorim të rreptë dhe gjurmim të kontakteve përballë varianteve të reja.

"Para se të hyjnë në ndërtesa ose ambiente, të gjithë banorët duhet të skanojnë aplikacionin e tyre të telefonit TraceTogether për regjistrimet në SafeEntry", tha Sam Lee, banor i Singaporit, i cili drejton një blog udhëtimi me të njëjtin emër.

"Kjo lejon autoritetet të gjurmojnë shpejt individët që mund të kenë ndërvepruar me ata të infektuar, në mënyrë që të jepet një urdhër karantine për të prishur lidhjen e transmetimit të virusit".

Turistët gjithashtu duhet të instalojnë TraceTogether ose të marrin me qira një telefon që e ka të instaluar atë para se të hyjnë në vend.

Puna nga shtëpia është bërë standarde në shumicën e kompanive për të zvogëluar grumbullimet, të cilat Lee vëren se ka çuar në transport publik më pak të mbushur me njerëz. Vendet turistike dhe qendrat tregtare kanë hyrje të kufizuara, dhe "Ambasadorët e distancës së sigurt" monitorojnë turmat për të siguruar që njerëzit të zbatojnë urdhrat dhe individët që i shkelin ato përballen me gjoba të mëdha.

Sidnei

sidnei-978x550.jpg

Qyteti më i madh i Australisë ishte në vend të pestë në sigurinë e përgjithshme në indeks, dhe në top 10 për sigurinë shëndetësore. Australia ishte një nga vendet e para që mbylli plotësisht kufijtë e saj gjatë pandemisë. Shkalla e vdekjeve për frymë nga Covid në Australi vazhdon të jetë një nga më të ultat në botë. Ndërsa vaksinimet arrijnë 70% në Neë South Wales, shumë prej atyre kufizimeve pritet të hiqen dhe kufijtë ndërkombëtarë do të hapen në Nëntor.

Së bashku me këto, banorët kanë ndjerë prej kohësh një ndjenjë të fortë të sigurisë personale në rrugët e Sidneit.

"Unë me të vërtetë kurrë nuk jam ndjerë aq e sigurt në një vend sa kam jetuar në Sidnei", tha Chloe Scorgie, themeluese e uebfaqes australiane të udhëtimeve Passport Doën Under, e cila u transferua për herë të parë në Sidnei në vitin 2018.

"Unë udhëtova nëpër Sidnei si një turiste femër vetëm dhe kurrë nuk u ndjeva se isha në ndonjë rrezik”.

Qyteti gjithashtu u rendit në vend të parë në sigurinë dixhitale, i cili përfshin politikën e privatësisë së një qyteti, mbrojtjen dhe kërcënimet e sigurisë kibernetike. Për shembull, Sidnei ka në plan të vendosë sensorë inteligjentë në koshat e mbeturinave dhe stola për të mbledhur informacion mbi përdorimin e përgjithshëm dhe aktivitetin e këmbësorëve.

Tokio

tokioooooooooooooo.jpg

Kryeqyteti japonez u rendit i pesti në indeksin e përgjithshëm dhe në krye të indeksit të sigurisë shëndetësore, i cili mat faktorë si kujdesi shëndetësor universal, gatishmëria gjatë pandemisë, jetëgjatësia, shëndeti mendor dhe vdekshmëria nga Covid-19. Megjithëse rastet u rritën gjatë Olimpiadës, numrat kanë rënë në mënyrë dramatike pasi vaksinimet kanë arritur në gati 60% të popullsisë. Në dritën e lajmeve pozitive, Japonia njoftoi përfundimin e gjendjes së jashtëzakonshme dhe heqjen graduale të kufizimeve deri në fund të shtatorit të 2021. Në vend të tyre, vendi planifikon të inkurajojë përdorimin e pasaportës së tij të vaksinës për tu pranuar në ngjarje të mëdha, madje inkurajojnë bizneset të ofrojnë zbritje ose kuponë për personat që kanë një pasaportë vaksinimi.

Tokio gjithashtu ishte në pesë vendet e para për sigurinë e infrastrukturës, e cila përfshin sigurinë e transportit, kujdesin për këmbësorët dhe rrjetet e transportit. Si një qytet ku mund të ecësh shumë, i lidhur me hekurudhë, Tokio u ndërtua për të inkurajuar ecjen dhe angazhimin e komunitetit i cili, nga ana tjetër, çoi në një pjesëmarrje më të fortë të qytetarëve në sigurinë në format e parandalimit të krimit nëpër lagje dhe një ndjenjë të përbashkët të përgjegjësisë për parandalimin e krimit.

"Nga qendrat e ndryshme në stacionet e trenit deri tek çelësat pothuajse të panevojshëm të biçikletave, ka një respekt të jashtëzakonshëm ndaj mirëqenies së të tjerëve", tha Sena Chang, banore e Tokios dhe themeluese e revistës The Global Youth Review.

Ajo kujton një kohë kur humbi çantën e saj në zemër të qytetit dhe e gjeti në të njëjtin vend ku e kishte lënë, së bashku me një shënim dashamirës.

"Një kulturë shekullore e kolektivit dhe një respekt i madh për njëri-tjetrin e bën Tokion qytetin më të sigurt në të cilin kam jetuar", tha ajo.

Burimi: BBC. Përshtati: Gazeta “Si”
 
Me sa lexova, flitet per sigurine e pergjithshme, por nuk mendoj se jane keto qytetet me te sigurta.
Nga ana e kriminalitetit qytetet me te sigurta jane ato kineze, sipas statistikave qe kam lexuar.

Para 3 ditesh, ne nje qytet norvegjez dikush vrau 5 njerez dhe plagosi 2 te tjere. Sipas policise ishte nje qytetar danez i cili kishte perqafuar fene e paqes.

Deri ketu nuk ka ndonje gje te re, se ngjarje te tilla jane bere te shpeshta ne Europe, por risi ishte mjeti i perdorur. Deri tani kishim degjuar per arme zjarri, thika, shpata, sopata... por kete here mjeti ishte hark me shigjeta, si ai i Robin Hudit.
 
Top