Pamje të jashtëzakonshme të rrëqebullit të Ballkanit, i cili është parë në Bjeshkët e Nemuna

Pamje të jashtëzakonshme të rrëqebullit të Ballkanit, i cili është parë në Bjeshkët e Nemuna

r-1.jpg
Nën-lloji më i rrezikuar në botë, rrëqebulli i Ballkanit, është fotografuar në parkun kombëtar Bjeshkët e Nemuna.
Rrëqebulli është fotografuar nga organizata mjedisore ERA Group, përmes kamerave të veçanta të quajtur “Kamera-kurth”.
Përfaqësuesit e organizatës ERA Group, kanë dokumentuar prezencën e këtij lloji në territorin e Parkut Kombëtar Bjeshkët e Nemuna me fotografitë e bëra nga kamerat kurth.
Për praninë e rrëqebullit në Bjeshkët e Nemuna ka pasur informacione prej viti 1974, por nuk ka pasur konfirmim të dokumentuar me fotografi.

Kosova është vendi i tretë që e ka dokumentuar praninë e rrëqebullit në territorin e saj përmes fotografive.
Shpërndarja aktuale e rrëqebullit ballkanik është e kufizuar në Ballkanin jugperëndimor, kryesisht ne zonat kufitare mes Maqedonisë dhe Shqipërisë, duke u përhapur në veri në Mal të Zi dhe në Kosovë.
Vlerësohen të jenë më pak se 100 sosh dhe paraqet specien e rrëqebullit më të rrezikuar në tërë botën.
Ky rezultat vjen si pjesë e aktiviteteve të projektit të mbështetur nga Euronature dhe Kora, “Mbrojtja dhe konservimin e natyrës së egër në territorin e Ballkanit” i cili që nga viti 2013 e ka shtrirë aktivitetin e tij edhe në Kosovë përmes organizatave ERA Group dhe “FINCH”.
Qëllimi kryesor i këtij projekti është ruajtja e rrëqebullit, e gjahut te tij dhe e habitatit të tij.
Rrëqebulli i Ballkanit (Lynx lynx martinoi) është nën specie e Rrëqebullit të Euro Azisë (lynx lynx). Është kafshë e egër mishngrënëse dhe bën pjesë në familjen e maceve (Felidae), me trup deri një metër të gjatë, me qime të buta, të dendura e me ngjyrë të murrme lara-lara, me veshë të ngritur e me bisht të shkurtër.
Rrëqebulli në Kosovë është kafshë e mbrojtur me ligj që nga viti 1973. /Telegrafi/
90480884_10158167809559414_7771062359342186496_o.jpg90427474_10158167810194414_9117856965408587776_o.jpg90114362_10158167810299414_128682541652639744_n.jpgrreqebulli-2.jpg
Categories: Lajme
 

Attachments

 • r-1.jpg
  r-1.jpg
  91.1 KB · Shikime: 0
 • 90480884_10158167809559414_7771062359342186496_o.jpg
  90480884_10158167809559414_7771062359342186496_o.jpg
  264.6 KB · Shikime: 0
 • 90427474_10158167810194414_9117856965408587776_o.jpg
  90427474_10158167810194414_9117856965408587776_o.jpg
  217.7 KB · Shikime: 0
 • 90114362_10158167810299414_128682541652639744_n.jpg
  90114362_10158167810299414_128682541652639744_n.jpg
  80.7 KB · Shikime: 0
 • rreqebulli-2.jpg
  rreqebulli-2.jpg
  56.1 KB · Shikime: 0
 • r-1.jpg
  r-1.jpg
  91.1 KB · Shikime: 0
 • 90480884_10158167809559414_7771062359342186496_o.jpg
  90480884_10158167809559414_7771062359342186496_o.jpg
  264.6 KB · Shikime: 0
 • 90427474_10158167810194414_9117856965408587776_o.jpg
  90427474_10158167810194414_9117856965408587776_o.jpg
  217.7 KB · Shikime: 0
 • 90114362_10158167810299414_128682541652639744_n.jpg
  90114362_10158167810299414_128682541652639744_n.jpg
  80.7 KB · Shikime: 0
 • rreqebulli-2.jpg
  rreqebulli-2.jpg
  56.1 KB · Shikime: 0
Top