π

Marla

¯\_(ツ)_/¯
Themelues
Pi, ose më mirë π, është një konstante matematikore e përcaktuar në një mënyrë abstrakte, domethënë, e pavarur nga matjet fizike. Në gjeometrinë e rrafshit, përcaktohet si raporti ndërmjet perimetrit dhe diametrit të rrethit, por lidhet me ligje të shumta që rregullojnë universin, nga valët elektromagnetike te formula statistikore për të luajtur në tregun e aksioneve.

Π është një numër iracional, domethënë, nuk mund të shprehet si një fraksion i dy numrave të plotë dhe transhendent që është, nuk është një numër algjebrik (siç u provua nga Ferdinand von Lindemann në 1882), dmth nuk ka polinome me koeficientë racionalë prej të cilëve π është rrënjë: prandaj është e pamundur të shprehet π duke përdorur një numër të fundëm të numrave të plotë, thyesave ose rrënjët e tyre.
Π sundon universin, pa të komunikimi ose ADN nuk do të ishte e mundur.

Π përshkon tërë ekzistencën tonë dhe unë nuk po i referohem vetëm gjeometrisë.Unë i referohem faktit që konstantia matematikore është e pranishme sa herë që merret në konsideratë një formë rrethore, qoftë kjo një valë elektromagnetike apo një spirale e ADN-së, që hyn përsëri, pothuajse me forcë, në pothuajse të gjitha formulat fizike. Dhe matematikat që përshkruajnë fenomenet e realitetit. Nga elektromagnetizmi te mekanika kuantike, π ka të bëjë, për shembull, me parimin e pasigurisë Heisenberg, ekuacioni i të cilit përfshin konstantën e zvogëluar të Planck, h / 2π, me periudhën e lëkundjes së lavjerrësit, proporcionale me 2π, ose me forcën e Kulombit , përshkruar nga një ligj, konstanta e të cilit varet anasjelltas nga π, ai që ndodh midis ngarkesave elektrike.

Prandaj, π, rregullon lëkundjet e fenomeneve fizike të përshkruara nga funksionet periodike, duke pasur një periudhë të barabartë ose proporcionale me të. Por disiplina të tjera gjithashtu mund të shpjegohen dhe analizohen duke përdorur funksione dhe algoritme që parashikojnë π: nga shkencat shoqërore, tek statistikat, thjesht mendoni për shpërndarjen e vlerave në formën e ziles, të quajtur Gaussian, nga financat në strategjitë e marketingut dhe madje edhe mjekësinë.
Prandaj, π shfaqet si një pjesë integrale e vetë ekzistencës, pa të nuk do të ishte e mundur të shpjegohet. Dhe kjo është pothuajse një magji: π shfaqet si gur themeli, si pjesa që lejon të kuptuarit e universit, pa të cilin asnjë progres nuk do të ishte i mundur.

Gjatë historisë, π ka qenë kritike që arkitektët të jenë në gjendje të projektojnë në mënyrë korrekte harqe, kupola dhe tunele perfekte dhe proporcionale. Koperniku dhe Galilei e përdorën atë për të llogaritur përmasat e planetëve dhe distancën e Tokës nga dielli dhe yjet e tjerë. Mikrovalët, telefonat celularë, ekzistojnë vetëm falë studimit të valëve elektromagnetike: ne ishim në gjendje t'i shpjegonim ato dhe më pas t'i përdorim për qëllimet tona, vetëm në sajë të formulave që i përshkruajnë ato, të lidhura me telin e dyfishtë π. Si dhe çdo formë rrethore që mund të gjejmë në natyrë: në qarqet koncentrike që formohen kur një gur hidhet në një trup uji, në iriset e syve, në spiralet e guaskave, në ylberët. 14 Mars, ose më mirë, 3.14, nuk është thjesht një përvjetor i geek. Festoni një numër që luan një rol themelor në ekzistencën tonë. Jeta e secilit prej nesh rregullohet nga π. Kjo nuk do të thotë që pa këtë konstante asgjë nuk do të ekzistonte dhe ne nuk do të ishim këtu duke folur për të. Thjesht do të thotë që, kuriozisht, gjithçka që ekziston shpjegohet me të njëjtën konstante që përsëritet në një mori fenomenesh të paimagjinueshme.
 

Marla

¯\_(ツ)_/¯
Themelues
Jalla, medemek vlera e PI qe eshte 3.14 (sipas artikullit me siper) u lidhka me daten 14 mars?! lool

π=3.14159265359

Kjo nuk ka lidhje me asnje date te caktuar ne kalendarin tone, aq me teper qe konceptet e para mbi kete konstante datojne diku ne vitet 250 para Krishtit dhe aso kohe nuk ekzistonte kalendari yne pasi koha matej me ane te kalendareve Egjiptiane, (te ngjashem me kete qe kemi sot por shume larg matjes reale te kohes dhe te ndare ne muaj), qe nderrohej ne cdo ikje apo ardhje mbreti.

Sa negativ qe behesh. Leji robt te festojne diten e piiiii-se dhe ti lool

 

Marla

¯\_(ツ)_/¯
Themelues
Po normale, kshu eshte kur i fusin shkencat ekzakte ne parashikimet yjore.

Kalojeni temen tek horoskopi pls.
???
Epo merr bej noj pune mos rri kot tu dhene urdhra :p lool
 

Marla

¯\_(ツ)_/¯
Themelues
Gjat gjith kesaj kohe kam mallku veten “pse nuk e marove shkollen?”
Tashi qe pashe ket mu kujtu se nuk pakam pas faj.. ?
Pse mo Jordi ca te shqeteson me Piiiine ty eeee :p
 

Loverboy

мαи ωιтн α мιѕѕιои
Flururo gomari me duken mua keto, si kuptoj ,:p
 
Top