Nuk duhet të lejojmë që monedhat digjitale të ‘’vrasin’’ kartëmonedhat

Bankat qendrore janë të etura për të zbatuar përdorimin e monedhave digjitale. Por, fundi i parave fizike mund t’u japë qeverive kontroll të plotë mbi mënyrën e shpenzimit të parave tuaja. John Stepek, kryeredaktori ekzekutiv i MoneyWeek shpjegon arsyet pse.


Gjithçka ka të bëjë me të ardhmen e monedhave. Banka e Anglisë po bën një punë të admirueshme duke shpjeguar pse nuk duhet të investojmë në ta. Pse bankat qendrore i shikojnë monedhat e qëndrueshme si një kërcënim?

A ju pëlqen t’ju thonë se për çfarë mundeni dhe çfarë nuk mund të shpenzoni paratë tuaja?

Unë mendoj se ia vlen të fillohet nga kjo pikë kur flasim për monedhat digjitale – dhe ato të mbështetura nga banka qendrore në veçanti – sepse është arsyeja kryesore që përdoruesit (si ti dhe unë) duhet të jenë kundër tij, dhe është gjithashtu një arsye e madhe pse emetuesit ( qeveria dhe banka qendrore) mund të jenë më të prirur për të.


Ju mund të mendoni se bitcoin dhe të gjitha kriptomonedhat janë një mashtrim i madh ose marrëzi utopike. Unë ndoshta do të kisha njëfarë simpatie. Sidoqoftë, është e qartë për bankat qendrore në të gjithë botën se ka diçka në këto gjëra digjitale.

Bankat qendrore nuk shqetësohen aq shumë për bitcoin. Në rastin më të mirë (megjithëse mund të më mungojë diçka) duket se ka shumë të ngjarë të mbetet një analog dixhital i dobishëm për arin. Ka një vlerë për këtë, por në të vërtetë nuk përbën kërcënim për rendin ekzistues financiar.

Sidoqoftë, llojet e tjera të monedhave digjitale – “stabilcoins” – shihen si shumë më tepër problem nga bankat qendrore globale. Stablecoins janë “lidhur” me një pasuri tjetër. Disa prej tyre mbështeten nga mallra, por ato më të mëdhatë mbështeten thjesht nga monedhat ekzistuese të lëshuara nga qeveria (“fiat”). Kështu që ju merrni përfitimet e supozuara të kriptos (lëvizja kryesisht e shpejtë përtej kufijve për aq sa unë mund ta shoh tani) pa ndryshimet e egra në vlerë.

Kjo i bën këto monedha digjitale të zbatueshme si një mjet këmbimi. Me fjalë të tjera, monedhat e qëndrueshme përfaqësojnë konkurrencën ndaj monedhave fiat. Dhe bankat qendrore nuk kanë ndërmend të lejojnë që një konkurrencë e tillë të rritet. Ju do të vini re se ata tashmë e rrëzuan Facebook-un kur u përpoq të sugjeronte lëshimin e monedhës së vet – Libra – mbështetur nga një shportë e monedhave “fiat” të tilla si euro dhe dollarë.

Por ka vetëm kaq shumë kohë që ata mund të vazhdojnë të qëndrojnë jashtë. Stablecoins janë atje. Më i madhi – Tether – ka një reputacion shumë të diskutueshëm (për ta thënë lehtë), dhe deri më tani, përdoret kryesisht për tregtimin e kriptovalutave të tjera (është “i lidhur” me dollarin amerikan, kështu që si një tregtar, ju mund ta trajtoni si para midis tregtisë në vend që të duroj procesin e dhimbshëm të kthimit në fiat).

Megjithatë, ka shumë monedha të tjera të qëndrueshme atje. Dhe është e qartë se përtej kësaj një sistem i tërë “monedhë hije” dhe “bankë në hije” ose po buron ose rrezikon të dalë.Pra, ky është sfondi. Ashtu si me shumicën e këtyre gjërave, disa nga shqetësimet janë plotësisht të justifikuara. Financat “Shadow” – pjesët e sistemit financiar që fshihen përtej shikimit të rregullatorëve ose kontabilitetit të bilancit, veçanërisht duke përfshirë huazimin e parave –janë zakonisht burimi i telasheve sistemike.

Ishte një problemit i madh në 2008, për shembull (kur i gjithë sistemi financiar global doli të jetë shumë më i ekspozuar ndaj hipotekave të shkruara dobët sesa çdokush kishte kuptuar). Ideja e monedhave konkurruese mund të duket e çuditshme këto ditë, por ka pasur mjaft periudha në histori në të cilat bankat kanë lëshuar monedhat e tyre dhe kanë konkurruar për përdorim. Ka mjaft debate mbi mënyrën më të mirë për të drejtuar një sistem të tillë, por nuk ka dyshim se ata mund dhe kanë punuar në të kaluarën (Skocia nga 1716 në 1845 është një shembull i mirë).

Ju mund ta ndaloni konkurrencën tuaj – por kjo është shumë më e vështirë në një sistem global. Pra, një bast më i mirë është të krijoni monedhën tuaj digjitale me mbështetjen e plotë të qeverisë. Monedhat në fund të fundit mbështeten në besim dhe do të jetë e vështirë për një thasë me monedha private të konkurrojnë me një monedhë digjitale fiat “të duhur”.

Kështu që, ju mund të mendoni: por ne të gjithë kemi qenë në rregull me qeveritë që ishin lëshuesi monopol i monedhës për një kohë tani. Pse duhet të shqetësohemi për të njëjtën gjë që ndodh në fushën digjitale?

Epo, ajo kthehet në atë që thashë në fillim të këtij artikulli “A ju pëlqen ideja që t’ju thuhet se për çfarë mund dhe nuk mund të shpenzoni paratë tuaja?”

Problemi themelor me një monedhë digjitale monopole është se nëse hiqni qafe para dhe nuk mund të përdorni ndonjë formë tjetër të monedhës digjitale, atëherë lëshuesi i monedhës në fjalë ka një shkallë të jashtëzakonshme të fuqisë. Sir John Cunliffe, zëvendës guvernator i Bankës së Anglisë, e theksoi dje në një mënyrë pak më të butë. Ai vuri në dukje se paratë digjitale mund të jenë të programueshme. Ju, për shembull, mund të siguroheni që paratë e xhepit të fëmijëve tuaj “nuk mund të përdoren për ëmbëlsirat”.

Ose, kur jeni duke u përpjekur të “stimuloni” ekonominë pas një recesioni ose një pandemie ose një krize bankare, ju mund të programoni pagat e popullsisë tuaj në mënyrë që ata të humbin 10% të vlerës së tyre çdo muaj, për t’u siguruar që të gjithë ta shpenzojnë atë. Ose, nëse keni vendosur që paniku moral i ditës është pije me gaz, mund të vendosni menjëherë një taksë 100% për artikujt në fjalë. Ose mund të mbani një regjistër të saktë se kush i ka blerë dhe kur.

Jam i sigurt se ka shumë fantazi të tjera distopiane që mund t’i hidhni këtu. Por ju merrni mendimin tim. Në të vërtetë, e vetmja gjë që më jep një farë ngushëllimi është se të paktën Banka e Anglisë nuk po përpiqet të fshehë realitetin e këtyre gjërave. Ne do ta diskutojmë këtë rregullisht në MoneyWeek pasi mendoj se ritmi i teknologjisë do ta detyrojë këtë çështje mbi ne shumë më shpejt sesa mund të presim. Do të ketë pasoja (pozitive dhe negative) për gjithçka, nga sektori bankar te kostot e transaksionit.

Por mendoj se është e rëndësishme ta bëjmë këtë pikë tani – nëse heqim dorë nga paraja fizike, atëherë po rrezikojmë shumë më tepër sesa thjesht të kemi hakuar llogaritë tona bankare.

/BM
 
Kartemonedhat jane te destinuata te vdesin.
Monedhat dixhitale si bit, doge apo tjera se di pse me duken lojra te pista dhe aspak serioze.
Mendoj se e ardhmja i perket monedhes dixhitale por shume me transparente dhe stabile se sa keto te sotmet.
 
Top