Njerëzit më inteligjentë janë më të prirur për të mos besuar në Zot.

Bilderberg

Anëtar i ri
Njerëzit më inteligjentë janë më të prirur për të mos besuar në Zot.
Link: Intelligent people 'less likely to believe in God' - Telegraph


Professor Lynn said religious belief had declined in the 20th century.

Professor Richard Lynn, emeritus professor of psychology at Ulster University, said many more members of the "intellectual elite" considered themselves atheists than the national average.

A decline in religious observance over the last century was directly linked to a rise in average intelligence, he claimed.

But the conclusions - in a paper for the academic journal Intelligence - have been branded "simplistic" by critics.

Professor Lynn, who has provoked controversy in the past with research linking intelligence to race and sex, said university academics were less likely to believe in God than almost anyone else.

A survey of Royal Society fellows found that only 3.3 per cent believed in God - at a time when 68.5 per cent of the general UK population described themselves as believers.

A separate poll in the 90s found only seven per cent of members of the American National Academy of Sciences believed in God.

Professor Lynn said most primary school children believed in God, but as they entered adolescence - and their intelligence increased - many started to have doubts.

He told Times Higher Education magazine: "Why should fewer academics believe in God than the general population? I believe it is simply a matter of the IQ. Academics have higher IQs than the general population. Several Gallup poll studies of the general population have shown that those with higher IQs tend not to believe in God."

He said religious belief had declined across 137 developed nations in the 20th century at the same time as people became more intelligent.

But Professor Gordon Lynch, director of the Centre for Religion and Contemporary Society at Birkbeck College, London, said it failed to take account of a complex range of social, economic and historical factors.

"Linking religious belief and intelligence in this way could reflect a dangerous trend, developing a simplistic characterisation of religion as primitive, which - while we are trying to deal with very complex issues of religious and cultural pluralism - is perhaps not the most helpful response," he said.

Dr Alistair McFadyen, senior lecturer in Christian theology at Leeds University, said the conclusion had "a slight tinge of Western cultural imperialism as well as an anti-religious sentiment".

Dr David Hardman, principal lecturer in learning development at London Metropolitan University, said: "It is very difficult to conduct true experiments that would explicate a causal relationship between IQ and religious belief. Nonetheless, there is evidence from other domains that higher levels of intelligence are associated with a greater ability - or perhaps willingness - to question and overturn strongly felt institutions."


--------------------------------------------------------------------------------

Njerëzit më inteligjentë janë më të prirur për të mos besuar ne Zot
Profesori Lin tha se besimi ne fe ka rene ne shekullin e 20'te.

Profesori Riçard Lin, profesor nderi i psikologjise ne Universitetin e Ulsterit thote se shume me shume anetare te "elites intelektuale" konsiderojne veten si ateiste sesa mesatarja kombetare.

Nje renie ne ndjekjet e zakoneve fetare gjate shekullit te fundit ishte lidhur drejtperdrejt me nje rritje ne mesataren e inteligjences, pretendon ai.

Por konkluzionet, ne nje artikull per gazeten akademike te Inteligjences - jane damkosur si "semplist" nga kritiket.

Profesori Lin, qe ka provokuar mosmarrveshje ne te kaluaren me kerkime qe lidhin inteligjencen me rracen he seksin, thote se akademiket e universitetit ka te ngjare te besojne me pak ne Zot se cdokush tjeter.

Nje studim i Shoqates Mbreterore (Royal Society) gjeti se vetem 3.3 per qind besojne ne Zot - ne nje kohe kur 68.5 per qind te popullit pergjithshem ne UK pershkruan veten si besimtare.

Nje ankete e ndare, ne 90'ten gjeti se vetem 7 per qind e anetareve te Akademise Kombetare te Shkences ne Amerike besonte ne Zot.

Profesor Lin thote se shumica e femijeve ne shkolle fillore besojne ne zot, por kur futen ne moshe te adoleshences - dhe inteligjenca ju rritet - shume prej tyre nisin te kene dyshime.

Ai i tha revistes se arsimit Time Higher: "Pse duhet qe me pak akademike te besojne ne zot sesa populli i pergjithshem? Une besoj qe eshte thjesht nje ceshtje e IQ. Akademiket kane nje IQ me te larte se populli i pergjithshem. Disa studime anketash per popullin e pergjithshem tregojne se ato me IQ me te larte nuk besojne ne Zot."

Ai tha se besimi fetar ka rene permes 137 kombeve te zhvilluara ne shekullin e 20'te ne te njejten kohe qe populli eshte bere me inteligjent.

Por Profesor Gordon Linch, drejtor ne qendren per fe dhe shoqeri bashkekohore ne kolegjin Bërkbek, ne Londer, thote se deshtoi te merte parasysh disa shtrirje te nderlikuara te faktoreve social, ekonomik dhe historik.

"Te lidhesh besimin fetar dhe inteligjencen ne kete menyre mund te reflektoje nje tendence te rrezikshme, te zhvillosh karakterizimin semplist te fese si primitiv, qe - gjate kohes qe ne po mundohemi te merremi me ceshtje komplekse te fese dhe pluralizmit kulturor - mbase nuk eshte pergjigje e dobishme," thoite ai.

Dr Alister MkFaden, pedagog universiteti i vjeter ne teologjine Kristiane ne Universitetin e Lids, thote se konkluzioni ka "ngjyrim te paket te imperializmit kulturor te Perendimit, po ashtu dhe nje ndjenje anti-fetare".

Dr David Hardmen, pedagog kryesor ne zhvillimin e mesimit ne Universitetin Metropolitan te Londres, thote "Eshte shume e veshtire te percosh eksperimente te verteta qe shpjegojne nje mardhenie rastesore mes IQ dhe besimit fetar. Prapseprape, ka evidence nga zona te tjera te niveleve te larta te inteligjences qe jane te shoqeruara me aftesi me te mira - ose ndoshta vullnet - te pyesin dhe te rrezojne institucione te ndjera."
p.s. perkthim i shpejte per Sensuu dhe ato qe nuk kuptojne shume Anglisht. (Ndoshta nuk eshte shume i sakte, por pjesa derrmuese kuptohet)


Perkthyer dhe Pershtatur nga Anglishtja per ForuminVirtual nga : Elushe
 
Redaktimi i fundit:

sensuu

sweet
V.I.P
duket qe je shume inteligjent,as per ta perkthyer s'ke marre mundimin.
 

Hard Styler

ђєค๔ђยภtєг

simaps07

Kaos Veritus Dextroyer
Dmth Amerikanet qe kane shkruajtur mbi dollar
In God we Trust
Jane me iditote ne BOTE


Interesante

(Shqiptaret shkruanin Lavdi Partise Komuniste por nuk ka rendesi)
 

Elushe

Vogëlushe
Njerëzit më inteligjentë janë më të prirur për të mos besuar ne Zot

Profesori Lin tha se besimi ne fe ka rene ne shekullin e 20'te.

Profesori Riçard Lin, profesor nderi i psikologjise ne Universitetin e Ulsterit thote se shume me shume anetare te "elites intelektuale" konsiderojne veten si ateiste sesa mesatarja kombetare.

Nje renie ne ndjekjet e zakoneve fetare gjate shekullit te fundit ishte lidhur drejtperdrejt me nje rritje ne mesataren e inteligjences, pretendon ai.

Por konkluzionet, ne nje artikull per gazeten akademike te Inteligjences - jane damkosur si "semplist" nga kritiket.

Profesori Lin, qe ka provokuar mosmarrveshje ne te kaluaren me kerkime qe lidhin inteligjencen me rracen he seksin, thote se akademiket e universitetit ka te ngjare te besojne me pak ne Zot se cdokush tjeter.

Nje studim i Shoqates Mbreterore (Royal Society) gjeti se vetem 3.3 per qind besojne ne Zot - ne nje kohe kur 68.5 per qind te popullit pergjithshem ne UK pershkruan veten si besimtare.

Nje ankete e ndare, ne 90'ten gjeti se vetem 7 per qind e anetareve te Akademise Kombetare te Shkences ne Amerike besonte ne Zot.

Profesor Lin thote se shumica e femijeve ne shkolle fillore besojne ne zot, por kur futen ne moshe te adoleshences - dhe inteligjenca ju rritet - shume prej tyre nisin te kene dyshime.

Ai i tha revistes se arsimit Time Higher: "Pse duhet qe me pak akademike te besojne ne zot sesa populli i pergjithshem? Une besoj qe eshte thjesht nje ceshtje e IQ. Akademiket kane nje IQ me te larte se populli i pergjithshem. Disa studime anketash per popullin e pergjithshem tregojne se ato me IQ me te larte nuk besojne ne Zot."

Ai tha se besimi fetar ka rene permes 137 kombeve te zhvilluara ne shekullin e 20'te ne te njejten kohe qe populli eshte bere me inteligjent.

Por Profesor Gordon Linch, drejtor ne qendren per fe dhe shoqeri bashkekohore ne kolegjin Bërkbek, ne Londer, thote se deshtoi te merte parasysh disa shtrirje te nderlikuara te faktoreve social, ekonomik dhe historik.

"Te lidhesh besimin fetar dhe inteligjencen ne kete menyre mund te reflektoje nje tendence te rrezikshme, te zhvillosh karakterizimin semplist te fese si primitiv, qe - gjate kohes qe ne po mundohemi te merremi me ceshtje komplekse te fese dhe pluralizmit kulturor - mbase nuk eshte pergjigje e dobishme," thoite ai.

Dr Alister MkFaden, pedagog universiteti i vjeter ne teologjine Kristiane ne Universitetin e Lids, thote se konkluzioni ka "ngjyrim te paket te imperializmit kulturor te Perendimit, po ashtu dhe nje ndjenje anti-fetare".

Dr David Hardmen, pedagog kryesor ne zhvillimin e mesimit ne Universitetin Metropolitan te Londres, thote "Eshte shume e veshtire te percosh eksperimente te verteta qe shpjegojne nje mardhenie rastesore mes IQ dhe besimit fetar. Prapseprape, ka evidence nga zona te tjera te niveleve te larta te inteligjences qe jane te shoqeruara me aftesi me te mira - ose ndoshta vullnet - te pyesin dhe te rrezojne institucione te ndjera."
p.s. perkthim i shpejte per Sensuu dhe ato qe nuk kuptojne shume Anglisht. (Ndoshta nuk eshte shume i sakte, por pjesa derrmuese kuptohet)
 

Bilderberg

Anëtar i ri
teori e gabuar mos harroni se nje nder njerzit me inteligjent te botes ka qen dhe papa gjon pali i dyte ;)

Me fal po ne çmenyre e mate ti inteligjencen e papes Giovani Paolo Secondo?? I ke bere personalisht ndonje test IQ?

Mos harro se nje nder njerzit me inteligjent ne bote ka qene nje ateist si Albert Ainjshtajn, per te mos permendur shume e shume te tjere qe i kane sjelle kesaj bote dhe njerzimt me shume sesa Papa dhe fete!! :)
 

^_^-Dj

DeeJaY
Me fal po ne çmenyre e mate ti inteligjencen e papes Giovani Paolo Secondo?? I ke bere personalisht ndonje test IQ?

Mos harro se nje nder njerzit me inteligjent ne bote ka qene nje ateist si Albert Ainjshtajn, per te mos permendur shume e shume te tjere qe i kane sjelle kesaj bote dhe njerzimt me shume sesa Papa dhe fete!! :)

parandaloj shperthimin e luftes se tret botrore ca do me shum ;) LOL
 

alfonci

Veri investigatio
KJo eshte shume e besuar ne SHBA, madje besohet qe sa me pak te jete e perfshire ne jeten publike dhe politike aq me shume progres mund te arrihet ne procesin e zhvillimit, integrimit dhe zbulimeve shkencore.
 

Loverboy

A pretty face can never trick me
Me fal po ne çmenyre e mate ti inteligjencen e papes Giovani Paolo Secondo?? I ke bere personalisht ndonje test IQ?

Mos harro se nje nder njerzit me inteligjent ne bote ka qene nje ateist si Albert Ainjshtajn, per te mos permendur shume e shume te tjere qe i kane sjelle kesaj bote dhe njerzimt me shume sesa Papa dhe fete!! :)

Po Albertit ne c'menyre i'u mat IQ >) ?
 

^_^-Dj

DeeJaY
Loverboy se ka shpik armen me shkatrrimtare qe ekziston ;) dhe per mua seshte inteligjenc po budallallik ;)
 

Bilderberg

Anëtar i ri
Loverboy se ka shpik armen me shkatrrimtare qe ekziston ;) dhe per mua seshte inteligjenc po budallallik ;)

1) Albert Anjshtajn ka qene shkencetar dhe jo politikan
2) Anjshtajn nuk ka shpikur bomben nukleare zoteri, por e kane shpikur 2 shkencetar te tjere. Sa per ndihme "intelligjenteve" si puna jote njeri nga ata ka qene italiani Enrico Fermi, tjetrin po ta le ty ta gjesh!!

3) Cilen lufte te trete boterore psaka parandaluar?
Bukurosh nuk e ditke qe ne po e jetojme luften e 3° boterore!!!
 

Adrenalina

GoC TiR0né
Intelingjenca nuk ka te beje me besimin ne zot... un per vete jam icik as kshu as ashtu vet... se di nese ka zot por... c'ka te beje kjo me intelingjencen :konfuz:

kur bej test IQ dal shume siper mesatares por zotin se kam gjetur akoma :p
 

Hard Styler

ђєค๔ђยภtєг
Intelingjenca nuk ka te beje me besimin ne zot... un per vete jam icik as kshu as ashtu vet... se di nese ka zot por... c'ka te beje kjo me intelingjencen :konfuz:

kur bej test IQ dal shume siper mesatares por zotin se kam gjetur akoma :p

Po ti qenke e bukur mi...inteligjente :D...shqiptare...e martuar je ti :p
 

Trendelin

FULL OF PATOS
Me fal po ne çmenyre e mate ti inteligjencen e papes Giovani Paolo Secondo?? I ke bere personalisht ndonje test IQ?

Mos harro se nje nder njerzit me inteligjent ne bote ka qene nje ateist si Albert Ainjshtajn, per te mos permendur shume e shume te tjere qe i kane sjelle kesaj bote dhe njerzimt me shume sesa Papa dhe fete!! :)

Pse medoemos citove Albert Einstein si inteligjence te larte dhe jo Leonardo da Vinci-n. Per mendimin tim i pari nuk i vjen as deri tek kupa e gjurit te dytit. Apo thjesht per faktin qe Leonardo ne vitet e fundit te jetes se tij, filloj te shfaqte "tendenca fetare" edhe se gjate jetes ish nje ateist ne kuptimin e plote te fjales.

Nuk mendoj se inteligjenca lidhet me ateizmin, apo me mos besimin ne dicka me te larte. Ka shume gjera qe shkenca moderne nuk arrin ti shpjegoj, shume koincidenca te cilat nuk mund te jen gjithmon, thjesht, rastesira. Pastaj, vec fakti qe po i njejti studiues me pare ka dashur ta lidh inteligjencen me rracen apo seksin, me ben te jem dyshuese mbi kredencialet e ktij te fundit.

Tamam sic MBASE inteligjenca varet nga ateizmi, po ashtu MBASE vendet me te zhvilluara, apo personat me inteligjente te cilat ne kto vende jetojn mund te mos besojn per shkaqe te tjera. Njerezit "e zhvilluar" skan me kohe as per ti dedikuar vetes, qetesis personale, e jo me ti perkushtohen dickaje qe shko pertej vetes. Bota "e zhvilluar" po kthehet ne nje kaos totale, e nuk besoj se eshte inteligjenca e tepert qe po e con ne kte drejtim.
 

Bilderberg

Anëtar i ri
Pse medoemos citove Albert Einstein si inteligjence te larte dhe jo Leonardo da Vinci-n. Per mendimin tim i pari nuk i vjen as deri tek kupa e gjurit te dytit. Apo thjesht per faktin qe Leonardo ne vitet e fundit te jetes se tij, filloj te shfaqte "tendenca fetare" edhe se gjate jetes ish nje ateist ne kuptimin e plote te fjales.

Nuk mendoj se inteligjenca lidhet me ateizmin, apo me mos besimin ne dicka me te larte. Ka shume gjera qe shkenca moderne nuk arrin ti shpjegoj, shume koincidenca te cilat nuk mund te jen gjithmon, thjesht, rastesira. Pastaj, vec fakti qe po i njejti studiues me pare ka dashur ta lidh inteligjencen me rracen apo seksin, me ben te jem dyshuese mbi kredencialet e ktij te fundit.

Tamam sic MBASE inteligjenca varet nga ateizmi, po ashtu MBASE vendet me te zhvilluara, apo personat me inteligjente te cilat ne kto vende jetojn mund te mos besojn per shkaqe te tjera. Njerezit "e zhvilluar" skan me kohe as per ti dedikuar vetes, qetesis personale, e jo me ti perkushtohen dickaje qe shko pertej vetes. Bota "e zhvilluar" po kthehet ne nje kaos totale, e nuk besoj se eshte inteligjenca e tepert qe po e con ne kte drejtim.

1) Mund te na thuash se cilat jane keto gjera qe shkenca nuk mund ti shpjegoj, por te lutm mos na sjell shpjegime qe kane lidhje me fene pasi kam nje alergji ndaj fese se jashtezakonshme!?

2) Mos harro rendesine qe ka natyra e vet njeriut ne pergjithsi ne krijimin e inteligjences se tij! Te keshilloj te lexosh diçka me shume mbi ANTROPOLOGJINE KULTURORE, e cila shpjegon shume aspekte ne kete drejtim!

3) Kur flet per boten "e zhvilluar" duhet te jesh me specifike dhe jo te flasesh ne terma te pergjithshme! Nuk eshte bota "e zhvilluar" ajo qe po e çon boten ne kaos zonjush, por eshte aftesia jote perceptuese qe e sheh te tille!
Shifi gjerat ne kete drejtim: Ka lindur me pare inteligjenca apo njeriu inteligjent?
 

Nostra_22

Anëtar i Nderuar
Pergjigja ime do ishte e tepert. Une perhere perdor nje batute. Te besosh ne Zot, mjafton qe atje ne fshatin e larte ku banon, te kesh nje gjyshe te te veje ne gjume cdo nate duke te folur per Zotin.

Ndersa per tu bere ateist, nuk eshte kaq e lehte. Duhet te lexosh shume, te kesh kuriozitet, deshire dhe ambicje per te kuptuar gjithcka qe te rrethon.
 

Hard Styler

ђєค๔ђยภtєг
Pergjigja ime do ishte e tepert. Une perhere perdor nje batute. Te besosh ne Zot, mjafton qe atje ne fshatin e larte ku banon, te kesh nje gjyshe te te veje ne gjume cdo nate duke te folur per Zotin.

Ndersa per tu bere ateist, nuk eshte kaq e lehte. Duhet te lexosh shume, te kesh kuriozitet, deshire dhe ambicje per te kuptuar gjithcka qe te rrethon.

pse thua keshtu ti...une lexoje shume...lexoje kuranin...fletoren e pune se tij...perkethimin e tij...studimin e tij...lexoje gjithe keto libra....me shume se ty :lexim:
 

Nostra_22

Anëtar i Nderuar
pse thua keshtu ti...une lexoje shume...lexoje kuranin...fletoren e pune se tij...perkethimin e tij...studimin e tij...lexoje gjithe keto libra....me shume se ty :lexim:

Ke harruar librat : "Si ta kuptojme Kuranin", "Si ta lexojme", "Sa here ne dite ta lexojme", "Sa kuptime te nxjerrim" etj etj:kercejme:
 

Elushe

Vogëlushe
Ke harruar librat : "Si ta kuptojme Kuranin", "Si ta lexojme", "Sa here ne dite ta lexojme", "Sa kuptime te nxjerrim" etj etj:kercejme:

Keto libra i kane djegur me kohe....:ciaoo:
 

simaps07

Kaos Veritus Dextroyer
The only one to FEAR is GOD
because some people dont belive in HIM
The rest is safe to mistake in everything
If GOD exist or not there is a way to know
Send an e-mail to us, living people,
From the dead & heretic WORLD
after DEATH​


Peace bro until Judmand DAY


Kjo eshte pergjigjia per ata qe nuk besojne
Edhe më ATEISTIT diten e vdekjes do ti vine dyshimet

Ne fund te fundit Femije te vdekjes jemi te gjithe
 

Elushe

Vogëlushe
Taksirat e keni t'i perktheni postimet.....jemi disa ketu qe nuk kuptojme Anglisht, mire eshte te postonim Shqip.
 

Nostra_22

Anëtar i Nderuar
The only one to FEAR is GOD
because some people dont belive in HIM
The rest is safe to mistake in everything
If GOD exist or not there is a way to know
Send an e-mail to us, living people,
From the dead & heretic WORLD
after DEATH​


Peace bro until Judmand DAY


Kjo eshte pergjigjia per ata qe nuk besojne
Edhe më ATEISTIT diten e vdekjes do ti vine dyshimet

Ne fund te fundit Femije te vdekjes jemi te gjithe

Gabohesh miku im. Ateist quhesh kur nuk ke me dyshime. Pjeses tjeter nuk u lejohet te dyshojne.
 

simaps07

Kaos Veritus Dextroyer
Taksirat e keni t'i perktheni postimet.....jemi disa ketu qe nuk kuptojme Anglisht, mire eshte te postonim Shqip.

I vetmi per FRIKE eshte ZOTI
Sepse disa nuk besojne tek AI
Pjesa tjeter, gabon ne menyre te sigurt
Nese ZOTI eksiston apo jo, ka nje menyre per ta ditur
Na dergoni nje e-mail neve, njerezve te gjalle,
Nga BOTA heretike & e vdekur
pas VDEKJES​


Paqe vellezer deri diten e GJYKIMIT
 

simaps07

Kaos Veritus Dextroyer
Gabohesh miku im. Ateist quhesh kur nuk ke me dyshime. Pjeses tjeter nuk u lejohet te dyshojne.

Deri diten kur pyet veten se cdo te behet me ty kur truri te fiket apo zemra te pushoje
Ku do shkoje Inteligjenca dhe humanizmi juaj prej ATEISTI
A ja vlejti e gjithe jeta qe ne fund te fikesh si qiri?

Ku do shkojne te gjithe njerezit qe ti do?

E te tjera qe nuk me kujtohen.


E gjithe ai ATEIZEM i çuar dem.
ZOTI nuk ka vdekur siç thote Niçe
AI ringjallet perhere kur ne jemi pa shprese.


Po ju ATEISTE cfare pergjigjie i jepni vdekjes me Inteligjencen tuaj Superiore?
 

Nostra_22

Anëtar i Nderuar
I vetmi per FRIKE eshte ZOTI
Sepse disa nuk besojne tek AI
Pjesa tjeter, gabon ne menyre te sigurt
Nese ZOTI eksiston apo jo, ka nje menyre per ta ditur
Na dergoni nje e-mail neve, njerezve te gjalle,
Nga BOTA heretike & e vdekur
pas VDEKJES​


Paqe vellezer deri diten e GJYKIMIT

Aman o simaps, shume qesharake te me thote babai mua duhet te me kesh frike qe te me duash..
Me mire mos e nisim si debat kete diskutimin mbi dhunen psikologjike.
 

simaps07

Kaos Veritus Dextroyer
Pse nuk beson as tek babai?Pastaj si do ndiheshe ti kur askush te mos kishte besim apo te dyshonte tek cdo gje qe thua, qe ben, qe shpreh?
 
Top