Një vrimë e zezë supermasive po shpejton nëpër hapësirë

Një vrimë e zezë supermasive po shpejton nëpër hapësirë dhe astronomët nuk e dinë pse
Nga Ben Turner një ditë më parë


αρχείο λήψης.jpgGalaxy J0437 + 2456 mendohet të jetë shtëpia e një vrime të zezë supermasive, lëvizëse.

Një vrimë e zezë supermasive po kalon nëpër haësir me 110,000 mph (177,000 km / orë), dhe astronomët që e panë atë nuk e dinë pse.Vrima e zezë me lëvizje të shpejtë, e cila është afërsisht 3 milion herë më e rëndë se dielli ynë, po kalon nëpër qendër të galaktikës J0437 + 2456, rreth 230 milion vjet dritë larg.

Shkencëtarët kanë teorizuar prej kohësh se vrimat e zeza mund të lëvizin, por lëvizja e tillë është e rrallë sepse masa e tyre gjigande kërkon një forcë po aq të madhe për t'i bërë ato të lëvizin."Ne nuk presim që shumica e vrimave të zeza supermasive të lëvizin; ato zakonisht janë shumë pak lëvizëse", tha Dominic Pesce, udhëheqës studimi dhe astronom në Harvard dhe Smithsonian Center për Astrofizikën, në një deklaratë.

Për të filluar kërkimin e tyre për këtë dukuri të rrallë kozmike, studiuesit krahasuan shpejtësitë e 10 vrimave të zeza supermasive me galaktikat ku ato formuan qendrën e tyre, duke u përqëndruar në vrimat e zeza me ujë brenda disqeve të tyre të mbledhjes - koleksionet në formë spirale të materialit kozmik në orbitë rreth vrimave të zeza.

Pse uji? Ndërsa uji orbiton një vrimë të zezë, ai përplaset me materialin tjetër, dhe elektronet që rrethojnë atomet e hidrogjenit dhe oksigjenit që përbëjnë molekulat e ujit ngazëllen në nivele më të larta energjie. Kur këta elektronë kthehen në gjendjen e tyre themelore, ata lëshojnë një rreze rrezatimi mikrovalë si lazer, e quajtur maser.


Duke përfituar nga një fenomen kozmik i njohur si zhvendosja e kuqe, në të cilin objektet që largohen kanë dritën e tyre të shtrirë në gjatësi vale më të gjata (dhe për këtë arsye më të kuqe), astronomët ishin në gjendje të vëzhgonin shkallën në të cilën u zhvendos drita maser nga disku i shtimit larg frekuencës së saj të njohur kur është e palëvizshme, dhe në këtë mënyrë vlerësuan shpejtësinë e vrimës së zezë në lëvizje.


Ata morën më shumë vëzhgime nga teleskopë të ndryshëm dhe i kombinuan të gjithë së bashku duke përdorur një teknikë të quajtur interferometri në bazë shumë të gjatë (VLBI); me këtë teknikë, studiuesit mund të kombinonin imazhet nga disa teleskopë për të vepruar në mënyrë efektive si një imazh i kapur nga një teleskop shumë i madh, rreth madhësisë së distancës midis tyre. Në atë mënyrë, shkencëtarët mund të matnin saktësisht shpejtësinë e vrimave të zeza nga kishin origjinën.

Një nga teleskopët që studiuesit përdorën për eksperimentin ishte Observatori Arecibo, i cili që atëherë është çaktivizuar pasi platforma e instrumentit u rrëzua në diskun e teleskopit në dhjetor 2020.

Nga 10 vrimat e zeza që matën, nëntë ishin në pushim dhe një ishte në lëvizje. Megjithëse 110,000 mph (177,000 km / h) është goxha i shpejtë, nuk është vrima e zezë supermasive më e shpejtë. Shkencëtarët më parë kishin një vrimë të zezë supermasive që përshkonte hapësirën me 5 milion mph (7.2 milion km / orë), ata raportuan në 2017 në revistën Astronomy & Astrophysics.

Studiuesit nuk e dinë se çfarë mund të kishte bërë që një objekt kaq i rëndë të lëvizte me një shpejtësi kaq të lartë, por ata dolën me dy mundësi.

"Ne mund të jemi duke vëzhguar pasojat e dy vrimave të zeza supermasive që bashkohen," tha në një deklaratë Jim Condon, një astronom në Observatorin Kombëtar të Astronomisë. "Rezultati i një bashkimi të tillë mund të bëjë që vrima e zezë e porsalindur të tërhiqet, dhe ne mund ta shikojmë atë në akt të tërheqjes ose ndërsa ajo vendoset përsëri."

Mundësia tjetër konsiderohet nga astronomët të jetë shumë më e rrallë dhe më e re: Vrima e zezë supermasive mund të jetë pjesë e një çifti me një vrimë tjetër të zezë që është e padukshme për matjet e tyre.

"Pavarësisht nga çdo pritje që ata me të vërtetë duhet të jenë atje me bollëk, shkencëtarët e kanë pasur të vështirë të identifikojnë shembuj të qartë të vrimave të zeza supermasive binare," tha Pesce. "Ajo që mund të shohim në galaktikën J0437 + 2456 është një nga vrimat e zeza në një palë të tilla, me tjetrën që mbetet e fshehur për vëzhgimet tona në radio për shkak të mungesës së emetimit maser".

Nëse vrima e zezë po rrethohet nga një vrimë edhe më e madhe, e padukshme, kjo mund të shpjegojë pse po udhëton kaq shpejt, por do të nevojiten më shumë vëzhgime për të arritur në fund të misterit.

Grupi publikoi gjetjet e tij në internet në 12 Mars në The Astrophysical Journal.

Botuar fillimisht në Live Science.
 
Top