Nje model udhetimi me i shpejt edhe se shpejtesia e drites por pa thyer ligjet aktuale te fizikes!

Empire

Antarë i Respektuar
Nje model udhetimi me i shpejt edhe se shpejtesia e drites por pa thyer ligjet aktuale te fizikes!
Një grup studiuesish në Fizikën e Zbatuar kanë krijuar atë që ata e përshkruajnë si modelin e parë të përgjithshëm për një lëvizje me perkulje, një model për një anije hapësinore që mund të udhëtojë më shpejt se shpejtësia e dritës, pa shkelur aktualisht ligjet e fizikës. Alexey Bobrick dhe Gianni Martire kanë shkruar një letër që përshkruan idetë e tyre për një perkulje dhe e kanë botuar atë në Gravitetin Klasik dhe Quantum të IOP.
apotentialmo.jpg

Kthehu në vitet '60, shikuesit e televizionit u njohën me idenë e një mirësjelljeje të perkuljes së shfaqjes televizive "Star Trek". Kur ekuipazhit iu desh të shkonte diku shpejt, Kapiteni Kirk dha komandën e tij të famshme ("Z. Sulu, ekzekuto"), dhe anija u shty me shpejtësi në një destinacion tjetër të largët. Fizikanët kanë përqeshur idenë e një shtytjeje të vërtetë deformimi, megjithatë, sepse sugjeron të udhëtosh më shpejt se drita. Por në të vërtetë, siç sugjeron emri i makinës, një motor i tillë nuk e shtyu anijen më shpejt se shpejtësia e dritës; në vend të kësaj, ajo thjesht e lakoi kohën hapësinore në një mënyrë që lejonte përdorimin e një shkurtoreje. Imagjinoni një pecetë. Nëse do të duhej të përshkonit të gjithë sipërfaqen e saj, do të duhej një kohë e caktuar. Por çfarë nëse e palosni pecetën në gjysmë dhe lëvizni nëpër te dhe përtej palosjeve? Ju mund të arrini në destinacionin tuaj në pothuajse ne 0 kohë. Në këtë përpjekje të re, studiuesit kanë marrë një ide të mëparshme të bazuar në lakimin e hapësir kohës një hap më tej për të krijuar një model për një mundesi lakimi që ata besojnë se mund të jetë e realizueshme në të ardhmen.
Bobrick dhe Martire fillojnë me idenë e një makine lakuese Alcubierre, një koncept i zhvilluar nga Miguel Alcubierre në 1994 - ai e parashikoi atë si anije kozmike që mund të kontraktonte kohën hapësinore përpara automjetit ndërsa e zgjeronte atë pas automjetit. Por një mundesi e tillë do të kërkonte një sasi masive energjie negative, e cila nuk do të ishte e realizueshme për një anije reale. Bobrick dhe Martire sugjerojnë në vend të kësaj një forcë gravitacionale masive mund të përdoret për të përkulur kohën hapësinore. Truku është gjetja e një mënyre për të ngjeshur një masë të përmasave planetare në një madhësi të modulit të anijes kozmike të menaxhueshme në mënyrë që të përdorim gravitetin e saj. Për shkak të vështirësive të nënkuptuara, një makinë lakuese e krijuar nga modeli i zhvilluar nga studiuesit nuk mund të ndërtohej sot, por sugjeron që një ditë mund të jetë e mundur.
 
Top