Neuroshkencëtarët pohojnë se vrapimi ndryshon trurin dhe ndikon në mendimet tona

“Vrapimi është një rrugë për vetëdije dhe besim – mund ta shtyni veten në ekstreme dhe të mësoni realitetin e ashpër të limiteve tuaja fizike dhe mendore ose të ecni në heshtje përgjatë një rruge të vetmuar për të parë tokën nën këmbët tuaja”. – Doris Brown Heritage.

A e keni provuar tashmë këtë ndjenjë? Mund të keni një vizion të personit tuaj fizik dhe emocional ndërsa vraponi? A ju pëlqen ndjenja e erës kundër fytyrës tuaj dhe liria për të qenë jashtë vetëm me mendimet tuaja?

Ju mund të shihni se pas një vrapimi të mirë mendja juaj është më e qartë dhe e gatshme për të thithur informacionin. Zbuloni gjithashtu se perspektiva juaj është më pozitive pas një gare dhe se gjërat që ju kanë shqetësuar nuk duken aq të këqija. Epo, ndjenjat tuaja kanë një bazë shkencore. Një hulumtim i bërë në fushën e neuroshkencës tregon efektet e aktivitetit aerobik në qartësinë konjitive dhe mirëqenien emocionale.
Krijohen neurone të reja
Njëherë e një kohë u pranua se ne kishim lindur me një sasi të caktuar të neuroneve dhe se kur të rriteshim, nuk do të krijoheshin më neurone. Megjithatë është provuar se kjo ka qenë e gabuar. Nëpërmjet hulumtimit të kafshëve, është zbuluar se në tru prodhohen vazhdimisht neurone të reja për jetën. Karen Postal, president i Akademisë Amerikane të Neuropsikologjisë Klinike, thotë se aktiviteti i vetëm që ndihmon në lindjen e këtyre neuroneve të reja është ushtrimi aerobik. “Nëse ushtroheni rreth 30 ose 40 minuta, do të lindin qelizat e reja të trurit tuaj,” thotë Postar. Pra djersitja është shumë e mirë për trurin dhe ju ndihmon të qëndroni mendërisht të shëndetshëm për vitet që vijnë.

Njerëzit që vrapojnë mund të shërohen më shpejt nga emocionet negative
Në një hulumtim nga Emily Bernstein dhe Richard McNally, u zbulua se stërvitja aerobike mund të ndihmojë në reduktimin e emocioneve negative. Bernstein është një atlet dhe tha: “Vërej që ndihem më mirë kur jam aktive”. Ajo donte të zbulonte arsyen dhe të dinte saktësisht se çfarë efekti shkakton bërja e ushtrimeve fizike. Hulumtimi synonte të shqyrtonte se si ushtrimi ndryshon mënyrën se si njerëzit reagojnë ndaj emocioneve të tyre. Pjesëmarrësve iu kërkua të vrapojnë ose të bëjnë ushtrime me tërheqje për 30 minuta dhe pastaj të shikojnë pjesën përfundimtare të filmit ‘The Champion’. Më pas pjesëmarrësit raportuan përgjigjet e tyre emocionale. U zbulua se ata që kishin vrapuar për 30 minuta u shëruan më shpejt nga përvoja e tyre trishtuese emocionale se sa ata që kishin bërë tërheqje.

Përmirësohet kujtesa e punës
Një studim MRI funksional tek studentët e kolegjit femëror tregon efektin e ushtrimit aerobik në funksionin njohës. Hulumtimi analizoi efektin që ka një sesion ushtrimesh aerobike në kujtesën e punës. Në studim morën pjesë 15 gra të reja. Ato u ekzaminuan pas një sesioni trajnimi akut duke përdorur një MRI kur kryen një detyrë të kujtesës së punës. Është vërtetuar se hemisfera ballore e majtë tregoi shenja të përmirësimit në proceset e kontrollit. Nga këto gjetje, hulumtuesit arritën në përfundimin se “stërvitja akute mund të sjellë përfitime për kujtesën e punës në nivelin makro-nervor”. Prandaj, studimet tregojnë një lidhje midis stërvitjes aerobike dhe përmirësimit të kujtesës.

Përfundim:
Kur të vraponi herë tjetër duhet ta dini që po bëni një punë të mrekullueshme. Ju, jo vetëm që do të ndihmoni neurologjikisht trurin tuaj, por gjithashtu do të përmirësoni shëndetin tuaj emocional. Do të përmirësohen aftësitë tuaja njohëse, siç është kujtesa dhe vizioni juaj për jetën do të jetë më pozitiv.

Psikologjia.
 
Top