Llaku i rrallë i kuq dhe avioni blu krijojnë shfaqje të dritës së botës tjetër mbi Hawaii

Empire

Antarë i Respektuar
Llaku dhe avionët janë fenomene kalimtare atmosferike, mjaft të vështira për t’u parë, e per më teper per tu fotografuar.

Por një imazh i ri nga një vëzhgues në Hawaii kap një Llak të kuqe dhe një avion blu në të njëjtën shkrepje. Fotoja, e lëshuar në 24 Shkurt, vjen me mirësjelljen e një "kamhe re" në teleskopin Gemini North, pjesë e Observatorit Ndërkombëtar i vendosur në Maunakea.

Llaket dhe avionët janë dukuri të sipërme-atmosferike të shkaktuara nga shkarkimet elektrike. Llaket, të cilat janë zakonisht të kuqe-portokalli dhe nganjëherë blu-jeshile, ndodhin në mesosferë, midis 30 dhe 50 milje (50 dhe 80 kilometra) në lartësi. Ata shpesh shkaktohen nga rrufeja e rregullt, në lartësi më të ulët, por janë shumë më të freskëta në temperaturë. Ata gjithashtu janë ndonjëherë të formuar si kandil deti. Avionët blu ndodhin gjithashtu në lartësi të lartë, të shkaktuar nga një shkarkesë e energjisë elektrike nga pjesa e sipërme e një stuhie të ngarkuar pozitivisht në majën e reve të ngarkuar negativisht, sipas një letre të botuar më 20 janar në revistën Nature. Ato zakonisht shfaqen si transmetues blu që gjuajnë në hapësirë.

vup377MPPJfsSCrSQX2kQc-1200-80.jpg

Kamera që kapi Llakun e kuqe dhe avion blu ishte një DSLR e modifikuar (refleks dixhital me lente të vetme), e përshtatur për të marrë fotografi brenda një fraksioni të sekondës deri në 30 sekonda pas goditjeve të rrufesë. Kamerat janë montuar në çatinë e observatorit, të drejtuara drejt vendeve më të mundshme të stuhive në hyrje. Observatori ndodhet në (4,200 metra), duke dhënë një pamje përrallore të motit përreth.Megjithëse Llaket dhe avionët rrallë dëshmohen nga toka, ato nuk janë të rralla mbi stuhi. Në vitin 2017, një astronaut në bordin e Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar ishte dëshmitar i 245 flakërimeve blu në 160 sekonda mbi një stuhi. Shkencëtarët debatojnë nëse këto fenomene janë thjesht kalimtare apo kanë ndonjë efekt të qëndrueshëm. Për shembull, nëse pasazhi i tyre ndryshon kiminë e atmosferës së sipërme, ato mund të kenë një efekt në shtresën e ozonit, tha studiuesi Hans Stenbaek-Nielsen i Universitetit të Alaskës në Fairbanks në 2011.

Studimi i Llakeve dhe avionëve është i vështirë, tha fizikanti Ryan Haaland nga Kolegji Fort Lewis në Colorado në Live Science në 2015. Shkencëtarët marrin matje nga vëzhguesit e bazuar në tokë dhe nganjëherë fluturojnë me avionë kërkimi të instrumentuar posaçërisht pranë stuhive për t'i zbuluar ato. Por ndërsa fenomenet zgjasin vetëm dhjetëra milisekonda, ato mbeten misterioze.
 
Top